Skocz do zawartości
IGNORED

KRELL 300CD vs. KRELL 280CD vs. NAD S500

Terrenzano

Rekomendowane odpowiedzi

Od strony użytkowej:

Krell 300 - Kłopotliwy mechanizm jak padnie to problem, laser chyba trudno dostepny.

Krell 280 - czyta wszystko gra ładnie, minus głosno pracująca szuflada, uwaga na bardzo wysoki poziom wyjsciowy na XLR (przy łaczeniu z pre)

Nad S500 bez "i" - problemy z czytaniem płyt. - lepiej szukać z "i" na końcu.

Przy obecnych cenach s/h chyba 280-ka ma najlepszy stosunek jakość/cena.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Znam KRELLa 300CD i NADa S500. Pierwszego lubię i cenię, drugiego nie. Zawodnicy ci są z różnych kategorii jakościowych, nie ma co porównywać tak naprawdę. Nad to Hi-Fi, Krell to już wstęp do hi-endu.

KAV-300CD - referencyjna neutralnosc, dzwiek gladki i spojny, w porownaniu z bardziej wspolczesnymi odtwarzaczami o porownywalnej NP odrobine malo szczegolowe wysokie, zawezona scena, troche malo "powietrza", super odtwarzacz, kiepski naped, z laserem zero problemow (popularne sony w obu wersjach), uzywalem go przez jakis czas w swoim systemie

KAV-280 - teoretycznie lepiej w aspektach w ktorych do 300cd mozna miec zastrzezenia, swietny bas, brak mu jednak "magii", nie zdecydowalem sie na zamiane, egzemplarz ktory mialem w domu mial bardzo glosny naped, chociaz plyty czytal bez zajakniecia

NAD - kaszana

Krell30CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Laser KSS213 trudno dostępny ?????????????? Przecież toto można za 15 złotych juz kupic :)

Generalnie aluminiowa mechanika nie do zabicia (w końcu to Teac VRDS) aczkolwiek czasami grymasi jak chcemy szybko latać po trackach.

Dźwięk - przede wszystkim ogromna i porażająca dynamika oraz szybkość. Jak ktoś lubi ciężkiego rocka będzie wniebowzięty. Niemniej czasami tej dynamiki jest za dużo, w przypadku gdy pozostałe komponenty również lubią taki sposób prezentacji dźwięk robi się trudny do ogarnięcia, taki trochę przytłaczający.

Dalej należy podkreślić spójnośc i koherentność brzmienia, z pewnym wyłaczeniem góry o czym za chwilę. Wielu pisze o jego analogowości, ja jednak do konca tego nie potwierdzam. Dla mnie analogowość to pewne wygładzenie brzmienia a tego w Krellu sie nie dopatrzyłem. Gładkość Krella nie wiąze się z analogowością w stylu lampowym, lecz z odfiltrowaniem z muzyki brudów.

Góra w Krellu jest specyficzna, jest jej dużo, ale nie mozna powiedziec aby była jasna. Właściwym słowem jest tutaj dobitna, taka trochę efekciarska. Jej integracja ze średnimi tonami dla mnie mogłaby być lepsza.

Nie zgodzę się zupełnie z ograniczeniem sceny, dla mnie sa jej w Krellu hektary.

Sumarycznie po kilku mcach porownan w zestawie zostanie MBL CDP2 ze względy na lepszą całościową akceptowalność brzmienia. Owszem nie "jedzie" on tak na rocku tak jak Krell (co jest jego najwieksza wada), tam gdzie trzeba przyłożyć on robi krok w tył ale jest niesamowiecie muzykalny i łatwo przyswajalny dla ucha. Jest bardziej wygładzony i miękki, ale to w moim zestawie sprawdza się na tę chwilę lepiej od bezpośredniości Krella. Krell w połączeniu z ultradynamicznymi i równie szybkimi Zollerami Solution czasami po prostu męczy przy dłuższym słuchaniu.

Ukryta Zawartość

Hmm, o ile mnie pamięć nie zawodzi to jest przepakowany Marantz 6000 bez przeróbek, firma przeszła samą siebie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 15 Wrz 2008, 21:24

>Hmm, o ile mnie pamięć nie zawodzi to jest przepakowany Marantz 6000 bez przeróbek, firma przeszła

>samą siebie.

Całkiem możliwe. Ale gra nieźle :)

xniwax

S500

czyli rozumiem że S500 z literką "i" jest mniej awaryjny od wersji bez "i".

Gdy padnie laser lub napęd jest problem z jego wymianą?, dostępne są części?

niestety nie miałem okazji posłuchać jak gra (można go dostać za około 2,9kzł)

300CD

Ma go mój kumpel i muszę powiedzieć że gra na bardzo wysokim poziomie lecz odstrasza mnie jego cena ( można go dostać za 4,8kzł) oraz dziwne zachowanie napędu tzn. po około 1,5 - 2 godzinach odsłuchu napęd zaczyna wariować, nie widzi płyt, tacka się wysuwa i chowa. Podczas pierwszej godziny odsłuchu jest OK.

