Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S-520 + mały subwofer pasywny

zulus

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję rozwiązania na obniżenie basu w moim zestawie. Nie chcę zmieniać kolumn bo mi bardzo pasują. Chcę tylko żeby bas schodził trochę niżej. Chcę dostawić mały subik pasywny albo dwa ale, żeby maksymalnie dużo pasma było nadal grana przez monitorki. Najlepiej jak by filtr w subie był tak zrobiony żeby grał poniżej 60Hz. Subwofer aktywny odpada ponieważ mam lampę i chce bas lampowy, ponieważ mi zdecydowanie bardziej odpowiada. Czy da się to zrealizować bez szkody dla jakości odtwarzanej przez małe Usherki?

https://www.audiostereo.pl/topic/45982-usher-s-520-ma%C5%82y-subwofer-pasywny/

jak już masz coś dokupic to sub, ale aktywny. określ budżet jaki masz do dyspozycji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zulus ... odróżniłbyś bas z lampy od basu z tranzystora ? (poniżej 50Hz - tak radzę ciąć suba) ... no w sumie to odróżniłbyś ... bas z lampy byłby mniej kontrolowany ;).

Możesz spokojnie kupić dobry sub aktywny i po prostu wykorzystać wysokoprądowe połączenie, w sklepie spytaj tylko czy dany model ma odpowiednie (klasyczne) zaciski głośnikowe. Dodatkowo sam będziesz mógł poexperymentować które połącznie będzie Ci odpowiadało.

Jeśli chodzi o sam bas lampowy, to przypominam sobie basistę z U2 (znana postać), który na koncertach grał tylko i wyłącznie z lampy, gdyż tranzystor nie zapewniał tak niskiego i szybkiego basu- jak widać są różne szkoły więc warto samemu sprawdzić konkretne ustawienie w swoim pokoju.

Pozdrawiam

jak masz budżet 1100zł to kupuj najtańszego Velodyne i masz problem z głowy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>Zulus ... odróżniłbyś bas z lampy od basu z tranzystora ? (poniżej 50Hz - tak radzę ciąć suba) ...

>no w sumie to odróżniłbyś ... bas z lampy byłby mniej kontrolowany ;).

No niestety tak. Niektórzy piszą, że lampa to środek inni, że góra no a dla mnie bas i wcale nie jest mniej kontrolowany. Naprawdę daleko mi do voodoo mam kabelki do głośników po 2zł bo nie słyszę różnicy w kablach a lampowy bas mi się wyraźniej bardziej podoba;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.