Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubione filmy Zanussiego

zbig1

Rekomendowane odpowiedzi

Czy rzeczywiście wspaniałym?Zaczynał z wysokiego pułapu.Jego pierwsze filmy bardzo mi się podobały chociaż mogły troche razic pewną schematycznością.Myślę o Strukturze kryształu,Zyciu rodzinnym i Barwach ochronnych.Póżniej niestety było już gorzej i coraz gorzej.Filmy stały się pretensjonalne i manieryczne np. Spirala,Imperatyw.A ostatnie produkcje,te Cwały i Zycie jako choroba...to nieporozumienie.Myślę,że słabością filmów Zanussiego są scenariusze,które z konieczności pisze sam(jak w większości polskich filmów).Filmom tym brakuje życia,ikry,są mało przekonujące.

A w przypadku Zanussiego zbyt inetelektualne,chłodne oderwane od życia.Sztuka a zwłaszcza sztuka filmowa powinna oprócz kreacji czerpać również z życia.

Ależ filmy Z. właśnie mają być zimne, intelektualne, wymyślone, przekombinowane... To nie jest moim zdaniem reżyser, który wzrusza, budzi emocje (próbował to robić w ciągu ostatnich kilkunastu lat, ale wychodziłu mu to marnie). Jego filmy są intelektualne,bardzo literackie, to takie przypowiastki filozoficzne. I wtym sprawdza się znakomicie. Moim zdaniem nakręcil kilka genialnych filmów: Barwy ochronne, Iluminacja, Spirala,Za ścianą, Kontrakt.

Pozdrawiam Stempur

• 6 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

A ktoś wie jak należy filmy robić.

"Szła partyjna. Widzi drucha. Ten ją rucha.

-Oj nie ruchaj mnie ty druchu, ty masz rewizjonizm w duchu!"

Każdy ma swoje spojrzenie :D

A taki Greenaway ma trochę racji w tym że kino fabularne to ślepa uliczka i coś w tym jest bo popularniejszy jest dzisiaj youtube i gry które przynoszą dziś więcej dochodu niż przemysł filmowy. Ludziom ciężko przesiedzieć te nawet półtorej godziny, ciężej niż kiedyś a i w kinie trudno czasem skupić się na filmie. A jeszcze mieć na to czas.

A Has i "Sanatorium pod Klepsydrą"? Może też lepiej było zostawić Schulza?

"A taki Greenaway ma trochę racji w tym że kino fabularne to ślepa uliczka i coś w tym jest bo popularniejszy jest dzisiaj youtube i gry które przynoszą dziś więcej"

Mam wrażenie,że Greenaway miał na myśli szczególnie swoje filmy.

Youtube to jednak troszkę inna branża.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.