Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Na niemieckim ebayu pojawiła się do sprzedaży AX-2000, choć cena nie jest niska to maszyna warta uwagi, zwłaszcza że ma w sobie super procesor c/a.

Wyświetl postUżytkownik mariuszdab dnia 21.09.2013 - 10:25 napisał

Witam, moje wpisowe, to Piano 810, ale do rzeczy. Parę lat temu uparłem się na jakąś przyzwoitą namiastkę kolumn NS-1000M. Swojego czasu zasugerowałem się modelem NS-30X. Transakcja nie doszła do skutku gdyż zostałem oszukany. Po jakimś czasie znów trafiła się możliwość zakupu, ale okazało się, że to wałek i znów przysłowiowa dupa. Obecnie mam możliwość zakupu wspomnianych kolumn ale zapał w międzyczasie ostudził się i powstaje pytanie, czy to faktycznie będzie namiastka NS-1000M?, czy tego typu zakup w ogóle będzie miał sens?. Na chwilę obecną aplikacja do Piano a w przyszłości kto wie może z czymś bardziej wyrafinowanym.

Może ja odpowiem :)

Nie kolego, kolumny Yamaha NS-30X to żadna namiastka monitorów Yamaha NS-1000M. Yamahy NS-30X są z otworem bass-refleks, a Yamahy NS-1000M to są kolumny z obudową zamkniętą. W efekcie rodzaj basu, w tych modelach jest "inny". Nie chcę wywoływać tu jakiejś dyskusji - kłótni, ale brzmienie kolumn Yamahy z serii NS z obudową zamkniętą, jest moją małą pasją.

I tak kolejno:

Yamaha NS-500M / NS-500Ma. (woofer 12''). (Kolumny najbardziej zbliżone dźwiękiem do modelu NS1000M. Wg. użytkowników portalu audiokarma.org mają 90% dźwięku modelu NS-1000M.

Modele NS-200M / NS-200MA to "mniejsi bracia" uprzednich modeli (woofer 10'').

Yamaha NS-690 (woofer 12''), (w trzech wersjach rozwojowych). Kopułki głośników średnio-tonowego i wysoko-tonowego. są tekstylne,

Yamaha NS-590 (woofer 12'') konstrukcja zrobiona przez techników Yamahy z hasłem: zróbmy kolumny o dźwięku Yamah NS-1000M, a le za pół ceny :) Ten model bywa "od czasu do czasu" na niemieckim ebay-u. Na Allegro b. rzadko.

Yamaha NS-75T (woofer 12'') -rodzynek z rynku USA (kopułki tytanowe).

OK, i teraz podam ci modele, które moim zdaniem mogą stanowić "namiastkę" brzmienia modelu NS-1000M. Posiadają co prawda kopułki tekstylne, bądź tytanowe, ale moim zdaniem generują naprawdę przyzwoity dźwięk.

Yamaha NS-100M (kopułki tekstylne)

Yamaha NS-366 (wersja na Europę), bądź ich kapitalny odpowiednik na rynek USA model NS-70T (kopułki tytanowe).

Yamaha NS-344

Oraz cała gama modeli, dwudrożnych, stanowiąca nawiązanie do tego co wymieniłem.

Witam. Czy istnieje jakiś wykaz rocznikowy amplitunerów kina domowego yamaha ? Np. że w danym roku są podane modele w kolejności od najsłabszego do najdroższego. W internecie nic takiego nie znalazłem, a bardzo by się przydało, bo na stronie yamahy jest mydło i powidło.

Hej, tu znajdziesz to o co prosiłeś inie tylko :-)

http://vintage-hifi.at/

Dzisiaj dokupilem do mojej Jamaszki DAC Beresford Buchmaster mark1..... I szczerze to nie widze wiekszej w różnicy w odtwarzaniu muzyki.... Własciwie to w ogóle nie widze różnicy... i co do diabła??

• Redaktorzy

ja mam ochotę na taką Yamaszkę :) http://www.ebay.pl/i...=item3a864de2c3

mógłby mi ktoś podać tylko liczby jakie padną we wtorkowym losowaniu w lotto ?

Piękna!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

ja mam ochotę na taką Yamaszkę :) http://www.ebay.pl/i...=item3a864de2c3

mógłby mi ktoś podać tylko liczby jakie padną we wtorkowym losowaniu w lotto ?

Wow - najwypaśniejsza z wypaśnych Yamaszek z serii GT2000 - marzenie...

