Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic plazma nowa generacja

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

interesuje mnie Panasonic viera 46PZ85 i pytanie do osób, które miały okazję dłużej oglądać ten lub podobny model nowej generacji. Czy istnieje wada, polegająca na pozostawianiu na ekranie wizerunku długo naświetlanego statycznego elementu obrazu, np. logo nadawanej stacji , by po przełączeniu na inny program pozostał duszek, odbicie tego logo ?

W starych plazmach to zjawisko występowało często, a jak w nowych ?

https://www.audiostereo.pl/topic/45157-panasonic-plazma-nowa-generacja/

PZ to wersja na Niemcy z tunerem DVB-T, ale z MPEG-2, a nie MPEG-4 jaki ma obowiazywac w Polsce.

Nie wiem jak jest z gwarancja na taka plazme ściągnięta z Niemiec. W Polsce PZ85 ma oznaczenie PY85.

Gość

(Konto usunięte)

możesz potwierdzić tę informację ?

i dodaj też, jakie ma znaczenie różnica między MPEG-2 i MPEG-4 oraz to, co ma znaczyć, że MPEG-4 ma obowiązywać w Polsce ?

aha, wersja PZ jest sprzedawana w Polsce.

PZ tak jak i PX nie ma w oficjalnej dystrybucji - sprowadzane są z Niemiec.

O duszkach zapomnij przynajmniej od serii 7.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 24 Sie 2008, 21:55

>PZ tak jak i PX nie ma w oficjalnej dystrybucji - sprowadzane są z Niemiec....

...

czytaj na dole opisu :

http://www.topmarket.pl/telewizory_plazmowe_full_hd/PANASONIC_TH_46_PZ_85_E.php

Być może daje gwarancję ale jak rozumieć brak tych TV w ofercie oficjalnego dystrybutora?

Gość

(Konto usunięte)

być może ?

przecież dają gwarancję 2 lata Panasonic Polska !

i niby kto jest oficjalnym dystrybutorem ? zresztą, jest to poza tematem; jest sprzedawca, daje porządną gwarancję, czego jeszcze trzeba ?

sprawa duszków jest już w zasadzie wyjaśniona, teraz tylko sprawa samego oglądania takiej plazmy z odległości ok 3m , czy to wystarczająca odległość dla oczu ?

Czy są gdzieś informacje na ten temat ?

Informacja o odległosciach była juz na forum w fomie tabelek.

Niestety trzeba poszukać.

Ja mam 37PV80 i ogladam z odległosci 2,85 m i jestem bardzo zadowolony - drastyczne pogorszenie obrazu na zwykłej kablówce zauwazam z odległosci ok 1 m. Przy cyfrze i DVD nie mam uwag.

Jestem w ogóle zaskoczony jak plazmy poszły na przód - praktycznie nie odczułem jakiejs szkody po "wywaleniu" CRT, pamietajac porównanie z przed kilku ładnych lat.

A propos standardu DVB-T MPEG4 w Polsce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panasonic wkrótce ruszy z serią PZ/PX 81, którą posiada będzie m.in. tuner DVB-T MPEG4 i wyjście optyczne audio (nie każdy ma w amplitunerze HDMI - dobra wiadomośc).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mdZViewItem

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

znając polskie realia, wprowadzenie MPEG-4 może być albo długotrwałe albo jak zwykle będzie wiązane sznurkiem.

Ciekawe są wpisy czytelników na dole artykułu, i faktem jest, że odbiór tv w niemczech nadawanej w MPEG-2 jest dobry.

W tej sytuacji wydaje się, że zmianami, najmniej będą się przejmować użytkownicy kablówek o których wygodę i wpływy z abonamentu postara się właściciel sieci.

To nie tak do konca, DVB-T jest tylko do sieci naziemnych, kablówki maja DVB-C.

Z racji oferowania wielu kanalow platnych i premium kablowki daja zawsze swojego box-a, czesto sparowanego z karta warunkowego dostepu (czyli dana karta dziala tylko z konkretnym boxem).

Kompresja MPEG-2 nieszczegolnie nadaje sie do transmisji HD, ktore zaczynaja byc juz standardem, a na pewno nim beda w momencie wejscia DVB-T w Polsce. Stad w Polsce biorac pod uwage przyszlosc zdecydowano sie na MPEG-4, ktory daje lepsze wykorzystanie dostepnego pasma.

Modul DVB-T na razie mozna traktowac gadzet, nie wiadomo, czy wlasciciele mulipleksow nie beda za darmo rozdawac box-ów. Poza tym dopoki w Polsce wejdzie DVB-T to pewnie beda juz telewizory na LED-ach lub inne wynalazki.

Nie lekceważ duszków. To już nie tak duży problem, jak dawniej, ale jednak istnieje. Dlatego długo wyświetlane elementy stałe mogą się utrwalić po dłuższym czasie. Wiele jest opinii mówiących, że to historia. A prawda nie jest taka oczywista. Sporo na ten temat znajdziesz na forum hdtv.com.pl

ArtS :)

Duszki maja sie dobrze.

Poogladaj na plazmie tv w formacie 4:3 z pionowymi czarnymi pasami (tak zeby obraz byl naturalny a nie rozciagniety) kilka tygodni,nastepnie wyswietl biala plaszczyzne na calym ekranie. Na 100 procent w miejsce czarnych pasow beda ciemniejsze ,zoltawe slady.

Plazme polecam do filmow z DVD czy BD.

Jak u kogos ma leciec tv przez caly dzien to tylko lcd.

Siemacie!

Jako właściciel plazmy Panasa zapewniam, że wypalanie się obrazu to bajki z odległej przeszłości gdy technologia plazmowa raczkowała.

Bierz plazm bez obawy, jeśli interesuje Cię JAKOŚĆ obazu. LCD jest dobre ale jako wyświetlacz do telefonów komórkowych a nie do oglądania filmów. To jakieś nieporozumienie. :)

Napisano tu że jakość obrazu na nowoczesnej plazmie zadziwia nawet w sygnale SD. Rzeczywiście - czasem zapuszczam sobie jakiś badziewny DIVX i jestem zszokowany że może być tak dobrze, przypominając sobie płaskie wyświetlacze sprzed kilku lat... Dziś już spokojnie można pozwolić dziadkowi CRT na emeryturę. :)

Serdecznie pozdrawiam.

PS: forum hdtv.pl nie jest miarodajne. Dlaczego? Spytajcie niejakiego locololo, on Wam powie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Każde forum jest zbiorem mniej lub bardziej obiektywnych opinii. To forum również. Twoja opinia na temat powidoków też jest niemiarodajna. Odsyłam na HDTV, gdyż tutaj opinii o telewizorach, jak na lekarstwo. A powidoki widać w ciemnym pomieszczeniu, przy braku sygnału. Normalnie ich raczej nie widać. Stąd później takie opowieści, że to historia. Niestety, jeszcze nie.

jako uzytkownik rowniez plazmy panasonika,od 2,5roku,

nie stwierdzam ZADNEGO wypalania sie ,ani ZADNYCH powidokow.

mam tez referencyjna plazme pioneera 50cali.to tak na wypadek ,gdyby ktos chcial mnie zaskoczyc glupim pytaniem.

Gość

(Konto usunięte)

tak też, jak pisałem wyżej, sprawa duszków, czy powidoków , jak kto woli, jest wyjaśniona...teraz tylko to, czy 46 cali no, ostatecznie 42 i odległość 3m, to odległość dobra, optymalna , za daleko, czy za blisko ?

42" z trzech metrów śmiało mozna ogladać z sygnłu cyfrowego i b.dobrego sygnału kablowego analogowego. Oglądajac filmy u brata z ok 3m nie ma problemu zmeczenia itp. ale 46" moim zdaniem to min. 3,5 m.

Tak, z 3m spoko 42cale mogą być. :)

Ja mam 37 ale planuję oddać dziecku do pokoju i wziąć sobie 42 cale nowszej generacji. Nie żebym potrzebował większego ale wszyscy sąsiedzi mają takie mastodonty, że mój przecież niemały TV wygląda przy nich jak pudełko od zapałek. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

ArtS007, 27 Sie 2008, 13:49

>Każde forum jest zbiorem mniej lub bardziej obiektywnych opinii. To forum również. Twoja opinia na

>temat powidoków też jest niemiarodajna. /.../A powidoki widać w ciemnym pomieszczeniu, przy braku >sygnału. Normalnie ich raczej nie widać. Stąd później takie opowieści, że to historia. Niestety, >jeszcze nie.

Popraw mnie jeśli się mylę, ale rozumiem z Twojej wypowiedzi że jesteś WłAśCICIELEM plazmy Panasonica i nie oglądasz na niej TV i filmów tylko śledzisz "obraz w ciemnym pomieszczeniu przy braku sygnałów", tak? :) I wtedy widzisz powidoki, tak? :))) Swoją drogą to wielce oryginalny sposób spędzania wolnego czasu...

