Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli pre-out; czy z koncowkami mocy

Zaslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytajac Wasze dyskusje sklaniam sie do rozwiazania z osobnym wzmacniaczem do stereo(wersja docelowo/przyszlosciowa);

Jakie wzmacniacze 5,1 a moze nawet 7,1 maja mozliwosc pozniejszego rozlaczenia sygnalu na fronty i puszczenia go przez "zwykly" wzmacniacz stereo...???

Kompletuje KD, ale wiecej slucham muzyki, a na dodatek wymagajacej, bo wsrod niej duzo "klasycznego wokalu"

Nie jest mi niezbedna duza moc, ale za to chce osiagnac jak najczystsze brzmienie...

Jakich nazw musze szukac w specyfikacjach sprzetowych? - Jestem kompletnie "zielony" - Lol

Sprzedawca w sklepie ze sprzetem na moje pytanie o wyjscie pre-out wdeptal mnie w ziemie :(

Pytam o ampli jak najtansze, ale ktore beda juz wyjscie pre-out posiadac;

Dodatkowo, fajnie, gdyby sie nie gryzl z KEF Q7+Q1+Q6c.

A co byscie polecali z kompletu przedwmacniacz + koncowki mocy...???

Wszystko musi byc niestety nowe, bo bede "wrzucal w koszty", a wiec musze dostac fakture...

Pozdrawiam All. Wojtek

ps. Bardzo dziekuje Administratorowi - Pani Elzbiecie za pomoc!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/45207-ampli-pre-out-czy-z-koncowkami-mocy/

Do tych Kefów możesz rozważyć świetny i tani (jak na możliwości) wzmacniacz Cambridge Azur 740a, jeśli chodzi o amplituner do kina z pre-out to szukaj już czegoś na przyszłość z dekoderami HD (Yamaha 663, HK 255, Denon z serii 19xx albo 2xxx)

jeszcze jedna propozycja - podobno świetnie się zgrywają z KEFami (może się okazać że zagra wystarczająco dobrze bez wzmacniacza) - wypróbuj Onkyo 805 (w razie czego ma również pre out i dekodery HD)

-> don111

Najnowszy Denon z serii 19xx (konkretnie AVR-1909) w odróżnieniu do swojego poprzednika (1908) niestety nie ma pre-out na wszystkie kanały (a tylko na subwoofer).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No to mamy:

Yamaha RX-V663 - od 1,5k

HK AVR 255 - od 2,3k

Onkyo TX-SR805S - 0d 2,7k

Moze Ktos jeszcze doda jakas opinie? Nawet, jezeli bedzie na pierwszy rzut oka podobna, to zawsze moze wniesc cos nowego!

Czy powyzsze modele juz napewno beda mialy pre-out do frontow??? Do Sub'a nie potrzebuje ;-)

Polecam Yamaha 661 ... obsługuje PCM przez HDMI i proszę się nie ośmieszać pisaniem że "nie ma dekoderów HD" ... bo modele z dekoderami HD to pic na wodę i strata pieniędzy !

ps. obecnie najciekawszy wydaje się być Denon 1908 ... tylko nie mam go więc nie jestem na 100% pewien czy ma pre out. Co do dekoderów HD - nie ma obaw ... ten denon 1908 obsługuje PCM po HDMI więc wystarczy odtwarzacz typu Playstation 3 aby rozwiązać wszelkie problemy z dekoderami które są lub pojawią się w przyszłości :]

Widzę że @nedj pisał o posiadaniu przez Denon 1908 pre out ... więc obecnie to najciekawszy model (Yamahy już poznikały z rynku ... pozostały tylko srebrne brzydsze od czarnych modele ... natomiast czarnego Denon 1908 kupić teraz za 1250 PLN nie problem)

dokladnie kyle na dzien dzisiejszy a jutrzejszy jeszcze pewniej

to hdmi 1.3 czy ampli z dekoderami hd przy posiadaniu sprzetu przyjmujacego pcm po hdmi jest zbedne coraz wiecej playerkow az po pewnym czasie wszystkie playerki beda dekodowaly do pcm all formats tak jak stare poczciwe DVD . Juz sa db50 ,pioner lx czy wspomaniane PS3 ktore to potrafia

A ja mam takie pytanko, jak podlaczy sie wzmak stereo pod pre amp to glosnosc frontowych kolumn ustawia sie wlasnie na tym wzmaku stereo? Pytam bo rozwazam taka konfiguracje ale moj wzmacniacz Rotel nie ma pilota...

