Skocz do zawartości
IGNORED

nowe TONSILE wszystkie modele

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Do AVW ‘Tak coś w tym jest” tzn komentuje bezpośrednio twój wpis – dorobienie ideologii do prostych aplikacji jest nagminnie i stosowane niestety prawie każda audiofilska manufaktura co wytwarza poczucie wyjątkowości stosowanych rozwiązań/materiałów u klientów a to stanie się nużące.

>>Zbig

Właśnie chodzi mi o taką reakcję. Że jak Audax wypuszcza szmelc i klienci się dowiadują to jest od razu niedowierzanie (pierwsza reakcja, że może coś źle pomierzył - ja tez mam taka nadzieję), nastepnie próba usprawiedliwienia Audaxa (że może drugi gatunek ktoś podrobił na pierwszy).

Kiedy jednak mowa o Tonsilu to od razu wiadomo ze musi byc szmelc i nie przyjmuje sie żadnych agumentów przeciw temu twierdzeniu - i jeszcze szyscy mówią że winą Tonsila jest równiez to że tak mówią :-)

Może to i prawda, że Tonsil musi sam dbać o renomę, bo to jego interes. Ale dla mnie audiofil, to człowiek pasjonujący się pewnym zagadnieniem i zgłębiający je - więc nie usprawiedliwia go bycie konsumpcyjnym baranem. Po to ma głowę zeby myślał i wiedział, że Audax nie zarabia na tym że produkuje wyłacznie dobre głosniki, tylko na tym że klienci myslą iż produkuje wyłacznie dobre głośniki. Podobnie Tonsil nie traci na tym że produkuje wyłacznie kiepskie głosniki, tylko na tym że klienci myslą iz produkuje wyłacznie kiepskie głosniki. To prawda że za takie postrzeganie Tonsilu koszty ponosi sam Tonsil. Ale jest tez taka prawda że za postrzeganie Audaxa koszty ponoszą klienci, którzy płacą tzw. premię za markę w cenie każdego jego produktu.

Z tymi certyfikacjami ISO zwracano już kiedys uwagę na "konflikt interesów" - ale widać że po wejściu do Polski patologię rozwinięto do normy - jak zwykle... No tak, pod tym względem HACCP ma przewagę.

Ta rozmowa mnie zabija ... LUDZIE przeciez 99% spoleczenstwa jakos kolumn okresla przez podanie ich mocy w W. 10% z nich rozroznia moc muzyczna od tzw znamionowej. I TO TYLE !!!!. Tonsil byl i bedzie tym co ludzie chca kupowac bo ma 250W i jest ich marzeniem z dawnych czasow. Jesli znajdziecie osobe, ktora wie ze skutecznosc kolumn wplywa na glosnosc kolumny i bedzie umiala opisac co slyszy sluchajac kolumienek to jest to 1%.

Sam mam problem kiedy kolega pokazuje mi kolumne koncertowa polozona na regale meblowym na ktorym zajmuje pol sufitu - nic nie mowie o tym ze to idiotyzm, ale zeby nie byc TOTALNYM LAIKIEM dodaje, ze musi byc niezly piec zeby to ruszyc i usmiecham sie od ucha do ucha ....

>Frycu trochę czasy Ci się pomyliły... Jakos nie zauważyłem żeby ludzie marzyli o Tonsilach, bo ich po prostu nigdzie nie można kupić. A jak wynika z tego forum to chyba wszyscy tutaj to jest ten 1% uświadomonych :-)))

avv:

Skąd jesteś bracie? Może się zaloguj!

Niezłe bzdury wypisujesz, doprawdy szkoda oczu. Razem z Jazzem, Szymonem, Bassem tworzycie niezłą ekipę oszołomów, możeby tak założyć własne forum?

Nie tylko Tonsili: czytam Twoje wpisy z uwagą we wszystkich wątkach i są jednakowo chamskie i niefachowe. Jesteś małym, niezalogowanym typkiem, który przekłada swą bufonowatość i niewiedzę na poziom rynsztoka. Napisz coś na temat, a nie obrażaj ludzi, jak to robisz. Tyle

>Zbig

Obawiam się, że to na nic... Tu chyba (oprócz Szymona) był jeszcze w wątku ktos z Tonsila - takie miałem wrażenie... ale dzisiaj już sie nie udzielał. Jak się sprężą to za trzy miesiące może dadzą odpowiedź odmowną ;-)

• Redaktorzy

A propos kupowania marzenia z dawnych czasów. Bardzo to prawdopodobne. Niestety, kiepsko to rokuje jeśli idzie o nadzieje Andrzeja. Andrzej sugerował niedawno, że chmury się rozwieją, słoneczko zabłyśnie, i pojawi się nowe, czyste (?) pokolenie, które rzuci się na Tonsile jak wilk na winogrona. Otóż albo, albo. Moim zdaniem nowe czyste (?) pokolenie Tonsila ne będzie znało nawet ze słyszenia (bowiem nie jest on reklamowany, i nie występuje w większości sklepów), a co za tym idzie będzie on temu pokoleniu (niezależnie od stopnia czystości) zwisał kalafiorem. Przykre.

