Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o poradę w sprawie stereo

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

piszę kolejny temat w sprawie sprzętu stereo i tym razem mam

nadzieję że albo coś kupię albo poprostu zostanę przy tym co mam tylko

ze zmianami umiejscowanie itp. Mam wzmacniacz Denon PMA-560. Moje

kolumny to w tej chwili Unitra ZG40 ( te z bierną memramą) lekko

modyfikowane bo wymieniane wysokotonowce. POkój dosyć mały bo ok 11m2.

Czy jest sens kupowanie innych kolumn (w tym przypadku chyba

podstawokowe jeżeli mogą być podłogowe to proszę powiedzcie)

Zastanawiałem się nad PAradigm Monitor 3 oraz Usher S-520. Boję się

kupować jedne albo drugie ponieważ boję się że nie usłysze różnicy a

może być jeszcze gorzej np. mniejszy bas albo cos w tym rodzaju.

Największą przyczyną dlaczego chcę wymienić kolumny jest to że nie

cierpie dudnienia, rezonansu itp itd nie wiem jak to się nazywa ale nie

znoszę takie przedłużenia na basie kiedy jest np. utwór Leonarda

Cohena- "In my secret life" to kiedy na początku jest perksusja to bas

w moich kolumnach jest taki przedłużony(jest uderzenie perksuji i w tym

momencie też takie buuu" nie znoszę tego. Dlatego pierwsze moje pytanie

jest czy w tych kolumnach co wymieniłem też tego mogę doświadczyć(tego

basu) i może są inne lepsze myśle tak do 1500 zł za używane ale im

taniej tym lepiej. Druga sprawa to w tej chwili mam te kolumny bardzo

blisko ściany(jedna jakieś 15 cm od ściany druga tylko 5) Może to

wpływa na ten bas ale próbowałem też z odsuwaniem kolumn i zbytnio to

nnic nie poprawiło. Proszę o pomoc w tej sprawie. Jakie kolumny mam

kupić i czy wogóle kupować może jakoś inaczej ustawić te co mam a może

kupić jeszcze inne niż te co podałem wyżej. Słucham rock/pop.

Bardzo proszę o odpowiedzi.

Z gory dziękuję.

Pozdrawiam.

jeśli masz w pobliżu jakiś salon audio, a pieniądze które masz nie są lekko zarobione i nie chcesz ich utopić to postaraj się wypożyczyć wypożyczyć coś na odsłuch jak Ci nie spasują oddaj i zostaw faciowi 20zł na ladzie i problem z głowy czasami widziałem na allegro możliwość zwrotu ! ale to rzadko.

Właśnie w tym problem - to jest forum... to jest internet... to jest MATRIX... jak by mi ktoś napisał na internecie że coś na 100% spełni moje oczekiwania zwłaszcza w dziedzinie audio gdzie jakości brzmienie NIE DA SIĘ ZMIERZYĆ! to powiedział bym mu żeby podniósł kamień i p!erdolnoł się niem w łeb, ja to forum traktuje jako przystanek informacyjny gdzie dowiem się czego definitywnie nie należy kupować i zawracać sobie gitary a czym by można było się zainteresować po drugie nikt nie zna warunków akustycznych twojego pokoju i NIKT nie jest w stanie powiedzieć Ci jak zagra dany głośnik w twoim pokoju chciałbyś żeby teraz wpadło tu 20-stu chłopa i każdy rzucił 20 swoich propozycji z czego każdy słuchał w swoim pomieszczeniu czyli znów 20 opcji przy różnych wzmakach, CD-kach, kabelkach i co gorsza sieciówkach ;) ? to jest właśnie ta zabawa kupujesz... badasz...słuchasz...kombinujesz... nie pasi ? sprzedajesz jak kupiłeś używkę okazyjnie to udaje Ci się nawet nie stracić lub mało stracić...kupiłeś nówkę ? jesteś w plecy !

... Po kilku latach mac2005 będzie błyszczał na forum... co z czym u niego grało... co słuchał co nie co poleca... a co nie tylko uważaj bo to choroba jak będziesz szukał "HI-END-owych" sieciówek to jaknajprędzej idź do lekarza albo kup sobie rybki.

Ale jak myślicie czy na przykładzie tego utworu In my secret life Leonarda Cohena słychać to "przedłużenie basu" na poczatku utoworu na tych kolumnach albo zapytam czy jeżeli ktoś miałby możliwość odsłuchania tego utworu na swoim sprzęcie chodzi mi głównie o ten początek bo tam to najbardziej u mnie słychać i żeby powiedział czy występuje to "buuuu" czy nie i na jakich kolumnach. Bardzo proszę o odpowiedź.

