Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników preampów

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o wpisywanie swoich doswiadczeń z uzytkowania we własnych, obcych systemach, w róznych konfiguracjach -przedwzmacniaczy lub źródeł z regulowanym wyjściem podłączonych bezpośrednio do końcówek mocy.

Tylko stereo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No cóż, bez pre moje końcówki nie grają, tzn grają, ale niesamowicie bułowato, przynajmniej tak było na tanim CDku Sonego z regulowanym wyjściem.

RC-990BX którego mam to niemalże esencja neutralności, no może lekko przyciemnionej ;) Skubaniec niesamowicie wrażliwy na konekty, co ciekawe bardziej między pre-amp niż pre-cd.

Próbowałem jeszcze takiego wynalazku jak Kenwood Model Basic C1, nie ma porównania, sucho, brak dynamiki, zresztą w porównaniu do Rotela tam w środku nic nie ma.

Ciekawi mnie za to jakieś pre na lampach. Kolega Seba78 ma takie fajne zrobione DIY, z końcówą Hammonda brzmi fantastycznie, poziom integry Electrocompanieta w dodatku z lepszym basem ;)

I love the sound of crashing guitars

ja z prostym pytaniem,

czy cd z regulowanym wyjściem ozancza cd z preampem, np. densen do cd - ków serii 400 wprowadził 6W wzm. w klasie A - czy tu również nie będzie grało bez pożądnego zewnętrznego preampu.

Niekoniecznie wszystko zalęży od dopasowania impedacji wyjściowej do wejsciowej końcówki.

CD z regulowanym wyjsciem nie jest równoznaczne z pre raczej jest to regulacja poziomu napiecia na wyjsciu analogowym.

Jedni twierdzą, że CD dobrą regulacją to najlepsze rozwiazanie inni skarza sie na braki w dynamice itp.

Dlatego założyłem ten wątek, czym wiecej opini z przykładami z własnych doswiadczeń tym lepiej.

Rozwiazania są różne:

Przetwornik z wbudowanym pre - CEC

CD z porzadna regulacja - Audio Aero

Przedwzamacniacz - Pass

Przykłady z wyzszej półki;

post-8986-100006731 1220046527_thumb.jpg

post-8986-100006732 1220046527_thumb.jpg

post-8986-100006733 1220046527_thumb.jpg

Ja obecnie używam dwóch "pre", jeden z nich to SPL a drugi Flying Mole. Spl to minimalizm, jedno wejście i jedno wyjście, oba zbalansowane. Efekt, dźwięk "jak na żywo" żadnych audiofilskich smaczków, za to duuużo informacji i kapitalna dynamika. Flying jest bardziej uniwersalny, trzy wejścia rca oraz trzy wyjścia rca niesymetryczne oraz dodatkowo wyjście zbalansowane. Ten to precyzyjny laborant. Bezlitosny w przekazie, paru płyt już nie chce mi się słuchać, bo naprawdę wywala pasztety realizatorskie "miszczów realizacji" opierających się tylko na gałkologii a nie na smaku i wiedzy o realizowaniu zapisu dźwiękowego. U mnie oba biorą sygnał z daca i sterują aktywnymi głośnikami.

post-17911-100006455 1220298671_thumb.jpg

post-17911-100006456 1220298671_thumb.jpg

Piekne dzieki za opis i wrażenia.

Własnie o to mi chodziło. Zachecam do dalszych wpisów.

w procesie ewolucji audio niedawno doszedłem do tematu daców a z ww. względów nie jest mi potrzebny rozudowany preamp w sensie ilości wejść itp. z drugiej strony nie chciałbym aż 4 klocków co wymaga 2 IC audio (mam tylko 1) i kabla cyfrowego i z tego powodu zastanawiałem się na benchmarkiem, jednak zdaniem P.Pacuły audionemesis jest dźwiękowo lepszy i tańszy (chociaż upgrade już ponad 3kzł czyli tyle co benchmark bez pre), jedank przy audionemsisie wraca problem pre, chyba że integra. Myślałem o końcówce densena który robi z kolei cd chyba z niezłą regulacją (byłybu tylko 2 klocki), z kolei droższy od audionemsisa nawet po dodaniu transportu.

hazardzista5, 2 Wrz 2008, 09:01

Benchmark DAC-1 ten "bez pre" ma z tyłu przłącznik hebelkowy, ktory pozwala z niego korzystać jak z pre. Do dyspozycji są trzy wejścia cyfrowe - toslink, aes/ebu i spdif. A w odpowiedniej pozycji hebelka oba wyjścia: symetryczne i rca pracują jako regulowane. Regulacji dokonuje się gałką, ktora w standardowym ustawieniu jest regulatorem głośności słuchawek. No i jest minimalizm.

post-17911-100006408 1220341419_thumb.jpg

Aktualnie jako dac i pre używam Beresforda....i jestem zadowolony.Co prawda można mieć zarzuty ,że jest wyprany z barwy i lekko "osusza", ale mi to pasuje. Dobrze nagrane płyty brzmią naprawdę świetnie, trochę gorzej słucha się produkcji z lat 80 (okolice 4AD).Za to muzyka elektroniczna i jazz...miód na uszy, dużo przestrzeni, wyraźna góra. Wcześniej używałem z Zhaolu3 przedwzmaczniacza Vincent KHV1 (jest to też wzmacniacz słuchawkowy), to zupełnie inne granie, zgodne z obiegową opinią "lampowości":-).

