Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

marcusSE, 13 Mar 2009, 15:10

>kurce

>Szkoda widzisz ja stosunkowo niedawno widzialem je wystawione(przepraszam to byly NS-1 classics)

Z ciekawości, pamiętasz może za ile były wystawione i na jakim portalu? Podobają mi się bardzo, no i ta konstrukcja zamknięta mnie jakoś ciągnie...

kurce

Zycze powodzenia w poszukiwaniach mysle ze warto glosniczki Yamahy sa niedoceniane a to blad :)

NS-1 od 1988 do 1995/6

a dla zaostrzenia apetytu na nie ciekawostka na gorze zaprzagniety do pracy glosniczek od legendy

Yamahy GF-1 ;)

post-21568-100000753 1236954990_thumb.jpg

Bronco, gora jest dosc lagodna w 2000. Jezeli jest cos wyeksponowane to raczej gorna srednica.

Probowalem roznych kolumn i okazuje sie, ze jak Yamaha dostanie dobry tweeter, to nawet te slabsze realizacje graja ok. Nie sugeruje, ze Twoje kolumny sa zle, wrecz przeciwnie, ale np na takich Pro-Acach studio 100, gora byla rewelacyjna - zadnych wyostrzen, zadnych utwardzen. Czyli mozna? Mozna. Ale w Proacach studio 100 siedzi niezly wysokotnowiec i to slychac. Yamaha nalezy do takich wzmacniaczy, ktore rozwiaja skrzydla z dobrymi przetwornikami.

Natomiast srednica nie jest docieplona, to prawda. Jest dosc rozdzielcza, co ma swoje zalety i wady. Zalety: jest wieksze poczucie realizmu podczas odsluchu a takze bardziej czytelne jest rozmieszczenie instrumentow na scenie.

Wady: gdy podlaczysz kolumny grajace lekko i przestrzennie brakuje dociazenia srednich tonow. Ja mam to samo z Hyperionami. Dotyczy to glownie plyt nagranych w taki sposob iz rownowaga tonalna jest przesunieta w gore.

To jest wada, ale Yamaha ma sporo zalet i ja osobiscie bede dobieral inne kolumny do Yamahy. Yamaha, jezeli ktos chce by grala uniwersalnie, powinna grac z kolumnami o cieplej, nasyconej srednicy - VA Mozart, Bach, z kolumnami neutralnymi ale z wysokiej klasy tweeterem -Pro-Ac Studio 100.

Bede tez probowal Yamahy z Dynaudio i Chario.

A lampy tez kiedys bede probowal:)

http://www.allegro.pl/item587363079_yamaha_w_drewnie.html ładny zestaw.. Gdyby tylko był troche tańszy i gdybym aktualnie nie cierpiał na niedobór gotówki, to kupiłbym dla samego posiadania takiego klasyka.. Ale jeszcze kiedyś kupię sobie takie lub podobne cudo :)

Luxmany i winyle 

WITAM WSZYSTKICH !!!!

Może ktoś z was się orientuje jak sprzęt YAMAHA radzi sobie z kolumnami firmy DALI?

Czy taki zestaw zabrzmi dobrze?

Chodziło by mi bardzo o zestawienie CD S2000 i wzmacniacza AS2000 z kolumnami DALI GRAND lub HELICON 800?

POZDRAWIAM !

L.G. life is BRUTAL...

witaj, niestety nie sluchalem 2000 z w/w kolumnami, ale sluchalem z dali ikon 7. bardzo fajnie yamaha wspolgra z Dali, bardzo fajnie gra wstegowiec z yamaha. czyte naturalne pozbawione agresji brzmienie. ale.... nie do rocka.

Na razie mam swoje GRANDY podłączone do systemu kina domowego NADa.

Myślę poważnie nad zakupem jakiegoś zestawu stereo,który by bardziej pasował do moich GRANDÓW niż NAD.Jeśli YAMAHA potrafi dobrze zagrać z DALI IKON,to wydaje mi się że raczej zagra ze wszystkimi kolumnami DALI.-Podobno wszystkie modele kolumn DALI grają bardzo podobnie.Całe szczęście, że YAMAHA nie gra agresywnie,bo NADowi akurat tego to wcale nie brakuje :) Pozatym słyszałem od kolegi, że sprzet YAMAHY ma bardzo miękki fajny basik.-Będę musiał posłuchać podobnego zestawienia.Znajomi radzą mi do tych kolumn dokupić wzmacniacz o mocy 500W.-Czy ma to sens?Wydaje mi się, że po za wielkim RYKIEM i potężnymi rachunkami za prąd tyle z tego bedzie korzyści.Myślę że wzmacniacz o mocy około 200 W w 4 Ohmach może w zupełności wystarczy.Nie zależy mi na bardzo głośnym słuchaniu.

POZDRAWIAM.

L.G. life is BRUTAL...

Wierza, z pewnoscia gora w polaczeniu Dali i Yamahy jest kulturalna, bez wyostrze itp,i o tym pisalem, ale Yamaha gra jasniej od NADa, mniej dociepla srednice, wiec sprawdz czy Ci to odpowiada. Moze brakowac Ci ciepla w srednich tonach. Bas natomiast nisko schodzi i to jest najmocniejsza strona Yamahy, ale jest raczej konturowy, dobrze kontrolowany i nie dominuje w przekazie.

Moim zdaniem Yamahe powinno sie laczyc z kolumnami o cieplej nasyconej srednicy. Nie wiem czy Dali to dobry wybor. Z pewnoscia nie jest to dobry wybor do rocka. Natomiast do spokojniejszej muzy to polaczenie moze byc fajne.

