Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze amplutera.

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

izokom, 15 Lis 2008, 09:06

>Dac nie musi być przecież we wzmacniaczu.

>Uzywam do tego celu CD Cambridge Audio 840C który ma 4 wejścia 2 koaxialne i 2 optyczne.

Tylko jak chcę podłączyć np. pc do wzmacniacza to po co mam kupować drogie CD który niedoskonałym analogowym RCA będzie przesyłał sygnał do wzmacniacza. ... po prostu takie wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Zintegrowanie DAC we wzmacniaczu + kalibracji to nie jest "co jest do wszystkiego to do pupy" tylko w 2008 roku to powinien być standard. Tymczasem od lat ... '70-'90 to postęp jest średni (niektórzy nawet mówią o regresie).

Nie mówię o żadnym kombo (z odtwarzaczem, radiem) tylko o zwykłym wzmacniaczu z wejściem cyfrowym a w wyższych modelach z korekcją akustyki.

Obecnie aby mieć to wszsytko to trzeba kupić wzmak, audyssey EQ i DAC ... wychodzi to drogo a efekt nie będzie lepszy niż w przypadku integracji wszystkiego do jednej obudowy (dodatkowo spadnie drastycznie koszt).

A w praktyce co to oznacza ;)? I czy model rxv3800 jest nowszy niby od rxv2700 - czy nie? A jesli chodzi o to stereo to czytajac wypowiedzi sam sie juz zaczynam zastanawiac czy nie wysrodkowac tego, tzn wziasc dobry amplituner, w miare dobre fronty i "jakies" tyly. Pewnie chodzi o to, zeby posluchac w miare przyjemnie muzyki, a mieszkajac w bloku - i tak za glosno nie da rady posluchac :) - a z 2 strony zdaje sobie sprawe ze chodzi o szczegoly w brzmieniu. Zaczalem przegladac (sugerujac sie stereo) wzmacniacze lampowe. Powiedzcie mi co do tego trzeba? Co to jest DIY (chyba dobrze napisalem) i DAC (tez chyba dobrze). W tym momencie chyba pozostaly 2 amplitunery, ktore mnie chyba interesuja (pojecie wzgledne w tym momencie) Onkyo 905 i Yamaha 2700 badz 3800.

Vitold_MAN, 26 Paź 2008, 20:12

>z tym ze w rxv3800 jest problem bomby z dts hd master audio do dzisiaj nie usuniety

Chodzilo mi o to - cos nie zalapalo wczesniej.

Kyle, 15 Lis 2008, 10:52

>Obecnie aby mieć to wszsytko to trzeba kupić wzmak, audyssey EQ i DAC ... wychodzi to drogo a efekt

>nie będzie lepszy niż w przypadku integracji wszystkiego do jednej obudowy (dodatkowo spadnie

>drastycznie koszt).

No tak, z pewnością byłoby to jakieś rozwiązanie. Teraz ktoś następny musiałby dopisać. Skoro już mam DAC/Wzmacniacz/Korektor w jednym to przecież jeszcze niezbędny jest port Ethernet i możliwość odtwarzania FLAC, APE, WAV etc...

""Tylko jak chcę podłączyć np. pc do wzmacniacza to po co mam kupować drogie CD który niedoskonałym analogowym RCA będzie przesyłał sygnał do wzmacniacza. ... po prostu takie wyrzucanie pieniędzy w błoto."

Nie wiedziałem wzmacniacza lampowego który ma wejscie cyfrowe.

Wolę by sygnał przetworzył dobry przetwornik w CD niz kiepski we wzmacniaczu, na cos trzeba sie w koncu zdecydowac, jesli komus odpowiada brzmienie wzmacniacza lampowego to jest to dosc dobre rozwiaznie, by sygnały z innych zródeł podac na lampę po obróbce na dobrym przetworniku.

PC też mozna podłączyc cyfrowo na wejscie do CA, miekoniecznie musi być analog.

Wówczas sygnał na wzmacniacz podajesz po obrobieniu przez przetwornik lepszy niz w PC.

Owszem CD Azur nie jest tani ale trzeba wziąć pod uwagę ze ma się i CD i DAC.

Pzdr.

GK

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.