Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  524 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt wyglad to rzecz gustu :) mnie osobiscie ten styl Yamahy bardzo sie podoba. Napewno ciekawie bedzie tego posluchac, ciekawie tez zapowiada sie z "taniego stereo" Yamaha A-S500 .

post-21568-002881600 1285536144_thumb.jpg

post-21568-067990900 1285536154_thumb.jpg

Co do amplitunera - nie wiem tylko co to ma byc ;) Biedny ampli do kina ? Rozbudowany ampli stereo ? Tak czy inaczej widac ze trzymaja sie ciekawej linii wzorniczej, jak pojawi sie na Wyspach z ciekawosci umowie sie na odsluchy :) 

A-S500 nie widzialem w srodku, ale jesli to wykastrowny, oslabiony, przerobiony (niepotrzebne skreslic) A-S700 nie wroze mu sukcesow - juz A-S700 jest problematyczny i trzeba albo zakochanego w wygladzie, albo fanboya Yamahy zeby opiewac ten wzmak, bo nad dzwiekiem nie ma sie co rozwodzic (jest sporo wzmakow w tym przedziale cenowym grajacym na tym samym badz podobnym poziomie, Yamaha sie nie przebila). Wiec jesli piecsetka nie powojuje cena, lub dzwiekiem z siedemsetka to nie wroze jej ani przychylnej prasy, ani sukcesu sprzedazowego ;)

Edytowane przez Yamnick

Primodium. Medium. Finis.

• 2 tygodnie później...

Zaklinam Was !!

Nie róbcie fot sprzętowi z flashem w aparacie, nawet nie wiecie ile uroku mu zabieracie, a dodatkowo wychodzą wszelkie ryski, odciski palców i zabrudzenia...ustawcie aparat na statywie, ustawcie niskie iso, naświetlajcie dłużej (nie ruszając aparatem nawet 0,1mm) ale na Boga, bez flasha!

Na chwilę obecną posiadam E-320 i zastanawiam się nad głośnikami do niej. Po nowym roku oprócz głośników, planuję coś też z systemów mikro / mini do dużego pokoju, oczywiście Yamahy. Skończy się pewnie na 840.

post-536-094403500 1286888319_thumb.jpg

Witam serdeecznie i dalaczam do klubu z moim zestawem yamaha A-S2000 i Cd-S2000. Napedzaja Heco The Statement. Zdjecia dorzuce do konca tygodnia. Pozdrawiam.

sizaru & adiadi111 witamy i gratulujemy :) !

siazru - napisz jesli mozesz jak gra tuner

adiadi111 - z niecierpliwoscia czekam na fotki i wrazenia odsluchowe :) 

Edytowane przez Yamnick

Miałem tuner Nad i CA i w porównaniu z Yamahą to ogólnie kiszka.Tutaj po pierwsze wyłapałem wszystkie stacje jakie mam w kablówce.Jeśli chodzi o dzwięk to nareszcie jest bas taki jak powinien byc ,w poprzednich tunerach cały czas grały wysokie i było płasko i nijako.Jeśli jest dobry sygnał a wiadomo że nawet po kablu jest różnie to gra to naprawdę zaje....ście.Najlepiej wypada polska trójka i chilii zet.

No to faktycznie te tunery NAD i CA musiały być mocno kiepskie, bo tuner Yamahy szału nie robi.

Kupiłem T-S1000 do kompletu S2000, ale to chyba tylko dla wrażenia "starej" dużej wieży.To są najgorzej wydane pieniądze jakie kiedykolwiek przeznaczyłem na sprzęt. W związku z zakupem tego tunera mój dotychczasowy KT-1100 wylądował w szafie i miał być przeznaczony do sprzedaży. Ale chyba to Yamaha wyląduje w szafie, a Kenwood wróci na stolik, bo on to naprawdę gra. A T1000 to może mu co najwyżej gałki wyczyścić.

