Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedź w stylu "wujek dobra rada". Nie pisz o tym jakbyś chciał żeby było tylko co jest realne.
"przytargaj i porównuj" ? co z czym? Podłączali mi na przemian as-2100 (ich salonowy, mój taki sam, jeszcze wtedy niesprzedany został w domu bo po co miałbym go wozić) i as-3000. Nic nie musiałem "przytargać" bo chyba nie zakładasz, że powinienem wieźć 300 km do Wa-wy swoje podłogowe kolumny (wtedy Focusy 380) ważące po prawie 40 kg każda. Podłączyli mi jakieś w miarę podobnej klasy. Czego chcieć więcej, do porównania dwóch wzmacniaczy? Chodziło o różnice na tym samym zestawie. To nie było porównanie np. wzmacniacza klasy AB z lampowym, które na tych samych kolumnach grałyby różnie i trzeba by było porównać różne zestawienia, tylko dwóch podobnych konstrukcji, z których jedna bardziej dopracowana ale moc,DF, topologia, czułości wejść itp. prawie identyczne. W zasadzie najistotniejsza różnica to transformator EI vs. toroid  Miałem swoje płyty, był też dostępny streaming, to na prawdę bardzo dobre możliwości porównawcze i wystarczające do podjęcia decyzji. Żonglowanie kablami, kolumnami, źródłami w tym konkretnym przypadku to przerost formy nad treścią ale każdy robi wedle uważania, Ty teoretyzujesz o czymś co jest bardzo trudne, w praktyce niewykonalne, a ja działałem realnie. Kolega, który prosił o radę sam oceni co jest w stanie zrobić i jeśli poczyni jakieś kroki to może podzieli się tym na forum.
To właśnie próbuję Ci wyjaśnić, że takie porównanie może dać efekt opisany przez Ciebie w postaci 10%.
Piszesz podpięli jakieś głośniki dobrej klasy i w zasadzie jazda. A szkopuł leży w tym że cała reszta , źródło, sekcja anlogowa, itd jeśli jest z niższej półki niż element najbardziej wartościowy w systemie, to nie usłyszysz tego jak zagra. Rozumiem, że nie będziesz targał głośników, ale reszta? Kabel, cdek, dac? czemu nie ? Grasz w innych warunkach, najprawdopodobniej nie określisz co w prezentowanym systemie jest do dupy z a chcesz upgradować "domowe" brzmienie. To się kupy nie trzyma.
14 minut temu, Mikellino napisał:

To się kupy nie trzyma.

Trudno się nie zgodzić odnosząc się do tego co piszesz😉

Ale to jest tylko moja subiektywna ocena, a każdy postępuje jak uważa. Ty sobie żongluj biżuterią, jeśli sądzisz, że zmiana kabla etc. będzie miała znaczący wpływ na potencjał wzmacniacza. Ja uważam dokładnie odwrotnie i nie potrzebuję do jego oceny, a tym bardziej do oceny różnicy między wzmacniaczami  kabla za pierdylion, bo moim zdaniem kluczowe cechy da się wychwycić na przysłowiowym "kablu od lampki nocnej". Oczywiście w domu używam przyzwoitych kabli ale żeby je wozić do salonu i cudować w testach porównawczych wzmacniaczy to zbędna przesada. Zresztą w salonie też na "sznurówkach" to  nie grało.

Na tym proponuję zakończyć dyskusję między nami bo do niczego nie prowadzi, każdy ma swoje zdanie i to jest normalne. Pozdrawiam.

Edytowane przez audiofan01
  • 2 tygodnie później...

Panowie gram od dłuższego czasu na starszych klockach Yamahy. Pre CX-830 i końcówka MX-830 (CX-630 i MX-630 miałem chwilę wcześniej). Urządzenia w pełni sprawne i w pięknym stanie. Napędzają Elac FS217. Źródła to Yamaha CDX-860 i obecnie dwa strumieniowce Yamaha NP-S303 i  Onkyo NS-6170. Któregoś ze strumieniowców się pozbędę, tylko nie wiem którego 😃, bo oba grają bardzo dobrze i mój DAC Hegel HD11 stał się bezrobotny. Ale moje pytanie dotyczy czegoś innego. Otóż czy warto myśleć o zmianie moich staruszków CX/MX-830 na nowsze Integry A-S1000/1100/2000/2100. Porównać bezpośrednio nie mam możliwości oczywiście. Może ktoś zestawiał i porównywał ze soba takie lub podobne urzadzenia? Poniżej moje Yamahy

20221209_121606.jpg

Lubię kiedy gra muzyka...

