Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

generalnie audioholik jak zwykle p... glupoty:)

Co do odsluchu Linna czekam na termin z firmy Linn Polska. W zasadzie wszystko jest gotowe ale z tego co wiem pazdziernik maja mocno obsadzony odsluchami.

Peter Daniel -> one man automarketing- voodoo Panasonic FC LM3886 NOS DAC "obiektywne" diy audio :-) - ot takie słowa kluczowe. Taka metoda na wujka emigranta - specjaliste. wyjmij najlepiej wszystkie stopnie analogo i podłącz się do strumienia danych albo lepiej - poliż płytkę - po rowkach :-)

Co sądzicie na temat tych cytatów ??

" CD to technologiczny staroć,który był już przestarzały w momencie wprowadzenia na rynek"

"DSD jest stokroć lepszy niż CD a właściwie już tak dobry jak stary nieodżałowany analog"

Alec:

cytat "Niestety muszę Cię rozczarować, człowiek nie jest w stanie odróżnić formatu CD od SACD lub DVD-A."

jak się ma twoja powyższa wypowiedz do cytatów ??

josef:

"DSD zostało wymyślone i wypromowane w celu zwiększenia zysków paru firm mających monopol na ten interes:"

A w jakim celu wymyśla się jakieś urządzenie ??

a oto jak wyglądają wnętrzności odtwarzacza FLAC 24/96 LINN Klimax DS

czy ktoś z technicznych mógłby się wypowiedzieć, jakie oszczędności czy też nie poczyniono w budowie tego klocka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17470-100003653 1223814047_thumb.jpg

post-17470-100003654 1223814047_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutekbull, 12 Paź 2008, 14:28

>Ile to kosztuje ?

zgodnie z informacją ze strony LINN cena to: 10 450 GBP i chociaż wszyscy po odsłuchach trąbią że brzmieniowo jest lepszy niż wszystkie odtwarzacze CD to i tak moim zdaniem nie uzasadnia to tej ceny

cena byłaby bardziej odpowiednia gdyby w Klimaxie DS był wbudowany dysk 2TB SSD, do tego najwyższej klasy wzmacniacz cyfrowy 2X100W, Wi-Fi, bluetooth, oprócz wsparcia dla FLAC 24/96 dodatkowe wsparcie dla ape, wv, wsparcie dla arkuszy .cue , na panelu przednim jakiś większy ekran dotykowy do łatwej nawigacji bez konieczności użycia komputera (wszystko zamknięte w jednym klocku)...to byłby LINN Classic na miarę XXI wieku - wydaje mi się że coś koło 10k zł za takie urządzenie możnaby obecnie żądać i z roku na rok ta cena powinna jeszcze spadać...

gutekbull,

sam się zastanawiam skąd ta cena... LINN na pewno ma lepszy DAC, ale za taką cenę?! przecież nawet audiofilski DAC K2 JVC można kupić w niższej cenie, podpiąć pod squeezboxa i gra muzyka

prawda jest taka ze wyprodukowanie sztuki kosztuje ich bardzo malo - rzedu pewnie 500 zl z przewiezieniem do europy i oplatami wszelkiego rodzaju - tylko ze to jest pewnie bardzo mala produkcja i musi pokryc koszty badan ktore niesa niestety tanie do tego ceny reklamy itd. itp. - prosze tez policzyc marze dilerow ( 100 % ) - czyli kosztuje on tak naprawde polowe - poza tym aby niepsuc rynku niemozna pojsc za nisko z cena

gutekbull, 12 Paź 2008, 15:09

>audioholik=> tak jest u mnie, za DAC robi CD Accu.

>Ale dziwi mnie w tym Linnie nie możność zgrania płyty i brak dysku twardego. !!!

osobiście uważam że napęd CD jest w tym urządzeniu niepotrzebny, płyty mogę zgrywać EACiem na laptopa, tylko żeby Klimax DS miał bluetooth no i właśnie dysk twardy, patrząc na cenę to przydałby się dysk 2TB SSD! na który szybko można by te płyty przenieść bez uciążliwego kablowania, przydałby się też wbudowany klient torrent do pobierania plików bez konieczności włączania komputera (tak jak można to robić w dysku sieciowym QNAP).

Słuchaj ,ja tak robię płyty zgrywam w laptopie przez EAC.

No, ale za tą kasę takie harcerskie rozwiązanie ??!!

To ja to mam zrobione ,zanim Linn w ogóle o tym pomyślał i kosztowało mnie to ok.2200zł Squzeebox plus QNAP plus dysk twardy 750gb ....?? No i przetwornik CD Accu (ale tego już miałem ;-)

Jaki sens ma tak drogi klocek i zero możliwości - wszystko tak nieporadne ,niepraktyczne.

Przecież niby czym jest łączony ten LINN z dyskiem twardym jakie to audiofilskie kable lecą..... ? ;-)

Co niby uzasadnia tą kosmiczną cenę .......... Przecież ten klocek wart jest jednego zera mniej w cenie !!!

Przecież to zwykły komputerowy klocek i tanie komputerowe rozwiązania ,których Linn wcale nie wymyślił ,

one istnieją odkąd jest komputer - chodzi mi o połączenia sieciowe, flac , foobar itd.

Wszystko to ubrane w Linnowy design.......... i cena wprost śmieszna ;-)

Każdy kto ma peceta może sobie takie Linnowe rozwiązanie sprawić w cenie ok.2000 zł plus dowolny przetwornik !

gutekbull, 12 Paź 2008, 15:53

>Co niby uzasadnia tą kosmiczną cenę ...... Przecież ten klocek wart jest jednego zera mniej w cenie !!!

czekam dlatego na odtwarzacze sieciowe producentów audio, którzy mają rozsądniejszą politykę cenową tj. Pioneer, JVC/Victor, Marantz...

jak widzę w cyfrówce siedzą dwa układy logiki Xilinxa - jeden pewnie obsługuje sieć i dysk, pytanie czy ten drugi to jakiś customowy filtr cyfrowy (mam nadzieję, że tak - przy tej cenie...)

pomiary nie porażają

Ukryta Zawartość

ma ktoś fotki płytki przetwornika w lepszej jakości?

Ukryta Zawartość

Odnoszę wrażenie ,że ten Linn jest dedykowany zamożnym audiofilom nie mają cym zielonego pojęcia o zwykłych komputerach, takim którzy nigdy nie bawili się EAC, Foobar, Flac , karty dźwiękowe, przetworniki itd.

I w zasadzie tak naprawdę nie wiedzą co kupują, przedstawi im się dźwięk z Linna jako pewną całość-

niesamowicie zaawansowaną technikę ;-)

Nie świadomi będą patrzeć z podziwem co to Linn za drobne 40 000 - 50 000zł nie wymyślił ;-)

A 15 letni dzieciak zgra CD ,darmowym programem EAC do Flaca I odpali darmowego Foobara i przez dobrą kartę dźwiękową na przetwornik i uzyska 98% efekt dźwięku Linna ;-)

A jeśli będzie jeszcze miał dostęp do plików z taśmy "matki " to już w ogóle będzie euforia..........

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.