Edytowane przez Ironista

No to moge opisac pierwsze wrazenia z odsluchu. Naturalnie dotyczy to zestawu yamaha a s2000 i cd s2000. Musze przyznac, ze to u mnie pierwsze spotkanie z yamaha. Nie posiadalem sprzetu audio tej firmy. Nawet nie przymierzalem sie do kupna tego sprzetu. Wszystko potoczylo sie jak lawina. Najpierw chorowalem na dobre kino domowe. Ostatecznie kupilem AV Onkyo NR5007. Do tego zestaw glosnikow KD Teufel. No niby ladnie gralo, ale w miare jedzenia rosnie apetyt.Odkrylem, ze KD to nie to samo, co stereo jak sluchalem w salonie topowych Heco The Statement. No i zakochalem sie w dzwieku i stereo. Kupilem te Heco. Podlaczylem je do zestawu KD i mialem stereo i KD w konfiguracji 11.2 (9.2)(tak, tak jedenascie glosnikow i 2 suby, gdzie jednoczesnie moga grac 9.2 z opcja przelaczenia high albo wide:) Ale te stereo bylo jakies...pozostawiajace cos do zyczenia. Zaczalem rozgladac sie za jakim dobrym zestawem stereo. No i zaczely sie meczarnie. Sluchalem Nadow, Teac-ow, Marantza, Magnata...itd( tu moge dalej cala litanie sprzetow wymienic). W koncu po urlopie (czlowiek wypoczety, wyluzowany:)podjechalem do jednego z salonow audio. Raczej z checi posluchania dobrej muzyki niz z checi zakupu poprosilem, zeby mi podlaczyli do Heco-Statementow zestaw yamahy serii 2000. Usiadlem wygodnie i...poszlo. Muzyka byla roznorodna gatunkowa ale mimo to robila zawsze wrazenie. Bardzo harmonijnie i przyjemnie dla ucha bez utraty naturalnosci i jakosci. Nie wierzylem, ze znalazlem "moj zestaw" stereo. No i kupilem go. Yamaha A S2000 i CD S2000 :))I te wszystkie przejscia zdarzyly sie przeciagu niecalego roku.

No ale do rzeczy. Po otwarciu kartonow ukazaly mi sie naprawde ladnie wygladajace yamaszki. Sprzet jest ciezki a wykonczenie bardzo wysokiej jakosci. No coz, za ta cene mozna juz tego oczekiwac.Moj zestaw kupilem w kolorze czarnym. Boki zrobione w drewnie. Zonk byl przy pilotach...Do czarnego zestawu piloty sa srebne.(!!!???) Do tego regulacja glosnosci tylko na pilocie od wzmaka.Czyli musisz miec w reku zawsze 2 piloty:((

To byl jednak koniec nieprzyjemnych niespodzianek. Dalej juz radosc.

Sprzet:

Zestaw jest polaczony ze soba na kablach XLR Inakustik(nie mylic z mikrofonowymi!). Droga sprawa ale odwdziecza sie dziekowo. Chcac zachowac dobre KD i zyskac optymalne stereo podpialem wzmacniacz yamahy do av onkyo na wyjsciu pre out. Teraz przy uzywaniu KD moje Heco sa zaprzegniete do reszty systemu surround. Onkyo w tym ukladzie jest przedwzmacniaczem a yamaha koncowka mocy.Heco podlaczone sa do yamahy a reszta glosnikow do onkyo. Jak chce posluchac tylko stereo przez zestaw yamahy: przelacznik na wzmaczniaczu wejscia z main direkt na CD Balance i juz rozkoszuje sie tylko dobrym stereo. Korzysci z tego rozwiazania sa takie, ze nie musze kupowac jeszcze jednego zestawu Heco:)))Wskazowka: oficjalnie opcja wtyczek bananowych nie jest przewidziana w modelach na europe. Dotyczy to wszystkich sprzetow elektronicznych produkowanych w ostatnim czasie. Wystarczy usunac plastikowe zaslepki z wejsc na kable glosnikowe i juz mozna wtykac "banany""

Kolumny Heco The Statement podlaczylem do yamahy w trybie Bi-Wiring. Basy sa na kablach inacustik -seria blac&withe. Sredni i wysokotonowy jest na srebnym kablu oehlbacha. Pomieszczenie akustycznie nie za ciekawe.Podloga - plytki, duzo szkla, niski sufit.