Podejrzewam, że tylko bezpośrednie porównanie da Ci odpowiedzi. Ostatnio trafilem w necie na test 830 z tamtych lat, w jakimś stereoplayu, no i zachwytów nie było. Seria 30 weszla po serii 00 ktora do dzis uważana jest za zdecydowanie lepszą. Więc może okazać się, że nowa integra gra lepiej niż stare 30stki

Wiem, że MX-800 jest bardziej ceniona i ma lepsze opinie. Najśmieszniejsze jest jednak to, że MX-830 jest dokładnie tym samym wzmacniaczem co MX-800 i MX-70 tylko pozbawionym wskaźników. Ten sam schemat, płytki, elementy. Gorszy bo nowszy. No ale tak to już z opiniami bywa 😃

Edytowane przez sk-victor

Godzinę temu, sk-victor napisał:

Otóż czy warto myśleć o zmianie moich staruszków CX/MX-830 na nowsze Integry A-S1000/1100/2000/2100. Porównać bezpośrednio nie mam możliwości oczywiście. Może ktoś zestawiał i porównywał ze soba takie lub podobne urzadzenia?

Nie wiem jaki masz budżet, ale jeżeli myślisz o interierze to zamiast wchodzić w coś pośredniego spróbuj szarpnąć się na AS3000. 

1 godzinę temu, sk-victor napisał:

Panowie gram od dłuższego czasu na starszych klockach Yamahy. Pre CX-830 i końcówka MX-830 (CX-630 i MX-630 miałem chwilę wcześniej). Urządzenia w pełni sprawne i w pięknym stanie. Napędzają Elac FS217. Źródła to Yamaha CDX-860 i obecnie dwa strumieniowce Yamaha NP-S303 i  Onkyo NS-6170. Któregoś ze strumieniowców się pozbędę, tylko nie wiem którego 😃, bo oba grają bardzo dobrze i mój DAC Hegel HD11 stał się bezrobotny. Ale moje pytanie dotyczy czegoś innego. Otóż czy warto myśleć o zmianie moich staruszków CX/MX-830 na nowsze Integry A-S1000/1100/2000/2100. Porównać bezpośrednio nie mam możliwości oczywiście. Może ktoś zestawiał i porównywał ze soba takie lub podobne urzadzenia? Poniżej moje Yamahy

20221209_121606.jpg

Sprzedaj MX/CX - 830 i kup AX - 2000, jeśli brać pod uwagę rozsądne pieniądze to będziesz miał zamknięty temat wzmacniacza..😉

A i jeszcze jedno - podłączając NP S 303 zagra Ci lepiej przez dac w AX-2000 niż bezpośrednio, sprawdzone i przetestowane

Edytowane przez Piotr Marzanna
53 minuty temu, dlmtb napisał:

Nie wiem jaki masz budżet, ale jeżeli myślisz o interierze to zamiast wchodzić w coś pośredniego spróbuj szarpnąć się na AS3000

A-S3000 to już raczej a nawet na pewno, ponad budżet by był. Pytanie oczywiście jednak pozostaje aktualne. Czy nawet A-S3000 zaoferuje coś więcej niż CX/MX-830, bo że mocowo nie, to oczywiste. Ale moc mimo, że ważna to nie jest najważniejsza (dla mnie) 

18 minut temu, Piotr Marzanna napisał:

A i jeszcze jedno - podłączając NP S 303 zagra Ci lepiej przez dac w AX-2000 niż bezpośrednio, sprawdzone i przetestowane

Masz AX-2000? Rozważałem kiedyś ten wzmacniacz. CX/MX-830 mnie zupełnie nie bolą. Potężne i szczegółowe granie. Funkcjonalność preampa ogromna (niedościgniona w niczym współczesnym) a że lubię podłączać jakieś decki, szpulowce, DAT-y i Minidisc więc ilość gniazd CX-830 się przydaje. Preamp phono w CX również jest świetny. Po prostu czegoś szukam, sam nie wiem czego 😃

14 minut temu, sk-victor napisał:

Pytanie oczywiście jednak pozostaje aktualne. Czy nawet A-S3000 zaoferuje coś więcej niż CX/MX-830, bo że mocowo nie, to oczywiste. Ale moc mimo że ważna to nie jest najważniejsza (dla mnie) 

Nie chce się wypowiadać autorytatywnie ale patrząc po cenach MX-830 jakie widzi  się na https://www.hifishark.com/search?q=yamaha+MX-830 https://www.hifishark.com/search?q=yamaha+CX-830 to rynek nie wycenia tej końcówki ani przedwzmacniacza zbyt wysoko, co może świadczyć, że nie był to jakiś specjalnie udany dźwiękowo produkt. 

