Skocz do zawartości
IGNORED

XINDAK MUSE 1.0 DELUXE + XA-6200

Hubolsky

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem ten wzmacniacz w wersji (07)z Paradigm Studio 40 v 4 , było świetnie w pomieszczeniu 17 metrów kw.

Teraz jest już dostępna wersja (08) ,według moich kolegów o stopień lepsza .

Witam miałem okazje słuchać Muse 1.0 z lampą na kt88 i kolumnami Audiowave. Powiem krótko... dramat.

Brak dynamiki, detali, powietrza po prostu nic. 3.0 jest jedynie godny zainteresowania.

Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia ;]

Bez przesadyzmu - gra jak większość nowych odtwarzaczy w tym zakresie cenowym. Bardziej podobał mi sie na wyjściu lampowym - gra wówczas plastycznie, z lepszym nasyceniem środka, ładnie oddaje barwy instrumentów. Na wyjściu tranzystorowym jest bardziej suchy, beznamiętny, góra nabiera wprawdzie wyrazistości, ale dźwiek traci na plastyce. Basu mi akurat w tym odtwarzaczu nie brakowało:) Wg. mnie jego dźwięk opiera się właśnie na mocnym fundamencie basowym. Największe zastrzezenia miałem do góry pasma, która tak jak w wiekszości odtwarzaczy z tego pułapu cenowego, tak i tutaj, została potraktowana po macoszemu. Doskwiera nienajlepsza rozdzielczość wyższej średnicy, w dodatku zapiaszczonej. Trochę brakowało otwartości i oddechu. Można lepiej, z tym że droższy Naim CD 5i jakoś wyrażnie lepszy w tym zakresie nie był:)Najlepiej posłuchać samemu. Wzmacniacz - bardzo dobry. Xindak ma wyraźnie lepszą rekę do wzmacniaczy:)

3 klz. to jest minimalna kwota na odtwarzacz:)) Zabawa zaczyna sie dopiero od 5-6 klz. Ja tam jakichś poważnych uchybień w sztuce w tym Xindaku nie znalazłem. Średniak, ale z ponadprzeciętnym oddaniem barw na wyjściu lampowym. Może po prostu totalnie nie spasował się z Twoim systemem. Ushera nie słuchałem, więc się nie wypowiadam. Być może jest wybitny:)))

• 11 miesięcy później...

Chciał bym też wypowiedzieć się na temat wzmacniacza XINDAK XA 6200 posiadam wersję 08. Pomoże to przyszłym osobom nie zdecydowanym w wyborze wzmacniacza. Otóż najpierw miałem w domu na odsłuchu kilka indywidualności typu AVM Evolution 2, YBA Integra czy moja doskonała lampa na 8 lampach EL84. Wreszcie zaryzykowałem i zakupiłem w ciemno tego Xindaka. Zacznę może od tego że paczka przyszła o czasie to co zobaczyłem organoleptyczne mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Po podłączeniu trzeba czekać około 30sek. aż lampki się nagrzeją potem następuje załączenie przekaźnika i wszystko już działa, w pierwszy dzień dźwięk był jak w imadle z ciągnącym się jak ser na toście basem. W drugi dzień postanowiłem go bardziej rozgrzać podnosząc gałeczkę do godz. 9.00 i po paru godzinach nastąpiła transformacja. Zacznę może od podziału pasma na trzy podstawowe zakresy otóż góra jest czytelna rozświetlona z powietrzem i bez zapiaszczeń, średnica wręcz wzorowa z lampową naleciałością ale może to być też wynik podłączenia jako źródło kompaktu z osobnym wyjściem lampowym. Bas jest dosyć miękki czytelny i schodzi nisko ale nie ma u niego twardości faktury która nieraz by się przydała mimo to jest co najmniej dobrze. Bardzo przypada do gustu połączenie średnicy z niskimi tonami gdzie mamy t.z.w. mięsko bardzo podoba mi się to np: na RAMMSTEIN. DEAD CAN DANCE brzmi bardzo nobliwie wciągając słuchacza w przestrzeń pomieszczeń i krainę wybrzmień naturalnych instrumentów. Towarzyszące kolumny to oryginały KEF Concerto z 68r. Wzmacniacz jednym słowem można opisać jako ZJAWISKOWY. To tyle słucham muzyki na rożnym sprzęcie od 10 lat ale dawno nie miałem tyle przyjemności - Tomek.

Sprzęt tej klasy jest "zjawiskowy" póki nie porówna się go z czymś lepszym ... Ale póki poruszamy się w klasie budżetowej niech będzie "zjawiskowy".

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 3 lata później...

Muse 1.0 sobie daruj, jak już to bierz Muse 2 lub 3. Wzmacniacz bardzo dobry.

A dokładnie co miałeś na myśli? Że wyższy model Muse 1.0 Deluxe jest gorszy od Muse 2.0 ?

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.