Skocz do zawartości
IGNORED

HARMAN KARDON AVR 255 / Onkyo TX-SR805

DARiO76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu amplitunera mam dwa typy i tylko na nich chce skupić uwagę

HARMAN KARDON AVR 255 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Onkyo TX-SR805 -

Ukryta Zawartość

Do amplituner będzie podłączony zestaw głośników

JBL ES PACK -

Ukryta Zawartość

Lcd Samsung LE46A789R -

Ukryta Zawartość

PS3 i dekoder N

Pomieszczenie gdzie będzie zestaw ma ok. 30m2 zestaw jest przewidziany TV ,kino domowe 70% , muzyka 30%

Obecnie jestem posiadaczem Onkyo 575 ale czas na zmiany byłem już zdecydowany na H/K AVR 255 -2199zł. ale Onkyo zrobiło promocje na kilka modeli i zainteresował mnie TX-SR805 za 2799zł. a ze jestem laikiem w sprzęcie audio proszę was o pomoc i informacje co lepiej się sprawdzi.

Nie mam możliwości odsłuchu wiec będę wdzięczny za uwagi i informacje co do tego sprzętu pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc Darek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45771-harman-kardon-avr-255-onkyo-tx-sr805/
  • 2 miesiące później...

też tak miałem :) ale zamiast h/k 255 _jbl es pack wybiorę niedługo yamahę 663 + tonsil siesta 5.1 - taniej a dźwięk lepszy! a onkyo proponuję sobie odpuścić.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Nie słuchałem 805 ale mam 905. W stosunku do posiadanego kiedyś 676 postęp jakościowy jest bezdyskusyjny. 905 to ta sama jakość w stereo co Denon 1500ae, którego posiadałem i robiłem liczne testy porównawcze na swoim systemie. Poza makrodynamiką, która jest po prostu lepsza w 905.

do Audiofila: w jaki sposób stwierdziłeś przewagę 255 w stereo? czy dokonywałeś na spokojnie porównania w tym samym systemie czy na podstawie recenzji w AV?

Wg mnie Onkyo 805 to zupełnie inna klasa sprzetu ( wyzsza ) niz hk 255. Porównywać to je można z modelem HK z 4 na początku. 805 rok temu kosztowała ponad 4 tys zl a za taką cene jak teraz to ja bym brał bez zastanowienia. Miałem raz możliwość usłyszeć 805 właśnie w trybie stereo i byłem pozytywnie zaskoczony a róznica w porównaniu do tanszych modeli Onkyo jest bardzo duża i niestety avr 255 wymięka nie mówiąc już o plastikowym wykonaniu. No ale zgadzam się, JBL do tego Onkyo to bedzie raczej porażka bo tu potrzeba innych kolumn.

Ciekawa sprawa. Bardzo chwalony przez AV Harman 255 doczekał się recenzji w What HiFi. Wynik to 3 gwiazdki, czyli jak na to pismo zaskakująco słabo. A na dodatek konkluzja z recenzji jest taka, że heniek zawodzi najbardziej z uwagi na ... jakość dźwięku. ("We’re left feeling rather frustrated by the AVR-255. After wowing us with its looks and features, it falls short where it matters the most: sound quality")

Od razu dodam, że nie jestem fanem what hi-fi i biorę poprawkę na to, że recenzja może być tendencyjna. Niemniej forumowicze, którzy podejmuą decyzje o zakupie na podstawie jednej recenzji w AV niech przemyślą temat a najlepiej niech posłuchają sami, porównają z jakimś budżetowym wzmacniaczem i wyciągną wnioski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli ktos twierdzi ze harmany slabo wypadaja w stereo to zapraszam na odsluch i to nizszego modelu

.... a gazety .... wystarczy przeszukac z ostatnich dwoch miesiecy czasopisma polskie co pisali o harmanach a stereo (nie pamietam ktore bo zerkalem po nich w sklepie) - widocznie ktos co pisal artykul z tego powyzej byl upzedzony - to tak ja bym mial pisac o tonsilu - z gory wiem jaki bedzie wynik bez wzgledu na to co pokażą

Może i recenzent był uprzedzony ale raczej prawda jest gdzieś pośrodku. Bo jakoś nikt inny na świecie nie chwali tak harmanów jak polskie Audio Video - czyżby wszyscy byli uprzedzeni? jakiś spisek?

