Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze.. potki, cokoły..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8644-100008633 1229949531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.. i rzecz przykra,

kurs po jakim dziś kupiłem "blachy" jest 4.1748,

a kalkulowane było po 3.86 :((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Jeśli dobrze zrozumiałem, w zamówieniu nie ma rezystorów, więc się dopisuje;)

1. Chris01 - 2 kpl

2. Marcin uc - 1 kpl

3. tymek - 1 kpl

4. mirfak - 1 kpl

5. vuy - 3 kpl

6. zbymar - 2 kpl

7. alek- 1 kpl

8. aleksandero1 - 1kpl

9. ManieX - 2 kpl

10. crossover64 - 1kpl

11. PAX - 1kpl

12. karbidoczaszka - 1kpl

13. saczek_XTRM - 1kpl + dodatkowe mam nadzieje :)

14. gasolin - 2kpl

15. czegevara - 1 kpl.

16. Karmaj - 1 kpl

17. Borcik - 1 kpl

18. Virus - brakujące do Sohy :)

19. Darius - 1 kpl. (brakujące do Sohy)

1. Chris01 - 2 kpl

2. Marcin uc - 1 kpl

3. tymek - 1 kpl

4. mirfak - 1 kpl

5. vuy - 3 kpl

6. zbymar - 2 kpl

7. alek- 1 kpl

8. aleksandero1 - 1kpl

9. ManieX - 2 kpl

10. crossover64 - 1kpl

11. PAX - 1kpl

14. gasolin - 2kpl

15. czegevara - 1 kpl.

16. Karmaj - 1 kpl

17. Borcik - 1 kpl

20 .dudu - 1 kpl

1. Chris01 - 2 kpl

2. Marcin uc - 1 kpl

3. tymek - 1 kpl

4. mirfak - 1 kpl

5. vuy - 3 kpl

6. zbymar - 2 kpl

7. alek- 1 kpl

8. aleksandero1 - 1kpl

9. ManieX - 2 kpl

10. crossover64 - 1kpl

11. PAX - 1kpl

14. gasolin - 2kpl

15. czegevara - 1 kpl.

16. Karmaj - 1 kpl

17. Borcik - 1 kpl

20 .dudu - 1 kpl

21. jusq - 1 kpl

1. Chris01 - 2 kpl

2. Marcin uc - 1 kpl

3. tymek - 1 kpl

4. mirfak - 1 kpl

5. vuy - 3 kpl

6. zbymar - 2 kpl

7. alek- 1 kpl

8. aleksandero1 - 1kpl

9. ManieX - 2 kpl

10. crossover64 - 1kpl

11. PAX - 1kpl

14. gasolin - 2kpl

15. czegevara - 1 kpl.

16. Karmaj - 1 kpl

17. Borcik - 1 kpl

20 .dudu - 1 kpl

21. jusq - 1 kpl

22. kubedes - 1 kpl.

Z tego co widzę te rezystory (RN55) to jakaś wersja militarna Dale, wie ktoś czym ta wersja się różni od zwykłych Dale ? No i jak wypadają te rezystory w porównaniu z innymi np. z Beyschalg ? I czy warto inwestować w rezystory precyzyjne o tolerancji 0,1% np. Beyschlag Ultra Precision lub inne ?

No i czy w zestawie jest rezystor R3P (3W 5% Power Resistor 8.2Ω) jeśli tak to jaki i jaka tolerancja ?

Z tego co pamiętam, oferowany był rez. 3W DALE "NS" też militarna wersja, tolerancja nie jest tu tak bardzo istotna.

Chyba nie warto "inwestować" w te rezystory Beyschlag Ultra Precision 0,1%, bo może wyjść nawet drożej.

>1. Chris01 - 2 kpl

>2. Marcin uc - 1 kpl

>3. tymek - 1 kpl

>4. mirfak - 1 kpl

>5. vuy - 3 kpl

>6. zbymar - 2 kpl

>7. alek- 1 kpl

>8. aleksandero1 - 1kpl

>9. ManieX - 2 kpl

>10. crossover64 - 1kpl

>11. PAX - 1kpl

>12. karbidoczaszka - 1kpl

>13. saczek_XTRM - 1kpl + dodatkowe mam nadzieje :)

>14. gasolin - 2kpl

>15. czegevara - 1 kpl.

