Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

róznica to nie 2 tyś tylko 4-5 kPLN

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Za te 2k, jaka różni te cd, to kupisz niezły DAC, i po problemie.? -:)

dokładnie :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Będziesz miał bi-wiring, wewnątrz są tylko dwa kanaKły.

dzięki. bi wire chyba mi nie pomoże.

generalnie mam problem z wysokimi, zwłaszcza talerzami, które są strasznie męczące i mało selektywne z moimi MA BX2.

może macie jakąś radę jak je uspokoić ? loudness nie pomaga, zmniejszanie treble także.

metalu w stylu slipknot słucha sie bardzo ciężko na tym sprzęcie.

R-S700 + MA BX2 + chord silverscreen + FIIO E07K + FIIO E09K.

dokładnie :-)

Dzięki za odwiedziny, zapraszam częściej.

Kiedyś miałem ładniejszy profil, ale przez

przypadek skasowałem, i nie chciało mi się

ponownie pisać, bo było tego dużo.Pozdrawiam.-:)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Dzięki za odwiedziny, zapraszam częściej.

heheh ... szukałem info o kablach u osób, które mają Y S2000.

PS.

Ostatecznie zasiliłem konto TopHiFi nie tylko Yamaha S2000, ale także audioquest :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Ależ zapraszam, jaki kabelek Kolega kupił, jeśli to nie tajemnica.?-:)

RCA: Audioquest Red River

Głośnikowy: Audioquest Rocket 33 (z konfekcją Audioquest)

... myślę też o XLR, ale jeszcze nie wiem jaki ? Może jakaś podpowiedź - sprzedawca zachwalał Audioquest Columbie (jako kupujący kolumny mogę kupić te XLR'y za ok 900pln)

PS.

w sumie to sam nie wiem czy wierzyć w to, że kabel ... daje róznicę ... porównam jutro jak zamienię je z tymi z Castoramy 2.5 kwadrat :)

Edytowane przez kondi!

Głośnikowy: Audioquest Rocket 33 (z konfekcją Audioquest)

Ten model miałem, ale tak do końca mi nie podszedł, i zmieniłem, na-już wiesz !

Z AudioQuest-a XLR, miałem King-Cobra, ale też zmieniłem, na-też już wiesz !

Columbi nie słyszałem, zapewne podobna szkoła grania AudioQuest.

Moim zdaniem AudioQuest, robi dobre kable, ale nie zawsze wszystko pasuje

do systemu, naszych preferencji brzmieniowych.Powodzenia w zabawę z kabelkami,

to jednak żmudna procedura. Pozdrawiam.-:)

Powodzenia w zabawę z kabelkami,

to jednak żmudna procedura. Pozdrawiam.-:)

... i kosztowną jak zdążyłem zauważyć :-(

A właśnie ... mając Audioquest Red River RCA czy jest sens (?) zainwestować dodatkową kasę na XLR'y ? Wydając nawet "okazyjne" 900pln na XLR'y Columbie mam wrażenie, że to "przerost formy nad treścią" ... ?

Tą kasę można "zmagazynować" na późniejszy upgrade np. wzmacniacza na 2100 :D

"okazyjne" 900pln na XLR'y Columbie mam wrażenie, że to "przerost formy nad treścią" ... ?

Wyjścia XLR mają wyższe napięcie niż RCA.Druga sprawa, to jeśli połączysz wzmak, i cd, po XLR,

to będziesz miał system w pełni zbalansowany.Trzecia sprawa, to jeżeli masz wyższe napięcie po

XLR, to system będzie grał trochę głośniej jak po RCA, przy takim samym ustawieniu power

we wzmacniaczu.Ogólnie moim zdaniem w tym systemie gra to trochę lepiej po XLR, albo

to tylko moje urojenie.Pozdrawiam Mariusz.-:))

i kosztowną jak zdążyłem zauważyć

P.S. No niestety, ja bym polował na coś z drugiej ręki, no chyba że dostaniesz taki upust że nie warto się w to bawić.-:)

Ja bym brał tą Columbie, za ta cenę, ale tylko po odsłuchach, i to wielo godzinnych, niech Ci wypożyczą za kaucją.-:))

Mając King-Cobre XLR, dopiero po paru tygodniach się zorientowałem, że to nie jest to czego oczekiwałem.

