Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

michelangelo, 25 Sty 2009, 14:31

Prawdę mówiąc nie wiem czy ta metoda tutaj się sprawdzi, chodzi o te rowki pod spodem...

Rozmawiałem z "panem frezerem" - rzekł, trudna sprawa, mocowanie musi być pewne i to takie by nie zniszczyć powierzchni, magnes nie chwyci, uchwyt szczękowy zostawia ślady..

Tak więc nie każdy stół frezarki się nadaje.

Zatem jest to problem którego dotąd nie rozwiązałem i wszystkie porady są mile widziane.

A przy okazji ... moze komus sie przydadza 2szt 1000uF/250V . Oddam za free , no moze za zwrot kosztow wysylki ... moze do jakiejs innej lampki beda ok ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do otworów to Michelangelo pewnie ma na myśli wycinak do otworów na wzór tego, jaki stosują glazurnicy do wycinania otworów w glazurze na puszki instalacyjne.

Chodzi o coś podobnego do tego narzędzia:

Ukryta Zawartość

Wystarczy centralnie w środku planowanego otworu wywiercić mniejszy otworek, który posłuży do prowadzenia pilota - centralnego trzpienia, wokół którego wiruje widiowy pazurek.

Trzeba by nabyć coś takiego i porobić próby wiercenia, myślę, że idealna byłaby tu wiertarka stołowa z małymi obrotami i o niewielkim momencie obrotowym.

Ale to teoria tylko, może Michelangelo ma w tym doświadczenia i coś więcej napisze.

Tymczasem proponuje obejrzeć zdjęcia w drugim poście z tego linku: Thttp://www.head-fi.org/forums/f6/soha-ii-builders-thread-374941/&prev=/search%3Fq%3D%2522SOHA%2BII%2522%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG&usg=ALkJrhgPNtOOnEWHTIcFClgXtX7YEkh0-Q#post4898211

Zwróciłem uwagę na dwie ciekawe rzeczy, mianowicie na jednym ze zdjęć widać, że zamiast nielubianych przez większość BD139 umieszczono 2SC3422, ciekawe jak sobie radzą i jak wypadają na tle innych tranów próbujących zastępować BD-ki.

Kolejna rzecz to kondensatory C2L i C2R, na zdjęciu widać, że zastąpiono je elektrolitami Black Gate N, ale nie 1uF jak jest na schemacie tylko 10uF (chyba na 50V).

Ciekawe czym kierował się składający tę Sohę wybierając taką pojemność kondensatorów?, czy robił jeszcze jakieś zmiany w związku z tym?, niestety w tekście nie doczytałem się odpowiedzi na te pytania.

Ukryta Zawartość

>>Luiis

idzie orobić alu płytę na frezarce, tylko pewnie frezerzy, którzy tym na co dzień się nie zajmują nie wiedzą jak. Kładzie się dawcę na stole, odbiera stopnie swobody prastopadłościennymi klocami stalowymi, włącza magnez i po sprawie. Problemem jest jedynie czasochłonność ustawiania.

Cyrklem na wiertarkę nie da rady zrobić się tego w zadowalającej jakości. Ma on tendencję do uciekania, a jak raz ucieknie to już po płycie (zostaje rysa)

Najtańszą metodą wydaje się stacjonarna wiertarka (jest w każdym zakładzie zajmującym się obróbką mechaniczną). Wrzeciono jest na stożek Morse'a więc większe wiertła i rozwiertaki pójdą bez problemu.

Jeśli chodzi o tranzystory 2SC3422 to tu jest ich opis w SOHA II:

Ukryta Zawartość

No i trochę o lampkach ciekawych rzeczy też napisali.

Ukryta Zawartość

neodom, 25 Sty 2009, 16:52

Juz od miesiąca myślę o tym aby wyciąć wszystkie otwory (w każdej płycie) może coś z tego wyjdzie.

Bedę wiedział w środę jak kolega wróci z ferii.

Co do otworów można jeszcze rozważyc użycie otwornic w stylu:

Ukryta Zawartość

Wierciłem tym w drewnie co prawda ale sądzę że z alu nie powinno byc problemu. Warunek to użycie porządnego stojaka do wiertarki lub niedużej wiertarki stołowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najlepiej chyba jednak np. takim :)

Ukryta Zawartość

do otworow jest jeszcze taki wycinak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotr_ski, 26 Sty 2009, 08:14

>do otworow jest jeszcze taki wycinak:

>

Ukryta Zawartość

..mam coś takiego, ale to się sprawdza przy blachach grubości do 0,7mm, przy grubszych jest już kłopot. Nie próbowałem na aluminium, może "pójdzie".

