Skocz do zawartości
IGNORED

nowe klocki marantza

tomecki_es

Rekomendowane odpowiedzi

miałem przyjemność odsłuchu, z tym,że z dziurki i za pośrednictwem Grado 125 ... właśnie po tym odsłuchu wzbogaciłem się o w/w Grado ... playerek bardzo muzykalny, dźwięk z niego jest analityczny,jasny, ale dla mnie to akurat zaleta

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

czy ktos moze jest posiadaczem scanu testu nowych marantzow z Hi-Fi i Muzyka - 10/2008 (134)

bede wdzieczny.

odswierzam pytanko, bo ewentualnie zamowie ten numer gdyby nikt go nie mial. bez sensu byloby robic dubla dla jednego testu. a moze ktos sluchal tego cedeka (7003) i ma porownanie do 7001?

pool275, 25 Paź 2008, 22:26

>mam ta gazetkę:)

Dalbys rade podrzucic mi scan testu marantza? zalezy mi glownie na cedeku. moj pw. ( [email protected] ). serdeczne dzieki.

pzdr waldek.

• 2 tygodnie później...

Do wczoraj, byłem przekonany, że moim nowym wzmacniaczem będzie Yamaha A-S1000. Ale, niestety, na Audio Show można było z bliska obejrzeć i posłuchać (szkoda, że podpieli pod B&W serii 6xx a nie tych wspaniałych osiemsetek) PM-8003. No i jestem w rozdarciu. Wygląda pięknie (czarny), gra dobrze, no i ten powiew luksusu Marantza (z rekomendacją samego Kena I) - co prawda z Chin ale co tam.

Zdradzić Yamahę? Nie zdradzić? It's BECAUSE MUSIC MATTERS.

Wiem, że to tylko marketing ale w Marantzu jest jakaś magia i szlachetność.

No a za zestaw Legendary i kolumny 800D oddałbym nerkę! Ktoś zapłaci 200 tyś?!

:-)

• 2 miesiące później...

minęło trochę czasu............ czy można zasięgnąć opinii na temat posiadaczy tych klocków?

czy jest aż taka wielka różnica pomiędzy modelem pm8003 a pm7003 czy to tylko magia dwóch literek KI ?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mam sa 7003 od ok 3 miesięcy ale tak naprawde jeszzce niezbyt wygrzany . aktualne wrażenia to ze to zupełnie inny charakter niz poprzednie marantze cd . dzwięk bardziej dynamiczny i soczysty ale to kosztem uniwersalności i srednicy . mysle ze to cos dla miłosników muzyki rockowej .

mam tez od miesiąca tez Sr 5003 i to bardzo udany zakup ( jako av center )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odsłuchiwałem model 7003 Cd i wzmak. Kolumny do niego podpięte to były wafle evo-40 i jak dla mnie brzmieniowa katastrofa. Szczegółowość to może i była ale tnąca po uszach niczym piła mechaniczna. Dźwięk tak fatalny, że poza górą nic juz nie słyszałem i nie byłem w stanie ocenić pozostałych składowych brzmienia zestawu. Jedyne co byłem w stanie zrobić to jak najszybciej usunąć się z pomieszczenia w obawie o swój słuch. Pozdrawiam.

lechb, 20 Sty 2009, 12:38

>Odsłuchiwałem model 7003 Cd i wzmak. Kolumny do niego podpięte to były wafle evo-40 i jak dla mnie

>brzmieniowa katastrofa. Szczegółowość to może i była ale tnąca po uszach niczym piła mechaniczna.

>Dźwięk tak fatalny, że poza górą nic juz nie słyszałem i nie byłem w stanie ocenić pozostałych

>składowych brzmienia zestawu. Jedyne co byłem w stanie zrobić to jak najszybciej usunąć się z

>pomieszczenia w obawie o swój słuch. Pozdrawiam.

było to złe zestawienie widocznie bo nie sądzę aby marantz wypuścił tak strasznego knota na rynek. nie jest to firma z wysokiej półki ale też bez przesady.

lechb, 20 Sty 2009, 12:38

>Odsłuchiwałem model 7003 Cd i wzmak. Kolumny do niego podpięte to były wafle evo-40 i jak dla mnie

>brzmieniowa katastrofa. Szczegółowość to może i była ale tnąca po uszach niczym piła mechaniczna.

>Dźwięk tak fatalny, że poza górą nic juz nie słyszałem i nie byłem w stanie ocenić pozostałych

>składowych brzmienia zestawu. Jedyne co byłem w stanie zrobić to jak najszybciej usunąć się z

>pomieszczenia w obawie o swój słuch

a czy przypadkiem powodem tego strasznego dźwięku nie były źle dopasowane kolumny? Może nie tak od razu trzeba wieszać nowego Marantza? Wharfedale chyba zawsze grały jasno, zbyt jasno.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dokładnie, pewnie w innym zestawieniu zagrałoby to inaczej. Paczki z innym wzmakiem, o ciemniejszym brzmieniu i Marantz z innymi kolumnami o ciemniejszym brzmieniu. Nie mniej jednak gorszego systemu jak do tej pory nie słuchałem, a co ważniejsze daje to jakiś obraz charakteru brzmienia tych, że urządzeń. Czyli moim zdaniem Marantz gra zbyt jasno i mnie na pewno nie przypadnie do gustu. Co ciekawe to zawsze z tego powodu na Denonie psy wieszano, ale przy tym Denon to ciepłe kluchy.

