Skocz do zawartości
IGNORED

kable Harmonix - kto używał? kto zna?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze to Harmonix nie muli,nie muli ARC ref-3,nie muli ENDORPHIN,nie mula Cary 805AE ani SF trzeba realnej oceny u siebie we wlasnych warunkach-znajac je.Wpiety w system srebrnych kabli Kondo jeden Harmonix poprawia mi holografie systemu i daje minimalnie wiecej basu[dobrego basu]co w tym dziwnego?Podalem elektronike dla jasnosci.Pomimo tego,ze sa to miedziane kable to nie ma utraty jakosci wysokich tonow.pzdr.

Wlasnie zostala wpieta koncowka Passa F-4[czasowo do posluchania]i XLR Harmonixa dziala podobnie.Pozostale okablowanie oczywiscie Kondo wlacznie z glosnikowym,z Mcintosh[501]juz pogorszyl brzmienie ale jak widac nie musiala to byc wina Harmonixa.Ja osobiscie nie przywiazuje [zbyt nadmiernie]uwagi do nazw,wazny jest caly system i jak zagraja w nim drewniane kable to je wpinam i tyle.

Słyszałem w kilku konfguracjach np. z Reymo / Manley / Zoller / Joseph Audio.

Harmonixy IC i głosnikowe charakteryzuja się tym, że uładniają i dosładzają dżwięk, grają z charakterystycznym narzutem, który przy porownaniu np. z LP jest od razu słyszalny.

Dlatego dziwi mnie ta opinia że różnica dotyczyła tylko rozjasnienia. Kilka razy podchodziłem

do IC Harmonixa ale za kazdym razem wniosek byl jeden, że LP oferuje zdecydowanie lepszy wgląd w zróżnicowanie nagrań i jest bardziej naturalny. Poza tym i IC i głosnikowy Kondo dawał zdecydowanie lepszą stereofonię - szerszą i głębszą scenę.

Makumba.Ja nie porownuje brzmienia jednego czy drugiego systemu slyszanego u kolegi,znajomego czy na wystawie a u siebie w jednakowych warunkach i to jest istotne nawet bardzo.Jezeli chcesz cos powiedziec na temat kabli nikt Ci nie broni ale zeby to bylo wiarygodne to odsluch powinien byc dokonany w identycznych warunkach,w tym samym zestawie i tylko tyle.pzdr.

Sorry Makumba ale to Twoje zdanie,takie masz prawo ja uwazam jak napisalem wyzej.Jeszcze raz podkresla,ze nie gra pojedynczy element toru odsluchowego a caly system i jezeli jest dla niego z korzyscia wpiecie Harmonixa czy kawalka drewna to ja to robie.

Reymo CDT 777/ Manley Wave / Manley Snapper - kolumny to Zoller Evolution i Josef Audio RM33.

Kable zasilające i cyfrowy Harmonix, głośnikowe Kondo Spz, IC kondo LP. Manley nie jest

bynajmniej demonem przejrzystości, natomiast róznice o ktorych piszę były uchwytne od pierwszego

wrażenia.

Maakumba.Kolega ma Neo Clasic 250[jest na hifi do sprzedania]i preamp tej firmy,Harmonix u niego wnosil duzo dobrego ale widocznie za malo bo wystawil na sprzedaz.Tez to gralo z Zollerami[sa rowniez na sprzedaz]z tego co posiadasz to szacunek budzi Reymio 777 chociaz mysle,ze Jozki to tez niezly klocek.Nie mam do Manleya sentymentu,gdyz porownywany byl przez nas do roznych koncowek i pre,wypadal zawsze gorzej.Moze to jest powod Twojego nastawienia do Harmonixa?

Prym,

Nie wiem co wyczytałes u mnie pmiędzy wierszami, ale do Harmonixa nie mam generalnie żadnego nastawienia :). Jeśli juz to bardziej pozytywne niż negatywne. Są to muzykalne kabelki tyle że nie do konca neutralne , zrobione z pewna koncepcja brzmienia i pod tywm wzglem Kondo jest lepszy, bardziej zbliża się do ideału elementu nie wnoszącego swojego charakteru w tor - tylko tyl ciałem powiedzieć.

Co do Manleya tak jak każdy produkt ma swoje zalety i wady , na obecną chwilę mojej audiofilskiej świadomości jest wystarczający, pomimo że wiem że można lepiej.

Czy Kondo występuje firmowo z widełkami czy tylko z bananmi i tradycyjnie gołe ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb.Mam nowej serii glosnikowy i jest zakonczony inaczej jak poprzednie modele tzn. jest spiety skuwka i jakby zatoczony lub skonczony taka 2mm srednicy i 2.5cm dlugosci szpilka[raczej to jest toczone]

w takim razie pozwole sobie na motorhead, moge?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przychylę się do spostrzeżeń prym`a w kwestii topowego IC Harmonixa. Bardzo plastyczny przekaz kabelek troszkę dodaje ciała ale troszkę mniej niż robi to np: MIT Magnum MA. Świetna scena zwłaszcza w głąb. Faktycznie Harmonix delikatnie wygładza brzmienie, popycha je w kierunku analogowości, wyśmienity IC. Umnie w systemie Simaudio Supernowa-Klyne-Simaudio W5-Sound&Line Pretorian Excellence.

Kolumnowy u mnie wypada już troszkę gożej, bas w jego wykonaniu na moim systemie jest nieco pudełkowaty (sprawdzałem też na innych kolumnach - Log Audio model drugi z góry, efekt taki sam), pozostałe aspekty ok. Lepiej spiasał się MIT Magnum MA, który nie miał tej przypadłości (ale kosztuje też x2 ).

Z Kondo nie miałem nigdy kontaktu.

z kolei bardzo dobrze wpada topowa sieciówka, w kategorii najwyższych modeli topowych firm ma chyba zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny, który jest najczęściej min 2x niższy niż u innych producentów (u niektórych to 3x i nawet 4x więcej).

Okablowanie Harmonix miałem kilka dni w domu dzięki uprzejmości Moje Audio. Są to fantastycznie "grające" kable. Dają niesamowicie nasycony, muzykalny i naturalny dźwięk z bardzo dobrą przestrzenią. Ciężko je porównać z jakimkolwiek innym okablowaniem, ponieważ nic dającego podobne efekty nie miałem jeszcze w systemie. No może Versusem Albedo, to jednak inna szkoła.

Rewelacyjne odczucia dają również sieciówki Harmonix, wpinamy, słuchamy kilka dni, wypinamy i wpinamy swoje "tanie" sieciówki (w tym przypadku podstawowy Neel) i strata w jakości brzmienia jest, "niestety" dla mnie, bardzo duża. Głownie w jakości basu i czystości wysokich tonów. Zresztą, starczy pisania, zaraz będzie, że kryptoreklama... a wypożyczyć przecież każdy może.

• 1 miesiąc później...
Gość papageno

(Konto usunięte)

Wpiąłem do systemu nowy wynalazek Kiuchiego HS 101 "Exquisite".

Pisze on tak: "HS-EXQ brings out astonishingly clear with rich of details, wider soundstage and unparalleled separation in sound."

I wiecie co? Nie kłamie. Kable rewelacyjne pod każdym względem, mimo, że jeszcze się nie wygrzały. Obawiam się, że będę musiał rozstać się z kolumnami Joseph Audio RM33LE - są za mało wydajne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.