Cóż, Niemcy powiadają "to się wie, co się ma". Doradzam zamiast pisać publicznie rzeczy tego typu, po prostu KUPIĆ plazmę Panasa, poużytkować z rok i wówczas dać nam znać. Wiesz... opinia z pierwszej ręki bywa cenna...

Nie jestem sprzętowym onanistą. Nie siedzę w ciemnościach wypatrując powidoków. I mogę powiedzieć tylko tyle, oglądając TV cyfrową (SD), filmy z DVD i mając podłączoną do TV konsolę do gier (to jest dopiero wypalacz powidoków!!!) że nic z opisywanych przez Ciebie rzeczy nigdy nie widziałem. Gdy czytam takie rzeczy, to przypominają mi się opinie posiadaczy Poldolotów lub innych kaszlaków, którzy na forach moto piszą "Eeeeeeeeee... Mercedes to już nie to. Badziwewie panieeeeeee!"

:))) Pozdrawiam!

Gość

(Konto usunięte)

popieram wpisy oparte na zdrowym i rzeczowym oglądzie tematu....ciemności są po to, by je rozjaśniać zamiast w nich przesiadywać. Po ciemku można co najwyżej pomedytować albo macać panienki.

Wyjeżdżam więc na rozpoznanie do dużego sklepu i tam w pełnym świetle dokonam wyboru.

:)

Il Dottore, znany jesteś z delikatnego języka i potwierdzasz to również teraz. Jednak to, że nie widzisz u siebie ewentualnych powidoków nie oznacza, że ich nie ma. Zamiast rzeczowo odnieść się do sprawy i rzucić okiem, czy przy braku sygnału masz po ciemku jednolicie świecącą matrycę, ot choćby z ciekawości, robisz sobie żarty ze mnie. Dlatgeo też nie będę się do tego odnosił.

Nie jestem właścicielem Panasonika, ale o tym dowiadujesz się dopiero teraz, dlatego nie imputuj, że jak ktoś czegoś nie ma, to się nie zna. Mam od dwóch miesięcy plazmę Samsunga i powidoki po np. dłuższym oglądaniu TVN24 widać. Znikają po kilku do kilkudziesięciu minutach oglądania np. DVD. Dlatego też nie stanowią problemu. Ale są. W dzień i przy normalnym obrazie ich nie widać. Ale są. Atomu też nie widać, a istnieje.

Wracając do Panasonika. Od momentu pojawienia się plazm serii 8. pojawiały się na forum HDTV pytania o konieczność docierania plazmy. I oczywiście znawcy zaczęli się wypowiadać w mniej lub bardziej kategoryczny sposób, że nie. Że to już niepotrzebne, że powidoki to urok plazm poprzednich generacji. Moje stanoisko zawsze było jednoznaczne. Jeśli coś nie szkodzi, a może pomóc, to czemu nie. Po jakimś czasie zaczęły pojawiać się głosy, że powidoki są i co niektórzy puryści nowej wiary zaczęli doradzać docieranie.

Nad faktem (rzekomego?) braku powidoków w plazmach mających więcej niż rok zastanawiałem się już wcześniej. Znajoma jest właścicielką plazmy od roku i nie widać na niej powidoków z programów nadawanych wcześniej. Nawet po TVN24. Występują tylko krótkotrwałe powidoki po wyświetleniu menu, które jest bardzo jaskrawe. Ale szybko znikają. Niewykluczone więc, że plazma miała się już okazję zahartować i nie jest podatna na powidoki w takim stopniu, jak na początku. Oczywiście z autopsji będę mógł to ocenić po roku. Dlatego paradokslanie możesz mieć rację co do tego, że nie masz powidoków, ale nie masz racji, że to już problem, którego nie ma.

Dodam jeszcze jedno. Nie chcę nikogo zrażać do plazm. Jestem ich zdecydowanym zwolennikiem. Jednak ta technologia wymaga pewnej dbałości. I stąd biorą się moje uwagi. Dlatego Kaziku, uwagi na temat macania panienek po ciemku (chyba ostatnio w Średniowieczu było to popularne), zachowaj dla siebie.

Nie chodzi o zrazanie do plazm,ja jestem ich zwolennikiem.