>16. Karmaj - 1 kpl

>17. Borcik - 1 kpl

>18. Virus - brakujące do Sohy :)

>19. Darius - 1 kpl. (brakujące do Sohy)

>20 .dudu - 1 kpl

>21. jusq - 1 kpl

>22. kubedes - 1 kpl.

23. Tomek 1685 - 1 kpl.

>1. Chris01 - 2 kpl

>2. Marcin uc - 1 kpl

>3. tymek - 1 kpl

>4. mirfak - 1 kpl

>5. vuy - 3 kpl

>6. zbymar - 2 kpl

>7. alek- 1 kpl

>8. aleksandero1 - 1kpl

>9. ManieX - 2 kpl

>10. crossover64 - 1kpl

>11. PAX - 1kpl

>12. karbidoczaszka - 1kpl

>13. saczek_XTRM - 1kpl + dodatkowe mam nadzieje :)

>14. gasolin - 2kpl

>15. czegevara - 1 kpl.

>16. Karmaj - 1 kpl

>17. Borcik - 1 kpl

>18. Virus - brakujące do Sohy :)

>19. Darius - 1 kpl. (brakujące do Sohy)

>20 .dudu - 1 kpl

>21. jusq - 1 kpl

>22. kubedes - 1 kpl.

23. Tomek 1685 - 1 kpl.

Luiis , nie zamawiam rezystorow , mam je juz . Ale zamawialem reszte klamotow i mam prosbe , czy moglbys mi to wyslac ? Na obudowe poczekam do drugiej wysylki

, oczywiscie doplace za druga przesylke oraz wyrownam do odpowiedniego kursu euro .

I inna sprawa , mam juz lampy E88CC , mam tez jakies tesla ECC88 , rozumiem ze to zamienniki ale ktore beda lepsze ? ( jedna z par musze zostawic sobie ) . Obie pary sa nieuzywane ale nosza daty z 80tych lat ubieglego wieku , mam nadzieje ze nic sie w nich nie zestarzalo ...

neodom, 30 Gru 2008, 09:51

>Luiis , nie zamawiam rezystorow , mam je juz . Ale zamawialem reszte klamotow i mam prosbe , czy

>moglbys mi to wyslac ? Na obudowe poczekam do drugiej wysylki

>, oczywiscie doplace za druga przesylke oraz wyrownam do odpowiedniego kursu euro .

Ok, wyślę dzisiaj wieczorem.

>I inna sprawa , mam juz lampy E88CC , mam tez jakies tesla ECC88 , rozumiem ze to zamienniki ale

>ktore beda lepsze ? (jedna z par musze zostawic sobie ) . Obie pary sa nieuzywane ale nosza daty z

>80tych lat ubieglego wieku , mam nadzieje ze nic sie w nich nie zestarzalo ...

E88CC to na oko to samo co ECC88 jednak z reguły wykonane z lepszych materiałów i o mniejszym rozrzucie parametrów, są też bardziej "długowieczne". Mogą też dobrze pracować przy niższym Ua.

Sporo informacji nt. sposobu postępowania ze "starymi" lampami znajdziesz w necie, z moich doświadczeń z czasów zabawy z lampami do w.cz. pamiętam, ze dla "poprawienia" próżni w długo nie używanych lampach (lub NOS) włączało się je w obwód żarzenia i stopniowo podnosiło napięcie, aż do nominalnego.

Porządne stare tranceivery miały nawet przełączane sekcje trafa dla żarzenia lamp.

Jedno jest pewne - nie powinno się załączać nap. anodowego wcześniej niż UH - szczególnie w starych lampach bo to prowadzi do ich szybszgo zużycia czy nawet zniszczenia.

Życzę kolegom zdrowia i wytrwałości w budowie,ale też "kończeniu" ;) różnych

projektów DIY w Nowym 2009 Roczku.

Pozdrawiam i,

Ukryta Zawartość

gasolin.

Ukryta Zawartość

Jaworeczek ma przekaźniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok , w sumie to moglbym juz uruchomic moj egzemplarz soha 2 ale mam jakies standardowe trafo 2x19V . I nie jestem pewien jak ustawic zworki JP1 . Lampy to ECC88 . Przy kazdej podstawce polaczylem zworki jp2 i jp3 . Zamiast 620R dalem po dwa rownolegle dobrane 1,2k ( wypadkowo wyszlo mi po 618ohm ) . Tak samo zrobilem z nieszczesnymi 4,99ohm dajac po dwa rownolegle 10ohm ( we wszystkich przypadkach jeden z dolu i jeden z gory plytki ) . Zanim podlacze napiecie wolalbym jednak upewnic sie na jakie wartosci poustawiac wszystkie ''peerki'' , gdzie kontrolowac napiecia . Moglby ktos pomoc ?

Dzieki za podpowiedz o zamienionej polaryzacji dla mpsa14 wzgledem bc517 ( nie zwrocilem uwagi na to ) . Rozumiem tez ze napiecia reguluje bez wlozonych lamp , czy mam odczekac jakis czas i skorygowac te wyregulowane wartosci czy tuz po ich ustaleniu moge wlozyc lampki ?

I jeszcze takie sobie pytanie . Ile moglby kosztowac zblizony projekt ale jakiejs znanej marki ?

neodom, 5 Sty 2009, 21:39

witaj:)

Na wstępie tak jak przy uruchamianiu każdego układu elektronicznego musisz uruchomić obwody zasilania czyli najlepiej bez lamp,WO i stopnia końcowego.

Pomiarów dokonujesz względem masy całego układu i mierzysz wszystkie napięcia po układach stabilizacji dla +/-15V (wyjęte J1 i J2)jeżeli OK to zwierasz J1 i J2 i i następnie mierzysz +/-12V (dostają zasilanie po stabach +/-15V)następnie sprawdzasz -12,6V dla żarzenia,oraz ok +120V po powielaczu napięcia na wejściu ''J3''(należy go w pierwszym etapie rozłączyć) i sprawdzić tu napięcie zanim podasz je na układ stabilizacji na TL783,po stwierdzeniu poprawnej pracy powielacza napięcia zwierasz J3 i mierzysz napięcie za stabilizatorem, a także na emiterach tranzystorów Q1P i Q2P.Wymagane napięcie +60V na tych tranzystorach regulujesz za pomocą P1P wszystko krok po kroku zgodnie ze schematem upewniając się że bez obciążenia nic ci się zbytnio nie grzeje.(staby mogą być lekko ciepłe po czasie bo i tak płynie przez nie prąd stabilizacji)

Dopiero po upewnieniu się że wszystkie napięcia są w dużym przybliżeniu zgodne z wymaganymi można wrzucać resztę półprzewodników czyli WO, stopnie końcowe i układ zabezpieczenia i opóźnionego załączania słuchawek.

Bez włożonych lamp powinieneś mieć możliwość za pomocą P2 ustawienia poprawnego DC offset-u (powinno być w pobliżu 0mV) na wyjściu co powinno zaowocować załączeniem się po czasie układu odłączania i zabezpieczenia słuchawek na OPA241 i będzie potwierdzeniem że układ ten działa prawidłowo zabezpieczając w razie czego słuchawki przed wysłaniem ich w ''zaświaty'' ;)

Pamiętaj też o odpowiednim ustawieniu zworek dla żarzenia twoich lampek (ecc88) muszą być włączone szeregowo gdyż lampy te mają napięcie żarzenia 6,3V ,a zasilanie jest wykonane na 12,6V gdzie zgodnie z oryginalnym projektem została użyta lampa ecc81 która jest wykonana na takie właśnie napięcie żarzenia czyli dla ciebie to JP2 i JP3 zwarte (ekrany pomiędzy triodami do masy) i piny 2 i 4 zwarte w JP1 (żarzenia połączone szeregowo).