Mam jeszcze drugi epytani eodnoście wtyków głośników. Ponieważ teraz mam podłaczone kolumny do Denon PMA-560 tylko przez kable bez wtyków i za kązdym razem jak np. odpinam to musze odkręcać ten czerwony i czarny "bolec". Jakie wtyki powinienem kupić do tego Denona, jakie będą pasować do tego wzmacniacza i jak je "wpiąć" w kable. Jakby ktś mógł podac przykład z Allegro. Bardzo proszę o odpowiedzi na te dwa pytania. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

mac monitory mają dużo mniej basu i teraz pytanie, czy nie będzie Ci go brakowało po zmianie na monitory - żeby potem nie było pisania - ej pomóżcie nie mam buuuuuu :] ale najpierw możesz próbować je przestawiać tylko nie o 10 20cm tylko wytargaj je na środek pokoju i sprawdzaj jak wtedy nie będzie buuuu to będziesz wiedział czemu teraz masz buuuuu !

Wypozycz jakies podstawkowce... w Twoim wypadku to mocno naciskam na 'wypozycz'. Ojciec ma te kolumny w bardzo podobnym metrazowo pomieszczeniu co Twoje, tez ma dosuniete do sciany i tez robia 'muuuu' ;-) Nie wiem jak dlugo tak sluchasz, ale zamiana na wspomniane ushery 520 moze u Ciebie wywolac szok i to nie koniecznie pozytywny, kwestia przyzwyczajen... takze by Ci oszczedzic: "jezu gdzie jest bas!?!" Tym bardziej ze go (jak piszesz) lubisz, najlepiej zrobisz jak pozyczysz i sie troszke, na spokojnie, bez zobowiazan osluchasz.

Poza tym tez lubie te ZG40

mac2005 a co do podłączenia to może BANANKI a jeśli nie to WIDEŁKI ! żeby to działało to wartało by polutować a jeśli lutować to "audiofilską" cyną ze srebrem, postarać się nie przegrzać... i po tym zabiegu skrzypki będą brzmiały jak by były u Ciebie w pokoju... nie no to był żart

Przy okazji pierwszego postu witam wszystkich.

Wracając do tematu, byłem w podobnej sytuacji. Pioneer VSX 407 i Tonsile (te z bierną) ;) Pokój 10m2. I coś mnie podkusiło, znalazłem na allegro Triangle Titusy i wypożyczyłem. Fajne klocki, ale musiałem zwrócić bo w międzyczasie zostały sprzedane.Podłączyłem swoje i wymiękłem, zawsze wydawało mi się ,że grają poprawnie, nie super ale przyzwoicie. Błąd. Potem były jeszcze 4 pary - w kolejności Kef'y Q1, Usher'y S 520, Monitor Audio BR2 i Kef'y iQ3. I te ostatnie grają u mnie. Mogłem jeszcze szukać dłużej, ale mógłbym przekroczyć założony budżet (1200), mógłbym ześwirować po 20-tej parze :)). Poza tym w czasie poszukiwań (2 miesiące) nie słuchałem muzyki i już miałem objawy głodu. jeśli pytasz o różnicę między Tonsilami a budżetowymi monitorami to jest to dzień do nocy.

Btw. Ktoś tu reflektował na Tonsile? Jeszcze je mam.

PS. w przyszłym tygodniu przychodzi Denon PM 700 AE i jestem ciekaw jakich zmian się spodziewać.

mac ja również gram w małym pokoju. Klitka w bloku (jak nazwał to jeden z forowiczów). Doskonale spisują się Celestiony F2. Dają ciepłe brzmienie - takie jakie lubię. (I kosztowały grosze)Usery słyszałem (z tym, że w sklepie - metraż zdecydowanie większy niż pokój w bloku). I chociaż jestem sceptykiem to zrobiły na mnie duuuże wrażenie. A tak na marginesie - czy aby nie podkręcasz basu na pokrętle, albo nie korzystasz z funkcji loudness? Ale istotnie najlepiej byłoby coś pożyczyć i posłuchać...

oldboy czy mógłbyś napisać coś więcej pomiędzy różnicami między Unitra ZG-40, a Usher S-520. Czyli według Ciebie Ushery są kilkakrotnie lepsze a niżeli wspomniane ZG40?? Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Witaj Mac :)