Dzwiek:

Przy podlaczaniu zestawu podpialem go najpierw w normalnym trybie(czyli bez bi-wiring). Zanim odpalilem sprzet mialem swiadomosc, ze przy moich akustycznych warunkach w domu nie zagra ten sprzet dzwiekowo jak w salonie. Tylko bylm ciekawy na ile bedzie gorzej. Nie macie pojecia jak sie ucieszylem, jak uslyszalem pierwsze takty muzyki. Nie bylo gorzej! Cieszylem sie i skakalem z radosci jak dziecko :)

No ale do konkretow: Bez bi-wiringu dzwiek bardzo naturalny bez agresywnej gory i bez zamulajacego basu. Wszystko w odpowiednich proporcjach tzn jak mial bas przywalic, to to zrobil szybko i efektownie bez zagluszania srednicy i gory. Czyli to, co jest napisane na zestawie (natural sound) zgadza sie w 100 procentach.Naturalnie odbior i wrazenia jest sprawa bardzo subiektywna. Nie zgodze sie jednak z powtarzana opinia z testow, ze ten zestaw gra bez emocji, za sterylnie itp. Bzdura! Scena jest oszalamiajaca i szczegolowa az do bolu, niuansy mozna nie tylko uslyszec ale i poczuc. Przynyjmniej w tym polaczeniu Heco-Yamaha sprawdza sie swietnie. Heco graja zreszta z natury"cieplo".

Potem przyszedl czas na eksperymenty. Bi-Wiring: Srebrne kable uwypuklaja wysokie dzwieki. Wtedy bezlitosnie obnazane sa niedoskonalosc i jakosc nagran. Pierwsze wrazenie bylo z tego powodu mieszane. Napewno powiekszyla sie przestrzen sceny i szczegolowosc. Gdzies ucieklo mi wszystko w przestrzen przy krystalicznej szczegolowosci. Bas jakos przestal sie popisywac. Wrzucilem dobrze zrealizowane muzycznie cd i bylo super tym razem bez mieszanych uczuc. Ta konstelacje zostawilem (bi-wiring). Zaleta taka, ze przestrzen i szczegolowosc jeszcze bardziej przybrala na sile. Minus tego rozwiazania jest jeden: przy gorzej lub slabo masterowanych cd (wcale nierzadka przypadlosc studyjna)wyjdze wszystko w praniu. Nie zmienia to faktu, ze muzyka, dzwiek jest po prostu fantastyczny.

Mila niespodzianka byla przy KD czyli ogladaniu filmow, Tv itd. Yamaha jako koncowka mocy wnosi wszystko na co ja stac do calego systemu surround. Frontowe Heco, ktore obsluguje wzmak yamahy w calym systemie podniosly wrazenia i cale KD o kilka klas wyzej:))

Podsumowanie:

Pierwsza rzecz: nie zaluje wydanych pieniedzy. Yamaha daje mi to samo a nieraz wiecej w stereo, niz modele innych drozszych firm. Empirycznie stwierdzone. Naturalnie, mozna jeszcze wiecej dostac w stereo od duzo drozszego modelu innych firm, ale za cene, ktora juz nie daje satysfakcji z zakupu.

Nareszcie nie musze juz sluchac sprzetu tylko moge sie skoncentrowac na muzyce. Zestaw gra fajnie, zacheca do sluchania muzyki a nie sprzetu:) A o to mi chodzilo. Robi to do tego stopnia, ze tzw efekt znikajacych kolumn jest niczym niezwyklym a do tego nie gra roli pozycja sluchacza. Wlaczajac muzyke przestaje byc sam w pokoju. Dzwieki doslownie materializuja muzykow i scene w pokoju. Ma sie wrazenie, ze mozna ich dotkanac, chociaz ich sie nie widzi. Super uczucie. Z tym zakupem zakonczylem moje poszukiwania jak najlepszego swiata dzwieku w ramach moich mozliwosci budzetowych. Teraz moge nie tylko muzyke sluchac ale rowniez ja czuc :)

Pozdrawiam.

adi

adiadi111 - swietny opis ;) Dla zakochanego w tym co zestaw 2000 prezentuje (jak ja) to miod na dusze.

P.S. Kolejny sluchajacy, ktory absolutnie nie czuje tu "sterylnosci" czy "bezjajecznosci"... Tak, adwersarze tego seta - tu trzeba podlaczyc odpowiednie kolumny i kabelki ;)

Przejrzelem wpisy klubowe i nie tylko dotyczace yamahy a s2000 i cd s2000. Pierwsze skojarzenie bylo: nie wszystko co pisza jest prawda. Wydaje mi sie, ze stwierdzenia typu: "scena nie rozciaga sie na zewnatrz" nie ma obiektywnego uzasadnienia. W duzej mierze efekty stereo sa uzaleznione od warunkow akustycznych. Jesli te nie beda "w miare" to nawet najlepszy sprzet nie zagra nam wedlug oczekiwan.