>efekt01

Ukryta Zawartość

najlepiej chyba jednak np. takim :)

..za cenę tych wierteł frezer zrobi mi "dziury" we wszystkich płytach,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Doświadczenie z wycinakiem mam tylko z obudowamy z tworzywa. Twarde aluminium może być upierdliwe. Chyba najlepiej znaleźć zakład, który wykona otwory "za flaszkę", najlepiej jakiś znajomy ślusarz lub frezer.

Części otrzymałem, dziękuję Luiis! Nie otwarłem jeszcze pudełka nawet. :)

Dolne części obudowy są u mnie,

Wszystko pasuje - zgodnie z przewidywaniami.

Radiatory ani kondensatory nie zawadzają o dno ani wierzch obudowy.

Rezystory też właśnie odebrałem z poczty, uff - trwało.

Ukryta Zawartość

post-8644-100005690 1232971003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..tylko ta cena, niestety kurs E ciągle rośnie i na dziś to jest 4,501 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie kondy 1000uF/250V juz ktos zamowil .

Zeby nie robic off top dodam ze sprawdzilem sohe z BG N 10uF i moim zdaniem wysokie tony stracily caly polysk . Dziwne ze komus to pasowalo . Dostalem tez dwie pary lamp ECC81 oraz ECC85 . O tych ECC85 niewiele wiem . Na razie wzmak grzeja ECC81 .

sprawdzilem sohe z BG N 10uF i moim zdaniem wysokie tony stracily

>caly polysk

Czy chodzi o zmianę 1uF C2L/R na B/G-N 10uF?, bo jeśli tak, to może posiadasz B/G-N 1uF i byłbyś w stanie podstawić jeszcze te.

Może być tak, że ktoś, kto składał ten wzmak na zdjęciu najzwyczajniej się pomylił i nieświadom tego słucha na tych 10uF.

Jeśli ktoś wnikliwie przeanalizuje schemat zauważy, że kostki OPA134 to nie tylko DC serwo, jak by nie było tych kostek to tranzystor Q5L/R nie byłby spolaryzowany, tym samym nie dałoby się regulować prądu spoczynkowego i wzmak nie wszedłby w klasę A.

Jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić czy działa mu układ wykrywający napięcie stałe na wyjściu może to najprościej zrobić pokręcając szybko (dwa-trzy szybkie obroty śrubką powinno wystarczyć by przekaźnik odłączył słuchawki) potkiem P1P.

Acha , dzis dorwalem Tonsile sd504 od sasiada nieaudiofila . Kurcze , te stare grzmoty niezle ciagna . W dziurce MxM ledwo dychaly , ProJect tez ich prawie nie napedzil . Stary dcd660 denona rowniez nie podolal tym sluchawkom . A soha ? Zero wstydu .

>Nie heheh , ja je wstawilem zamiast 220nF

Proponuję pisać bardziej konkretnie.

Widzisz, ja wcześniej pisałem o zdjęciu, na którym jest 10uF B/G-N w miejscu C2L i C2R a Ty parę postów niżej piszesz, ze Twój wzmak na 10uF B/G-N nie miał blasku na górze pasma.

Ja to odebrałem jako kontynuację tematu o B/G-N i uznałem, że robiąc próby wlutowałeś go w miejsce C2L i C2R, tym czasem jak się domyślam chodzi o C1L i C1P?, czy tak?

Proponuję w opisach używać wartości elementu i jego symbolu na schemacie / PCB.

Nie obraź się, ale zależy mi by było jak najmniej błędów podczas montażu, jednocześnie jestem Ci wdzięczny, że eksperymentujesz i piszesz o tym.

Róbmy to tylko tak, by nikt czytający nie miał wątpliwości o co chodzi, o jakiej wartości i którego elementu mówimy.

Ok . Sorry za zamieszanie .

Kozystajac z okazji - na ile maxymalnie moge zwiekszyc prad stopni mocy by bylo to jeszcze bezpieczne dla tranzystorow ? W obecnej chwili ustawilem 120mA .

Acha , po pewnym czasie trafo jest minimalnie cieple .

>Ok . Sorry za zamieszanie

-----Nie ma za co.

>na ile maxymalnie moge zwiekszyc prad stopni mocy by bylo to jeszcze

>bezpieczne dla tranzystorow ?

-----Nie napisałeś jakie masz tranzystory, wpisz w wyszukiwarkę, np. Google typ tranzystora i datasheet, tam poczytasz jaki prąd zniosą Twoje tranzystorki, pamiętaj, że prócz tranzystorów są jeszcze rezystory, R10 (2,2R).

>W obecnej chwili ustawilem 120mA

-----To chyba nie ma już sensu, nie wystarczy 100mA? - to już klasa A dla tego wzmaka i dalsze windowanie prądu to tylko wzrost temperatury trafa, tranów, stabilizatorów itd. - chyba, że się mylę i nausznie stwierdzasz poprawę brzmienia.

>po pewnym czasie trafo jest minimalnie cieple

-----Tak, tak ma być, to jest normalne.

Witajcie Koledzy!

Udało się szczęśliwie złożyć wzmacniacz do kupy. Oczywiście nie obyło się bez błędów - np diody wlutowane odwrotnie, ciężko się do nich teraz dobrać przez podstawki - to nic, pomyślę później nad tym.

Mam pytanie odnośnie opisu uruchamiania. Otóż zaraz po włączeniu zasilania lampy (rft ecc82) przez moment świecą bardzo jasno, później przygasają. Znalazłem coś takiego na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

If you are using 6.3V tubes and they glow really bright and then die you have set them to the 12.6V heater setting.

Zmienić ustawienie zworkami z 6.3V nA 12.6V?

Drugie pytanie dotyczy "Różnica Napięć między TB + L i TPL (lub TB + R i TPR) powinna wynosić około 19V. Jeśli tak jest to na tym kończymy regulację." z podpunktu pt Ustawianie prądu dla układu wejściowego. W którym miejscu dokonywać tych pomiarów?

pozdrowienia,

Adam

Ukryta Zawartość

tan, 27 Sty 2009, 10:57

>Mam pytanie odnośnie opisu uruchamiania. Otóż zaraz po włączeniu zasilania lampy (rft ecc82) przez

>moment świecą bardzo jasno, później przygasają.

Lampy ECC82 są zasilane nap. 12,6V zworki jak dla 12AT7.

>Drugie pytanie dotyczy "Różnica Napięć między TB + L i TPL (lub TB + R i TPR) powinna wynosić około

>19V. Jeśli tak jest to na tym kończymy regulację." z podpunktu pt Ustawianie prądu dla układu

>wejściowego. W którym miejscu dokonywać tych pomiarów?

Możesz skorzystać z oryginalnych schematów ssoha i znaleźć te punkty, ja sobie tym głowy nie zawracałem;)

Jeśli dokonałeś regulacji w istotnych punktach układu (prądy anodowy i wyjściowy) oraz nap. anodowe to reszta będzie OK.

- Znalazłem przekaźnik który można wlutować z dowolnej strony (ale raczej od spodu ze wzgl. na większą wysokość) PCB, jest to mianowicie RELPOL typ RSM832, nie posiada polaryzacji cewki przy zasilaniu z nap. stałego i działa dokładnie tak samo dla połączenia w obie strony.

Inne testowane przeze mnie przekaźniki po odwróceniu polaryzacji niestety nie działają.

To jest bardzo popularny przekaźnik i widziałem go w prawie w każdym sklepie "za rogiem".

neodom, 25 Sty 2009, 11:16

>wow! super . Jeszcze moze jakas porada , czym jak i w ktorym miejscu zrobic dziury na lampy ?

ja specjalnie kupiłem 120 zł jak jests z wawy moge wywiercić ci otwór na lampy

Ukryta Zawartość

post-21268-100005591 1233056639_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uprzedzając następne zapytania na PW podaję rozliczenie obudów:

obudowa "niska"

dolna część 14,65x4,501x1,22=80,45

góra i ścianki 16,57x4,1748x1,22=84,04

razem 164,50.

zatem różnica wynosi 17,50 zł

obudowa wysoka: (tylko Kubedes)

"różnica" + 12,-zł

poproszę o wpłaty na poprzedni numer konta

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.