Szczerze powiedziawszy wszystkie które słuchałem były lepsze od Tonsili. Nie jestem fachowcem, więc wydaje mi się że jest to kwestia bebechów wewnątrz kolumn przystosowanych do współczesnego sprzętu. (może się mylę). Ushery fajnie grają, fajnie wyglądają (trochę jak od zestawów z lat 80-tych) ma to swój urok. Jak dla mnie miały trochę nieciekawy dół (podkreślam - jak dla mnie), słucham raczej ciężkiej muzy i w momencie gdy wchodziła np. podwójna stopa i do tego bas robił sie galimatias, tzn. dół wchodził w średnicę i robiło się nieciekawie. Natomiast miały bardzo fajną górę, po odsłuchach wyszło mi na to ,że powinienem zap.... kopułkę z Ushera i skrzyżować z resztą Kef'a (dół + wygląd). Tak to wyglądało u mnie, czy są kilkakrotnie lepsze od skrzynek? czy ja wiem? lepsze są na pewno ale trzeba samemu posłuchać i ocenić. Zdecydowanie nie nadają się do metalu, za delikatny dół. Fajnie brzmią w rocku, prog-rocku i pewnie wszędzie tam gdzie nie ma "ściany dźwięku".

Pozdrawiam :)

Przede wszystkim jeśli możesz skombinuj sobie odsłuchy, najlepiej z wypożyczeniem do domu.

przy spokojnej muzyce było ok., ale przy metalu robiło się to wszystko takie rozlazłe.Jakby się głosnik nie wyrabiał. Czy było mniej basu niż w Tonsilach? Był inny , nie taki kartonowy.

Poza obszerniejszym basem, każdy taki monitor zagra lepiej na średnicy i wysokich. Krótko i na temat, przy tak małej odległości od ściany, staraj się kupić kolumny z przednim bass reflexem, bo w krańcowym przypadku, tak bliska odległość przestraja kolumnę. Min to 15cm po obu stronach.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Miałem kiedyś takie zestawienie - pma 560 i ushery 520 - jak na 'tamte czasy' byłem zachwycony. Grałem w 17m2 i z usherami po raz pierwszy wyłączyłem loudness na stałe i zacząłem słuchać na source direct. Dziś uważam, że to zestawienie było za jaskrawe i za zimne, głównie przez wysokie tony, które były zapiaszczone, mało zróżnicowane i przy niektórych momentach zbyt dominujące. Działo się to zwłaszcza w zestawieniu z cdkiami denona i cambridge audio (bo takie m.in. grały w z tym kompletem). Ale jak dasz cieplejsze źródło i dobre kable to powinieneś być zadowolony... przynajmniej na jakiś czas ;-)

To fakt że Denony grają jaskrawo i trochę napompowanie co w połączeniu z kolumnami które mają środek ciężkości przesunięty w górę może to zaowocować brzmieniem zbyt jaskrawym. Jednak w tej cenie jest tyle kolumn że jest w czym wybierać ;) Denon 700 gra jeszcze bardziej ostro niż poprzednicy więc trzeba uważać. Pomijając fakt że nie jest warta swojej ceny, biorąc pod uwagę walory brzmieniowe.Jak już brać 700 to prędzej ampli(grają niemal identycznie) a w dodatku masz radio.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A co sądzicie o kolumnach podstawkowych Focal np. Focal 706. Jak one się mają do Usher S-520 i Paradigm Monitor 3 według Was?? Bardzo proszę o odpowiedzi na ten temat. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Myślę że Focale to niegłupi pomysł..potem wyślę Ci test paru monitorów w formie pdfu. Focale to przede wszystkim dokładność, dynamika, neutralność i niezła głębia.

Ludzie, ja was proszę, dajcie spokój postom i wątkom od mac2005. On chyba pisze te brednie po raz n-ty i wałkuje ten sam temat od roku , po to , aby sobie statystyki podkręcić.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Nie piszę po raz n-ty. Ponieważ w tym czasie kupiłem wzmacniacz, przesłuchałem kilka kolumn ale niestety nie słuchałem Paradigmów. Słuchałem Usher S-520 i ten dźwięk mi nie pasował(za mało basu w porównaniu do moich obecnych)Dlatego często odnoszę dię do Usherów, żeby mieć porównanie. Jeszcze raz pytam, jeżeli ktoś znałby odpowiedzieć byłbym wdzięczny co sądzicie o kolumnach podstawkowych Focal.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.