11 minut temu, sk-victor napisał:

A-S3000 to już raczej a nawet na pewno, ponad budżet by był. Pytanie oczywiście jednak pozostaje aktualne. Czy nawet A-S3000 zaoferuje coś więcej niż CX/MX-830, bo że mocowo nie, to oczywiste. Ale moc mimo że ważna to nie jest najważniejsza (dla mnie) 

Masz AX-2000? Rozważałem kiedyś ten wzmacniacz. CX/MX-830 mnie zupełnie nie bolą. Potężne i szczegółowe granie. Funkcjonalność preampa ogromna (niedościgniona w niczym współczesnym) a że lubię podłączać jakieś decki, szpulowce, DAT-y i Minidisc więc ilość gniazd CX-830 się przydaje. Preamp phono w CX również jest świetny. Po prostu czegoś szukam, sam nie wiem czego 😃

Tak mam i stoi sobie w sypialni razem z TX - 2000, miałem jeszcze do niedawna CDX -2020 i NP S 303 ale sprzedałem. Obecnie słucham Sansui mn AU 07 i Rose RS 150, natomiast bardzo dobrze znam tandem AX 2000 i NP S 303 i nie będziesz zawiedziony, MX/CX 830 to budżetówka nie ważne że dzielona, AX - 2000 co prawda ma leciwego daca ale nie zmienia to faktu że ma nawet obecnie świetne brzmienie. W wolnej chwili z ciekawości podłączę RS - 150 do AX - 2000 i porównam jeden i drugi dac tak z ciekawości, Poza tym AX - 2000 też jest niesamowicie funkcjonalny, możesz podłączyć pod niego po cyfrowym, sieciowca, tv, kompa itd.. 

Kiedyś jak kupiłem AX/TX i CDX - 2000 w opiniach na AS opisywałem AX - 2000, był porównany do  AX - 900...

5 minut temu, dlmtb napisał:

Nie chce się wypowiadać autorytatywnie ale patrząc po cenach MX-830 jakie widzi  się na https://www.hifishark.com/search?q=yamaha+MX-830 https://www.hifishark.com/search?q=yamaha+CX-830 to rynek nie wycenia tej końcówki ani przedwzmacniacza zbyt wysoko, co może świadczyć, że nie był to jakiś specjalnie udany dźwiękowo produkt. 

Wiem. Ale jak wcześniej napisałem bliźniacze MX-830 i MX-70 będące tym samym konstrukcyjnie tylko ze wskaźnikami oceniane są wyżej 😃 Ot taka ciekawostka... 

9 minut temu, sk-victor napisał:

Wiem. Ale jak wcześniej napisałem bliźniacze MX-830 i MX-70 będące tym samym konstrukcyjnie tylko ze wskaźnikami oceniane są wyżej 😃 Ot taka ciekawostka... 

Czy ja wiem.... 🤔 No może minimalnie drożej, ale to chyba bonus za te "światełka". 😄

3 godziny temu, Piotr Marzanna napisał:

MX/CX 830 to budżetówka nie ważne że dzielona

Aż tak nisko oceniasz ten zestaw? Ja sam serwisuje swoje urządzenia, niejedno widziałem i naprawiałem ale konstrukcji tej końcówki z 10 tranzystorami mocy na kanał budżetową bym raczej nie nazwał. Przedwzmacniacz również ubogiego wnętrza nie ma. Fakt jest, że niektóre rozwiązania mnie rażą. Jakość laminatów i okablowania mocno średnia. W budowie końcówki mnie osobiście bardzo razi rozwiązanie z selektorami wyjść głośnikowych, przez które przechodzi cały sygnał na głośniki. Trzeba bezwzględnie dbać o styki w przelacznikach. Spokojnie można było zastosować rozwiązanie w którym selektor jedynie sterował by przekaźnikami. To jest słabe. Terminale głośnikowe również marnej jakości. Konstrukcja mechaniczna obudowy nie prezentuje najwyższego poziomu jaki dało się widzieć w innych klockach Yamahy. Ale... Sprzęt ma 30 lat, jest żywy i gra pięknie (dla mnie). A że nosi mnie coś? No czasem trzeba coś zmienić 😃

5 godzin temu, sk-victor napisał:

Aż tak nisko oceniasz ten zestaw? Ja sam serwisuje swoje urządzenia, niejedno widziałem i naprawiałem ale konstrukcji tej końcówki z 10 tranzystorami mocy na kanał budżetową bym raczej nie nazwał. Przedwzmacniacz również ubogiego wnętrza nie ma. Fakt jest, że niektóre rozwiązania mnie rażą. Jakość laminatów i okablowania mocno średnia. W budowie końcówki mnie osobiście bardzo razi rozwiązanie z selektorami wyjść głośnikowych, przez które przechodzi cały sygnał na głośniki. Trzeba bezwzględnie dbać o styki w przelacznikach. Spokojnie można było zastosować rozwiązanie w którym selektor jedynie sterował by przekaźnikami. To jest słabe. Terminale głośnikowe również marnej jakości. Konstrukcja mechaniczna obudowy nie prezentuje najwyższego poziomu jaki dało się widzieć w innych klockach Yamahy. Ale... Sprzęt ma 30 lat, jest żywy i gra pięknie (dla mnie). A że nosi mnie coś? No czasem trzeba coś zmienić 😃

Nie, nie to że nisko oceniam ten zestaw...chociaż chyba po Twojej analizie budowy i części to oczywiste :-D, kiedyś kombinowałem z CX 70 jako preamp i AX 2000 jako końcówka mocy i heh paradoksalnie zagrało to gorzej niż sama integra.. 

Nie, nie to że nisko oceniam ten zestaw...chociaż chyba po Twojej analizie budowy i części to oczywiste :-D, kiedyś kombinowałem z CX 70 jako preamp i AX 2000 jako końcówka mocy i heh paradoksalnie zagrało to gorzej niż sama integra.. 
Przyznam, że nie wiedziałem że 70 , 800 i 830 to bliźniacze konstrukcje. To były lata gdzie księgowi zrobili swoje. Ale fakt .mx1000 była bliżej konstrukcji ax2000 no i była jeszcze mx2000. Więc serii 8 daleko do topu. Z resztą w środku dość licho wygląda. Co do preampow to cx1000 jest podobno bliźniaczy do 2000. Ale nie sprawdzałem tego. Set cx, mx 2000 jest naprawdę fajny, i podejrzewam że dostanie się go w cenie as2100...
W każdym razie, popieram zdanie Piotra. Ax2000 nawet dając trochę więcej za dobry egzemplarz, poserwisowac i będzie na prawdę upgradem. Nawet 900setka jest ok.

Tak żeby była jasność bo chyba MX-830 jest tak z góry skazana na "wygnanie" bo za nowa 😃. Jedno zdjęcie to MX-1000 a drugie to MX-830. MX-1000 ma dwa trafa a 70/800/830 jedno trafo. Końcówki mocy są bliźniacze. Tranzystory końcowe inne. 

Screenshot_20221211_125019_Chrome.jpg

Screenshot_20221211_125240_Chrome.jpg

A co do głupiego rozwiązania z selektorem wejść głośnikowym w którym cały sygnał z końcówki na terminale idzie przez styki przełączników terminala to w MX-1000 jest... tak samo. Tak, że Yamaha tak poprostu w konstrukcjach z tamtych czasów robiła. W AX-2000 jest już mądrzej, tam są przekaźniki w selektorze. 

Jeśli chcesz mieć fajną jakościowo Yamahę to seria Titanium, czyli AX-2000, AX-2000A, CX/MX-2000 ale tu będzie potrzebne trafo obniżające bo ten zestaw nie był produkowany na Europę ale ma świetne recenzje na zagranicznych forach - osobiście nie słuchałem choć kiedyś był w kręgu moich zainteresowań, do tego CDX-2000 lub 2020 i np tuner, jest też i magnetofon, gramofon, procesor przestrzenny z końcówką mocy, na chyba że Cię stać to absolutny top Yamahy CX/MX-10000...

