Skocz do zawartości
IGNORED

Test filtra IsoTek GII Sigmas

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

Skoro uziemienie masz w kuchni i łazience to wystarczy chyba pociągnąć "kabelek" od skrzynki z bezpiecznikami w mieszkaniu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

Fr@ntz

Tak mi się tylko wydawało. Nie mam nigdzie uziemienia. W w.w. miejscach jest tylko mostkowanie. Z tego co poczytałem na forum (dzięki Redaktore) i dowiedziałem się samopas, to uziemienie gdzieś mam tzn. na kaloryferze lub zlewie: )Dzwoniłem jednak dalej. Przedstawiciel Furutecha - czysta profeska - nie ma uziemienia, nie ma działania filtra. To samo IsoTek, to samo Neel. Ludziom z tych firm jestem w stanie uwierzyć bo potrafili mi szczegółowo wyjaśnić problem, działanie filtrów i co ewentualnie mam zrobić tzn. podciagnąc sobie uziemienie:) Innego wyjścia nie ma. Nie będę wskazywał palcem kto kazał mi robić uziemienie z kaloryfera i ze zlewu:) Do tego jedna z naszych krajowych, przodujących w tym zakresie firm zaleciła mi jedynie ... mostkowanie.... O bardzo nieładnie! Skończyło się na tel. do administracji i tutaj łańcuch się urwał bo akurat nie mieli elektryka pod ręką:) Podciągnę sobie trzeci kabel do gniazdka i dopiero wówczas - filtr. A gra jest warta świeczki:)

Ukryte

Fr@ntz

Tak mi się tylko wydawało. Nie mam nigdzie uziemienia. W w.w. miejscach jest tylko mostkowanie. Z tego co poczytałem na forum (dzięki Redaktore) i dowiedziałem się samopas, to uziemienie gdzieś mam tzn. na kaloryferze lub zlewie: )Dzwoniłem jednak dalej. Przedstawiciel Furutecha - czysta profeska - nie ma uziemienia, nie ma działania filtra. To samo IsoTek, to samo Neel. Ludziom z tych firm jestem w stanie uwierzyć bo potrafili mi szczegółowo wyjaśnić problem, działanie filtrów i co ewentualnie mam zrobić tzn. podciagnąc sobie uziemienie:) Innego wyjścia nie ma. Nie będę wskazywał palcem kto kazał mi robić uziemienie z kaloryfera i ze zlewu:) Do tego jedna z naszych krajowych, przodujących w tym zakresie firm zaleciła mi jedynie ... mostkowanie.... O bardzo nieładnie! Skończyło się na tel. do administracji i tutaj łańcuch się urwał bo akurat nie mieli elektryka pod ręką:) Podciągnę sobie trzeci kabel do gniazdka i dopiero wówczas - filtr. A gra jest warta świeczki:)

Ukryte

Powód dla którego filtr musi byc uziemiony jest jeden – wyfiltrowane zakłócenia muszą być gdzieś odprowadzone, a jedynym takim miejscem jest ziemia. Inaczej nie wyparują.

Mam tylko dwa pytania:

- jaka jest efektywność filtrowania (dB) dla określonego zakresu częstotliwości ?

- jaki jest maksymalny prąd upływu (A) ?

Nie mogłem znaleźć powyższych parametrów ani na stronie producenta, ani też w instrukcji obsługi urządzenia.

Dodatkowo, klient nie został poinformowany, ze nie może podłączyć urządzenia do sieci zabezpieczonej przez RCD (Residual Current Device), których instalowanie staje się powoli standartem.

W dużym skrócie:

- filtrowanie będzie tym lepsze im wyższa częstotliwość zakłóceń

- im większe rozmiary filtrów tym lepsze tłumienie w niższych zakresach częstotliwości

- im wyższy prąd upływu (przy tym samym poziomie zakłóceń) tym lepsze filtrowanie.

Patrząc na załączone obrazki sądzę, ale głowy nie podłożę, że maksymalne tłumienie wyniesie 20-40dB (ze wskazaniem na 20dB) w zakresie MHz. Dla częstotliwości pasma akustycznego daję 5-10dB (ok. 2 do 3 krotne tłumienie).

Częstotliwość filtrowania nie może jednak zejść zbyt nisko gdyż energetyka przesyła swoje własne sygnały przez sieć (np. przełączanie taryf lub odczyt liczników), które zostałyby zwierane do ziemi. A co Wy np na temat filtrowania harmonicznych?

I na zakończenie – producent (całkiem zresztą słusznie) zaleca, aby kable sieciowe biegące od filtra do sprzętu były ekranowane. No bo po co nawet najlepszy filtr, kiedy kabelek łączący zabezpieczane urządzenie ma np 20m i nie jest ekranowany ?

Ukryte

hmmm co to znaczy "nie mam uziemienia tylko w łazience"? tzn. gniazdka sieciowe masz bez bolców? sorry ale jestem laikiem w dziedzinie elektryki domowej - jak mam coś zrobić to wyłaczam wszystkie korki...

ale może ktoś mnie tu oświeci w temacie zupełnie nie-hifi ;) otóż w łazience poszła mi żarówka i to tak nieszczęśliwie, że gwint od żarówki się urwał i siedzi w gniazdku, wyłączyłem korki od oświetlenia, wziąłem obcążki,próbuje kręcić, nagle szast-prast wywaliło korki na całym poziomie mieszkania, wszystkie... więc ponownie właczyłem korki w mieszkaniu ale za to wyłaczyłem zupełnie elektrykę na pięterku gdzie jest łazienka, ledwo dotknąłem pozostałości po żarówce znów wywala korki w całym mieszkaniu, wszystkie a przecież tam nawet zasilania nie ma bo odłaczyłem... ki czort? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi