Skocz do zawartości
IGNORED

wygrzewanie IC phono

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

czołem, pytanie może głupie, ale odpowiedzi nie znam. chodzi o to, że zrobiłem sobie nowy IC do gramo i chcę przyspieszyć jego wygrzanie (abstrahując od tego czy to rzeczywiście działa...). czy mogę go zapiąć do CD, zaloopować i czekać aż się wygrzeje? czy różnica w prądzie między cd i phono ma jakieś znaczenie czy nie? czy raczej należy grzać kabel w systemie w jakim będzie grał?

sceptykom kablowym za (anty)rady uprzejmie, z góry dziękuję.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/46475-wygrzewanie-ic-phono/

najlepiej wygrzewaczem do kabli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nic innego tak dobrze IC nie wygrzeje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Z moich doświadczen to cały etap wygrzewania trwa kilkanście godzin potem zmiany są już tylko kosmetyczne , przy odpowiednim zaangażowaniu to sobota i niedziela przeznaczone na słuchanie muzyki

• 1 rok później...

Daj sobie spokój kolego, wygrzewanie kabli nie występuje! Po prostu zacznij słuchać muzyki..

Sprzęt, głownie przez kondensatory, oczywiście się wygrzewa, ale nie kable. Nie ma tu żadnego mechanizmu, który miałby to wyjaśniać.

Moim zdaniem proces "wygrzewania" polega w sporej mierze na "przyzwyczajaniu" się do dźwięku, nie można go więc przeprowadzić "zaocznie". Trzeba po prostu słuchać. Po pewnym czasie brzmienie systemu osiągnie stabilny poziom - sprzęt się "wygrzał". Według mnie "wygrzały" się uszy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.