Współczesnych AS-2000, 3000 i 5000 nie słyszałem ale ciekaw jestem jak by wypadły w porównaniu ze starą serią 2000 bo raczej przy 10000 by poległy..🙂

1 godzinę temu, Mikellino napisał:

Ale fakt .mx1000 była bliżej konstrukcji ax2000 no i była jeszcze mx2000

MX-1000 nie jest bliżej konstrukcji AX-2000, zresztą chluby by to jej nie przyniosło 😃 bo konstrukcja końcówki w AX-2000 jest dużo prostsza (poza lepszym rozwiązaniem z przekaźnikami). 1000/70/800/830 to jest praktycznie to samo. Poza rozbudowanym zasilaniem w 1000 i brakiem świecidełek w 830

2 minuty temu, sk-victor napisał:

MX-1000 nie jest bliżej konstrukcji AX-2000, zresztąchluby by to jej nie przyniosło 😃 bo konstrukcja końcówki w AX-2000 jest dużo prostsza (poza lepszym rozwiązaniem z przekaźnikami). 1000/70/800/830 to jest praktycznie to samo. Poza rozbudowanym zasilaniem w 1000

Tak wygląda że MX-1000 i AX-2000 bazują na innych rozwiązaniach. Taka ciekawostka...miałem tunery TX-1000 i TX-2000(który mam i obecnie) mimo bliźniaczych podobieństw inny dźwięk...po dochodzeniu i szukaniu okazało się że różnice polegały na zasilaniu i jakości podzespołów ..

Osobiście gdybym miał wybierać między CX/MX-830, CX/MX-1000 to i tak wybrałbym AX-2000..🙃

MX-1000 nie jest bliżej konstrukcji AX-2000, zresztą chluby by to jej nie przyniosło bo konstrukcja końcówki w AX-2000 jest dużo prostsza (poza lepszym rozwiązaniem z przekaźnikami). 1000/70/800/830 to jest praktycznie to samo. Poza rozbudowanym zasilaniem w 1000 i brakiem świecidełek w 830
W zasadzie znów zastanawiam się po co jest ta dyskusja, skoro tyle wiesz o sprzęcie. W pierszym poscie zadajesz pytanie i staramy Ci sie odpowiedzieć jakie mamy doswiadczenia. Ale skoro twierdzisz, że podstawowy mx 830 niewiele różni się od prawie 3 razy drozszej ax2000 i chluby nie przynosi tej integrze również pokrewieństwo z mx1000, to po co masz myśleć o jakiejś as1000 w podobnej cenie, która jak wiemy jest simply debest.
A chciałbym Ci powiedzieć, że na bank do środka wkładano innej jakości podzespoły, by te konstrukcje mimo że podobne, grały inaczej.
Zdjęcia uzmysławiają, gdzie jest jakość za którą się płaci...

4a331991ea80835781d645e573e38b03.jpg6cde2ff6c5ad9e41ca4880c46901baa9.jpg2061aa81739c14d1e964e7bd01596c22.jpg
45 minut temu, Mikellino napisał:

W pierszym poscie zadajesz pytanie i staramy Ci sie odpowiedzieć jakie mamy doswiadczenia. Ale skoro twierdzisz, że podstawowy mx 830 niewiele różni się od prawie 3 razy drozszej ax2000 i chluby nie przynosi tej integrze również pokrewieństwo z mx1000, to po co masz myśleć o jakiejś as1000 w podobnej cenie, która jak wiemy jest simply debest.

Wiesz... większość zmian w naszych (moich) systemach to jest trochę sztuka dla sztuki. Zdaje sobie też sprawę, że prostsza konstrukcja często będzie lepsza niż stara przekombinowana. Teraz to już chciałem troche obronić 830 bo niesłusznie niedoceniona nie będąc gorszą konstrukcją od gloryfikowanych poprzedników a tylko ubraną w nową obudowę. A sam cel pytania był konkretny i prosty. Czy warto myśleć o zmianie 830 na nowsze integry... Ale jest jak zwykle... Nie widziałem na oczy, nie wiem, nie słyszałem, więc się wypowiem... 

45 minut temu, Mikellino napisał:

chluby nie przynosi tej integrze również pokrewieństwo z mx1000, to po co masz myśleć o jakiejś as1000 w podobnej cenie, która jak wiemy jest simply debest.