Nie widzialem jak dotad lepszego odwzorowania obrazu jak na plazmach Piooniera.

Pragne tylko sprostowac kategoryczne twierdzenia co poniektorych ze takie problemy jak powidoki nie istnieja.

Powtarzam:

Widzialem plazme na ktorej byl wyswietlany obraz w formacie 4:3 z kablowki,taki dla ludzi czyli nie rozciagniety w naturalnych proporcjach,z czarnymi ramkami. Fanaberia? Wiem ze wiekszosci nie przeszkadza ogladanie zdeformowanych twarzy ale na szczescie nie wszystkim.

A wiec po kilku tygodniach przy wyswietlaniu filmu z dvd "Opowiesci z Narnii" w scenach gdzie jest duzo bieli,snieg itp. bylo wyraznie widac zolte,ciemmiejsze pasy w miejscach dzie nie wyswietlal sie obraz 4:3 z kablowki. Dziwne? Ale to fakt.

Wniosek jest z tego taki ze w takich sytuacjac trzeba uwazac jesli ma sie tylko plazme.

A najlepiej plazmy uzywac tylko do dvd i bd.

ArtS007, 30 Sie 2008, 20:56

>Il Dottore, znany jesteś z delikatnego języka i potwierdzasz to również teraz.

Właśnie dlatego zwlekałem z odpowiedzią do dziś. Wczoraj wróciłem z pubu po kilku Guinnessach (jak to przy sobocie) i mogłem zabrzmieć ... hmmmm... zbyt ofensywnie... :)

Zatem do rzeczy: obiecuję, że będę spokojny i rzeczowy najbardziej, jak tylko potrafię! :)

>Jednak to, że nie widzisz u siebie ewentualnych powidoków nie oznacza, że ich nie ma. Zamiast

>rzeczowo odnieść się dosprawy i rzucić okiem, czy przy braku sygnału masz po ciemku jednolicie

>świecącą matrycę, ot choćby z ciekawości, robisz sobie żarty ze mnie.

Ależ to nie były żarty. po prostu nie jestem w najmniejszym stopniu zainteresowany jak mój telewizor świeci po ciemku i bez sygnału. Jeśli oglądam TV nawet i po ciemku to zawsze coś tam jest: przemawiający do Narodu Prezydent RP Lech Kaczyński albo "Ostatnia Walka Łamacza Kości" na DVD (by wspomnieć tylko najambitniejszy repertuar...). :)

>Nie jestem właścicielem Panasonika,

HA!!!! WIEDZIAŁEM!!! :)

>ale o tym dowiadujesz się dopiero teraz, dlatego nie imputuj, że

>jak ktoś czegoś nie ma, to się nie zna.

Słuchaj, ja niczego nie imputuję. Plazmy różnią się od siebie, jak np. samochody. Nie jestem właścicielem Bentleya, więc nie będę się wypowiadał o ew. wadach tych aut, nigdy nawet w Bentleyu nie siedziałem. Mogę natomiast opowiadac długo o eksploatacji i naprawach 126p. Bo miałem i wiem coś o tym. Uważam, że tak jest uczciwie. Natomiast chętnie posłucham co właściciel Bentleya ma do powiedzenia o swoim aucie i nie będę go pouczał, bo nie wiem lepiej. Niby skąd mam wiedzieć???

>Mam od dwóch miesięcy plazmę Samsunga

Cóż, to jest Twój problem, nic na to nie poradzę. :)

>i powidoki po np.

>dłuższym oglądaniu TVN24 widać. Znikają po kilku do kilkudziesięciu minutach oglądania np. DVD.

>Dlatego też nie stanowią problemu. Ale są. W dzień i przy normalnym obrazie ich nie widać. Ale są.

To trzeba było kupić porządną plazmę.

Człowieku, co jest z Tobą??? Audiostereo nie czytasz??? Od lat kazdy, kto pyta, jaką kupić ma sobie plazmę, jest tu raczony następującym rankingiem:

1. PIONEER

2. DŁUGO DŁUGO NIC

3. PANASONIC

4. RESZTA HOŁOTY

I to się nie zmienia... Jesteś tutaj prawie 3 lata, czytasz to forum, piszesz na nie i nie wyciągasz żadnych wniosków??? A potem narzekasz na duszki w ciemnościach... O Boże...

>Atomu też nie widać, a istnieje.

OK. Teraz zupełnie na poważnie. Coś z mojej branży.