Audioquest Red River

Ten model też mają XLR, także wypożycz oby dwa, posłuchaj, i podejmij decyzję, nie śpiesz się, bo jak Ci po pewnym czasie

przestanie się podobać za dużo stracisz, przy odsprzedaży.Starczy marudzenia, idę spać, pozdrawiam.-:)

kable...

Radzę sprawdzić Colorado XLR wart swojej ceny, (najlepszy miedziany AQ, budowa i izolacja z najwyższej półki AQ).

Columbia niewiele różni się brzmieniowo od King Cobry (Cobrę miałem przed Colorado), porównywałem Cobrę RCA z Columbią XLR - było trochę lepiej ale minimalnie (ta sama budowa plus bateryjki i dodatkowa izolacja - obecnie Cobrę AQ zastąpił Yukonem).

Przy Colorado XLR było znacznie lepiej ale i niestety drożej - kabel zastąpił u mnie dwa lata temu Cobrę (testowałem kilka innych dobrych kabli i było podobnie albo gorzej).

Red River to solidny model podstawowy (przewodnik LGC) i ma pewne ograniczenia (góra, rozdzielczość) ja kiedyś od niego zaczynałem (sto lat temu nazywał się Turquise).

Po XLR jest trochę lepiej, radze to sprawdzić wypożyczając z Top HiFi Red River na XLR.

ps. oczywiście mam zastaw 2000/2000 i... kable dają ogromną różnicę.

Pozdrawiam

Edytowane przez sep
  • Redaktorzy

w sumie to sam nie wiem czy wierzyć w to, że kabel ... daje róznicę ... porównam jutro jak zamienię je z tymi z Castoramy 2.5 kwadrat :)

Pawiłem się kiedyś kablami YdYp 1,5mmkw i 2,5mmkw. Ciekawe doświadczenia ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ja miałem plecionkę, 2.5mm2, potem, 4mm2, i poległy przy podstawowym Rocket 33, a on poległ przy Midnight-u.

Kondi!, jakie kolumny kupujesz. ?? -:)

oczywiście mam zastaw 2000/2000 i... kable dają ogromną różnicę.

Kolego jak spisują się Yamahy, z Guliettą.??-:)

Zły wybór... :o(

Daję Ci maksymalnie 8 miesięcy w takim zestawieniu.

heheh ... nie lubię czekać :-)

Zaintrygowany Waszym oburzeniem stwierdziłem, że może coś w tym jest, dlatego postanowiłem spróbować sprawdzić inne zestawienie :-)

Przesłuchałem ProAc Response D18 oraz, tak zachwalane przez Was, Vienna Acoustics Mozart Grand SE ... miałem jeszcze w planie wybrać się na przesłuchanie ATC, ale stwierdziłem, że nie chcę podstawkowców, a podłogówki ATC są już przegięciem cenowym dla mnie.

Summa summarum - muszę przyznać, że tylko jedne kolumny "zdały test" zespołu Lard przy utworze

... jak nie trudno się domyśleć zdały je Vienny :-) Na tym utworze wykładały się wcześniejsze kolumny (B&W, Proac'i, PSB, ... a nawet Sonus Faber). Faktycznie Vienny mają w sobie takie "fajne ciepło", które w połączeniu z Yamahą daje super sympatyczne danie !

No cóż coś trzeba było zrobić z tą sytuacją .. szybko sprzedałem B&W 704 i od wczoraj jestem posiadaczem Vienn, a dokładnie rewelacyjnego modelu Vienna Acoustics Mozart Grand SE w przepięknym kolorze cherry. Muszę przyznać, że ta legendarna wręcz jakość wykończenia Vienn ma w 100% pokrycie w faktach ... dopracowany jest tu każdy detal ... nie mówiąc już, że w pudełku znajdują się białe rękawiczki (najbardziej spodobały się je mojemu synowi) :D

Temat poszukiwań mojego docelowego sprzętu mogę chyba zamknąć na jakiś czas ... obecnie gram na:

Yamaha A-S2000 (ponoć już jest to biały kruk ... niedostępny w sprzedaży)

Yamaha CD-S2000 (udało mi się wyrwać ostatnią sztukę w Polsce .. także już ich nie ma)

Yamaha CT-710 (jestem dumny, że mam tuner z 1976r)

Vienna Acoustics Mozart Grand SE (jeszcze raz dzięki za inspirację w poszukiwaniu innych kolumn niż B&W 704)

oraz kable głośnikowe (Audioquest Rocket 33 z konfekcją Audioquest) i RCA (Audioquest Red River) ... myślałem też nad XLR'ami ..ale chyba odpuszczę.