Slucham np "Deep Forest" i scene dzwiekowa mam w 3D :) Na wielu utworach scena zachodzi za moje plecy. Masz wrazenie surround.

W Heco-Statementach sredniotonowka pracuje w otwartej przestrzeni (to ta kratka z tylu kolumny). Bardzo fajnie oddtwarza przestrzennosc sceny muzycznej.Efekty przestrzenne podobne jak w "dipolu".Testerzy stwierdzili nawet, ze mozna ta kolumne "tuningowac" usuwajac wedlug uznania jakas czesc wytlumienia z tej otwartej komory sredniotonowki. Sam eksperymentowalem z tym, ale wrocilem do stanu pierwotnego. Mozna miec jeszcze wieksza przestrzennosc ale okazuje sie, ze kosztem szczegolowosci i detali a to mnie nie interesowalo. Mniejsze ale nie bez znaczenia ma wplyw dobre okablowanie. Ktos tu kiedys powiedzial, ze jest to jak bizuteria. Mozna bez ale z jest o wiele ladniej.

Nie potwierdzam rowniez stwierdzenia, ze naped cd s2000 jest slyszalny przy cichszych pasazach muzycznych. U mnie zero odglosow jesli chodzi o naped.

Ostatecznie trzeba szukac tego "swojego" zestawu, ktory zagra najpierw milo dla ucha a potem to samo zrobi w mieszkaniu. Nie robcie tego bledu, ze kupujecie drozszy sprzet bez wczesniejszego odsluchu. A najlepiej na kolumnach z ktorymi ma ten sprzet pracowac. Sam nabiegalem sie bez miary, a moja frustracja siegala czasem zenitu. No bo jak tu sie sie denerwowac, kiedy zestawy tak wychwalane w testach i wcale nie tanie graly dla mojego ucha to za agresywnie, to za chlodno, albo jak juz cos znalazlem to cena byla zaporowa np zestawu T+A za 7000 EURO. Dlatego sobie odpuscilem na jakis czas, a wtedy traflem na Yamahe na ktora spogladalem wczesniej poblazliwie i z ironicznym usmiechem. Na i musialem sprzet przeprosic:))

Edytowane przez adiadi111

Panowie mam pytanko z czym grają wasze Yamaszki? Ja mam AP sparki 3 i stwierdzam że jest za mało basu-jednak.Mam pokój 25m i poszukuje kolumn ktore zagrają szczegółowo ale zarazem ciepło i nie natarczywie.Przy sparkach jest jednak dużo więcej wysokich co powoduje po długotrwalym słuchaniu zmęczenie.Szukam dobrych monitorów,ogólnie słucham jazzowego plumkania .co byście poradzili?.

<p> 

Moje 2000 graja z Paradigm Signature S2 - tu sie ciepelka nie spodziewaj, ale to monitory tracace pewna "genialnoscia", i sa poprostu naturalne w najlepszym tego slowa znaczeniu :) Natomiast wbrew obiegowej opinii Paradigm nie jest tylko do lojenia, u mnie wlasnie sprawdza sie w roznego rodzaju spokojniejszej muzie (nie tylko moja opinia). Natomiast jesli nie chcesz miec natarczywej gory, musisz je odpowiednio okablowac (zajrzyj w moje "o mnie", tam masz caly set). Co do basu zas - coz, nie ma co opisywac, trzeba uslyszec, co te podstawkowe kolumny potrafia, bo opisywac sie tego nie da, za duzo emocji ;). Zwiozlem tez dzis sobie do domu takie maluchy: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0801/pmc.html - owiem o nich wiecej jak sie wygrzeja, ale 25m2 to moze byc za duze wyzwanie dla nich</p>

Edytowane przez Yamnick

Slucham np "Deep Forest" i scene dzwiekowa mam w 3D :) Na wielu utworach scena zachodzi za moje plecy. Masz wrazenie surround.

słuchales moze Cyrusa dla porownania? to jest podobny przedzial cenowy a jesli chodzi o przestrzennosc brzmienia to Yamaha jest jednak od niego slabsza.

ogolnie uwazam, ze Yamaha to swietny sprzet - ma jedna tylko wade, ktorej jej nigdy nie wybacze: za bardzo wyeksponowany przelom srednicy i gory, co skutkuje utwardzeniem dzwieku i obnizeniem muzykalnosci.

słuchales moze Cyrusa dla porownania? to jest podobny przedzial cenowy a jesli chodzi o przestrzennosc brzmienia to Yamaha jest jednak od niego slabsza.

ogolnie uwazam, ze Yamaha to swietny sprzet - ma jedna tylko wade, ktorej jej nigdy nie wybacze: za bardzo wyeksponowany przelom srednicy i gory, co skutkuje utwardzeniem dzwieku i obnizeniem muzykalnosci.

