Skocz do zawartości
IGNORED

Nazwa dla firmy...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Ja planowałem kable głośnikowe z posolonej wody z rybkami. Rozbiło się o brak odpowiednich rybek - neonki wygladały najlepiej, bo świeciły jak nie przymierzając diody w Audionovej, ale źle znosiły posoloną wodę, a nieposolona ograniczała bas, średnicę i tzw. tręble też trochę. Zaplanowałem nazwę firmy Purist Audio Design, ale ktoś poderwał mi i nazwę i pomysł (tylko bez rybek).

lenam, 19 Wrz 2008, 21:06

>Ciekawy byłby projekt sieciówy z węża wypełnionego wodą jako przewodnikiem. Ktoś już próbował?

Jako ekwiwalent wody z solą proponuje mocz znanych osób. Dla zwolenników PiS mocz Efendiego Karpat, dla zwolenników PO mocz Wspinacza-Ślizgacza, dla fundamantalistów do wyboru: Jotpedwójka, Beszestanstka lub Toruński Czarny.

Jestem Europejczykiem.

enam, 19 Wrz 2008, 21:06

>Ciekawy byłby projekt sieciówy z węża wypełnionego wodą jako przewodnikiem. Ktoś już próbował?

Uwaga techniczna (inżyniera :-) ). Woda jako taka (czysta, demineralizowana) jest izolatorem. Dla przykładu nadajniki radiowe dużej mocy chłodzone są taką wodą bez żadnej dodatkowej izolacji dielektrycznej.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 19 Wrz 2008, 21:30

Woda jako taka (czysta, demineralizowana) jest izolatorem.

E tam, inżynierskie przesądy - mało to ludzi woda z prądem zabiła? Ostatnio jakiegoś aktora chyba.

Poza tym, gdzie tu znaleźć jeszcze w dzisiejszych czasach czystą wodę, do tego zdemoralizowaną!

zwolennik łagodności

Redaktor, 19 Wrz 2008, 21:37

>Przecież pisałem, ze z posolonej.

Wiedziałem, że prosty audiofilski lud tego nie zakuma :-)! A teraz uwaga, bo będę wyjaśniał!

Czysta woda jako taka w przyrodzie nie występuje. Zawsze występują w niej jakieś jony powodujące całkiem niezłą przewodność. Taką wodę można dejonizować, co radykalnie zmniejsza jej przewodność i pozwala na chłodzenie anod lamp nadawczych pracujących przy napięciu kilku-kilkunastu kV.

Jestem Europejczykiem.

>Jaro_747, 19 Wrz 2008, 21:53

>wodę można dejonizować, co radykalnie zmniejsza jej przewodność i

>pozwala na chłodzenie anod lamp nadawczych pracujących przy napięciu kilku-kilkunastu kV.

Co jest oczywistą łże-prawdą i wymysłem wykształciuchów!

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Nic mi o tym nie wiadomo, żeby to był żart, jego twórca mi o tym mówił. Ale podobno była z tym kupa roboty, materiał toksyczny, a efekt brzmieniowy taki sobie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.