Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe vs podłogowe

markoni

Rekomendowane odpowiedzi

Może temat przewijał się niejednokrotnie ale jestem przed wymianą kolumn. Interesuje mnie zdanie fachowców od odsłuchu. Czy w pomieszczeniu 20m2 lepiej będą się sprawowały kolumny podstawkowe czy większe podłogowe. Użytkuje wzmacniacz Arcam Alpha 8 i mimo jego wieku nie zamierzam się go pozbywać bo odpowiada mi to co on oferuje(lekko ocieplona barwa), natomiast odczuwam pewien niedosyt miękkiego ale głębokiego i sprężystego basu. Zastanawiam się czy małe kolumienki podstawkowe są w stanie wypełnić tę lukę. Dysponuję budżetem rzędu 3kzł i do końca nie jestem przekonany w jakim kierunku czynić przegląd rynku. Jeśli ktoś odsłuchiwał taki wzmacniacz z różnymi głośnikami to proszę o podpowiedź!

https://www.audiostereo.pl/topic/45734-kolumny-podstawkowe-vs-pod%C5%82ogowe/

Do 20m2 mogą być podłogówki jeżeli możesz je prawidłowo rozstawić.

Do "głebokiego i spręzystego basu" oprócz kolumn z "niskim zejściem" jest jeszcze potrzebny wydajny piecyk,który utrzyma bas w ryzach .

To jakie podłogówki budżetowe brać pod uwagę. Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad monitorami -Dynaudio 42,52

- Monitor Audio

-Quad 11L

co jeszcze proponujecie z monitorów?

A jeśli faktycznie podłogówki to co?

Zebys sie nie zawiodl z tymi monitorkami. Jak wszystko dobrze ustawisz i dobierzesz mozesz miec dobry bas z podlogowek w malym pokoju. Trzeba tylko pokombinowac. Dobrac odpowiednie kolumny itd. 16m2 to wystarczajaco duzo miejsca na kolumny podlogowe. Takie jest moje zdanie.

?👈

Nie ma reguły, z tym czy brać monitory, czy podłogówki. Ideałem jest wypożyczyć od kogoś/ze sklepu i przetestować oba warianty. Monitory same z siebie z mocnym wzmakiem potrafią dać satysfakcjonujący i głęboki bas. Problem jest z pomieszczeniem, w jednym potęzne kolumny mogą grać płasko i bez basu, a w innym zabijać basem. Już się o tym przekonałem na własnej skórze, jak przeniosłem sprzęt, który dawał piękny i głęboki bas w pokoju 20m2, a w innym o podobnej powierzchni, ale innym układzie, zestaw grał "jak miniwieża" :| Osobiscie uważam, że nie ma sensu sugerować się zbytnio odsłuchami w pokoju innym niż docelowy. Stąd tez biorą się odmienne opinie o tym samym sprzęcie, gdy słuchany jest w innym pomieszczeniu, nawet na tej samej elektronice :) Wracając jeszcze do tematu, to z monitorów "zwykle" uzyskuje się lepszą scenę (ale to nie regułą). Poza tym za te same pieniądze, mozna kupić monitor wyższej klasy, niz podłogówka, która jest droższa w wykonaniu.

Jak juz bedziesz sluchal to proponuje tez Magnaty Quantum z serii 900 dobrze zbudowane kolumny z niezlymi przetwornikami ongis sporo kosztowaly dzis mozna dostac na niemieckim ebayu w dobrej cenie. Mysle, ze z odsluchem tez nie powinno byc problemow stoja w wielu marketach rtv agd.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam dwa zestawy w dwóch pokojach o powierzchni ok. 20 m.kw. każdy. W jednym mam podłogówki, a w drugim monitorki. W żadnym nie brakuje basu ani niczego innego - hmmm, no zawsze może być lepiej :))) Tyle, że kosztowało mnie to trochę eksperymentowania. Ale inaczej się nie dowiesz, czy akurat u Ciebie będzie dobrze. Mogę jedynie powiedzieć,że 20 m.kw. to nie jest znowu tak dużo. Tak więc monitory mogą zupełnie wystarczyć - ale takie z dobrym basem :))))

Jeśli podłogówki to Highland serii aingel wpasowały by się, bo mają akuratne wymiary do takich pokoi. Mi się one podobają, a i nieźle grają. Sprawa podstawowa to odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie cechy kolumny są najważniejsze: bas, scena, muzykalność, średnica itd. Ja jestem fanem monitorów, jednak jest parę podłogówek którymi bym nie pogardził.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.