Skocz do zawartości
IGNORED

Co z tym basem? polemika

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze dalej do tego samego

I tak podłogówki idą do kasacji. Budują się nowe na podobieństwo Audio Physic Spark (2,5 drożna 7,5 tys zł). One nie schodzą z basem nisko, a mimo tego reprezentują wysoki poziom. Kolumny Spark nie schodzą nisko, ale też dlatego nie schodzą bo głośniki Peerless Nomex 134 mają takie parametry np częst. rezonansową. Dlatego ja zamiast jednego z głośników Peerless (ten który robi tylko basy) wsadzę Aurum Cantus częstotliwość rezonansowa 35 Hz. Jak widzicie zależy mi jak cholera na basie, nawet kosztem tego że może nie wyjdzie mi coś tak dobrego jak Spark.

A dlaczego nie zrobię większych kolumien? Bo po pierwsze głośniki robią się nieznośnie drogie, a po drugie nie poradzę sobie ze zwrotnicą 3 drożną. Jak spróbuję zaoszczędzić na dużych kolumnach to wyjdą mi takie same jak mam, więc po co robić.

Amplituner też pójdzie na śmietnik, ale nie wiem co go zastąpi, bo tani Gainclon (który świetnie gra tam gdzie nie musi ciągnąć dużych basowców) może być za słaby energetycznie do podłogówek i znowu robi się drogo. Wiecie ile może kosztować odpowiednik jakościowy Gainclona tyle że z dużym i wydajnym wykopem do dodłogówek? Lepiej nie pytać.

Piszę takie szczegóły, bo czyż nie widać z nich że DOBRY "full-range" to duży problem i wielki wydatek? I czyż nie widać, że nie jestem wrogiem basu jak tu niektórzy w uproszczeniu imputują.

a po drugie nie poradzę sobie ze zwrotnicą 3 drożną. Jak spróbuję zaoszczędzić na dużych kolumnach to wyjdą mi takie same jak mam, więc po co robić.

pomożecie... pomożemy. jeszcze wywalimy ja z kolumny na zewnatrz w jaki fajny box.

Po moim trupie.

Komputer by mnie wyśmiał.

Pewnie że są gdzieś dobre estradówki, ala ja piszę o koncertach takich na jakich byłem w typowych polskich rockowych warunkach. Typowa remiza - Hey, Kult, De mono itp.

z dobrego monitora mozna uzyskac swietny bas, nie znaja sie to mamroczą. Obudowa kompozytowa dae swiętna kontrolę basu w monitorach. Razem z kolega a to już dawno taki twór popełnilem całkiem to nieżle wyszło. glosniki scanspeak 9700 i excel 17. Trochę się kolega z ta zwrotnicą piep.... ale w końcu wyszło. Układ głosników prawie ze przypadkowy,,, długa historia ale działa

Ja miałem być na dobrych nagłośnionych koncertach i tych mniej, do dobrych zaliczam festiwal Creamfields w roku 2006 i 2007, Hey w Kołobrzegu to z większych. Byłem pod wrażeniem dźwięku. Z polskich firm na pewno dobrze zrealizowane koncerty robi grupa Fotis Sound, to taka pierwsza lepsza firma która teraz przychodzi mi do głowy. Nieumiejętność nagłaśniania wiąże się z braku wiedzy do obsługi danego sprzętu(czasem niektórych ten ogrom przerasta) i złą komunikacją na lini monitorowiec-realizator dźwięku.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

zapomniałem wpisać Heinekena Open'ra ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kolczas>>>

Sprowadzasz problem basu do problemów technicznych i problemu z... finansami. Chyba nie o to chodzi?

Wiadomo, że 2 drogi w tej samej cenie będą lepsze jak 3 (generalnie). Za 7,5 kzł możesz mieć starsze głośniki, z b. wysokiej półki. Oczywiście - nie umniejszam Twoich zdolności, ale jestem sceptycznie nastawiony do hura optymizmu "kostruktorów" DIY.

Słuchałem już kilkunastu samoróbek czy ulepszonych "klonów", których brzmienie określano jako rewelacyjne. Nic nie powalało na kolana! Przeważnie wychodziło: na górze - cykanie, na dole - pierdzenie. Generalnie - audiofilski dźwięk. Tylko zapomniano o tym, że głośniki służą do odtwrzania MUZYKI...

nemesis>>>

"z dobrego monitora mozna uzyskac swietny bas, nie znaja sie to mamroczą. Obudowa kompozytowa dae

swiętna kontrolę basu w monitorach."