Czytaj ze zrozumieniem. MX-1000 chluby by nie przyniosło pokrewieństwo z AX-2000 (wiem MX-1000 to starsza konstrukcja). Pokrewne nie są. AX-2000 jest prostsza i chodź pięknie wykonana i ubrana w miedź to jednak inna liga niż MX-1000

51 minut temu, Mikellino napisał:

W zasadzie znów zastanawiam się po co jest ta dyskusja, skoro tyle wiesz o sprzęcie. W pierszym poscie zadajesz pytanie i staramy Ci sie odpowiedzieć jakie mamy doswiadczenia. Ale skoro twierdzisz, że podstawowy mx 830 niewiele różni się od prawie 3 razy drozszej ax2000 i chluby nie przynosi tej integrze również pokrewieństwo z mx1000, to po co masz myśleć o jakiejś as1000 w podobnej cenie, która jak wiemy jest simply debest.
A chciałbym Ci powiedzieć, że na bank do środka wkładano innej jakości podzespoły, by te konstrukcje mimo że podobne, grały inaczej.
Zdjęcia uzmysławiają, gdzie jest jakość za którą się płaci...

4a331991ea80835781d645e573e38b03.jpg6cde2ff6c5ad9e41ca4880c46901baa9.jpg2061aa81739c14d1e964e7bd01596c22.jpg

Spora różnica, od razu widać gdzie jest budżetówka..

26 minut temu, sk-victor napisał:

Wiesz... większość zmian w naszych (moich) systemach to jest trochę sztuka dla sztuki. Zdaje sobie też sprawę, że prostsza konstrukcja często będzie lepsza niż stara przekombinowana. Teraz to już chciałem troche obronić 830 bo niesłusznie niedoceniona nie będąc gorszą konstrukcją od gloryfikowanych poprzedników a tylko ubraną w nową obudowę. A sam cel pytania był konkretny i prosty. Czy warto myśleć o zmianie 830 na nowsze integry... Ale jest jak zwykle... Nie widziałem na oczy, nie wiem, nie słyszałem, więc się wypowiem... 

Czytaj ze zrozumieniem. MX-1000 chluby by nie przyniosło pokrewieństwo z AX-2000 (wiem MX-1000 to starsza konstrukcja). Pokrewne nie są. AX-2000 jest prostsza i chodź pięknie wykonana i ubrana w miedź to jednak inna liga niż MX-1000

Jak by nie patrzeć jeśli chcesz poeksperymentować i pójść do przodu to mimo wszystko j/w seria titanium😉

albo to
MX-1000 nie jest bliżej konstrukcji AX-2000, zresztą chluby by to jej nie przyniosło bo konstrukcja końcówki w AX-2000 jest dużo prostsza (poza lepszym rozwiązaniem z przekaźnikami). 1000/70/800/830 to jest praktycznie to samo. Poza rozbudowanym zasilaniem w 1000 i brakiem świecidełek w 830

Albo

To teraz nie czaje, chluba której nie bylaby nieprzypisana do ktorej.
Przecież mx2000 jest w wyższej lidze a spokrewniona jest nie z mx1000 a z ax2000. Czyżbyś twierdził ze mx1000 zagra lepiej? Mam wątpliwości. Za to wiem jak brzmi z niższymi seriami integr seria 2000. Słuchałem i mx2k, i mam ax2k.

Powiem tak. Nie pamiętam na forum żadnego bezpośredniego porównania integr vintage i nowych as.
Większość z osób miało jedynie porównanie na zasadzie vintage i niższe modele z wyższymi. Jest też jeden Pan na tym forum, który słyszał i nowe i stare w różnych warunkach, i na prawdę wie co w trawie piszczy. Nie jest wyznacznikiem zwycięstwa takich porównań tylko model, bo wszystko co wokół włącznie z sekcją analogową w postaci kabli będzie rodziło przeróżne odczucia, a i potrafi zabić najlepszy sprzęt zmieniając jego charakter do poziomu budżetowego. I nie mówię tu o tym ze drogie rca są dobre, a tanie złe. Sam słyszałem rca za grubą kasę, które powinno raczej stosować do lamki na nie hifi. I aktualnie twierdzę, że dopóki nie wejdzie się w realna półkę hi end, to niestety większość osób nie będzie potrafiło docenić szczegółów, które ten sprzęt za sobą niesie, bo wąskie gardła w systemie zabiją najlepszy sprzęt. No niestety.
Nie chce tu wyjść na snoba, bo mimo całkiem porządnego sprzetu, sam nie mam do tego właściwie dobranych kabli. To wyższa szkoła jazdy, z pieniędzmi również...

Tak na koniec. Weź znajdź kogoś z as-em, umów się, weź sprzęt pod pachę i pojedź posłuchać i porównaj.
Chętnie przeczytam opinię.

