Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

MariuszH, 23 Wrz 2008, 12:53

>audioholik, 23 Wrz 2008, 12:40

>>nie wiem czy się kurczy, w najbliższych 2 miesiącach ukaże się kilkadziesiąt nowych płyt SACD...ja

>>miesięcznie kupuję 2-3 płyty

>

>Pisząc o "kurczeniu", nie miałem na myśli ilości wydawanych płyt, tylko to, że płyt nagranych od

>początku do końca w takim formacie jest niewiele.

w takim razie grono tych płyt też nie kurczy się a rozszerza

>>...a na dniach wychodzi seria Blue Note Jazz Analogue Productions, wszystkie przeniesione z

>analogowej taśmy matki bezpośrednio do DSD

>

>I chwała im za to :) Chętnie posłuchałbym porównania z pikami 24/96... :)

mistrzowskie płyty i jeszcze w wydaniu SACD wytwórni Analogue Productions, żaden japończyk nie dorówna im w realizatorskim fachu!;-))

audioholik, 23 Wrz 2008, 13:04

>w takim razie grono tych płyt też nie kurczy się a rozszerza

AAAA!!! ratunku...

Naprawdę nie rozumiesz o co mi chodzi???

Piszę o tym, że jeśli tych płyt, generalnie jest niewiele, to w obliczu faktu, że zrealizowanych z myślą o tym formacie, żeby móc wykorzystać ewentualnie jego korzyści - jest JESZCZE MNIEJ. I tyle.

Oczywiście, pozostaje jeszcze trudna do zaakceptowania świadomość - że materiał na 80% posiadanych przez siebie płyt SACD jest skonwertowanym PCM... I teraz będziemy obracać każdą swoją i każdą następną płytę w łapkach, żeby upewnić się, czy ktoś tu nie robi z nasa wała...

To ja chyba wolę już tego PCMa z HD i mieć jasność i spokój :)

MariuszH,

ilość płyt nagrywana w DSD wzrasta.

część płyt nagrywana jest na zasadzie konwersji do DSD z PCM 24bit/96kHz ale wciąż brzmią wyśmieniicie (jak DVD-Audio), o wiele lepiej niż 16bitowe płyty CD czy FLACi również 16 bitowe.

generalnie jeszcze jedna uwaga - bez względu na typ nagrania SACD tzn. PCM, Analog (taśma matka), czy DSD informacji na płycie SACD jest 4X więcej niż na plycie o niskiej rozdzielczości 16/44,1

audioholik, ja po prostu cały czas uważam, że przyszłośc należy do music serwerów i do nich porównuję format SACD. Uważam też, że wolę słuchać 24/96 z HD, niż skonwertowanego do DSD z SACD. Jeśli wolisz TAKIE SACD, to proszę bardzo.

Na płycie SACD nie ma NIC WIĘCEJ ponad plik 24/96 - jeśli z takiego materiał został skonwertowany.

Owszem, powstają płyty zrealizowane od początku w formacie DXD/DSD, ale, powtórzę - płyt SACD w ogóle jest mało, a TAK ZREALIZOWANYCH to już mała garstka. I nawet jeśli powstają nowe, to nadal jest to kropla w morzu.

Oczywiście pozostaje kwestia - kiedy ilość dostępnej muzyki w 24/96 "przegoni" ilość płyt SACD. Moim zdaniem - bardzo szybko :)

Pojawiają się wątpliwości, czy SACD brzmi lepiej od dobrego odtwarzacza CD. Czy zatem wątpliwości, że jakoby SACD brzmi lepiej od 24/96 z HD, są rzeczywiście bezsasadne?...

Ale ja tam nie wiem... :)

MariuszH, 23 Wrz 2008, 14:16

>audioholik, ja po prostu cały czas uważam, że przyszłośc należy do music serwerów i do nich

>porównuję format SACD. Uważam też, że wolę słuchać 24/96 z HD, niż skonwertowanego do DSD z SACD.

>Jeśli wolisz TAKIE SACD, to proszę bardzo.

>Na płycie SACD nie ma NIC WIĘCEJ ponad plik 24/96 - jeśli z takiego materiał został skonwertowany.

