Skocz do zawartości
IGNORED

Zaproszenie na Gamuta

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

W tegorocznym pisemku dunskim Hi-Fidelity jest reportaz z GamuTa. Firma to 9 facetow, dlugi stol montazowy i reczne skladanie sprzetu. Wyglada bardzo impresyjnie bo ludzie z wyraznym zacieciem do zrobienia czegos specjalnego i najwyzszej jakosci.

pzdrw

soso

No, Redaktorze będziesz miał moje dawne monitory i ten sam wzmak (Jazz Sound Artu), więc wróżę udane połączenie :-)

Jak zagrają z elektroniką Gamuta nie wiem, ale L3 nie lubią się ze zbyt przejrzystymi (jak kto woli ostrymi) wzmakami.

L3, Jazz i VPI, chętnie bym posłuchał, zapowiada się przestrzennie, gładko, ładną średnicą i z wykopem.

a ja też bym chętnie wpadł.. coby nacieszyć uszy i oczy też sprzętem którego mieć nie będę zbyt prędko ;)

ale niestety ze względu na prace pozostaje mi tylko piątek, a piątek to święto jakieś ponoć ;]

Choć raz byłem szybszy od recenzentów i już słuchałem kompakcika i integry Gamuta.

Bardzo polecam..chociażby słuchanie..

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Jeszcze jedno pytanko, czy monitory do testu to demo, czy też nowe z kartonu?

Jeśli nowe to..., moim zdaniem będzie to duża strata dla słuchających, bo te skany jak dla mnie potrzebują z 0,5 roku grania.

Cześć,

Bardzo dziękuję Alkowi za gościnę. Dobra muzyka, miłe towarzystwo, zacny sprzęt, świetne winko. Bardzo się cieszę że mogłem Was poznać osobiście.

Z opisem wrażeń dam pierwszeństwo pozostałym Gościom, powiem tylko że jak wróciłem do domu i włączyłem swój sprzęt - poczułem się jakbym był gwałcony i szybko go wyłączyłem. Poczekam parę dni.

Pzdr,

Asiki

Ps. Niektórzy wiedzą że w międzyczasie moja Żona zadzwoniła z wieścią że właśnie walnął piorun i korki wywaliło. Skoro włączyłem sprzęt to znaczy że przetwał burzę, ufff :D Kondycjoner (diy) tak zrobiłem że gdy napięcie w gniazdku przekroczy 250V to wywala bezpieczniki (8A!) i korki w mieszkaniu. Zastałem bezpiecznik w którym drut wyparował zaś szklana rurka się stopiła. 2 minutki i wszystko gra. To znaczy już nie gra, wyłączyłem ;)

a to w Warszawie nie było burzy?

ja właśnie przez to zrezygnowałem z przyjazdu ;/ w Sochaczewie (50km na zachód od warszawy) tak jakoś przed 20:00 rozpętała się niezła burza z gradem (jak wyjrzałem przez okno to tak ok 1cm średnicy, ale i tak jak taka kuleczka walnęła w okno dachowe tuż nade mną to się człowiek zaczął zastanawiać czy ta szyba to wytrzyma czy nie)

i z tego co zaobserwowałem to właśnie przemieszczała się w kierunku stolicy ;]

tak czy inaczej czekam na jakąś obfitą fotorelację ;]

• Redaktorzy

Burza była, i to jaka. Ale sieć wytrzymała, wspierana przez filtr IsoTeka. Daję parę zdjęć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1-100007973 1218873428_thumb.jpg

post-1-100007974 1218873428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

I jeszcze dwa. Jak widać, było nas mrowie a mrowie, a Frufel brylował towarzysko:

Ukryta Zawartość

post-1-100007971 1218873516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak, ja z przyjemnością włączyłem po powrocie własny system i nie znaczy to, że set GamuT'a grał źle. IMO grał zupełnie dobrze. Słuchałem dość krótko, ale wydawało mi się, że zestaw oferował czysty, uporządkowany, leciutko ochłodzony, ale nie rozjaśniony dźwięk. Były głosy, że głośniki miały "dziurę" w zakresie mid-bas. Wg mnie po prostu nie było niskiego zejścia w basie (wiadomo, nieduże monitory), może leciutko podbity był niższy bas (strojenie BR), mid-bas mógł po prostu być trochę przysłonięty. Skala dźwięku monitorowa, stereofonia bardzo poprawna, szczególni wziąwszy pod uwagę, że w pokoju Nadredaktora nie jest chyba łatwo ustawić głosniki. To oczywiście moja subiektywna opinia.