Poniżej prezentuję porównanie pomiarów przeprowadzonych przez niemieckie Audio flagowego Harmana 745 i Onkyo 905.

Na początek ciekawostka, Harman kłamie co do wagi swojego flagowca, Audio zważyło i waży 20 kg, producent twierdzi, że 24 kg (być może z pudłem, ale tego nie dodaje ...).

Harman 745

Sinusleistung 5-Kanal 4 Ohm 150,0 W

Sinusleistung 5-Kanal 8 Ohm 105,0 W

Sinusleistung Stereo 4 Ohm 195,0 W

Sinusleistung Stereo 8 Ohm 126,0 W

Onkyo 905

Sinusleistung 5-Kanal 4 Ohm 200,0 W

Sinusleistung 5-Kanal 8 Ohm 138,0 W

Sinusleistung Stereo 4 Ohm 277,0 W

Sinusleistung Stereo 8 Ohm 167,0 W

Powyższe dane zdają się nie potwierdzać sloganu reklamowego Harmana o "rezerwie wielkoprądowej" (cokolwiek by to miało oznaczać), przynajmniej na tle 905, bo w stosunku do przytoczonych niżej konkurentów jest OK.

A poniżej ciekawostka z obozu Onkyo, model 606 - warto zwrócić uwagę na żenujące wyniki w trybie wielokanałowym. Na obronę można dodać, że to model wyceniony bardzo uczciwie, a np. Yamaha 3800 jest w trybie Mch niewiele lepsza, drogi denon 4308 też nie błyszczy...

Onkyo 606

Sinusleistung 5-Kanal 4 Ohm 49,0 W

Sinusleistung 5-Kanal 8 Ohm 38,0 W

Sinusleistung Stereo 4 Ohm 160,0 W

Sinusleistung Stereo 8 Ohm 110,0 W

Na temat wyższości jednego modelu nad drugim się nie wypowiadam, ale kolega niech przejrzy zakładkę na forum HDTV o olbrzymich problemach nowych amplitunerów harmana, chyba było już dwa firmware do tego modelu, poza tym ludzie piszą że coś im pyka w kolumnach itp. proponuje dokładnie sprawdzić przed zakupem bo dużo nerwów można stracić.

wyniki wynikami - jak to sie mowi papier zniesie wszystko

co do ,,rezerwy wysokopradowej,, to niestety ale ona nie ma absolutnie nic wspolnego z mocą , co do mocy nastepnego to wypada i tak slabo bo widywalem komputerowe manty z moca 1500 wat na kanał - to takie naciaganie klienta

ale moge sie zgodzic z moca tego ostatniego - te 49 wat wypada jak najbardziej realnie i w to jestem w stanie uwierzyc

poza tym chcial bym widziec kogos kto sobie siedzi w fotelu przed tv i spokojnie slucha kina przy mocy łącznej 750 lub 1000 wat

jesli ktos w te dane wierzy to proponuje dla porownania glosnosci odpalic sobie slabiutki zestaw logitecha x-540 do kompa z moca 5 x 7 wat i wtedy zobaczy czy te 100 czy 200 sprawdza sie w praktyce , nie mowie tu o jakiejs jakosci brzmienia itp tylko o samej glosnosci przy minimalnych znieksztalceniach

Wyniki pomiarów są akurat czymś, co trudno negować - to nie są czyjeś wrażenia, tylko coś obiektywnego.