280CD

Różnie o nim mówią i również dla mnie jest drogi (za 4,7kzł mogę go nabyć). Nie miałem okazji go odsłuchać czego żałuje.

barni, 15 Wrz 2008, 20:56

>Laser KSS213 trudno dostępny ??? Przecież toto można za 15 złotych juz kupic :)

>Generalnie aluminiowa mechanika nie do zabicia (w końcu to Teac VRDS) aczkolwiek czasami grymasi

za 15 zeta to kupisz chinola, orginalny sony kosztuje okolo 90 zeta, no i wlasnie mechanika jest kiepsciutka, niezawodnosc VRDSa to mit, widzialem dwie 300tki w ktorych zebatki w napedzie porozpadaly sie jak przeterminowane krakersy

kaviter dobrze prawi. Problemem 300CD nie jest sam laser, ale mechanizm VRDS Teaca, który nie jest już produkowany.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-Krell 300 CD ,kiepski naped i bardzo awaryjny,a wszystkie egzemplarze na rynku sa bardzo stare...

-280 CD dzwiek dosc wyostrzony a naped bardzo głosny,ogolnie szkoda około 5 kzł które za niego żądaja

-S500 chyba najlepsza jakosc do ceny,tylko naped awaryjny,wersja "i" duzo bardziej zywotna

a jesli chcesz miec naturalnie brzmiacy Cd to za około niecałe 4 kzł kup Linna Ikemi rozłozy owe Krelle na łopatki nie mowiac juz o Nadzie.

P.S wiekszosc Krelli bedacych w odsprzedazy na naszym rynku albo na ebayu jest tak wyeksploatowana ze nadają sie do smietnika.

Napęd w 280CD nie jest głośny sam w sobie - pod warunkiem że jest sprawny. Miałem u siebie 280CD pracował bardzo cicho (oczywiście poza szufladą, która tak jak w kadym odtwarzaczu z mechanizmem Philipsa otwiera się z łomotem).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

sfinki

15 Wrz 2008, 21:51

>Całkiem możliwe. Ale gra nieźle :)

Jak się po pierwsze wystrzeli w kosmos ten cudowny patent Marantza w puszkach to dźwięk zacznie być sensowny.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

cO DO nad-A TO TAK JAK WYZEJ TYLKO WERSJA Z "i"

Tak jak wspomniałem wczesniej (nie tylko ja) Nad tylko z "i".

Krell 280 wyostrzony? Ja słuchajac go w konfiguracji z końcówką Uhera i przejrzystymi kolumnami stwierdziłem coś wrećz innego: szczegółówy, przejrzysty ale i muzykalny.

Jeszcze jedna maszyna przyszła mi do głowy - może CEC51 XR lub XZ miescisz sie w budzecie za uzywany. Byle nie starsze modele (grały bardzo dobrze ale znowu kaprysiły z czytaniem płyt).

Linn Ikemi gra swietnie ale...tylko na XLR, RCA poniżej oczekiwań.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Do NADa 300, będącego etatowym suchotnikiem, brałbym chyba jednak Ikemi lub CECa 51.

Słyszałem że jest tam CDM 12.1 lub CDM 12.4 ale pewności niemam.

Musiałby wypowiedzieć się ktoś kto ma to źródło i fizycznie widział jaki tam siedzi napęd.

wist, 19 Wrz 2008, 11:52

>12.4 jest w 500

>

>w 500i jest vam1250 trudno dostępny - trzeba go sprowadzać; taki sam siedzi w niektórych naimach

a czyje to dzieło ten vam1250, również Philips-a?

• 2 tygodnie później...

barni napisal:

"Dźwięk - przede wszystkim ogromna i porażająca dynamika oraz szybkość."

Bez obrazy ale ty nie wiesz co piszesz!!!! 300cd gra spokojnie i malo dynamicznie. Ma dobre niskie uderzenie ale na pewno nie jest dynamicznym cd. Nad s 500 jest ZDECYDOWANIE bardziej dynamiczny a wiem to bo sam kiedys przesiadlem sie z s500 na 300cd i moj obecny cd takze jest duzo dynamiczniejszy od 300cd. Wszystko ale nie porazajaca dynamika:-)!!!!

Moim zdaniem nad s 500 za 2500zl, 3000zl to swietne zrodlo.

Krell 300 cd to juz 5000zl i oczywiscie gra lepiej od nada i jedyne co mnie wkurzalo po tej przesiadce to wlasnie slabsza dynamika. Przesiadka z nada 500 to raczej duzy skok jakosciowy. Moj nad to byl s500 bez i i czytal wszystko i byl absolutnie bezproblemowy.

280ki sluchalem w domu bardzo krotko i nie zrobil na mnie dobrego wrazenia ale to byl szybki byle jaki odsluch.

Pzdr

280kę to niestety jak sie przyniesie do domu trzeba przetrzymać pod prądem 24h. Inaczej nie gra.

Witam

ja niedawno nabyłem S500i i po kilku dniach odsłuchów jestem pod wrażeniem prezentacji dźwięku przez to żródło.

Jest czyściutko z powietrzem wokół, bardzo dynamicznie, pełna kontrola. Dla mnie jest miodzio.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.