Miałem kiedyś w domu też zestaw (końcówka+pre) od bodo_z (Abox).W dziale opnie więcej na ten temat, ale jednym słowem rewelacja. Na razie szukam końcówki, na pre przyjdzie pora później, więc z chęcia poczytam co tam Panowie polecacie:-).

Wracając do DAC-ów z regulowanuym poziomem wyjściowym dobry chociaż wiekowym rozwiazaniem moze być Audio Alchemy. Brzmi to nieźle a dodatkowo wyposażony jest w magistralę I2S i antyjitter.

Ostanio pojawiaja sie również DAC Proceed z regulacja w cenach ok 3kzł.

Oczywiście we wszystkich przypadkach trzeba uważać na dopasowanie z końcówką.

Jaką regulację uważacie za optymalną:

- cyfrową

- analogową z silnikiem czy bez

- drabinka rezystorowa

- coś innego?

Luxman CL-88 i koniec zabawy. Właśnie na niego czekam. Niestety pomiędzy DP-500 a A-20V wniósł zbyt wiele aby go nie kupić.

http://www.onahighernote.com/luxman/?c=5&id=29

Ile to kosztuje? Piekny przedmiot.

Prosze objasnić mi tę podana wartosc - Output/output impedance 1V/1KΩ

wobec

końcówki która ma bodaj 24KΩ na wejściu.

Jak w tym wypadku i podobnymi wyglada napedzenie koncówki z takim parameterem.

Pomijam aspekty czysto brzmieniowe.

Chodzi mi raczej o stronę czysto techniczną.

• 4 tygodnie później...

Zainteresowal mnie YULONG DAH1 Mark DAC/ Headphone Amplifier z racji przystepnej ceny i uniwersalnosci. Czy ktos mial juz jakies doaswiadczenia z tym Chinolem? Moze on pracowac w nast trybach:

1. DAC + headphone amplifier: Switch on the power, press MODE button from the front panel to choose various input signal(SPDIF,Coaxial,USB), adjust the volume, plug in headphone to PHONE and start to enjoy the music.

2. DAC: Switch on the power, press MODE button to select preferable input signal mode, signal out from the DACOUT.

3. Headphone amplifier: Switch on the power, use MODE button to select PCM LINE status, adjust volume, connect headphone to PHONE.

4. DAC + Preamp : Switch on the power, press MODE button to select input signal, signal out from the LINEOUT.

arek67, 4 Wrz 2008, 10:36

">Luxman CL-88 i koniec zabawy. Właśnie na niego czekam. Niestety pomiędzy DP-500 a A-20V wniósł zbyt wiele aby go nie kupić."

Napisz cos wiecej o tym polaczeniu. Sam mam zarowno CD jak i koncowke mocy Accuphase-a i ciekaw jestem jak miedzy nimi sprawuje sie preamp lampowy. Jaki byl charakter wniesionych zmian - czy nie bylo juz zbyt slodko z rozlazlym basem?

Wyglada wybornie, wprawdzie stylem nie pasuje do Accu, ale jakosc wykonania na pewno najwyzsza :]

pzdr

slvn

Uzytkownicy preampów piszcie bo coś słabo, czyzby tak mało było uzytkowników dzielonych systemów?

...akurat na innym forum w wątku zastanawiam się nad trzema opcjami:

1. preamp aktywny

2. preamp pasywny na rezystorach

3. preamp apsywny na transformatorach - TVC - jest jeden w ogloszeniach tu...

Opinie różne - generalnie sporo dobrego ludzie pisza o tym transformatorowym.

Na razie spróbuję do moich monobloków opcji najtańszej, pasywnego pre...

Staszek_s,

przerabiałem opcję 1 i 2 ,3 nie. Pasywka gra dużo bardziej koturnowo ale po wielu zmianach, wydaje mi się, że jednak aktywny pre to jest to. Oczywiście pytanie otwarte jest, jaki aktywny...

...no cóż, kompromis cenowy będzie wyznacznikiem jakby co, bo zawsze jest - na razie z aktywnych rozważam np. używkę Klimo Merlin - ok 5 tys. PLN, do tego drugie interkonekty, sieciówka - i robi sie sporo jak dla mnie - dlatego najpierw wypróbuję pasywkę, porownam z tym Klimo - za jakieś dwa tygodnie max będę miał taką okazję i... albo "zaboli" finansowo, albo zostanie pasywne rozwiązanie -bliższe idei "druta ze wzmocnieniem" :)))

Aha: słucham tylko z jednego źródła, zatem wszelkie "podzielniki" wejściowe nie są mi koniecznymi na ten moment.

...żadnej konkretnej, na razie po lini najmniejszego oporu chcę po prostu wstawić drabinkę rezystorową w tor - w cedeku np na wyjściu - wiem, że istnieje ryzyko powstania filtru z rezystancji i potem pojemności interkonektu - ale jest ono chyba znikome w sensie wpływu na zakres użytkowych częstotliwości. A zewnętrzna pasywka to znowu dodatkowy IC w torze i dwie pary gniazd RCA...

później to zależy... ja na przykład ostatnio zamieniłem pasywkę na aktywny pre. Z pewnością jest inaczej, nie gorzej, czy lepiej? Jeszcze nie wiem. To już któreś z kolei kółko.

• 5 tygodni później...

To ja się zapiszę do klubu z moim BelCantom PRe6 GeII. Wspanaiale grający wielokanałowy analogowy przedwzmacniacz dla SACD/DVDAudio. Przełącza pomiędzy źródłami, reguluje głośnośc i nic więcej.

post-3443-100001172 1226930530_thumb.jpg

post-3443-100001173 1226930530_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.