No to masz końcówke MX-2000 i AX-2000. To pokrewieństwo to takie naciągnięte jest. Przynajmniej wizualnie. 

Screenshot_20221211_161528_Chrome.jpg

Screenshot_20221211_161549_Chrome.jpg

Ja wiem, że nie ilość tranzystorów w stopniu końcowym świadczy bezposrednio o jakości dzwięku. Są wybitne końcówki z pojedynczymi tranzystorami push-pull ale jednak zazwyczaj szło to w parze i modele topowe/mocniejsze miały bardziej rozbudowaną końcówke mocy. Rozwiązanie z 1000/70/800/830 było zdecydowanie "droższe" 

No to masz końcówke MX-2000 i AX-2000. To pokrewieństwo to takie naciągnięte jest. Przynajmniej wizualnie. 
Screenshot_20221211_161528_Chrome.thumb.jpg.3b80bdb5a70a56d8225e649ed3979fe9.jpg
Screenshot_20221211_161549_Chrome.thumb.jpg.f70adbca8252f7297ab143ddbd277c79.jpg
Ja wiem, że nie ilość tranzystorów w stopniu końcowym świadczy bezposrednio o jakości dzwięku. Są wybitne końcówki z pojedynczymi tranzystorami push-pull ale jednak zazwyczaj szło to w parze i modele topowe/mocniejsze miały bardziej rozbudowaną końcówke mocy. Rozwiązanie z 1000/70/800/830 było zdecydowanie "droższe" 
No to przynajmniej wiesz, że nie warto zmieniać na to ten 830. Rzeczywiście pozostają nowe integry.

Gdzieś trafiłem na takie porównanie AX-2000 i A-S2100. Ale jak to zwykle jest z opiniami, są subiektywne i często niewiele warte. Dowód na to mamy zresztą. Opinia o MX-830 w świecie funkcjonuje, że jest gorsza od MX-800 i M-70 a tak naprawdę to to samo...

https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/yamaha-integrated-shootout-a-s2100-vs-ax-2000.919315/

Gdzieś trafiłem na takie porównanie AX-2000 i A-S2100. Ale jak to zwykle jest z opiniami, są subiektywne i często niewiele warte. Dowód na to mamy zresztą. Opinia o MX-830 w świecie funkcjonuje, że jest gorsza od MX-800 i M-70 a tak naprawdę to to samo...
https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/yamaha-integrated-shootout-a-s2100-vs-ax-2000.919315/
Super porównanie. Jestem przekonany, że serwis, i recap ukazałby nowe oblicze sceny i szczegółowości Ax2000, a to co gość recenzuje jest bliskie prawdy i za pewne jego odczuc. 35 letnie kondensatory nie mają szans zagrać jak nowe. Nie ma sie oszukiwać, że sprzęty vintage dziś grają tak samo jak wtedy gdy były nowe (może jakby nie były nie używane to byłoby możliwe, ale chyba nikt tego nie wypróbował). Natomiast jeśli ten sprzęt ma tak niewiele do dzisiejszego nowego, 2 czy 3 razy droższego to chyba znowu wciskają nam za grube pieniądze nie do końca nowoczesny i jakościowo odpowiedni sprzęt. Ja bym to porównał do takiej przyjemności z motoryzacji, jeden lubi subaru stx z lat 90, inny będzie się zachwycał dzisiejszym 1.6 turbo o tej samej mocy, jeszcze inny zaśmieje się ruszając szybciej Teslą wyglądającą jak mydelniczka. Taki świat.
Wracając do clue. Sam będę przymierzał się do recapu wzmaków z tamtych lat. Recap głośników robiłem już w paru Infinity więc mogę szczerze napisać, że zmiana ta mocno daje do zrozumienia, że vintage potrzebuje regulacji, serwisu i nowych kondensatorów. Natomiast konstrukcje, ich założenia i efekt jaki pod koniec lat 80tych osiągnięto, dziś...w topowych modelach stereo jest podobny lub nawet nie do osiągnięcia. Z drugiej strony AX2000 kosztowala okolo 40% jakiegos podstawowego vw golfa, as3200 jak wchodzila to chyba bylo podobnie, natomiast pytanie jest kto dzisiaj za topowe pre i końcówkę zapłacił u Yamahy równowartość Audi RS. A wtedy seria 10k tyle kosztowała.

. Opinia o MX-830 w świecie funkcjonuje, że jest gorsza od MX-800 i M-70 a tak naprawdę to to samo...