>Owszem, powstają płyty zrealizowane od początku w formacie DXD/DSD, ale, powtórzę - płyt SACD w

>ogóle jest mało, a TAK ZREALIZOWANYCH to już mała garstka. I nawet jeśli powstają nowe, to nadal

>jest to kropla w morzu.

>Oczywiście pozostaje kwestia - kiedy ilość dostępnej muzyki w 24/96 "przegoni" ilość płyt SACD. Moim

>zdaniem - bardzo szybko :)

>Pojawiają się wątpliwości, czy SACD brzmi lepiej od dobrego odtwarzacza CD. Czy zatem wątpliwości,

>że jakoby SACD brzmi lepiej od 24/96 z HD, są rzeczywiście bezsasadne?...

>Ale ja tam nie wiem... :)

no właśnie chodzi o to, że wcale tak szybko pliki FLAC 24/96kHz nie przegonią SACD, a prawdopodobnie nigdy to nie nastąpi, wczoraj zamówiłem płyte SACD wytwórni LINN Records, która ma ją również na stronie www ale zajmuje 2,5GB...myślisz że ludzie zaczną masowo ściągać pliki o takich objętościach?? i masowo wszyscy będą słyszeć różnicę??? jeśli liczysz na upowszechnienie FLAC (PCM 24/96) to się zawiedziesz, będzie to taki sam niszowy format jakim jest SACD, będzie to format skierowany do audiofilów, którzy słyszą różnicę pomiędzy nagraniami w niskiej i wysokiej rozdzielczości...część będzie ściągać 2,5 giga bajtowe pliki a część będzie kupować płyty SACD i jarać się książeczkami (jak ja to czynię), ale z pewnością nie będzie to format powszechny, w którym będą wychodzić popowe płyty... na wysokiej rozdzielczości najwięcej zyskują muzyka poważna i jazz stąd pierwsze tytuły FLAC 24/96 należą właśnie do tych gatunków...

Dysk 500 GB ~ 200 zł

mieści 200 płyt po 2,5 GB

1 zł za płytę to chyba nie jest przesadnie drogo.

Inna rzecz, że taki dysk jest skażony ułomną mechaniką, którą jest potencjalnym źródłem niepokoju.

Audiofilski SSD wyszedłby znacznie drożej.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, 23 Wrz 2008, 14:39

>Dysk 500 GB ~ 200 zł

>mieści 200 płyt po 2,5 GB

200 płyt lub 200000 (czy ile tam) mp3 - rynek masowy raczej wybierze tą drugę opcję zwłaszcza że nie słyszy różnicy więc po co przypychać sobie łącze...

>1 zł za płytę to chyba nie jest przesadnie drogo.

plik FLAC (24/96)kosztuje 27Euro na stronie LINN, plik FLAC (16/44,1) 14Euro, mp3 (320kbps) 12Euro

+1zł kosztów pośrednich dysku, może nawet 2zł wliczając koszt disaster recovery czyli servera/dysku backupowego;-)

Panie Ryszardzie, tutaj raczej nie SACD Multichannel a koncerty na blu-rayu z obrazem włacznie moga zdobyć masowego nabywce- ( średnio audiofilskiego DTS_HD MASTER, LPCM 192/24 5.1 i temu podobne ) odtwarzacze tanie i czytają wszystko. Tanie to a repertuar bardzo różnorodny.

Ja optuje za stereo ale nie będę udawał że lubie czasami koncert na blu-rayu "ciupnąć" :-)

przyszłość blu-ray jako formatu wideo wydaje się być dobra chociaż rynek ten rozwija się wyjątkowo powoli, ludzie tym razem nie widzą różnicy pomiędzy DVD a Blu-Ray:-)), ale videofile mogą (chyba) być spokojni o przyszłość tego formatu video.

jeśli chodzi o warstwę audio to portal audiophile audition robił już porównanie Blu-Ray Audio z SACD i SACD spokojnie się tutaj obroniło, nie wiem, może masowy nabywca oczekuje jakiegoś wideo, teledysków ale audiofile coś czuję że wolą czysty przekaz audio (stąd m.in. moim zdaniem porażka DVD-A w konfrontacji z SACD, lekko wkurza mnie jak przy każdym utworze płyty DVD-A player czyta jakies tam zdjęcia i content który ładuje na telewizorze a którego nie oglądam).