Informacja. Na allegro pokazały się kolumny Yamaha NS-266. Stan wizualny: b.dobry. Doskonale znam ten model, taki sam odsłuchiwałem u kolegi z Gdańska. Kopułki głośników średnio- i wysoko- tonowych tytanowe, papierowy woofer (20cm średnicy). Całe wnętrze wypełnione wełną mineralną, opracowaną przez konstruktorów Yamahy. (taka sama wełna jest w modelach NS-10M czy NS-1000M. Efektem jest kapitalny bas. Konstrukcja zamknięta. Kolumny świetnie współpracują ze wzmacniaczami o ciepłym brzmieniu - sprawdzone :) Jedyne do czego można się przyczepić to mniejsza średnica głośników niskotonowych , niż w modelu NS-366 (25 cm).

link do allegro:

http://allegro.pl/yamaha-ns-266-kolumny-i3688938879.html

Upss,,, właśnie skończyłem pisać post, a tu patrzę już sprzedane. Niestety....

Edytowane przez runik2

Witam.

Może ktoś poszukuje tunera do kompletu?Mam na sprzedaż yamahę TX-680RDS.

http://www.gumtree.pl/cp-inny-sprzet-audio/krakow/yamaha-tx-680rds-543468095

Pozdrawiam,Jacek.

• Redaktorzy

Kupilem dzisiaj kolejna Yamahe! W Lidlu model YPT-230. Sprzecior co prawda kupilem swojej 2,5-letniej corce, ale sam mam w planach nauczyc sie grac na klawiszach. Pudlo otwieramy "na Mikolaja".

I jakie wrażenia, wygląda na kawał solidnego klocka, a jak gra w odniesieniu do CD z podobnego pułapu cenowego ?

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

W przypadku streamerów oprócz jakości dźwięku b.ważne jest oprogramowanie.

Nie wiem jak jest w przypadku Yamaszki ale streamery Denona czy Marantza kuleją jeśli chodzi o interfejs.

Najlepszy soft ma Linn ale to już nie ten pułap cenowy.

• Redaktorzy

A propos NP-S2000. Słuchałem niedługo. W salonie. Przede wszystkim było to, czego nienawidzę, a mianowicie problemy z łącznością WiFi. Pewnie to nie wina samego urządzenia, ale wkurza mnie jak mam słuchać i nagle coś nie chce się łączyć.

Puszczana była muzyka, której nie znałem. Przede wszystkim pamiętam brak jakiejkolwiek głębii dźwięku. O lokalizacji źródeł pozornych można było zapomnieć. Pewnie to wina kolumn, ich ustawienia, być może i odtwarzacza. Scena taka sobie. Wyuchodziła lekko poza kolumny. Stereofonia bardzo dobra. Dźwięk bardzo czysty. Czyste wysokie tony. Co do barwy - nie ocenię tego, bo musiałbym posłuchać kawałków które znam. Czyste techniczne granie. W wokalach nie słyszałem ciepła, które daje często dobry winyl. Ale powtarzam, że nie mam porównania, bo kawałki puszczane były mi obce. Nie moja estetyka muzyczna. Radia nie słuchałem.

Generalnie chciałbym mieć taki odtwarzacz, bo pasowałby to moich klocków Yamahy. Jednak preferowałbym Linna Sekrit DS-1. Tam dopiero doznałem szoku, ale tam były inne warunki odsłuchowe, inne kolumny, inny człowiek, który mi go prezentował, więcej czasu na słuchanie i muzyka, którą uwielbiam :)

• Redaktorzy

Amplituner stereo R-S700 i odtw. CD-S700. A niedawno kupiłem córce Yamahę YPT-230 w Lidlu w niezłej cenie ;)

Niedawno nabyłem tuner T-7 (znowu za śmieszne pieniądze :) - jak skończę go pucować, to wrzucę zdjęcie) - generalnie piękny sprzęt, jakość dźwięku jest niesamowita - to ostatni z wyższej półki analogowych tunerów Yamahy. Opisany na forum: http://www.klub.audiostereo.pl/recenzje/oldie-goldie-tuner-yamaha-t-7-art272.html

Jednak przypadkiem trafiłem na tuner T-9 - który wygląda na lepszą wersję T-7 - jednak z moich poszukiwań wychodzi, że był sprzedawany tylko w Japonii :( (jak sporo innych topowych klocków Yamahy z dawnych lat): http://audio-heritage.jp/YAMAHA/tuner/t-9.html - a szkoda, bo robi wrażenie.

