Skocz do zawartości
IGNORED

Gainclone i T-amp jako słuchawkowce

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Używając Gainclone z kolumnami (Totem Clone ) uzyskałem doć mizerne brzmienie, więc wzmacniacz poszedł w odstawkę. Po 3 latach wygrzebałem swój egzemplarz (trafo Lachowski, rikeny, caddocki, FC- ki ) z piwnicy.

Po podpięciu 300-omowych Sennheiserów HD600 usłyszałem naprawdę znakomity dzwięk. Gainklon grał z przedwzmacniaczami Pass Aleph 1.0 DIY, EL84 WK lub solo jako końcówka mocy.

Używane wcześniej wzmacniacze na różnych OPA..,AD..., TPA.., BUF.., LT ...a nawet tranzystorowce w klasie A (Pass Aleph L ) nie miały szans.

Chociaż nie jest to wzmacniacz do końca mi odpowiadaj±cy ( wolę być oszukiwany przez dzwięk z lampy :) ), to zachęcam wszystkich poszukuj±cych dobrego wzmacniacza słuchawkowego do spróbowania.

Uwagi techniczne:

- jeśli Gainclone ma pracować tylko jako słuchawkowiec wygodniej jest zmniejszyć wzmocnienie i dołożyć kondensatorów do zasilania (bez tego słychac brum )

- na słuchawach 32 omowych nie sprawdzałem

Ale ciekawszą propozycją jako słuchawkowiec wydaje się być taniutki T-amp:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zbiera same dobre recenzje. Dzwięk ponoć "tubowy ".

Niestety standartowa aplikacja kości T-ampa TA2020 nie zezwala na na użycie jej jako słuchawkowa- na wyściu zainstalowany jest filtr LC . Przy wyższej impedancji słuchaw tnie wysokie tony.

Ale sprawa jest do przeskoczenia- w wersji "naked" można spróbować w ogóle usunąć cewkę:)

Co na to fachowcy?

Atutem T-ampa jest jeszcze to, że można pokusić się o zrobienie wyjścia symetrycznego.

Załączam fragmet karty TA2020 z filtem dla jednego kanału.

Zapraszam do dyskusji.

post-767-100006787 1220028903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jurek

Potwierdzam zamieszczoną tu opinię o GC jako słuchawkowcu. Mój egzemplarz na częściach jak wyżej + BGN przy chipie + szer. rezystory 130 ohm na wyjściu grał wyśmienicie z BD DT880 PRO. Niestety mocno słychać irytujące brumienie, zatem jak wspomniano trzeba dołożyć kondzi, obniżyć wzmocnienie. Spróbuję zrobić jak radzisz w szczególności poszukam trafa z niższym napięciem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.