Niezależnie przy jakich THD to jest mierzone, to kryteria są stałe dla wszystkich urządzeń.

I skoro przy jednym urządzeniu moc w trybie MCH spada dramatycznie a w drugim nie - to widać od razu, gdzie zasilacz się wykłada a gdzie daje radę.

Co do "rezerwy wielkoprądowej" - a co to miałoby być, jak nie to, że w trybie MCH moc obniża się nieznacznie w stosunku do stereo? Przecież to chodzi właśnie o zapas na zasilaniu. Chyba że ktoś jest w stanie zdefiniować jasno i wprost, co to innego miałoby oznaczać i jak to zmierzyć.

Co do wykorzystania tak dużych mocy: oglądam filmy w dedykowanym pomieszczeniu odseparowanym w miarę skutecznie od reszty domu. I głośność jest powiedzmy na 65 w skali do 100. Dialogi i tło - grają normalnie, na pewno nie głośno. Natomiast są sceny (wybuchy, strzały i inne), gdy przyrost glośności jest tak duży, że nie zdziwiłbym się, że w impulsie urządzenie dochodzi do kresu swoich możliwości (tak było np. przy Macu 6900 zasilającym kanały przednie - normalnie wskazówka wychylała sie do 10 W max, przy eksplozjach - prawie do końca skali). Tak więc gdy urządzenie (i głośniki oczywiście) ma zapas mocy, to przy takich "spiętrzeniach" dźwięk wciąż jest czysty, zero zniekształceń i przez to nie ma efektu hałasu, bałaganu itp. I po to są potrzebne rezerwy.

Inaczej mówiąc - zdrowe 100 - 200 watt bez zniekształceń jest subiektywnie mniej hałaśliwe niż 30-40 watt ze zniekształceniami i kompresją.

pzdr

z tego co mi wiadomo harman ,,wkladajac,, rezerwe wielkopradowa mial na celu zapewnienie odpowiedniej dynamiki,zapewnic dziek bez znieksztalecen ..... przy bardzo mocno podkreconej glosnosci ... no ogolnie o jakosc dziweku mu chodzilo , nie mieli na celu ,,wsadzenie,, tej rezery po to zeby wyczesac jakas niewiarygodna moc wyjsciową z rownie wielkimi znieksztalceniami - i to im sprawdza sie jak najbardziej - osobiscie jak bym mocno nie podkrecil potencjometra to na jakosci i dynamice nie traci sie , posiadam drugi model od dolu czyli model 147 i do tego podlaczylem kolumny qba ktore jak wiadomo sa dosc znacznie wymagajace i musze powiedziec ze ani ampli ani kolumn nie udalo mi sie ,,zagiac,, - gra ladnie czysto i dynamicznie na kazdej glosniosci - dodam ze mam podlaczone 4 sztuki kolumn firm qba , jakie to obciazenie to chyba mowic nie musze , oczywiscie nie slucham ciagle na tych czterech tylko stereo - z ciekawosci tylko odpalilem dla sprawdzenia jak sie spisze przy wiekszym obciazeniu i powiem ze ta rezerwa sprawdza sie jak najlepiej

jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi , nie jestem ,,specem,, ale troche sie o tym naczytalem zanim zakupilem sprzet jaki posiadam czyli HK - gdybym tego nie sprawdzil to bym wogole sie nie odzywal , naczytalem sie , sprawdzilem w praktyce i potwierdzilo sie

"rezerwa wielkoprądowa" to raczej nic innego jak tylko marketingowy slogan, żeby nie powiedzieć bełkot.

No bo jak wytłumaczyć fakt, że Harman boi się kolumn 4-ohmowych? Chwali się możliwością sterowania "trudnych" kolumn i jednoczesnie dopuszcza oficjalnie tylko ... niezwykle trudne 8 ohm, gdzie więc ta rezerwa? Pamiętam, że w AV zwrócili uwagę, że HK 435 dość szybko się wyłączał przy współpracy z kolumnami schodzącymi poniżej 4-ohm i że jeśli chodzi o współpracę z trudnym obciążeniem to lepszy od niego był nawet Denon 2807...