Gdy jakiś czas temu kupowałem swój odtwarzacz CD na brytyjskim ebayu, kuzyn mieszkający tam od lat zdziwił się mocno i oto co powiedział: "CD? Po co, dzisiaj kupuje sie bluray"...

Tak więc - my swoje, a świat swoje... :)

Ryszard1, 23 Wrz 2008, 14:54

>Jest jeszcze kwestia nie 2, a 5 kanalow w SACD.

Miło, że ktoś jeszcze o tym pamięta :) bo gdy zwracam uwagę na ten "drobny" szczegół, pozostaje to bez echa. Może spróbujmy jeszcze raz przypomnieć, a nuż tym razem się uda: Panowie! Płyta SACD zazwyczaj oferuje audiofilom dźwięk wielokanałowy w doskonałej jakości, czego nie robi na tym poziomie jak narazie żaden inny format! Być może Blu-ray będzie porównywalny jakościowo, ale na dziś dzień to tylko spekulacje. A oferta SACD to grubo ponad 5000 tytułów i wciąż rośnie.

A teraz szczerze i z ręką na sercu: kto z Was słuchał SACD wielokanałowo?

>kto z Was słuchał SACD wielokanałowo?

Wiele lat temu, kiedy SACD bylo (zwlaszcza w Polsce) nowoscia zesatwilem sobie taki zestaw w jednym z pokoi. Odtwarzacz SONY podlaczony byl 5 kabelkami do amplitunera YAMAHA, i efekty dzwiekowe niektorych plyt nagranch 5 kanalowo byly naprawde ciekawe. Zastosowalem fabryczny kpl. 5 glosnikow ELTAX. Niestety plyt wtedy nie bylo wiele, i byly b.drogie. Dzis rozwiazanie to przegralo (u mnie) z komuterowym serwerem muzycznym,

MariuszH, 23 Wrz 2008, 14:16

>Owszem, powstają płyty zrealizowane od początku w formacie DXD/DSD, ale, powtórzę - płyt SACD w

>ogóle jest mało, a TAK ZREALIZOWANYCH to już mała garstka. I nawet jeśli powstają nowe, to nadal

>jest to kropla w morzu.

za tą zniewagę SA-CD zamówiłem właśnie dwie płyty :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-17470-100004900 1222202601_thumb.jpg

post-17470-100004901 1222202601_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tymczasem z tego co piszą na www.stereophile.com na 30 września David Chesky zapowiada wydanie pierwszych 100 płyt w formacie FLAC 24/96 - tytuły m. in. wytwórni Chesky, BIS, Reference Recordings

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze trochę szersza informacja o nowym serwisie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wspomniany wcześniej w stereophile'u) z muzyką klasyczną w formacie FLAC (na razie niestety tylko w jakości CD)

Classical download store launches

Ukryta Zawartość

PS na razie sprzedaż tylko na terenie UK;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdyby poniższy odtwarzacz można było dostać w cenie do 5000PLN...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka wpisów temu, na chwilę pojawił się temat rzekomo bezbłędnych odczytów zabrudzonej i porysowanej płyty przez odtwarzacz CD.

Postanowiłem sam spróbowałem przeprowadzić podobny test - odtwarzany materiał nagrać za pomocą łącza cyfrowego na komputerze i porównać te pliki ze zripowanymi za pomocą EAC-a.

Aby wykluczyć ewentualny wpływ innych czynników na wyniki, pierwsze próby odbyły się z płytami w dobrym stanie.

Przy takich płytach wynik mógł być tylko jeden - EAC nie wskazał żadnych różnic.

Żeby zaoszczędzić sobie czasu, zastosowałem dość przewrotną procedurę - zabrudziłem celowo płytę do tego stopnia, aby zaczęły pojawiać się trzaski, przeskoki itd, po czym stopniowo ją czyściłem do momentu, aż odtwarzacz zaczął grać płynnie, bez przeskoków, trzasków itd. Gdy płyta grała już "normalnie", zgrałem numer na dysk.

Pierwsza niespodzianka - usunięcie ciszy na początku i końcu pliku za pomocą EAC-a, nie dało plików o identycznej wielkości...