W highfidelity pojawił się test zestawu 7003, czytajac między wierszami mozna wywnioskować, iż W. Pacuła ma podobne wrazenia jak ja. Mianowicie, że sprzęt jest pozbawiony basu, a góra jak to określił jest bardzo zróznicowana (czyt. przejaskrawiona i ostra), ale z odpowiednim doborem elektroniki do niej może zagrać poprawnie, bez fajerwerków ale poprawnie. To mówi chyba samo za siebie. Oczywiscie jako recenzent nie moze sobie pozwolić na tak bezkompromisowe określenie brzmienia jak np. ja czy ktokolwiek z nas, ale osoby inteligętne na pewno beda potrafiły wyciagnąć wnioski z tego testu. Pozdrawiam.

Tak przy okazji to coś nie miałem szczęścia do Marantza. Mam (miałem) wzmaniacz Marantz 6010OSE, zepsute gniazda wejścia CD, sądziłem, że ma niezły dźwięk, ale do Baltlaba ma to się nijak; natomiast da się porównać do dużo tańszego amplitunera Yamahy HTR-6040; CD Marantz 7300 ma całkiem przyzwoity dźwięk (Densen lepszy), pełno fajnych funkcji, ale przestał działać pilot i głośno od początku chodzi napęd.

odnośnie Marantza 7003 to też słuchałem tego zestawienia i nie mogę się zgodzić że gra ostro, wręcz przeciwnie! tym bardziej CD! Dziwne. Bas też jest niczego sobie. A co do różnic między serią 7003 a 8003 to nie jest to tylko kwestia Tuningu KI. To brzmieniowo dwa różne urządzenia i różnica jest spora na plus dla 8003 i warto dopłacić tą różnicę. W "AUDIO" jest test PM8003 i redaktor napisał że to najlepszy Bas do 5kzł. Dla mnie to bardzo udane urządzenia grają bardziej otwartym i szczegółowym dźwiękiem niż 7003 ale o ostrości to nie ma mowy. Marantz to przede wszystkim muzykalność, klimat i stereofonia (ale dymaniki i szybkości też mu nie brakuje) i za to właśnie wybrałem 8003. W porównaniu do Yamahy serii 1000 to mozna by stwierdzić że Yamaha jest ostrzejsza. Moje odczucie jest takie,że Yamahy są bardziej dosadne, takie "kozackie" grają świetnie są bardzo szybkie ale jakby bez ogłady. Ale z tą ostrością marantza to jestem zaskoczony. Zresztą marantz chyba nigdy nie robił ostrej elektroniki

moim zdaniem wizualnie tylko schrzanili sprawę z przednim panelem

a mianowicie po środku aluminium a po bokach plastyk

to już przesada, poprzednie klocki były lepiej wykonane

Focal + Naim

>marantz chyba nigdy nie robił ostrej elektroniki<

No właśnie, i dlatego tak się zdziwiłem tym co słyszę. Odczucia i słuch co prawda mamy różne, więc i wrażenia moga być inne. Ważnym elementem też jest punkt odniesienia, być może moje wymagania odnosnie brzmienia są zbyt wygórowane.

mamy i nowość z serii Premium : nowe cd/sacd Sa-15s2 . Kilka istotnych zmian : nowy napęd , zmieniony układ cyfrowy , nowy wyswietlacz (lcd) oraz wejscie cyfrowe . Cena chyba pozostanie bez zmian.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To prawda, design trochę na siłę wyżyłowany aby się podobał, za mało w nim skromności :)

Plastik po bokach jest tandetny, ale jak dla mnie jest zjadliwy jedynie w wersji czarnej wzmacniacza. W srebrnej nawet metal wygląda plastikowo :), a tu jak nie podejdziesz, nie dotkniesz i nie popukasz to się nie domyślisz tak łatwo.

Nie mniej nabyłem PM8003 bo przekonało jak gra. Wcześniej odsłuchiwłem NAD 355BEE oraz PM7003 i rzeczywiście, mimo iż podłączone były kolumny MA BR6 (mających ponoć opinie ciepłych) zestaw brzmiał nieznośnie ostrro i sucho.

8003 odsłuchiwałem już w innym miejscu w połączeniu z B&W 684 i SA 8003. To, co gdzieniegdzie można przeczytać apropos basu tegoż wzmaka zabiło mnie na miejscu. Rzekłbym, że punktował on dokładnie wtedy kiedy trzeba, pojawiał się z werwą, siłą i precyzją, robił kolumnami co chciał, miałem wrażenie, że sięgał bardzo niskich częstotliwości. Był przy tym bardzo dla ucha miły, nieinwazyjny. Reszta pasma była po prostu przyjemnie neutralna.

Te cechy uwypukliły się gdy podłączono Rotela ra-06 gdzie basik był ciepły, sympatyczny ale mało precyzyjny, stopa z basem po prostu zlewała się w bardziej skomplikowanych kompozycjach, do tego nieco podkreślona góra momentami kłuła po uszach.

dariob135, 4 Lut 2009, 19:53

>witam

>drodzy koledzy mam dylemat co wybrac pm7001ki czy pm8003,

>nowy pm8003 zbiera pochlebne opinie, a jak w porownaniu wygladaja te wzmaki ktory wypada lepiej,

No właśnie - też się kiedyś zastanawiają bo to na pierwszy rzut oka niemal identyczne konstrukcje.

Słuchał ktoś obydwu?

dodam jeszcze ze to nie koniec dylematu bo "zwyciezce" tego testu chce porownac z roksanem kandy2i caspianem, ale to pozniej najpierw sprawa marantzow

dodam ze cena 7001ki jest atrakcyjniejsza

no wlasnie na papierze widac przewage 8003 tylko ciekaw jak to sie ma w praktyce

jak ucho slyszy ta roznice, mam jesze pytanie czy marantz wypusci na rynek pm 8003 ki ??

czy ta seria nie bedzie sygnowana KI

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.