Wiesz, liftingi są częstą sprawą. Ale i wersje tego samego produktu. Np Infinity Renessaince 90 w zwykłej wersji od wersji w lakierze fortepianowym różniło się na papierze - niczym. Pierwsza kosztowała 4000DM , druga 10000... No lakier tyle nie może chyba kosztować. Teorii jest parę.
14 godzin temu, Mikellino napisał:

Wiesz, liftingi są częstą sprawą. Ale i wersje tego samego produktu. Np Infinity Renessaince 90 w zwykłej wersji od wersji w lakierze fortepianowym różniło się na papierze - niczym. Pierwsza kosztowała 4000DM , druga 10000... No lakier tyle nie może chyba kosztować. Teorii jest parę.

Czyli w wypadku Yamahy mamy liftingi uwsteczniajace 😃 Wszystko jest możliwe. Problem jest taki, że większość opinii o danym sprzęcie opiera się o powielane mądrości wyczytane z różnych for, grup dyskusyjnych, głoszone często przez tych, którzy na oczy i uszy ich nie widzieli 😃 Opinie te najczęściej sprzeczne ze sobą, obarczone subiektywizmem oceniających (to normalne w opiniach), różnorodnością sprzętu towarzyszącego i pomieszczeń odsłuchowych tworzą taki a nie inny (wypaczony) obraz danych urządzeń i kształtują cenę rynkowa. Właśnie w naszym przypadku mamy doskonały tego przykład. To samo urządzenie ubrane w inne szaty a opinie różne. Tak powstają różne święte Graale i legendy windujące do granic absurdu ceny niektórych "kultowych" urządzeń a niektóre równie dobre acz z niedorobioną legenda stają się niechciane i bezwartościowe. Ale to takie dywagacje niekoniecznie na temat... 

W dniu 11.12.2022 o 16:37, sk-victor napisał:

Ciekawe porównanie, pierwszy raz czytam... Być może rzeczywiście tak jest między AX 2000 a AS 2100, co nie zmienia faktu że AX 2000 ma świetny dac, ja miałem do niego po optyku podłączony tv i strimera i zawsze to świetnie grało... Obecnie co prawda nie słucham AX 2000, po nowym roku jest zaklepany termin przeglądu ale wciąż mam dylemat czy go zostawić w kolekcji lub sprzedać.. 

20 godzin temu, Mikellino napisał:

Super porównanie. Jestem przekonany, że serwis, i recap ukazałby nowe oblicze sceny i szczegółowości Ax2000, a to co gość recenzuje jest bliskie prawdy i za pewne jego odczuc. 35 letnie kondensatory nie mają szans zagrać jak nowe. Nie ma sie oszukiwać, że sprzęty vintage dziś grają tak samo jak wtedy gdy były nowe (może jakby nie były nie używane to byłoby możliwe, ale chyba nikt tego nie wypróbował). Natomiast jeśli ten sprzęt ma tak niewiele do dzisiejszego nowego, 2 czy 3 razy droższego to chyba znowu wciskają nam za grube pieniądze nie do końca nowoczesny i jakościowo odpowiedni sprzęt. Ja bym to porównał do takiej przyjemności z motoryzacji, jeden lubi subaru stx z lat 90, inny będzie się zachwycał dzisiejszym 1.6 turbo o tej samej mocy, jeszcze inny zaśmieje się ruszając szybciej Teslą wyglądającą jak mydelniczka. Taki świat.
Wracając do clue. Sam będę przymierzał się do recapu wzmaków z tamtych lat. Recap głośników robiłem już w paru Infinity więc mogę szczerze napisać, że zmiana ta mocno daje do zrozumienia, że vintage potrzebuje regulacji, serwisu i nowych kondensatorów. Natomiast konstrukcje, ich założenia i efekt jaki pod koniec lat 80tych osiągnięto, dziś...w topowych modelach stereo jest podobny lub nawet nie do osiągnięcia. Z drugiej strony AX2000 kosztowala okolo 40% jakiegos podstawowego vw golfa, as3200 jak wchodzila to chyba bylo podobnie, natomiast pytanie jest kto dzisiaj za topowe pre i końcówkę zapłacił u Yamahy równowartość Audi RS. A wtedy seria 10k tyle kosztowała.

Miałem okazję posłuchać AX 2000 z R 90 i byłem zaskoczony jak to dobrze grało...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.