Ogólnie ciekawe rozwiązanie to pamięć utworów - silniczek przesuwa mechanizm na zapamiętaną pozycję - niestety po latach mechanizm to się zaciera, to gdzieś smar ma już właściwości zbliżone bardziej do kleju - ale pracuję nad tym. W każdym razie jakość materiałów jest taka, że wg. mnie wystarczy konserwacja i będzie jak nowy. Poza tym w moim modelu wylana była bateryjka/akumulatorek - który jak narazie nie wiem do czego jest.

Szkoda, że brakuje mi kilku modeli tunerów (może ktoś je zna) do porównania (T-1000 lub T-1020, CT-7000, TX-1000, TX-2000 i oczywiście T-2) czy też wyższych modeli Amplitunerów (CR-1/2/3 020, CR-1000, R-1/2 000, RX-1100). Może z czasem coś dodam. A porównanie będę robił na pewno. Jak narazie w związku z zakupami muszę pożegnać się z Amplitunerem RX-550 i wzmacniaczem AX-730.

Edytowane przez Varrol

Niedawno nabyłem tuner T-7 (znowu za śmieszne pieniądze :) - jak skończę go pucować, to wrzucę zdjęcie) - generalnie piękny sprzęt, jakość dźwięku jest niesamowita - to ostatni z wyższej półki analogowych tunerów Yamahy. Opisany na forum: http://www.klub.audiostereo.pl/recenzje/oldie-goldie-tuner-yamaha-t-7-art272.html

Jednak przypadkiem trafiłem na tuner T-9 - który wygląda na lepszą wersję T-7 - jednak z moich poszukiwań wychodzi, że był sprzedawany tylko w Japonii :( (jak sporo innych topowych klocków Yamahy z dawnych lat): http://audio-heritage.jp/YAMAHA/tuner/t-9.html - a szkoda, bo robi wrażenie.

Ogólnie ciekawe rozwiązanie to pamięć utworów - silniczek przesuwa mechanizm na zapamiętaną pozycję - niestety po latach mechanizm to się zaciera, to gdzieś smar ma już właściwości zbliżone bardziej do kleju - ale pracuję nad tym. W każdym razie jakość materiałów jest taka, że wg. mnie wystarczy konserwacja i będzie jak nowy. Poza tym w moim modelu wylana była bateryjka/akumulatorek - który jak narazie nie wiem do czego jest.

Szkoda, że brakuje mi kilku modeli tunerów (może ktoś je zna) do porównania (T-1000 lub T-1020, CT-7000, TX-1000, TX-2000 i oczywiście T-2) czy też wyższych modeli Amplitunerów (CR-1/2/3 020, CR-1000, R-1/2 000, RX-1100). Może z czasem coś dodam. A porównanie będę robił na pewno. Jak narazie w związku z zakupami muszę pożegnać się z Amplitunerem RX-550 i wzmacniaczem AX-730.

Witaj! TX-1000 i 2000 to bardzo dobre tunery, choć są blizniacze różnią się nieco brzmieniowo, mam obydwa ale na stałe mam podpięty TX-2000, słuchanie z niego pr3 Polskiego Radia to prawdziwa przyjemność. Pozdrawiam.

Witam wielbicieli Yamahy. Poszukuję informacji o pilocie do CDX-750E. Może ktoś ma taki sprzęt i może podzielić się wiedzą ? A może ktoś kupił jakiś zamiennik lub pilot uniwersalny i jest zadowolony z jego działania ?

W.

Wojtek

Witaj! TX-1000 i 2000 to bardzo dobre tunery, choć są blizniacze różnią się nieco brzmieniowo, mam obydwa ale na stałe mam podpięty TX-2000, słuchanie z niego pr3 Polskiego Radia to prawdziwa przyjemność. Pozdrawiam.

Oj zazdroszczę - jeszcze TX-1000 można dostać czasem za ok 500zł, ale TX-2000 to już rodzynek (jak i cała seria).

Witam wielbicieli Yamahy. Poszukuję informacji o pilocie do CDX-750E. Może ktoś ma taki sprzęt i może podzielić się wiedzą ? A może ktoś kupił jakiś zamiennik lub pilot uniwersalny i jest zadowolony z jego działania ?

W.

A jakich informacji poszukujesz? Mam aktualnie bardzo podobny cdx-550. Piloty zamienniki działają, ale nie polecam - lepiej poszukać używanego na Allegro. W Yamahach piloty pasują pomiędzy sobą - wyjątkiem jest model cdx-630.

• 2 tygodnie później...

Kontynuuję swoje członkostwo w klubie - z retro klockami z lat 70-tych, długo i wybrednie zbierana mała kolekcja, łącznie ma ok 140 lat !! ;-)

post-27704-0-13912700-1387067035_thumb.jpg

Edytowane przez yamaha-mr
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.