Witam. Cyrusa nie sluchalem. Moze jest jak mowisz. Byc moze to, co ty przypisujesz Yamasze u mnie jest zaleta w polaczeniu ze Statementami Heco. Wogole nie odczuwam tego, co opisujesz przy odsluchu. Mam jednak swiadomosc, ze ta przestrzennosc bardziej zawdzieczam kolumnom. Slyszalem jak yamaha gra na innych peryferiach i nie bylo to porywajace. Nie sprawila nawet, ze chcialem sie nia blizej zainteresowac. Dlatego tez nie wchodzil w rachube zakup tego sprzetu.

Yamaha zaskoczyla i zachwycila mnie dopiero po "przypadkowym" podlaczeniu w salonie audio do Heco - Statementow. Bylem zdumiony jak ten sprzet z tymi kolumnami gra. Jesli Heco z natury cieplo brzmia a do tego wytwarzaja niesamowita przestrzennosc dzieki sredniotonowce w otwartej komorze, to "wady" yamahy, ktore wymieniles niweluja kolumny a pozostaje cale bogactwo mozliwosci tego sprzetu.

Jestem po wielu poszukiwaniach z tego duetu zadowolony. Nie bede juz szukac dalej, bo zawsze znajdzie sie cos, co brzmi inaczej, lepiej, ale znowu inne wady ze soba wnosi i tak w kolo. Ja chce sluchac muzyki a nie szukac wiecznie sprzetu:)) Trafilem w to, co daje mi radosc przy sluchaniu. A o to w tym wszystkim chodzi.

pozdrawiam i dzieki za wskazowke:))

P.S Moje doswiadczenie nauczylo mnie, ze lepiej dobierac sprzet do kolumn, niz odwrotnie. Wyniki sa lepsze i zakres poszukiwan zaweza sie.

Jak zawsze, ograniczaja finanse.

Jesli mamy kiepskie kolumny, to nawet sprzet MBL nie rozwinie skrzydel i bedzie gral na minimum(czyli jak zwykyly przecietny wzmak), bo kolumny nie dadza rady oddac charakterystyke dzwieku.

Jesli kolumny sa ok, to nawet sredniej klasy sprzet moze zachwycic.

Wniosek taki, ze wydasz wtedy mniej pieniedzy i masz fajne stereo.

Jak kupisz MBL do slabych kolumn, to masz dlugi do konca zycia a muzyka bedzie cie frustrowala i przypominala, ze zrobilo sie glupote:)

Edytowane przez adiadi111

tak, yamaha z cieplymi kolumnami gra fajnie.

ja ja kupilem z mysla o polaczeniu z Vienna Acoustics (Mozart lub Bach). Rewelacyjne polaczenie (choc z mniejszym naciskiem na przestrzennosc, to juz rezultat charakteru VA).

zentaur...

Mozarty to ladne i dosyc dobre kolumny. Czytalem w testach, ze maja tendencje do uwypuklania srednich tonow i do akcentowania przedniej sceny, co prowadzi do koncentrowania sie na rytmice i zabarwieniu dzwiekow. Tyle testy. Nie wiem, na ile to sie pokrywa z rzeczywistoscia. Moze akcentowanie przedniej sceny odbywa sie kosztem przestrzeni? No i wtedy trzeba wzmaka, ktory idze w odwrotnym kierunku.