Qby są o ile dobrze pamiętam przyjaznym obciążeniem 8 ohmowym, więc trudno nazwać je obciążeniem wymagającym. I jak najbardziej wierzę, że HK gra z nimi całkiem dobrze, nawet z 4 sztukami.

Pytanie jak by sprawa wyglądała po podłączeniu 5 dużych, wielogłośnikowych kolumn z impedancją minimalną 3 - 3,5 ohm (takie spadki mają moje kolumny)w dużym pomieszczeniu. Tutaj amplituner musi mieć naprawdę dużą moc i wydajność, słaby od razu pokaże ograniczenia (np. posiadany przeze mnie wcześniej Onkyo 676).

ja nie pisze o omach tym bardziej w okolicach 3-ch - same omy nie zawsze oznaczaja ,,trudne,, klumny , czasami 8 omowki potrzebuja wiecej -

poczytaj troszke o qba - wszedzie jest napisane ze potrzebuja mocnego sprzetu by powaznie zagrac nawet w przypadku podstawkowych elements2 , sa maloefektowe co za tym idzie pradozerne - fakt ze z byle czym zagraja bo musza ale jak - osobiscie podlaczalem elements2 do modelu hk1400 (najwyzszy swego czasu - potem juz tylko koncowki mocy byly) i wysiadal przy nich w momencie , nie dawal rady ich napedzic - po podlaczeniu do amplitunera kolumny ozyly - a wczesniej chcialem je sprzedac bo slabo graly , w 147 mam wpiete podlogowki ktore potrzebuja jeszcze wiecej pradu i napedza je bez problemu

taki maly cytatz recenzji w Hi-Hi i muzyka , cytat ze strony QBA

...... ,,Wbrew pozorom i cenie, są to jednak wymagające kolumienki i potrzebują bi-wiringu oraz przyzwoitego wzmacniacza. Wszelkie wysiłki w stosunku do Elements 2 są jednak w pełni uzasadnione ,, ...

i zapraszam na ,,pokaz,, jak slaby mocowo ampiltuner z rezerwa wysokopradowa radzi sobie z kolumnami o efektywnosci 83 i 85 db o ile dobrze pamietam (dla porownania JBL E100 ma 91 db) - nie mam nic do ukrycia i zapraszam na odsluch , przekrecimy galeczke do powiedzmy +6 db i gwarantuje ze nie bedzie zadnych znieksztalcen i dzwiek bedzie rownie dynamiczny jak przy -40 db , w moim pokoju schodze swobodnie do -10 a jesli dojde do 0 db to uz mozna uznac za przesade , za glosno na sluchanie dluzsze niz jeden utwor , nie udalo mi sie jeszcze tak go ,,rozgrzac,, aby sie wylaczyl - przypuszczam ze jak by go dluzej ,,pokatowac,, to by sie wylaczyl ale dotyczy to kazdego sprzetu , kazdyma swoje granice - wspomniany wczesniej model 1400 wylaczyl sie po czterech utworach pomomo tego ze nie powinien miec problemu z 8 omami a zejscie ma do 2 om wedlug katalogu - 4 utwory , galka na 1 godzinie , 8 om i nie dal rady slabszemu mlodszemu bratowi ktory i tak gra glosniej pomimo mniejszej mocy katalogowej - wedlug mnie i moich praktyk ich slogan ma sens

oczywisice nie mam pojecia jak inne firmy sobie radza , sluchalem kilku ale nie katowalem ich tak jak obecnego gdyz obecny jest moj

Poniżej cytuję fragmenty recenzji Harmana 435 z AV nr 05/2006:

"Ograniczenia końcówek mocy usłyszymy dopiero we współpracy z kolumnami 4 ohmowymi i przy bardzo głośnym odsłuchu (...). Do pewnego momentu 435 bardzo sprawnie sterował 4-omowe Zollery, nie zdradzając oznak kompresji. Przy jeszcze większym obciążeniu dźwięk przestawał przybierać na głośności stając się trochę ostry a więc zdradzając typowe objawy stresu końcówek mocy. (...) Raz i to wcale nie przy ekstremalnej głośności Harman skapitulował przełączając się w tryb stand-by. Warto zatem trzymać się zaleceń producenta i stosować głośniki 8-omowe".

Po prostu, dla mnie nietani amplituner średniej klasy, który wysiada przy kolumnach 4 omowych (pewnie 90% kolumn na rynku)jest urządzeniem ułomnym, a "rezerwa wielkoprądowa" brzmi w świetle powyższego jak kiepski żart.

Co nie zmienia faktu, że 147 jest pewnie dobrze dopasowany do 8-omowych Qba, zapewniając dobrą jakość dźwięku - ale to inna sprawa. Swoją ścieżką ciekawe, że wzmacniacz Harmana skapitulował a ampli nie - a mówią, że tylko stereo "zagra"... :)

Kolega DARIO76 wyraźnie zaznacza że ampli ma zagrać z JBLami. To ja tu nie widzę innej możliwości, jak tylko ampli od Heńka i pewnie większość się ze mną zgodzi. I nie trzeba się martwić że końcówki skapitulują przy nawet maksymalnym wysterowaniu. Mało tego będą trzymać "fason" w każdej sytuacji i przy każdym materiale. Już nawet nie wspomnę że to ma grać na 30m2.

musze powiedziec ze nie wiem jak jest z tym 435 konkretnie , troche posluchalem ale to tylko odsluchy i w wiekszosci w kinie - nie wiem tez czy moze wogole pracowac z 4 omami bo jesli nie to sprawa normalna moze byc wylaczenie sie sprzetu

pewien natomiast jestem ze 147 moze pracowac tylko z kolumnami o impedancji 8 om , przynajmniej wedlug instrukcji , sam tez nie podlaczalem 4 omowek i nizej gdyz nie mialem okazji , to ze wzmacniacz stereo wysiadl tez mnie zadziwilo choc z kolumnami JBL-a radzil sobie bez problemowo , byc moze sam wzmacniacz mial cos uszkodzone ale tego juz nie jestem w stanie sprawdzic

gdzies wyzej podalem blad gdyz twierdzilem ze 1400 jest mocniejszy , jest ale przy 4 omah a przy 8 jest mocniejszy avr o 10 wat stad ,,wrazenie,, ze gra glosniej - musze przyznac ze roznica pod wzgledem glosnosci jest na korzysc avr i to zdecydowanie - moce katalogowe obu modeli : HK1400 8ohm-40wat , 4ohm-60wat , 2ohm-105wat -- AVR147 tryb stereo : 8ohm-50wat -- tryb surround : 8ohm-5x40wat , moc moca ale 1400 przy tych samych kolumnach tracil ,,oddech,, - ze sporym wzrostem mocy slychac wyrazne znieksztalcenia a w ampli tego nie uswiadczylem - jak tez wspomnialem wyzej wzmacniacz kupilem uzywany i nie moge zagwarantowac 100% jego sprawnosci,ampli mam od nowosci i jestem pewien za niego

co do grania to zagra i stereo i amplituner bo musi tylko potem jest roznica w odbirze ale to tam inna bajka

jesli ma to byc pod kino to jbl jak najbardziej sie nada , co do wzmacniacza to z nimi powinien bez problemu dac sobie rade kazdy amplituner,to nie sa wymagajace kolmuny ale nalezy tez pamietac ze od nich samych tez nie nalezy wymagac zbyt wiele ale w stereo,bedzie szlo sluchac muzyki ale o delektowniu sie dziwekiem raczej nie mozna,za to w kinie sprawuja sie wysmienicie