I find your lack of faith disturbing...

Dzieki Wam jestem juz o krok od sukcesu...

Majac juz material, poprosze Was o porownanie rzeczy nieporownywalnych:

Pls, sprobujecie ocenic dzwiek ponizszych zestawow w skali 1-20;

kazdy w dwoch kategoriach "KD" oraz "Stereo"

Zestaw nr 1 - 2700pln - Onkyo 805

Zestaw nr 2 - 2750pln - Denon AVR 1908 + CA Azur 640A

Zestaw nr 3 - 3750pln - Denon AVR 1908 + CA Azur 740A(czy roznica CA 640 vs 740 przeklada sie na 1k wiecej?)

Ps. Bardzo dziekuje Kolegom, Ktorzy dodali swoje uwagi. To Wy zblizacie mnie do "Sukcesu"

Gość ata77

(Konto usunięte)

Nie wiem jak denon gra z kefami. Ja bym na twoim miejscu kupil dobt=ry ampli a pozniej dobra koncówke/ki mocy. 19xx to nie jest dobry ampli i 29xx czy jakie numeru one teraz tam maja. Ze starszego sprzetu mozesz za 4k wyjac flagowe modele fakt bez hdmi i hd. Czy nie lepiej jednak wykorzystac procesory w odtwarzaczy poscic przez pcm.

ja kupilem to:

post-17238-100006963 1219854345_thumb.jpg

-> Kyle

"Co do dekoderów HD - nie ma obaw ... ten denon 1908 obsługuje PCM po HDMI więc wystarczy odtwarzacz typu Playstation 3 aby rozwiązać wszelkie problemy z dekoderami które są lub pojawią się w przyszłości"

A jakie konkretnie wymagania (jak dokladnie nazywa sie ta funkcja?) musi spelniac amplituner, aby mogl obsluzyc nowe formaty dzwieku w postaci PCM przez HDMI?

Jak sie nazywa w odtwarzaczach BluRay funkcja rozkodowywania Dolby TrueHD i DTS-HD do wielokanalowego PCM i wysylania takiego sygnalu przez HDMI?

Jaka informacja jest wyswietlania na amplitunerze w momencie otrzymywania wielokanalowego sygnalu PCM?

-> blaszka

"jak podlaczy sie wzmak stereo pod pre amp to glosnosc frontowych kolumn ustawia sie wlasnie na tym wzmaku stereo?"

Wyjcie z przedwzmacniacza amplitunera (pre-out) jest wyjsciem niskopoziomowym o zmiennym poziomie sygnalu, zalezacym od glownego pokretla glosnosci w amplitunerze. Czyli jestli podlaczysz pod te wyjscia swojego Rotela, odkrecisz na nim galke glosnosci (np. na polowe, ustawienie musi byc takie samo, jak w momencie konfiguracji amplitunera, zeby glosnosci kanalow sie zgadzaly), to od tej chwili glosnoscia calego zestawu bedziesz sterowal za pomoca pilota i galki glosnosci w amplitunerze.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zaslaw, 27 Sie 2008, 18:07

>Dzieki Wam jestem juz o krok od sukcesu...

>Majac juz material, poprosze Was o porownanie rzeczy nieporownywalnych:

>Pls, sprobujecie ocenic dzwiek ponizszych zestawow w skali 1-20;

>kazdy w dwoch kategoriach "KD" oraz "Stereo"

>

>Zestaw nr 1 - 2700pln - Onkyo 805

>Zestaw nr 2 - 2750pln - Denon AVR 1908 + CA Azur 640A

>Zestaw nr 3 - 3750pln - Denon AVR 1908 + CA Azur 740A(czy roznica CA 640 vs 740 przeklada sie na 1k

>wiecej?)