PS.

Musze przyznać, że z początkowych planów zamiany sprzętu na coć lepszego nie przypuszczałem, że tak mocno zasilę kasę AudioKlanu/TopHi-Fi :-) A tak na marginesie polecam oddziały Top-HiFi w Krakowie i Poznaniu - super sympatyczna obsługa !

(Audioquest Rocket 33 z konfekcją Audioquest)

Jak się już osłuchasz, wypożycz wyższy model, możesz być mile zaskoczony.

myślałem też nad XLR'ami ..ale chyba odpuszczę.

Myśl dalej, bo warto, ale najpierw osłuchaj się z tym co masz, a masz czego słuchać,

i na dobrym sprzęcie.Potem pobaw się w kabelkomanię, bo naprawdę warto.

Włącznie z sieciówkami.Tylko nie śpiesz się, lepiej dużo słuchać, a zmiany jeśli wprowadzać to powoli.Pozdrawiam.-:)))

P.S. Zapomniałem pogratulować tak zacnych klocków, i dobrego wyboru, oby banan nie znikał

z Twojej twarzy podczas słuchania.Ale spróbować za jakiś czas warto, to co napisałem powyżej.-:))

Edytowane przez kiza

Gratulacje kondi!. Wspaniały zestaw. Chyba się wybiorę do tophifi w Krakowie posłuchać z Yamahą kolumn Vienna. Martwi mnie niedostępność a-s2000, bo skarbonke powoli zapełniam a na 2100 ze względu na cenę szans nie będzie. Cieszę się więc moją ax700 i poluję na cd z tej epoki w dobrym stanie i dostępnym laserem.

pogratulować tak zacnych klocków, i dobrego wyboru

Jest takie angielskie pisemko audio "What Hi-Fi", które już tak nie zachwyca się naszym bohaterem:

http://www.whathifi.com/review/a-s2000

Wymieniona gazetka wycenia wzmacniacz na 3 gwiazdki co w ich kwalifikacji oznacza słaby sprzęt.

Wiarygodność pisemka jest dyskusyjna gdyż u nich zwykle najwyższe noty dostają lokalne marki.

Piszę o tym żeby dodać trochę dziegciu do beczki miodu.

Ja na szczęście czytuję pisemka audio ale kupuję to co mi się podoba a nie innym.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów użytkujących serię 2000.

Jest takie angielskie pisemko audio "What Hi-Fi", które już tak nie zachwyca się naszym bohaterem:

Witaj, Kolego.

Dziesięć lat prenumerowałem miesięcznik Audio, oprócz tego kupowałem inne gazety, o tej tematyce.

Teraz, od kilku lat, nie kupuję żadnych czasopism tego typu, ufam własnemu słuchowi.Pamiętam

recenzję na temat zastawu S-2000, z miesięcznika Audio, były same ehy, i ohy.Właśnie pod wpływem

tej recenzji zainteresowałem się tymi klockami.Pisali, że jak by to była typowo audiofilska firma, to

każdy z klocków by był wyceniony na ponad 10tyś. zł. "może i tak", kto ich tam wie.Ja się cieszę

z tego co mam, a, co piszą lub mówią o tych klockach, to mnie już za bardzo nie interesuje, mam

wyrobione swoje zdanie, zresztą Ty chyba też.Także ja traktuje każdą recenzję z przymrużeniem

oka.Pamiętasz, afery, gdy jakaś tam audiofilska firma sprzedawała klocek za ciężkie tysiące dolarów,

a w środku był Japoński przeciętniak za ok. tysiąc dolarów.Także, ja wiem swoje, zresztą Ty też,

i kupuję to co mi się podoba, i na co mnie stać, chociaż z dużymi wyrzeczeniami.

