Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, mial ktos okazje porownac a-s2000 z caspianem m2 ? jakiej roznicy w dzwieku nalezy sie spodziewac ? pytam bo mnei to ciekawi. sa to wzmaki z wyzszej polki i wcale bym sie nie zdziwil jak roznice by byly subtelne ...

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Witam serdecznie. Czy ktoś z forumowiczów wie może czym sie różnią yamaha m-60 od m-65. Wyglądają tak samo w środku, maja taki sam pobór tylko zdaje sie że m-60 ma mniejszą moc troszeczke. Czy to koniec różnic? Czy lepiej szukać m-65 czy może m-60? Czy są jakieś aspekty przemawiające na korzyść jednej z nich? Z góry dziekuję za pomoc. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 2 tygodnie później...

Chciałbym dołączyć do państwa klubu.

Stałem się posiadaczem Yamaha Ca-1010

Dopiero teraz dowiedziałem sie co to prawdziwa muzyka.Mimo tego ze wzmacniacz jest z 1977 roku i ma pare mankamentów z racji wieku trzeba troszke na nim popracowac

Nie mogę przestać słuchać

Yamaha pozostawiła daleko z tyłu mego Audiolaba 8000s

Moze ktoś z państwa ma takie cudo?

Chętnie wymienie się spostrzeżeniami

Drodzy klubowicze po zakupie mej yamahy ca1010 zaczynam się rozglądać za kolumnami.

Obecnie mam kolumny Diy i chciałbym zmienić.

Prosze o podpowiedz z czym grają państwa starsze Yamahy

Dziekuje za podpowiedzi

• Moderatorzy

namówiłem kolegę na Yamahę rx-797:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2475927590

teraz szukam mu głośników, pokój 18m2 tak ustawiony, że raczej większe monitory

http://allegro.pl/monitor-audio-mr2-kolumny-podstawkowe-wa-wa-i2469576586.html - trochę drogi

http://allegro.pl/monitor-audio-m2-krakow-audiotrendt-i2441100828.html

http://allegro.pl/monitor-audio-m2-para-zmiana-ekspozycji-gniezno-i2462251307.html 799

http://allegro.pl/koda-k-5500t-kolor-c-orzech-reguly-uszkodzony-rant-i2462430086.html - może ta KODA ?

http://allegro.pl/kolumny-bw-601-s2-bowers-wilkins-i2474675102.html

http://allegro.pl/dali-concept-2-i2480756411.html

szukałem jeszcze paradigmów monitor 3

co polecacie do Yamahy, muzyka raczej łupanie, radio, tv, pewnie podłączy kompa pod ampli i będzie mp3 więc raczej żadne ąę nie mają u niego racji bytu,

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wszystko co podałeś jest dość marne do łupanki. Najlepiej gdyby kupil sobie tanie podłogówki i tyle.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Skoro do łupanki, mp3 i z kompa to polecam krajowego Tonsila i to na poważnie. Dla ludzi chcących poszaleć i nie wsłuchują sie w ąę to powinny wystarczyć a kopa potrafią dać. Tylko wybrać sobie odpowiedni model do danej kwoty i już. Do łupanki są ok.

New Mildton 200 i jazda ;)

• Moderatorzy

nigdy nie miałem Yamahy więc nie wiem co kumplowi doradzić, nie róbcie sobie żartów, pisząc łupanka miałem na myśli raczej dynamiczną muzykę a nie klasyczną czy plumkający jazz.

, no i źródło komputer,pokój ma 6x3m kolumny będą stały po środku długiej ściany , jakieś 2,5 -3 m od siebie. można postawić je po bokach szerokiego"stołu rtv/komody" z tego względu PODŁOGÓWKI wchodzą w rachubę

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Tylko że wszystkie są b.duże i szkoda je ładować do takiego pokoju.

Stench, myślę że z podanych przez ciebie kolumn Kody spiszą się tu najlepiej.

Press downward to reduce the current volume level by

approximately 20 dB. Press again to restore the audio

output to the previous volume level.

To fragment z instrukcji :) Wiec jesli Tobie wycisza na zero to chyba masz cos nie halo :)

nigdy nie miałem Yamahy więc nie wiem co kumplowi doradzić, nie róbcie sobie żartów, pisząc łupanka miałem na myśli raczej dynamiczną muzykę a nie klasyczną czy plumkający jazz.

, no i źródło komputer,pokój ma 6x3m kolumny będą stały po środku długiej ściany , jakieś 2,5 -3 m od siebie. można postawić je po bokach szerokiego"stołu rtv/komody" z tego względu PODŁOGÓWKI wchodzą w rachubę

Ze 25 lat temu miałem w takim metrażu Altusy 110, były idealne do łupania, myślę że teraz też by wypadły dobrze?

Pozd.

Press downward to reduce the current volume level by

approximately 20 dB. Press again to restore the audio

output to the previous volume level.

To fragment z instrukcji :) Wiec jesli Tobie wycisza na zero to chyba masz cos nie halo :)

W mojej instrukcji po Polsku jest to samo, co napisał Symbian???? W praktyce też.

Pozd.

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

A jaki tani kabelek mi polecacie do rozpoczecia przygody z XLR ?

Na uwadze mam kabelek Rafaellsa Cable S-UP , dodatkowo podoba mi sie opcja zwrotu jesli nie spelni oczekiwan.

