Skocz do zawartości
IGNORED

Wygodne i trwałe słuchawki.

freak

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam słuchawek o dobrym dźwięku, które jednocześnie będą bardzo wygodne w użytkowaniu i trwałe. Co możecie mi doradzić?

Posiadam wzmacniacz forum608II.

Myślałem nad Sennheiser HD-600 i AKG K-701? Co sądzicie o tych słuchawkach?

https://www.audiostereo.pl/topic/44984-wygodne-i-trwa%C5%82e-s%C5%82uchawki/

jeśli te słuchawki mają być trwałe, superwygodne i jednocześnie mają zagrać, to oczywiście polecam beyerdynamica. zwłaszcza modele dt770(pro), dt880. nie miałem osobiście na głowie wygodniejszych słuchawek. po prostu znikają na głowie. niespecjalnie natomiast mi leżą k-701, choć dla wielu osób to szczyt ergonomii. wszystko zależy od anatomii czaszki. senki zupełnie mi nie pasują. co do dźwięku zaś - każde są nieco inne. k-701 prezentują rewelacyjną przestrzeń, za to barwowo bardziej mi leżą beyery. zarówno 770 jak i 880. senki w tej rywalizacji zostają w tyle.

No właśnie, jak to jest z tą wytrzymałością i trwałością? Ja również przymierzam się do zakupu słuchawek i dość poważnie zastanawiam się nad HD600, ale jeśli w słuchawkach za prawie tysiaka jest problem z przewodnictwem kabli to zaczynam się martwic. Może faktycznie jak sugeruje J-35 wybrać Beyera?

Od ponad 3 lat używam HD 595 i złego słowa nie mogę powiedzieć na ich temat. Słucham na nich w pracy, po kilka godzin dziennie, zakładając je i zdejmując -naście razy każdego dnia. A jak nie słucham akurat, walają się na biurku razem z masą innych szpargałów.

Więc użycie bardzo intensywne.

Poza drobnymi wytarciami lakieru na muszlach w paru miejscach zero problemów z jakością, uszkodzeń, jakichś jazd z kablem, etc.

Ja bym bez dwóch zdań wziął Beyerdynamika, zresztą tak uczyniłem pod koniec zeszłego roku, rozstając się z HD595. Te ostatnie dobrze u mnie służyły ale po odsłuchaniu topowych modeli różnych firm słuchawkowych wychodzą ich niedostatki. HD600 są od nich nieco lepsze, ale ja i tak wolę Beyerdynamic DT880 Pro, ewentualnie DT990 Pro. Wciąż się waham odnośnie sprzedaży DT880 Pro, ale jak ktoś jest chętny, to proszę o PW. Można oddać, gdy się nie spodobają. Solidność wykonania moim zdaniem wyższa niż w Sennheiserach i AKG raczej też. Pałąk w Beyerdynamikach to płaskownik metalowy, na który zapięta jest gąbka obita skórą, a nie jakaś plastikowa nakładka, która lubi pęknąć, a pęknięcia konstrukcji zdarzały się i w HD600 i HD595, co w Beyerdynamikach jest po prostu niemożliwe. Plastik jest w nich użyty tylko jako obudowa przetwornika. Odnośnie kabla - HD595 mają całkiem porządny, w HD600 jest sznurówka, którą po zniszczeniu warto zmienić na chociażby kabel do HD650.

Ostatecznie zawęziłem wybór do Sennheiser HD 600 i Beyerdynamic DT 880 PRO.

Co się lepiej zgra z Forumem608II? Z tego co wiem Piotrek608 przygotowywał swojego wzmaga głównie pod sześćsetki. Więc może właśnie te słuchawki??

Słucham raczej spokojnej muzyki dla relaksu. Nie lubię ostrych, wysokich, metalicznych dźwięków. Co wybrać??

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich, nie chce zakładać nowego tematu więc podłączę sie z moim pytaniem do tego topicu. Mianowicie poszukuję słuchawek nausznych do słuchania muzyki, głównie z komputera, rock, jazz, klasyka, oprócz tego miałyby służyć do nocnego grania na Playstation 3. Moje oczekiwania: ładny nisko schodzący bas, dobra dynamika(głównie gry), ciepła nie męcząca średnica(słucham dużo śpiewających pań), no i dobra góra pasma. budzet nie jest zbyt wysoki, bo nie chciałbym wydać więcej niz 250pln, ale myślę że w coś sie znajdzie w tym przedziale cenowym. Myślałem o koss UR 40, może coś beyerdynamic, albo sennheisera?