>

>Ps. Bardzo dziekuje Kolegom, Ktorzy dodali swoje uwagi. To Wy zblizacie mnie do "Sukcesu"

CA 740a to klasa wyżej od 640 i 540, zdecydowanie warto dołożyć

opcja nr 2 nie ma sensu, bo raczej nie zagra znacznie lepiej od nr 1 (o ile w ogóle lepiej)

ja bym wybrał opcję nr 1, marketing z HD czy nie - zawsze to świetny ampli grający o wiele lepiej od Denona, w pełni wyposażony no i bardzo dobrze zgrywający się z Kefami

na pewno aż tak dobrze jak CA 740a nie zagra (w zasadzie to żaden ampli kinowy nie ma szans) ale może się okazać, że będziesz w pełni zadowolony z takiego jednego klocka, w razie czego za jakiś czas możesz kupić tego CA 740...

Nedj ta funkcja niema imienia i nazwiska system pcm jest stary jak swiat

konwersje do tego formatu z dd czy dts posiadaly juz stare odtwarzacze dvd

coraz czesciej wyposazane sa juz w kowersje pcm w playerach bd

i chwała im za to

do odtworzenia dzwieku hd mozesz miec starego ampa wyposazonego w hdmi 1.1 nawet ale z pelna obsluga wejscie wyjscia czyli przyjmujacego po hdmi dzwiek

wtedy kupujac np panasonica db50 czy PS3 ustawiasz w opcjach tych playerkow konwersje DTS HD MASTER AUDIO czy DD+ CZY DOLBY TRUE HD na omawiany PCM

ampli moze pokazac roznie umnie w rx-v2700 pokazuje MPCM w innych

Multichannel PCM

dzwiek ten jest dzwiekiem bezstratym o ile zostal zdekompresowany z formatów bezstratnych jak D truehd czy dts hd master audio

a inaczej powiedzialbym kazdy format czy to dts hd master audio czy dolby true hd byl przed skompresowaniem wlasnie dzwiekiem PCM dlatego mogli by juz skonczyc z tymi formatami i walic na plytki tylko sam bezstratny nieskompresowany PCM technologia bluray pozwala na to bo ma duzą pojemnosc

-> Vitold_MAN

Dzięki za odpowiedź.

"pcm jest stary jak swiat

konwersje do tego formatu z dd czy dts posiadaly juz stare odtwarzacze dvd"

Zgadza się, ale w tym momencie zawsze robiony był downmix do 2.0. Czyżby w tym przypadku winna była niewystarczająca przepustowość spdif?

nieprawda konwersja w dvd do pcm nie musi byc 2.0:) wtym wlasnie jest sens

multichanel PCM czyli wielokonalowy dzwiek PCM z dd czy dts zawsze bedziesz mial wielokanałowy multi

na plytach dvd byly pcm sciezki 2.0 i sie nadal zdazaja

Gdy przypadkiem ktoś miał propozycję odtwarzacza DVD z wszelkiej maści dekoderami na pokładzie i odpowiednimi wyjściami analogowymi chętnie kupiłbym do tego takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co wy na to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Vitold_MAN, 27 Sie 2008, 21:02

>przepraszam pomylilem sprawe i draze temat z hdmi !

>tak spdif ma za mala przepustowosc do wielokanalowego pcm

Nawet nie chodzi o przepustowość tylko o ograniczenia standardu. Po prostu w SPDIF nie ma "flagi" na inną możliwość niż 4 lub 2x PCM ... z czego i tak 4xPCM praktycznie nie widziałem by było stosowane więc zostaje jedynie STEREO. Przy HDMI można już przesłać 8xPCM

Nedj - > dzieki za odpowiedz. Nie do konca chyba rozumiem o c ochodz z tym ustaleniem glosnosci w wzmacniaczu stereo (moj Rotel) ale itak ogolny sens zrozumialem, ze vol. steruje z poziomu ampli KD

Dzieki

I find your lack of faith disturbing...

Gość ata77

(Konto usunięte)

ja bym wybrał opcję nr 1, marketing z HD czy nie - zawsze to świetny ampli grający o wiele lepiej od

>Denona, w pełni wyposażony no i bardzo dobrze zgrywający się z Kefami

a słyszał kolega A1 Denona?

czy np 19xx i na tej podstawie wyrobiles sobie opinie?

sztuką jest zrobić sprzet budzetowy ktory brzmi w kinie dobrze ! denon do takich nie nalezy szczyci sie tylko modelami 3... wzwyz i flagowcami wszystko ponizej nie wartne jest zainteresowania ze nie wspomne o stereo poprostu denon sie nie powinien brac za KINO

od tego jest yamaha,onkyo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.