Po twojej wypowiedzi sadze, ze jeszcze nie znalazles swojego "dzwieku". Nielatwa sprawa, ale zycze powodzenia! Jak yamaha nie spelnia oczekiwan, to sprzedc ja i kupic cos innego. Najwazniejsze jest byc zadowolonym z grania a nie z z marek zestawow. Dobry sprzet obroni sie sam:)))

Ja mam zestaw Yamahy s2000 i szukając kolumn słuchałem zarówno Vien (Mozarty i Beethoveny Baby Grand) jak i Heco The Statement (a także wielu innych kolumn). Przez długi czas faworytami były dla mnie Vieny (bardziej do gustu przypadły mi Beethoveny niż Mozarty). Z Yamahą grają bardzo przyjemnie. Myślę, że to brzmienie, które potrafi uzależnić. Niestety mam wrażenie, że nie do końca prawdziwe (chociaż może nie o to chodzi). Kilka dni temu przejechałem pół Polski (do Warszawy mam 400km), żeby posłuchać Heco Statementów i Magnatów Quantum 1009. Magnaty rozczarowały mnie na całej linii (być może to kwestia elektroniki), jednak Statementy zagrały z moją Yamahą bardzo dobrze. Co więcej mam wrażenie, że mniej dodają od siebie, niż VA. To chyba najlepsze kolumny jakie dane mi było słyszeć z Yamahą i chyba, je kupię o ile zdołam przekonać moją lepszą połowę do postawienia takich ogromych czarnych trumien w pokoju.

Edytowane przez nefertiti

Jeżeli chodzi o Dynaudio to słuchałem Yamahy z Focusami 220. Dramatu nie było ale zawsze może być lepiej. Główne problemy dotyczyły basu (jego ilości i kontroli). Podobno Focusy preferują wielokrotnie droższą elektronikę i być może to prawda. Samo brzmienie takiego zestawienia może się podobać, więc być może z podstawkowymi Focusami efekt będzie ciekawy. Musiałbyś posłuchać, bo przekonałem się, że zestawienia, które dla niektórych grają bardzo dobrze dla mnie są zupełnie nie do zaakceptowania (np. Yamaha + Monitor Audio GS60).

zentaur...

Po twojej wypowiedzi sadze, ze jeszcze nie znalazles swojego "dzwieku". Nielatwa sprawa, ale zycze powodzenia! Jak yamaha nie spelnia oczekiwan, to sprzedc ja i kupic cos innego. Najwazniejsze jest byc zadowolonym z grania a nie z z marek zestawow. Dobry sprzet obroni sie sam:)))

Yamahy dawno juz nie mam. pisalem o swoich doswiadczeniach z przeszlosci. co do znajdowania brzmienia, bardzo rzadko trafiaja sie osoby, ktore poprzestaja na jednym brzmieniu. zwlaszcza Ci, ktorzy sluchaja roznego repertuaru. Trzeba troche poeksperymentowac by znalezc swoje brzmienie a i tak moze zdarzyc sie, ze przypadkiem natkniemy sie na przet, ktorego wczesniej nie sluchalismy a ktory odpowiada nam bardziej niz stary. mysle, ze i Ty za jakis czas bedziesz szukal lepszej elektroniki, bo Yamaha jest ok, ale sa lepsi na rynku.

wracajac do kolumn do Yamahy, mi bardzo podobalo sie tez polaczenie Yamahy z Sonus Faber. Warto posluchac.

Sizaru,

Ja przerabiałem Yamahę S1000 z kolumnami Dynaudio X16. Połączenie jest całkiem niezłe, mocny bas, nieźle kontrolowany, nie wlecze się, bardzo ładne barwy na średnicy (aczkolwiek wg. mnie ciut nawet przebawrione), góra brzmi bardzo słodko dzięki tekstylnej kopułce wysokotonowej. Całkiem przyjemne słuchanie, przerabiasz wszystkie płyty niezależnie od realizacji, muzyka płynie, ładnie "wchodzi". Co mi nie do końca pasowało? Zbyt jednak ofensywny bas: na pewno daleko mu do zdudnienia, ale dominuje w brzmieniu - dzięki takiej prezentacji muzyka ma wykop, moc, ale czasem np. w muzyce jazzowej konrabas wychodził mocno do przodu (podkreślam, że kontrola niskich jest dobra). Kontur dźwięków w całym paśmie jest zaokrąglony, prezentacja nie jest bardzo szczegółowa. Jeśli chodzi o wysokie, to jak dla mnie są zbyt słodkie, np. blachy perkusi nie brzmią w naturalny, prawdziwy sposób. Jeśli jednak ktoś lubi tekstylne kopułki, to będzie ok, tym bardziej, że Yamahę ciężko sparować z metalowym tweeterem. Ja mam salon 26 m i nagłaśniały je bez problemu, znoszą duże poziomy glośnosi, BR pracuje wtedy jak suszarka. Miałem też kiedyś Monitor Audio GS 60, jeśli lubisz świetne wysokie, genialne wybrzmienia blach i niesamowitą prestrzenność, to spróbuj coś z MA (seria Silver ma ten sam wysokotonowy). Ale uwaga: brzmienie jest bardzo otwarte, z Ymahą trzeba koniecznie odsłuchać, np. ciężki rok nie brzmi najlepiej. Summa summarum: jeśli chcesz kolumn "do słuchania", X16 są fajne, bardzo muzykalne, jeślo chcesz wsłuchiwać się we wszystkie smaczki, to szukaj dalej.