A Wy co sądzicie ?

nowość Yamahy czyli fuzja CD i odtwarzacza sieciowego . A nie lepiej net wsadzić do ampli ?

post-8854-0-08698400-1342759948_thumb.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Może po prostu w ten sposób chcą ratować spadająca sprzedaż cedeków?

Też się pochwalę. Używam ampAV Yamaha RX-V2500RDS, w wersji Titan. Do tego mam, w szafie DVD od Yamaha 1500, również w wersji Titan, które dostało wolne. A dlaczego w szafie? Bo po raz kolejny oszalała optyka i mechanizm płyty.

Jak się umieszcza tu zdjęcia?

donmichu, dobre pytanie z tymi lampowcami! Raczej wątpie ale poszukam, wiem że robili piecyki gitarowe więc może jakaś lampka tam siedzi ;)

A jednak Yamaha miała sprzęt lampowy, piecyk na EL34:

yamahat100a.jpg

Edytowane przez czolgista778

Czołgisto, wzmacniacze do gitar i podobne rzeczy mnie nie za bardzo interesują. Idąc tropem np. Technicsa czy Marantz'a (przepraszam, że padają tu te nazwy), który w minionych czasach produkowały lampowe wzmacniacze stereo. Jestem ciekaw czy również i Yamaha ma w swoim dorobku takie produkty.

Witam, mam pytanie do użytkowników "micrusa" YAMAHY MCR-040, ponieważ nie posiadam instrukcji pl, i nie trafiłem do tej pory na pdfa w necie (może mógłby ktoś udostępnić?:), czy odtwarzając z USB muzykę istnieje możliwość, że po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu urządzenia, kontynuuje odtwarzanie kawałka na którym zakończono?? Czy urządzenie po wyłaczeniu może pokazywać zegar na wyświetlaczu?? Czy jest sens wymiany oryginalnych kabelków głośnikowych na coś solidniejszego??

z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Jeśli chcesz namiastki NS1000M to szukaj NS590 i NS690 albo po prostu NS1000M, w Niemczech czy Holandii można kupić za 600-700 euro w bdb stanie.

Ja dodam od siebie, że raczej bym wybrał albo NS-1000(M) albo nic "niższego"(z tej serii). Od razu powiem - nie wiem, nie słuchałem NS590/NS690 ale berylowy średniotonowy w NS-1000M to - _przy_ _odpowiednim_ _torze_ - naprawdę "the star of the show".

A jak grają te NS-1000? Ciekaw jestem jakby zagrały z moją AX-2000 i w starciu z tymi które teraz grają. Na niemieckim ebayu są NS-2000 na które mam chrapkę ale cena kosmiczna.

Dużo by pisać. Jak już skompletuje tor, to może się wypowiem szerzej i bardziej przekrojowo. Powiem od siebie tylko tyle, że po kilku miesiącach słuchania NS-1000M doszedłem do wniosku, że sprzęt towarzyszący to musi być (niekoniecznie cenowy...) hi-end, bo inaczej to jest po prostu świętokradzctwo pomnożone przez profanację. W skrócie:

1. Tor musi być ultra-czysty, pozbawiony podkolowań, granulacji, ziarnistości, zwłaszcza na środku, inaczej zostanie to uwypuklone przez NS-1000.

2. Potrzebują, mimo wszystko, trochę mocy, 30-to watowy Naim Nait 3 (skądinąd fajny wzmacniacz do małych głośników) się po prostu "wyłożył" przy wyższych poziomach. Nie zapominajmy, że w NS-1000 jest 12" woofer.

3. Niespecjalnie lubią się z "jasnymi" pokojami, no ale przy tym poziomie adaptacja akustyczna jest zrozumiała.

4. Nie ma żadnych numerów w stylu "podbity bas" i tak dalej - i tutaj ważna uwaga: basu może być w niektórych sytuacjach nieco mniej, wynika to z ich charakterystyki, aczkolwiek, przy odpowiednim ustawieniu/torze bas jest znakomitej jakości, artykulacja, szybkość czytelność połączona z dynamiką. To nie są kolumny nastawione na jak najniższe zejście (co nie znaczy, że nie zejdą do 30 Hz w sprzyjających warunkach).

5. Integracja środka/góry - znakomita.

6. Środek - to jest - _moim_ zdaniem największa zaleta tych kolumn. W NS-1000(M) siedzi berylowy głośnik średniotonowy o masie dynamicznie poruszanej (Mmd) = 0.6g. Większość, nawet hi-end'owych konstrukcji ma ten parametr na poziomie kilku-kilkunastu gram. Jednocześnie tutaj jest największa zagwózdka z doborem wzmacniacza (i reszty toru). To nie są głośniki, które się kupuje "z przypadku", podłacza do wzmacniacza A, ze źródłem B i zagrają. Bo z większością sprzętu po prostu nie zagrają.

7. Lampa? Tak - ale mocna, i jeżeli lampa to raczej SET i to na 211, 845 itd. Albo np. Pass Aleph albo jakiś inny, czysto i płynnie brzmiący tranzystor, dobrze operujący mikro i makrodynamiką. Zachowanie średniotonowego głośnika w zakresie barwy, mikrodynamiki, precyzji - przy odpowiednim torze - jest, krótko mówiąc, druzgoczące.

Ty tyle na teraz...

Edytowane przez Swordfish
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.