Dla lampek np. ecc81 JP2 i JP3 otwarte a piny w JP1 3 i 5 oraz 4 i 6 zwarte (żarzenia 12,6V połączone równolegle).

Po tych ustawieniach wrzucasz lampki i układ powinien ''zagadać'' bez zbędnych ''wybuchów'' ;)

Pozostanie jeszcze ustawienie na końcu ''minusa dynamicznego'' dla prawidłowego punktu pracy lamp ale ponieważ jeszcze tego nie uruchamiam to nie będę podawał tu w tej chwili napięć ''z księżyca'';)

Układ i tak powinien zagrać od razu ,a potem trzeba będzie wykonać pomiar prądu płynącego przez lampkę i ustawić jej parametry nominalne pracy w zgodnie z kartą katalogową np. dla twojej ecc88 typowy prąd anody to 15mA ;)

pozdrawiam i miłego ''odpalania'' bez żadnych ''wybuchów'' ;)

vuy

>neodom, 5 Sty 2009, 21:39

W zasadzie jest tak jak to opisał Vuy, z tym ze do pomiarów możesz wykorzystać piny zworek (poniej na fotach) oraz pady o specjalnych oznaczeniach.

Napięcie +/- 12V najlepiej sprawdzisz w podstawce TL081 pin 4 i 7 - do masy.

Szczególnej uwagi wymaga regulacja napięcia HV ponieważ po powielaczu może ono być dość wysokie (dla +/-15V ok. 100-110V).

Przed załączeniem zwory J3 pamiętaj o rozładowaniu kondensatorów do masy przez rezystor ok 10k.

Następnie wkładamy zworę J3 i wstępnie regulujemy potkiem nap. HV do +60V.

Regulacji wymaga również prąd na rezystorze R10 (2R2), którego dokonujemy za pomocą potka P2 (oczywiście dla obu kanałów oddzielnie), powinien on wynosić ok 100mA, czyli spadek nap. na tym rezystorze ok 220mV.

Potencjometry montażowe powinny być ustawione w środkowym położeniu.

Regulacji dokonuj możliwie najszybciej jak można.

Podobnie sprawdzamy spadek napięcia na rezystorze R6.

Dla 200R powinien wynosić 400mV, czyli prąd jaki popłynie wyniesie 2mA - zalecany prąd wynosi właśnie 2mA.

(dla drugiego kanału robimy to samo).

Oczywiście wartość napięcia zależeć będzie od użytego rezystora, np. dla 215R - 430mV itd.

Po tej regulacji jeszcze raz sprawdzamy napięcie HV i korygujemy jego wartość do 60V.

Po wszystkich regulacjach sprawdź szybkość załączania się przekaźnika, może on załączać się w czasie od 10 do 30sek.

Ukryta Zawartość

post-8644-100007503 1231251522_thumb.jpg

post-8644-100007504 1231251522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... środkowe położenie potencjometrów mont. jest oczywicie przed regulacją, później już nie;)

regulację prądu na R6 dokonujemy potkim P1(L/R).

Natomiast Regulacji napięcia HV (dla obu kanałów) potkiem P1P.

Super MANUAL i superdzieki . Problem w tym ze juz WSZYSTKO wlutowalem i nie chce wylutowywac np stopni mocy ... Oczywiscie WO wyjme z podstawek , podobnie lampki . Nie podlaczalem trafa jeszcze bo jak wczesniej napisalem mam 2x19V . Czy moge ustalic napiecia przy zamontowanych wszystkich elementach ?

>neodom, 6 Sty 2009, 15:55

Tak, możesz, z tym że niektóre regulacje trzeba wykonywać dość sprawnie... chodzi o reg. prądu wyjściowego na rez. R10(LiR).

Oczywiście w trakcie regulacji nie można podłączać obciążenia w postaci słuchawek, ale to chyba jasne więc nawet nie wspomniałem o tym ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.