Ameryki nie odkryłeś. Bas będzie świetny... dopóki nie posłuchasz lepszego.

A porównywałeś bas z 18-stki vis 30 lub 38 cm ? Oczywiście prawidłowo zaaplikowany i "napędzony".

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk

Pytasz mnie czy nie o to chodzi? Czy mówisz że nie o to chodzi? Cóż jeśli mówisz że nie o to, to ja niestety nie wiem. Nie widzę o cóż mogłoby chodzić.

No czyżby o to że jeden zadowoli się szerokopasmową imitacją - symulacją dźwięków, a inny nie wiadomo czemu chce naturalne i prawdziwe brzmienie? No może o to że, ludziom ze słabymi systemami wydaje się że już muzyka gra super i nie powinno się ich uświadamiać, bo przestaną być szczęśliwi? Czy może o to że tanie systemy grają faktycznie dobrze, byle miały bas i lepszych nie trzeba?

Na monitorach można mieć wykop basowy, aż czapa spada, pomimo że bas nie sięga 40 Hz. Do ostrej muzyki bas musi być, bo bez niego nie ma ostej muzyki. Też mogę to powiedzieć i bardzo miło słucha mi się ostrej muzyki.

kolczas, 17 Paź 2008, 16:13

>Na monitorach można mieć wykop basowy, aż czapa spada, pomimo że bas nie sięga 40 Hz. Do ostrej

>muzyki bas musi być, bo bez niego nie ma ostej muzyki. Też mogę to powiedzieć i bardzo miło słucha

>mi się ostrej muzyki.

Na dobrych monitorach sięga nawet niżej niż 40 Hz przy zachowaniu wysokiej liniowości.

witam,

jako znawców od basu proszę was o poradę podłączyłem do conceptów 8 mocniejszy wzmacniacz denona i zgrało już przyzwoicie ale i tak myślę o wymianie kolumn na heco metas 700 gdzie pasmo przenoszenia sięga nawet 25 Hz i aż 42.000 Hz

cena podobna co dali a chyba można wykrzesać z nich dużo więcej na dole jak i na górze

wiecie coś o tych kolumnach czy jest tak jak mi się wydaje???

pozdrawiam

Kurde, ale bym posłuchał monitora z wy...stym basem! Tylko, czy bez kawałka pudła pod głośnikami to w ogóle możliwe? Osobiście, nie słyszałem jeszcze podstawkowca walącego po klacie, i nie mówię, że mi się coś takiego nie marzy. Ale praw fizyki się nie oszuka, i do pewnej kwoty trzeba się pogodzić z kompromisami. Coś zyskujesz, coś tracisz. A jak nie, to płacisz.

"nie słyszałem jeszcze podstawkowca walącego po klacie"

Hmmmmm, ja też nie :) Są takie? Tak czy siak, z podstawkowca można mieć ładne i głębokie basy :) Ale o odczuwaniu ich fizycznie to chyba można zapomnieć? :)

>z podstawkowca można mieć ładne i głębokie basy :) Ale

>o odczuwaniu ich fizycznie to chyba można zapomnieć? :)

Czyli- kluczem do tematu jest wejście w kontakt fizyczny. Uwaga, wkraczamy na drażliwy teren :)))

No i, oprócz analizy podstawowych modalności sensorycznych, trzeba wziąc pod uwagę szerokie zjawisko zasygnalizowane tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i, oprócz analizy podstawowych modalności sensorycznych, trzeba wziąc pod uwagę szerokie zjawisko zasygnalizowane tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Był dzisiaj u mnie kumpel , słuchaliśmy muzy (EST, AC/DC, The Verve, itd) i co stwierdził? Stwierdził, że brakuje u mnie średnicy, bas, wysokie brzmią dobrze (rotel, eltax)ale średnie poszły w "długą" - okazuje się, że to nie jest głupie spostrzeżenie, średnie są ważne!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

wasylak, 17 Paź 2008, 17:36

>Kurde, ale bym posłuchał monitora z wy...stym basem! Tylko, czy bez kawałka pudła pod głośnikami to

>w ogóle możliwe?

Możliwe. Te (link) kolumny wymiatają pod względem basu trzykrotnie wieksze podłogówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.