Pozdrawiam serdecznie.-::))))

P.S. Zresztą pięć gwiazdek musi być zarezerwowane, dla klocków wartych wilii.

Chyba że dorobią jeszcze pięć gwiazdek.-:)

... a ja dziś czytałem sobie http://audio.com.pl/pdf/testy/odtwarzacze%20cd/cd_s3000_as3000.pdf ... i muszę przyznać, że bardzo fajnie napisany artykuł !

PS>

ciekawe jakie będą opinie nt. serii S2100 (oraz odsłuch vs. S2000)

Jarula, bez kompleksów.!!??

ODSŁUCH

Dzisiaj sprzęt ocenia się nie przez pryzmat

parametrów, nawet nie odsłuchów, ale jego

ceny i marki, jaka za nim stoi. Tak jest i nie-

łatwo to można zmienić. Ludzie potrzebują

jakichś przesłanek i kryteriów swoich wyborów.

To, co było łatwo czytelne – czyli parametry –

zostało uznane (po części słusznie, po części

nie) za bezużyteczne. Mieliśmy słuchać. Ale

tak naprawdę... nie wszyscy wierzą w to, co

słyszą. Szukają więc podpowiedzi, co powinni

usłyszeć? Podpowiadają pisma, fora, znajomi.

Ogromne tu pole do nadużyć, niekompetencji,

manipulacji, uprzedzeń, zachowań stadnych,

snobizmu, naiwności... Nie ustalono bowiem

pewnych, uniwersalnych i łatwych zasad

oceniania jakości sprzętu. Większość szuka

po omacku, używając jako drogowskazów

ogólnie uznanych „prawd” i często niemądrych

przekonań.

Oglądając i słuchając najnowszej Yamahy

bez żadnych uprzedzeń, można zdać sobie

sprawę z tych rozdźwięków, jakie opisałem

w felietonie dwie strony dalej. Gdyby podobne

urządzenia zaproponowała fi rma mocno

osadzona w hi-endzie, mogłaby zażądać za

nie dwa razy więcej i nikt by nie mruknął.

Jeżeli bardzo wysoko ocenialiśmy relację

jakości do ceny urządzeń serii „2000”, to chyba

nie uznawaliśmy tym samym, że Yamaha

osiągnęła absolutny szczyt w skali bezwzględ-

nej; chyba też nie powinniśmy wówczas

sądzić, że Yamaha nie potrafi jeszcze więcej...

A skoro tak, to zapowiedź urządzeń wyższej

serii powinna zrodzić uzasadnioną nadzieję

na spotkanie z doskonałymi urządzeniami,

których cena będzie w pełni usprawiedliwiona,

a nie dokładnie na odwrót – wywoływać szy-

dercze komentarze, że ktoś oszalał... Z kolei

teraz, mając już przed sobą owe urządzenia,

sprawdzimy ostatecznie, kto miał rację...

Czyżby? Na forum ktoś dalej dopisał coś w tym

guście: „teraz jak pismaki dostaną tę Yamahę

do testu, to wysmażą takie relacje, i że i głuchy

usłyszy, że gra pięknie.” No jasne, sprawa była

z góry przesądzona. Yamaha grać nie może,

a my napiszemy, że może. No to piszemy, tego

przecież wszyscy od nas oczekują. Do porówna-

nia użyłem systemu

2000

, który zresztą kiedyś

posiadałem. Po co szukać dalej? Wielu będzie

przecież się zastanawiać, czy komponenty serii

3000

są „naprawdę” i „o ile” lepsze od znanych

dwutysiączek, a te z kolei zdobyły sobie na tyle

dobre (głównie bardzo dobre) oceny, że nie

można kwestionować, iż poprzeczka zostaje

zawieszona dostatecznie wysoko.

... a ja dziś czytałem sobie

Dzięki za interesujący test, w którym też są wymieniane klocki z serii S-2000.

Wcale tak źle o nich nie piszą !!?? Zapożyczyłem od Ciebie, tekst w powyższym poście, chyba się nie gniewasz .?? Pozdrawiam.-:))

Witam.