System IMO przesuwał scene lekko w głąb, co mnie akurat całkiem odpowiada. Dźwięk nazwałbym kontrolowanym i zdystansowanym. Generalnie brzmienie raczej typu "zostaw na dłużej i ciesz się dźwiękiem" niż efekciarskie. Zważywszy jednak, że całość to w cenach nominalnych ponad 50 kzł nie mógłbym z czystym sercem powiedzieć, że za te pieniądze nie można lepiej. Niedoczekałem podłączenia Sound Art'a pod te głośniki, bo być może przekonałbym się, że można lepiej za ciut mniejsze pieniądze.

Oczywiście wielkie dzięki dla Nadredaktora za gościnę.

Witam

Podziękowania dla Alka za możliwość posłuchania zestawu Gamuta.

Wrażenia?

Podobało mi się, a nawet chwilami bardzo. Choć w opiniach będziemy się pewnie różnili z qb1.

Gralo to wszystko naprawdę duzym dżwiękiem o sporej skali dynamiki, i to tej duże, i tej mikro. Łupnięcie jak na monitory naprawdę niezłe, choć pewnie zasługa w tym lekko podkręconego najniższego basu. I tenże bas był bardzo zróżnicowany, mięsisty, barwny. Jak dla mnie nie brakowało kontroli, choć pewnie inni mieli w tej materii niedosyt.

Moim zdaniem sysyem grał w sposób leciutko ocieplony, bwrwny, nasycony, nie było ani z a lekko i za zwiewnie, ani za gęsto. Znakomicie oddawał wokale i małe składy, z rockiem było odrobine gorzej. Ale za to Straszny Dwór - miód malina!

Jedyna co mi troche przeszkadzało, to góra. Była bardzo detaliczna, szczegółowa, rozdzielca, było w niej dużo powietrza, ale jak dla mnie - za dalikatna, pozbawiona odrobiny niezbędnej zadziorności, metaliczności... Wszak talerze perkusji zrobione są chyba z blachy, prawda?

A co do tego tej "dziury" w mid basie o której mówil arek 67, to początkowo podobnie jak qb1 nie miałem takiego wrażenia. Ale arek swoim zwyczajem po jakimś czasie wstał i dokonał apgrejdu systemu. Pod elekrtonikę powędrowały solidne stożki, zworki w kolumnach zrobione z cienkiego druciku poszły precz a na ich miejsce podłączyliśmy drugi kabel robiąć bi wiring. No i co?

No i wtedy okazało się, że ten minimalny dołek na przełomie średnicy i basy był, bo system po "ulepszeniu" zabrzmiał nieci mięsiściej, jeszcze bardziej namacalnie i bezpośrebio.

Reasumujć: bardzo fajne granie te Gamuty. Tylko ciekaw jestem, ile wnosiły poszczególne elementy? Czy podłączyliście a końcu Jazza?

Pozdrawiam wszystkich uczestnikó spotkania i jeszcze raz dzięki dla Nadredaktora

Stempur

• Redaktorzy

To teraz ja wcisnę trzy grosze. Byłem pod wrażeniem ogólnej jakości brzmienia kompletnego systemu Gamuta. Owszem, sprzęt jest raczej drogi (chociaż w katalogu jest jedna większa integra i flagowa kombinacja pre-power, której jestem w takim razie cholernie ciekaw), ale za te pieniądze oferuje dźwięk w zasadzie bez wad. Duże uznanie należy się kolumnom. Średniej wielkości zestawy podstawkowe mogłyby być wąskim gardłem, a nie były. Jestem pełen uznania dla sposobu strojenia basu, został zrobiony tak, ze ma się subiektywne poczucie potęgi brzmienia i niskiego zejścia, prawie bez negatywnych zjawisk bas-refleksowych. Duża sztuka, która mało komu się udaje. W konkurencji monitory-kolumny podłogowe zwykle jestem po stronie podłogówek (niezależnie od tego, że mój pokój często źle je znosi), ale to jest faktycznie coś. Gamuty przypominały mi bardzo udane monitory ESA Triton 1SE (z tą samą wysokotonówką), plus większy bas. Wzmacniacz Gamuta świetnie je napędzał, tak, ze w końcu nawet nie podłączyliśmy Jazza, tylko cały czas bawiliśmy się samymi Gamutami. Rozdzielę ten system, pradopodobnie papamek weźmie do testu jeden klocek, gutten drugi a ja trzeci, ciekawe jak wyjdą oddzielnie, ale po tej naszej sesji jestem przekonany, że sobie poradzą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.