Wybrałem około 20 sekundowy fragment utworu, "docinając" go co do próbki za pomocą prostego sposobu - granicą "cięć" były wskazane najsilniejsze próbki w zaznaczonym fragmencie widma. Pliki zaczynały i kończyły się idealnie w miejscach tych samych próbek w obu plikach.

EAC w 20-sekundowym fragmencie wskazał... 6 stron okna z listą różnic.

Potem wykonałem jeszcze kilka prób, usuwając za każdym razem część brudu z płyty. W pewnym momencie EAC zaczął radzić sobie z przycięciem cisz na skrajach pliku, wskazując jednak dalej różnice, oczywiście w coraz mniejszym stopniu.

Muszę przyznać, że płyta była - jak na mój gust, dość mocno jeszcze "zmęczona", gdy EAC przestał wskazywać różnice. Musiałbym teraz przejrzeć wszystkie swoje płyty i próbować ocenić - które się jeszcze nadają :) Bo nie wykluczam, że sporo takich znajdę...

Przy czym chcę wskazać jeszcze na jeden dość istotny szczegół - testowym odtwarzaczem był Denon DCD-1520 z napędem, który nie czyta jedynie płyt chodnikowych. Wyniki prób z odtwarzaczami z innymi napędami, mogą być... bardzo różne :)

I właściwie, to by było na tyle.

Ukryta Zawartość

Kolejny artykul z serii.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kichanadeta,

te panie gwarantują że na rynku masowym nie zostanie sprzedany już ani jeden CD player :-)))

poniżej link do oficjalnej strony

Ukryta Zawartość

warto jeszcze tylko nadmienić że w slotmusic udostępnione są pliki w formacie mp3(320kpbs), co w przypadku klientów masowych jest w zupełności wystarczające.

Ukryta Zawartość

audioholik, 24 Wrz 2008, 11:52

>kichanadeta,

>

>te panie gwarantują że na rynku masowym nie zostanie sprzedany już ani jeden CD player :-)))

Z cala pewnoscia. Ja jednak nie przestane kupowac cd dopoki beda dostepne. Zreszta ich ceny tu gdzie mieszkam (Hamburg)czesto sa promocyjne o chocby przedwczoraj sporo tytulow po 5 euro. Till Bröner, Phill Collins, Lizz Wright, Massive Attack to kilka przykladow.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kichanadeta, 24 Wrz 2008, 16:25

>audioholik, 24 Wrz 2008, 11:52

>

>>kichanadeta,

>>

>>te panie gwarantują że na rynku masowym nie zostanie sprzedany już ani jeden CD player :-)))

>

>

>Z cala pewnoscia. Ja jednak nie przestane kupowac cd dopoki beda dostepne. Zreszta ich ceny tu gdzie

>mieszkam (Hamburg)czesto sa promocyjne o chocby przedwczoraj sporo tytulow po 5 euro. Till Bröner,

>Phill Collins, Lizz Wright, Massive Attack to kilka przykladow.

a ja wciąż będę kolekcjonował SA-CD, a jak jakiś tytuł nie będzie dostępny kolekcję będę uzupełniał FLACami w tym FLAC 24/96 - odtwarzanymi oczywiście z music servera :-)

MariuszH,

przyjmij dowody uznania, że Ci się chciało zrobić ten test. Brawo!

W opisie nie wpsomniałeś czy konfigurowałeś EACa i jeśli tak, to jak. W opcjach napędu znajduje się dość ważny do wykonania test informujący EACa o trzech istotnych cechach napędu:

- dokładnym strumieniu

- buforowaniu

- prawidłowym zwracaniu kodów C2

Aby mieć gwarancję poprawnego (czyli bezbłędnego) zgrania płyty, należy te opcje prawidłowo ustawić. Czy zrobiłeś to?

Jeżeli zadba się o powyższe, to po zgraniu płyty jeśli EAC na końcu powie: "nie było błędów" to nie ma siły, aby dwa zrzuty różiły się nawet jednym bitem. Niezależnie od ilości smalcu jaką nałożysz na nośnik. :)

Edward, oczywiście EAC-a mam skonfigurowanego jak trzeba, łącznie z ustawieniem offsetu...

Gdyby było inaczej, wskazywałby różnice pomiędzy plikiem zripowanym a nagranym z niemal nowej płyty, a tu różnic nie było...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.