"Tynk pożera dźwięk" 747

• 2 tygodnie później...

Z definicji powinno byc gut - jednak z defincji sprzet nie gra, trzeba posluchac, ale IMO to moze byc niezle polaczenie, jesli lubisz dzwiek Yamahy, a przeszkadza Ci gora w obecnym zestawieniu.

Myślałem też o dynaudio 42 lub 52 ale te mają 4ohm a na tej ax-550rs pisze min 6ohm.

Dm 2/6 mają juz 6ohm i chyba mają lepszy dźwięk ale trzeba by było posłuchać.

Jeszcze trochę czasu i tuner i CD zastąpi poniższy sieciowy klocek, zresztą już tak Yamaha przedstawia obraz systemu nowej ery :

http://roricon.egloos.com/3434710

http://www.gz008.cn/uploads/100914/1_210547_1.jpg

http://plusd.itmedia.co.jp/lifestyle/articles/1009/09/news043.html

Pewnie za jakiś czas i pianocrafty będą miały standardowo obsługę sieci i twarde dyski. Zresztą według mnie już dzisiaj wszystkie mini wieże powinny odbierać radia internetowe.

Edytowane przez Krak_oN

Jeszcze trochę czasu i tuner i CD zastąpi poniższy sieciowy klocek, zresztą już tak Yamaha przedstawia obraz systemu nowej ery :

http://roricon.egloos.com/3434710

http://www.gz008.cn/uploads/100914/1_210547_1.jpg

http://plusd.itmedia.co.jp/lifestyle/articles/1009/09/news043.html

Pewnie za jakiś czas i pianocrafty będą miały standardowo obsługę sieci i twarde dyski. Zresztą według mnie już dzisiaj wszystkie mini wieże powinny odbierać radia internetowe.

W bardziej zrozumialym jezyku :)

http://www.hifix.co.uk/hifi/audio/yamaha-nps2000-network-player/

Tu mozna kupic:

http://www.afdigitale.it/news/Top-Audio/15550/Yamaha-NP-S2000-liberate-i-vostri-componenti.aspx

Jak sie pogrzebie mozna trafic w okolicacj ~1400.

Hej koledzy :)

Porównywał (odsłuchiwał) może któryś z Was Yamahe S2000 i Creek Destiny?

Bezpośrednio lub w jakimś odstępie czasowym ale z tymi samymi kolumnami.

Jakie spostrzeżenia?

Ostatnio widać ta seria Yamahy mocno staniała, czy może to zwiastun tego że pojawi się niebawem nowszy/wyższy model? Macie jakieś informacje na ten temat.

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Hej koledzy :)

Porównywał (odsłuchiwał) może któryś z Was Yamahe S2000 i Creek Destiny?

Bezpośrednio lub w jakimś odstępie czasowym ale z tymi samymi kolumnami.

Jakie spostrzeżenia?

Ostatnio widać ta seria Yamahy mocno staniała, czy może to zwiastun tego że pojawi się niebawem nowszy/wyższy model? Macie jakieś informacje na ten temat.

Pzdr.

Yamaha z Creekiem - razem nie slyszalem, ale uwazam ze moze byc za duzo dobrego, czyli za jasno, za ostro.

Co do nowosci z serii 2000 - oprocz zlinkowanego wyzej kombajnu sieciowego od okolo roku przebakuje sie o koncowce mocy - narazie to tylko przebakiwania. Ani slowem nie bylo slychac o pre (oczywiscie integra 2000 moze robic za pre i byc moze takie jest zalozenie, ale... Sam nie wiem).

Jednak o zadnym nastepcy serii 2000 nie slyszalem ani nie wyguglalem - to ma byc top oferty, moze bedzie poprawiany, zmieniany, ale IMO zostanie jako top. Yamaha przyjela strategie rozwoju "w druga strone" - pojawily sie serie 500 i 300, ktore z zalozenia maja byc bardziej dostepne "dla Kowalskiego".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.