Konieczny odsluch.

ZENTAUR

WITAJ ! :)

Dzięki za sugestje!

Muszę to sam sprawdzić na własnych uszach :)

Dali grand raczej grają ciepło i gdybym jeszcze je połączył z ciepłym sprzętem, to mogę za bardzo przesadzić.To jest ta stara dobra szkoła brzmienia DALI.Co prawda nie mają one tweetera wstęgowego tak jak IKONY,ale za to dysponują jedwabną kopółką scan speaka z serii revelator specjalnie modyfikowaną do tych kolumn,która nie jest wcale gorsza od wstęgi.To był zresztą poprzednik serii HELICON i gra tak samo super.Trafiłem je przypadkiem u dystrybutora NADa,no i bardzo mi się spodobały,ale nie zdawałem sobie sprawy, że dobór odpowiedniego sprzętu do nich bedzie wyzwaniem dla mnie.

P.S.

YAMASZKA od dawna robiła zawsze bardzo dobry sprzęt! - SZACUNECZEK :)

POZDRAWIAM !

Ale największe wrażenie robią na mnie ich kolumny podłogowe SOAVO 3

post-22128-100009949 1237634592_thumb.jpg

L.G. life is BRUTAL...

Kurcze! Nie wiedziałem, że wzmacniacz AS 2000 ma zbalansowany tor sygnału i wejścia XLR!

MUSZĘ przyznać że YAMASZKA odwaliła kawał dobrej roboty!

ale wyglądem przypomina sprzęt Vintage z lat 70-tych ;)-CÓŻ nie wyglad się przecież liczy.

(Denon jest najładniejszy,ale gra przeciętnie)

post-22128-100009948 1237636035_thumb.jpg

L.G. life is BRUTAL...

Wierza34

Fajnie ze sie zainteresowales Yamaszka kurcze sam chcialbym uslyszec jak by wypadla Yamaszka S2000 z Twoimi Grandami.Ja niestety nadal nie jestem posiadaczem nowych glosnikow i mysle niestety ze jescze to sie rozciagnie w czasie poprostu narazie niestac mnie na taki wydatek :( o jak na zlosc pojawily sie ponownie Grandy(juz nie ma :) ) no i sa teraz dali skyline fotke wysle do K Dali

Pozdrawiam

Wierza, wyglad vintage jest dla wielu atrakcyjny. dla mnie yamaha to jeden z najpiekniejszych jezeli nie najpiekniejszy wzmacniacz do 10k.

jezeli masz stare dali, to moze sie zgrac, ale Yamaha jest przejrzysta, wiec jezeli Twoje kolumny w jakims aspekcie niedomagaja to Yamaha to pokaze.

>MARCUSSE

Zainteresowałem sie YAMASZKĄ, bo nie stać mnie na płacenie niebotycznych sum za ten "NAJLEPSZY" sprzęt.Wiadomo-gdyby stać mnie było na nowego MCINTOSHA to bym go już kupił,ale najtańszy MA 6300 kosztuje tylko 12.000 zł,a następny juz 21.000 zł i wyżej.Na allegro był jakiś MAC używany za 18.000 zł!-Bardzo drogi sprzęt :(. Moja opinia jest taka:Uważam,że MACINTOSH jest mocno przereklamowany.NA ALLEGRO Był także GRYPHON CALLISTO 2200 za 18.000- LITOŚCI! :( Niedawno usłyszałem od posiadaczy GRYPHONów, że taki wzmacniacz z drugiej ręki będzie już mocno wysłużony.-Nie widzę sensu, żeby UTOPIĆ aż tyle kasy w jakimś gracie z firmową nazwą.A poniżej 10.000 zł mam już bardzo dobry wzmacniacz YAMAHY,dosyć dobrze wyposażony i przede wszystkim nowy. :)

L.G. life is BRUTAL...

ZENTAUR

NIC nie mam do wyglądu sprzętu, tylko stwierdzam,że nadano jemu nieco staromodny wygląd ;)

Z doświadczenia wiem, że ten "najbrzydszy" sprzęt będzie grał najlepiej.

Osobiście wolę, żeby dużo lepiej było we środku niż na zewnątrz. ;)

L.G. life is BRUTAL...

Mi osobiscie bardzo podoba sie taki design Yamahy dlatego tez bardzo ciekawi mnie wyglad tunera do zestawu :) z tago co sie dowiedzialem nowa seria soavo zostala troche zmieniona brzmieniowo i ponoc teraz o niebo lepiej zgrywa sie z S2000 :) pozatym to calkiem dobrze wykonane glosniki mowie o relacji cena jakosc.

post-21568-100009911 1237659187_thumb.jpg

post-21568-100009912 1237659187_thumb.jpg

post-21568-100009913 1237659187_thumb.jpg

MAM pytanko! :)

Dlaczego wzmacniacz stereo ma dużo mocniejszy bas niż amplituner A/V?

Obojętnie jakiej jest to firmy, ale cały czas odczuwam niedosyt basu w ampitunerach kina domowego.

Czy żeby tam był bas to konieczny jest subwoofer???.

Czy też może chodzić o to, że wszystkie końcówki mocy w amplitunerze korzystają ze wspólnego zasilania?- Ale w trybie stereo jest dokładnie to samo :(

L.G. life is BRUTAL...

Witam. Mam problem z Yamaha DSP AX1. Podczas wieczornego odsluchy stereo padly mi w niej wysokie i srednie tony. Troche ja przeciazylem i pyk. Draja ale jakos lelawie. To sie stalo nagle. Co to moze byc?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.