Może podpowiecie mi co dzieje sie z kolumnami.

Mam yamahe as 700 zgrana z monitor audio bx6. Problem polega na tym,ze jedna z kolumn gra ciszej i plytko w porownaniu do drugiej, pomyslalem o zmianie stron i wychodzi na to ,ze kolumna ma jakis problem- jak podlączylem ja odwrotnie biegunami to nic sie nie zmienilo- a powinno byc chyba jeszcze gorzej. Ten zestaw mam od okolo 2 miesiecy., wczesniej lekko balansowalem bo sodzilem ,ze akustyka pokoju jest inna ,ale nawet po zmianach stron kolumna gra ciszej i bez glebi.

Bede dzwonil do serwisu w poniedzialek i chyba odesle kolumne:(

Witam.

Może podpowiecie mi co dzieje sie z kolumnami.

Mam yamahe as 700 zgrana z monitor audio bx6. Problem polega na tym,ze jedna z kolumn gra ciszej i plytko w porownaniu do drugiej, pomyslalem o zmianie stron i wychodzi na to ,ze kolumna ma jakis problem- jak podlączylem ja odwrotnie biegunami to nic sie nie zmienilo- a powinno byc chyba jeszcze gorzej. Ten zestaw mam od okolo 2 miesiecy., wczesniej lekko balansowalem bo sodzilem ,ze akustyka pokoju jest inna ,ale nawet po zmianach stron kolumna gra ciszej i bez glebi.

Bede dzwonil do serwisu w poniedzialek i chyba odesle kolumne:(

Jeśli jest na gwarancji to nie ma problemu. A głośnik wysokotonowy gra?

Jak się zgrywa Yamaha z tymi kolumnami ,sam posiadam Yamahe AS500 jestem ciekawy porównania do AS700

Pozdrawiam

Porownywałem as 700 z psb dali zensor paradigm 9v7 elac 67 warfandele i bx6. Podpasowały mi monitor audio poniewaz górą nie sa natarczywe srednica jest szczegółowa a bas jest jak na moja muzyke metalowa tam gdzie trzeba- paradigmy mialy glebszy doł ,ale srednica byla wycofana i gora za ostra. Podkusiła mnie tez cena ktorą uzyskałem po targowaniu 2600zl za nowe ,ale teraz sie zastanawiam czy oby napewno były nowe jak mam dziwny objaw slabszej jednej kolumny. Jutro zadzwonie i ciekawy jestem co jest przyczyną - bo niby gra dobrze,ale sluchajac je z bliska i z balansem to slychac ze jedna z nich gra miej wyraziscie i z mniejsza dynamiką ( cos pewnie ze zwrotnicą)bo co innego

To niekoniecznie muszą być kolumny. Zamien kabelki głośników we wzmacniaczu i posłuchaj, czy to ta sama kolumna gra inaczej. U mnie tez tak jest w RX 396. Winny jest wzmacniacz.

To niekoniecznie muszą być kolumny. Zamien kabelki głośników we wzmacniaczu i posłuchaj, czy to ta sama kolumna gra inaczej. U mnie tez tak jest w RX 396. Winny jest wzmacniacz.

Ale ja kolumny przestawialem i kolumna ktora grala gorzej nadal gra slabiej od drugiej

• Redaktorzy

sam posiadam Yamahe AS500 jestem ciekawy porównania do AS700

Pozdrawiam

AS700 jest po prostu mocniejszy. Wbudowane preampy aż tak bardzo chyba się nie różnią. Chociaż porównywałem oba piece ponad 2 lata temu, to i pamięć już nie ta ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

AS700 jest po prostu mocniejszy. Wbudowane preampy aż tak bardzo chyba się nie różnią. Chociaż porównywałem oba piece ponad 2 lata temu, to i pamięć już nie ta ;)

No mocniejszy na pewno chociaż MOC 100WAT w modelu AS300 szokuje

Witam.

Yamaha AS700 ma trochę większe trafo,większe kondensatory w zasilaczu i po parce dodatkowych tranzystorów na kanał.

No tak to widoczne różnice w budowie a jakie są różnice w brzmieniu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.