Poza tym dobrze by było gdyby wygodnie leżały na głowie. Bardzo liczę na Waszą pomoc w podjęciu wyboru, nie lubię kupować w ciemno więc każde zaproponowany urządzenie w miare możliwości odsłucham. Z góry dziękujęza sugestie.

Do 250 zł wszyscy polecają Creative Aurvana Live! - hicior, choć szczerze powiedziawszy ich nie słuchałem. A w cenie Kossów UR40 (czyli do 150 zł) są np. AKG K66 (teraz zmodernizowane pod symbolem K514) - ich miałem okazję słuchać - detaliczne brzmienie choć szczupły bas, mnie się podobały. Na innym forum ktos zrobił test porównawczy AKG K66 i Koss UR40 - uznał AKG za lepsze.

<><

freak, 12 Sie 2008, 23:18

>Myślałem nad Sennheiser HD-600 i AKG K-701? Co sądzicie o tych słuchawkach?

są super

ale od roku mam Sennheiser CX400 douszne

i

rewelacja, super brzmienie, uszy nigdy nie zmęczone, brak zaczerwienienia uszu.

potrzeba jednak do nich niezłego wzmaka, mają impedancję 16 Ohm...

P

Mnie Sennheisery HD555 delikatnie mowiąc nie zachwyciły, to taka nieco poprawiona wersja moich HD500 - przymulone, kluchowate, przyciemnione brzmienie z dużą ilością poduchowatego basu, bardzo słaba detaliczność - nieco lepsza w HD555 (tam też trochę lepsza kontrola basu). Spróbuj też może w tej cenie AKG K530 (w wersji LTD, czyli czarnej są nieco tańsze - poniżej 300 zł) - nie słuchałem ich ale mają pochlebne opinie. Można też dostać na Allegro za 265zł nowe Grado SR60 - to legendarny model ze względu na rewelacyjną jakość dźwięku w stosunku do ceny, ale one mają mniejszą ilość basu niż CAL.

<><

od paru lat używam beyerów 990pro. nie pomogę w kwestii brzmienia (nie jestem fanem słuchawek), ale mogę potwierdzić, że są bardzo wygodne. wersja 770pro jest często używana w telewizji. z tego, co widziałem to podstawa w tvn24, pare ekip na mieście z innych telewizji też ich używają. znaczy się: wytrzymałe, bo żaden dźwiękowiec nie kupiłby czegoś delikatnego.

gruby metalowy pałąk w moich 990pro potwierdza tę teorię.

pozdr

zapomniałem napisać, że dźwięk jest co najmniej zadowalający. mimo, że nie przepadam za słuchawkami, to z tego da się słuchać bez problemu. charakter dźwięku podobny jak z moich herbatników.

dzieki bardzo za odzew, ja też niestety nie jestem fanem słuchawek, ale sytuacja zmusiła mnie do zmiany miejsca zamieszkania, na szczescie chwilowo, a na ten czas musze miec jakies porzadne urzadzenie pozwalajace sluchac mi muzyki, szczegolnie pozna noca. reszta domownikow nie bylaby zachwycona sluchajac dajmy na to morbid ange, tudziez testament o 1 w nocy. poza tym moje labtec'i do kompa mi sie rozwalily i postanowilem kupic cos co posluzy mi dlugi czas, a nie bedzie ekstremalnie drogie. napewno zrezygnuje z hd555, chociaz bylem na nie nastawiony, wlasnie wrocilem z saturna, gdzie ich posluchalem i faktycznie maja zamulony dzwiek, a basu jest stanowczo za duzo. jutro pedze odsluchiwac kilka wyzej wspomnianych przez szanownych kolegow modeli, w miare mozliwosci oczywiscie. czekam takze na kolejne propozycje. serdecznie dziekuje za pomoc.

U mnie właśnie 600 zgrały się forumem bardzo dobrze, słucham od 2 lat. Co Wy rzucacie tymi słuchawkami, czy ciągniecie za kable? W normalnym użytkowaniu nie mam żadnych problemów z kablem czy innymi rzeczami (2 lata).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.