Skocz do zawartości
IGNORED

Sensowność odsłuchu w różnych miejscach?

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem zakupu kolumn dla mojej dziewczyny. Wybrałem KEFy iQ5, Dali Concept 6 i Mission M34. Obdzwoniłem wszystkie chyba sklepy w Wawie i guzik. Nigdzie nie mają przynajmniej dwóch z nich. Moje pytanie jest takie:po co jeździć w rózne miejsca i słuchac skoro każda z kolumn będzie grała w innym pokoju? Ok, można wychwycić róznice w brzmieniu bo bedę miał wzmacniacz dziewczyny NAD C300 ale ogólne wrażenie może być nieco nieprecyzyjne. Wychodzi na to, że bedę musiał taszczyć wzmacniacz objeżdżajać w sobotę pół Warszawy. Praktycznie to tak, jakbym kupował w ciemno.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Niestety, odsłuch w pomieszczeniu innym niż docelowy, jest czesto zawracaniem głowy. Wiem to z mojego doświadczenia, taszcząc te same kolumny do 4 róznych pomieszczeń w różnych mieszkaniach. Zawsze grały inaczej (na tej samej elektronice), raz bez basu i ostro, raz ciepło i głębokim basiorem, raz ze sceną, potem bez sceny itp. I to nie były subtelne zmiany na granicy percepcji, tylko ewidentny wpływ akustyki na brzmienie systemu. Najśmieszniejsze, ze audiofile nie uwzględniają tego i piszą autorytatywne opinie o sprzęcie, krytykując dany system, a nie zdają sobie sprawy, ze w innym pomieszczeniu zestaw moze zabrzmieć zupełnie inaczej, często pare klas lepiej. Pozdrawiam

No własnie. I szczerze powiem, że bedę jeździł na odsłuch ww kolumn ( o ile będę-do soboty mam czas na zastanowienie) ze świadomością że i tak potem usiądę w salonie mojej dziewczyny, włączymy płyte i będzie zupełnie co innego. Więc po co robić odsłuchy na miejscu. Wypozyczenie trzech zestawów nie wchodzi w grę bo na taka kwotę nie jest ona przygotowana a i sprzedawcy niechętnie wypożyczają. Więc to takie same kupowanie jak sugerowanie się testami albo opiniami innych.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Co nie znaczy oczywiscie, że nie warto słuchać sprzętu przed zakupem. Problem w tym, że jak włączycie płytę z dziewczyną po kupnie sprzętu, to zagra inaczej (co nie znaczy, ze np. nie lepiej niż w sklepie). No ale odsłuch ze sprzętem docelowym (wzmak i CD) obowiązkowy :) Bo może się okazać, że już w sklepie zestaw zagra koszmarnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.