Codziennie wchłaniasz do płuc i połykasz miliony bakterii. Niektóre z nich powodują choroby. Nawet śmiertelne. Czy jednak fakt, że masz akurat w płucach prątki gruźlicy bo odwiedzałeś kogoś na pulmonologii, oznacza, że jesteś chory na gruźlicę??? Raczej nie, prawda? Bo nie masz objawów. Powidok jest powidokiem gdy przeszkadza Ci przy oglądaniu normalnego programu z TV czy odtwarzacza.

Jeśli występuje tylko przy braku sygnału a normalnie go nie widać to gdzie tu jest problem???

Wiesz, przypominasz mi w tym momencie gościa który leci do lekarza bo ma 37,5C na termometrze. Temperatura na pewno wyższa niż być powinna. Ale klientowi nic a nic nie dolega!!! Jedyny jego problem to cyferki na skali. Tak samo i z Tobą... I jemu i Tobie chciałoby się zadac pytanie - czy nie masz w życiu większych problemów?

Na litość Boską, człowieku! przecież to tylko telewizor! Sprzet AGD! Stoi w sklepie koło lodówek i jest tańszy niż wiele z nich! Czy w lodówkę też się wpatrujesz w ciemności?

A weź to olej chłopie! Zamiast wpatrywać się w ekran bez sygnału, pooglądaj sobie jakiś film! A jak zobaczysz powidok na normalnym sygnale i będzie Ci to przeszkadzało to sprzedaj stary TV i kup sobie nowy. Jaki problem??? To trzeba naprawdę wypatrywać sobie oczy za duszkami?

>Wracając do Panasonika. Od momentu pojawienia się plazm serii 8. pojawiały się na forum HDTV pytania

>o konieczność docierania plazmy. I oczywiście znawcy zaczęli się wypowiadać w mniej lub bardziej

>kategoryczny sposób, że nie. Że to już niepotrzebne, że powidoki to urok plazm poprzednich

>generacji. Moje stanoisko zawsze było jednoznaczne. Jeśli coś nie szkodzi, a może pomóc, to czemu

>nie. Po jakimś czasie zaczęły pojawiać się głosy, że powidoki są i co niektórzy puryści nowej wiary

>zaczęli doradzać docieranie.

Przepraszam, cooooooooooooo? Docieranie? Pocieranie? Instrukcja od mojego telewizora nic o tym nie wspomina. Zaleca tylko WYCIERANIE. Z kurzu. Poza tym każe odpalić TV i cieszyć się obrazem.

Przepraszam Cię, ale gdybym miał swój TV "docierać" a potem sprawdzać w ciemności (bez sygnału!) czy się dobrze "dotarł", to bym go po prostu nie kupił. Nie docieram lodówki ani nowego żyrandola. Dlaczego miałbym przeprowadzać jakieś magiczne zabiegi z telewizorem? Przecież to taki sam elektryczny grat jak inne, na litość Boską. Co tu się dzieje? Jakiś nowy kult??? Sekta Czcicieli i Docieraczy Ekranów Plazmowych???

Dlatego właśnie kilka lat temu nie chciałem mieć z płaskimi ekranami nic wspólnego. Wolałem CRT. Bez docierania. :)

Dzisiaj, gdy klienci w końcu przestali być królikami doświadczalnymi wielkich koncernów, gdy technologia dojrzała, kazdy może kupić sobie plazmę (dobrej firmy) bez obaw o komfort użytkowania i bez konieczności uprawiania jakiejś magii po ciemku. oczywiście, dobrze wezwać technika i skalibrować ekran, ale to nie magia tylko konieczność (oczywiście tylko dla wybrednych). Pozostali naprawdę nie muszą sobie tyłka niczym zawracać.

Więc jeszcze raz:

1/powidok, który nie przeszkadza w oglądaniu noirmalnego programu dla mnie nie istnieje.

2/ nie polecam oglądania telewizora bez sygnału ani słuchania muzyki w ten sposób, bo ktoś bliski Twemu sercu gotów wezwać karetkę!

3/ w ogóle zalecam bardziej luźny stosunek do przedmiotów martwych jakimi są odbiorniki TV i wszelkie elektroniczne klocki. Po co robić z nich fetysz?

4/ z plazm zalecam Pioneery (jakość) i Panasoniki (stosunek jakość/cena)

5/ jeśli chodzi o wspominane przez niektórych w tym watku alternatywne metody wykorzystywania braku oświetlenia to jestem jak najbardziej za! :))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.