Skocz do zawartości
IGNORED

dali 8008 do yamahy rx-797 na 40m2 ???

piters1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem coś na tamat dali 8008 i znalazłem tylko jedną opinię na tym forum(możliwe że nie umiem szukać). Drążę od jakiegoś czasu ten temat bo zostałem poproszony o poradę przy zakupie kolumn podłogowych do dużego salonu. Ma być to zestaw który ładnie zagra w tak dużym pomieszczeniu (ok 40m2). Ładnie w rozumienu kupującego to nisko schodzący bas i szczegóły. Ja od razu poleciłem dobrze umeblować salon i kupić mniejsze kolumny za podobną cenę (do 2500zł) np. Canton GLE 409 lub Dali Ikon 5. Czytałem że kolumny Dali grają "uniwersalnie" tzn. nie wyróżniają się w żadnym zakresie. Boję sie, że w źle dostosowanym pomieszczeniu większe kolumny zagrają jeszcze gorzej od tych mniejszych. Nie ma możliwości odsłuchu tych kolumn ale z tego co wiem kupujący nie słucha raczej muzyki "ambitnej" a przynajmniej na razie nie. Czy w cenie ok 2000zł jest coś jeszcze co można wziąć pod uwagę? Tylko w grę wchodzą raczej duże zestawy. Jeśli możecie coś doradzić to było by mi łatwiej do czegoś namówić mojego kuzyna bo dla niego mają być te porady. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/45192-dali-8008-do-yamahy-rx-797-na-40m2/

Obawiam się że RX797 będzie miał problem z uciągnięciem tych Dali. Do mocarzy to on nie należy, tym bardziej może być problem z obsłużeniem sporej powierzchni. IMHO warto raczej się zainteresować Magnatami z serii Quantum. Grają dobrze, i są łatwiejsze do napędzenia niż Dali 8008.

Proponowałem również magnaty quantum 605 ale: "mają być duże i koniec", nie przegadasz do rozumu. czy ta yamaha bedzie za słaba? kuzyn jest elektronikiem i to do niego nie trafi raczej, na elektryce się zna, ma jakieś swoje teorie i nie przekonam go. Wydawało mi się że to jeden z najmocniejszych amplitunerów yamahy.

a może tak polecić mu kupno mniejszych kolumn i aktywnego subwoofera? no tak ale znowu mi powie że małe to on już ma (tonsil tango 150). a niech sie martwi sam. dzięki za odpowiedź.

Moc znamionowa, a zdolność wysterowania trudnych obciążeń to dwie różne rzeczy.

A Magnaty Quantum 605 to nie są niby duże? Jak chce wielkie szafy za niską cenę to może niech kupi Tonsil Zeus ;-)))

McGyver dzięki za rady, podesłałem mu link do tych magnatów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

on patrzy na parametry, 20-55000Hz, 93dB powinny go przekonać hehe. Jeszcze raz dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.