Witam,

mogę do dyskusji dorzucić jedynie, że posiadanym przeze mnie ampl Onkyo TX-SR 804 grał na siedmiu kolumnach 4ohmowych i niżej (wg pomiarów), grał wiele godzin i niekiedy bardzo koncertowo a nigdy się nie wyłączył. Mocy też nigdy mu nie brakowało. Nowsze modele zapowiadają się jeszcze lepiej (są też dużo cięższe) i mają lepsze warunki mocowe.

Kolumny z którymi grał Onkyo 804 to były m.in. Paradigm Monitor 11 (bardzo potężne kolumny), Mission M35i (nie mniejsze), JBL E100 (szafy), Dali Blue 8008 (szafy bis), Infinity Delta 60 (3/4 szafy:) z każdymi radził sobie dziecinnie łatwo. Nie wspomnę już o łatwych do napędzenia Tannoy Revolution R3.

Amplituner który sobie całkiem nie radził z tej samej stajni to: onkyo TX 555, tx 656, słabo wypadał także Denon 2106 choć się nie wyłączał ale miał wyraźne osłabienie dynamiki przy głośnych odsłuchach.

Co do Harmanów to doczytałem na tym forum, że sprzedawcy od jednego dystrybutora H/K informowali klienta (nie wiem czy zasadnie) o tym, że modele niższe tj. 145, 245, 347 nie mają tak wrażliwych zabezpieczeń i mogą grać z 4 ohmowymi a modele wyższe, rzekomo bardziej wydajne są delikatniejsze przy współpracy z trudnymi kolumnami, natomiast przy kolumnach nie schodzących wyraźnie poniżej 6 ohm-ów oddają dużo wyższą moc. W mojej ocenie jest to praktyka mało słuszna, bo kupując model niższy można się posiłkować końcówką mocy i ma to sens natomiast kupowanie topowych modeli po to, żeby je dopalać to błąd w założeniach.

xatt, 2 Gru 2008, 16:22

>też tak miałem :) ale zamiast h/k 255 _jbl es pack wybiorę niedługo yamahę 663 + tonsil siesta

>5.1 - taniej a dźwięk lepszy! a onkyo proponuję sobie odpuścić.

Z tych pierdziawek lepszy dzwięk ? Niby w czym jest lepszy od ES ? Uzasadnij...

JBLek

>Z tych pierdziawek lepszy dzwięk ? Niby w czym jest lepszy od ES ? Uzasadnij...

Siesty to brzmienie o kilka klas lepsze od tego przereklamowanego badziewia, jakim jest seria ES - Jbl powinien wstydzić się takiego chłamu, szczególnie biorąc pod uwagę wysoką cenę i bardzo kiepskie elementy, jakie w tych szajsowatych pudłach siedzą... (samo brzmienie to już całkowita porażka - trzeba być "poważnie nawiedzonym" fanem Jbla, żeby tego nie zauważyć)

Myślę, że po odsłuchu tego imprezowo-kinowego g... nawet mało osłuchane osoby mocno zdziwiłyby się bzdurami wypisywanymi w opłaconych testach w branżowych mediach (no ale one też muszą z czegoś żyć - nie wolno gnoić hojnych sponsorów-reklamodawców, szczególnie takich, którzy zastawiają swoimi wynalazkami tak wiele półek w MM).