No niestety tak to wygląda.

Na zachodzie kiedy się "rozkłada" przedsiębiorstwo to zwykle po to żeby sprzedać markę (firmę)... W Polsce niszczy się markę żeby tanio sprzedać majątek przedsiębiorstwa.

jeśli to prawda - to cieszy... mają głosy potencjalnych klientów, wiec niech zaczną coś z tym robić... jeśli Tonsil zaproponuje mi coś z mojej niszy cenowej, na dobrym poziomie, to z całą pewnością będzie brany pod uwagę, bo nie boje się dobrych, polskich firm - DOBRYCH, a do tego muszą powoli zacząć dochodzić zmieniająć stereotypy i wyraźnie poprawiając swój dorobek pod kątem bardziej wymagających słuchaczy... ja życze im powodzenia, albo rozpadku na 2-3 dobrze prosperujące, małe, manufaktury.... bo coś się musi stać - to co jest teraz do śmierć kliniczna jak by na to nie patrzeć... a szkoda!!

• Redaktorzy

W ciągu ostatnich lat trzy razy kupowałem kolumny, w zakresie pomiędzy 2 a 6 tysiecy. Być może jakieś TLC kosztowało tyle, ale cóż z tego, skoro handlowano nimi na zasadach przeniesionych z końca lat 70. W owych latach zazwyczaj w prasie pojawiała się krótka informacja o pojawieniu się nowego modelu robionego na eksport, potem przez parę lat nic (zgodnie z założeniami marketingowymi wzmagało to zapewne apetyt), a potem pojawiały się pojedyncze egzemplarze w second-handzie, albo u osób znających dyrektora... W taki właśnie sposób pojawiły się na polski rynku zestawy TLC1 i 2. Niestety, nie w latach 70. tylko teraz. Któż więc poważne potraktuje takie kuriozum?

Gość BASS

(Konto usunięte)

PRZEPRASZAM za te bzdury wcześniej zamieszczane ale... no właśnie coś mi tu nie GRA.

Każdy uczestnik FORUM twierdzi ,TO JEST OK A TO NIE..? Rzecz gustu jedni sybaryci drudzy

wegetarianie [o dzwięki oczywiście chodzi!!!!]

MOJĄ PASJĄ jest BAS to dusza muzyki nie tylko organowej , rock bez basu to tak jak drynda bez silnika coś pcha

a jazda możliwa tylko w dół tylko z czym ???

Polemiki na temat szybkości SUBWOOFERÓW owszem tu na forum ale w praktyce ?

Ceny jadą w kpln a tak naprawdę nie spotkałem się z opinią to jest ok a to nie...

Dużo uwag na temat YAMAHY YST 800,1200, 1500 ale czy ktoś z uczestników forum wie jak i z czego zrobiona jest membrana tych sub , ile waży ,jak bezwładna , w jakiej pojemności jest montowana a może PARADIGM tu morze porównań ..mocarz ale brak precyzji wolny ect..

Czy miły uczestnik tego forum oznajmi TAK TO JEST TO i wskaże dobry SUB do 5kpln CHCIAŁBYM ALE WĄTPIĘ ?

wiesz bass,mialem okazje sluchac dobrego suba do muzyki i chyba tanszy niz mowisz,mianowicie firmy arton,na glosniku alcone ,z plynna regulacja fazy i pilotem,za sume ktora podales kupisz pewnie dwa i zamkniesz temat basu, dostaniesz szybki i niski bas dobrej jakosci,trudno mi porownywac z paradigmem czy yamacha bo na moje ucho nie bylo w tej klasie cenowej wogole porownania.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

... skoro mowa o Tonsilu, to pytanko co drodzy grupowicze sądzą o zestawie Fenix - czy warto ten towar kupić do kina domowego i czy się sprawdzi przy słuchaniu muzyki. Zastanawiam sie nad skompletowaniem KD, ale cosik mam trudności z doborem kolumn (jakość, cena, wygląd - koniecznie czarne) :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.