Miłośników HK i JBL zapraszam na SKLEPOWE:

Ukryta Zawartość

Tam mogą się wspólnie "pomodlić" pod przewodnictwem Czarnego Arcykapłana w sporym gronie (za/o)czarowanych tymi wspaniałymi "cudami" współwyznawców,

Ukryta Zawartość

Tradycyjnie kolega RADUL wpadl wyglosic swoje kaznania na temat JBL-a i wyglosic swoje modly do badziewiarskich konstrukcji z upadlej firmy jaka jest tonsil , tonsil to niespelniona mysl techniczna nawiedzonych konstruktorow - sa to wytwory ludziej wyobrazni z przelomu lat 70/80 wyprodukowanych dopiero w 21 wieku

TONSIL to chlam , obciach , skrzypiace i rozpadajace sie pudla (nawet tutaj w innym temacie byla mowa o ich wykonaniu - tonsil to PORAZKA !! ) .... po prostu porazka na calej lini - ludzie z nich brechtaja na kazdym forum

ja tam zmieniłem harmanka z jbl-ami na yamahe z siestami i dźwięk mi się teraz bardziej podoba :) jeszcze tylko porządnego suba szukam, chyba na którąś z yamah padnie.. Ale jedno jest pewne: jeśli ktoś chce h/k+jbl_es TYLKO I WYŁĄCZNIE!! do kd - nie rozczaruje się..

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

krzyh, 14 Gru 2008, 13:53

>TONSIL to chlam , obciach , skrzypiace i rozpadajace sie pudla (nawet tutaj w innym temacie byla

>mowa o ich wykonaniu - tonsil to PORAZKA !! ) .... po prostu porazka na calej lini - ludzie z nich

>brechtaja na kazdym forum

Stary kompromitujesz się "trochę" takimi teoriami - poczytaj o Siestach wpisy różnych bardzo niezwykle zadowolonych użytkowników (nawet na tym forum) - wszyscy chwalą, tylko ty jeden bruździsz, ale nawet ich nie słuchałeś, Twoim zdaniem są "złe" - bo to Tonsil i nawet nie warto ich odsłuchać (nie wiem czemu jesteś takim ignorantem i nie chcesz przyjąć do wiadomości, że mamy 21 wiek, w którym Tonsil produkuje nie tylko Altusy i Altony).

Jeszcze raz radzę koledze krzyhowi nadrobić zaległości i przesłuchać nowszych konstrukcji Tonsila (Maestro, Premium i Siesta) - świetny stosunek ceny do jakości.

Zastosowane w nich materiały zdecydowanie przewyższają te w Jblach z serii ES (szczególnie przetworniki i elementy zwrotnicy, chyba konstruktorzy Jbla nie pomyśleli o tym, że ktoś będzie rozkręcał ich "wypociny" i analizował to badziewie, które wsadzili do środka - wystarczy rozkręcić znacznie tańsze Siesty, aby zawstydzić sporo, nawet kilkukrotnie droższych "bardziej markowych" konstrukcji konkurencji z Jblem na czele)

krzyh, czemu tak nienawidzisz producenta z Wrześni, czyżby jakiś uraz z dzieciństwa?

Ja Twoje wpisy traktuję trochę z przymrużeniem oka, czasami nieźle się bawię czytając Twoje wypciny.

Daj namiar na dilera, od którego kupujesz zioło - to musi być świetny towar, swoją drogą, masz całkiem niezłą wyobraźnię...

Cześć Dario,

podjąłeś już decyzję ?

Mam doświadczenie z Onkyo i Harmanem. Aktualnie używam H/K AVR335.

Gdybym miał wybierać między modelami, które zaproponowałeś wziąłbym Onkyo TX-SR805.

Po pierwsze to przynajmniej klasa wyżej od AVR255, po drugie Onkyo sprawdzi się lepiej w kinie (pisałeś, że sprzęt będziesz wykorzystywał w 70% do KD).

Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Onkyo jest bardziej funkcjonalne i intuicyjne a ewentualne, minimalne różnice w stereo na korzyść HK moim zdaniem nie rekompensują tego co oferuje 805-tka.

Oczywiście decyzja należy do Ciebie :)

P.s. Mając wybór pomiędzy TX-SR805, a AVR355 - to bym się może zastanawiał...

Pozdro

Morris

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.