Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że można ale do najbliższego salonu z prawdziwego zdarzenia mam 100 km to trochę daleko.

Ja się tłukłem 70km, żeby posłuchać ATC, ze swoimi gratami, i jeszcze musiałem wynająć

samochód z kierowcą bo jedynym który mamy Żona dojeżdża do pracy, także można .... :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Kiza i to jest prawidlowe podejscie do tematu.Kieliszeczek ode mnie.Pozdr

Kiza, szklanka za tłuczenie się po dzielni ;)

Od rana mnie rozpijacie, wpadnę w nałóg ?...

Dzięki, pozdrawiam. +:), +:)

Ja się tłukłem 70km, żeby posłuchać ATC, ze swoimi gratami, i jeszcze musiałem wynająć

samochód z kierowcą bo jedynym który mamy Żona dojeżdża do pracy, także można .... :)

wręcz musisz:)

ja śmigałem prawie 100km do Poznania , by posłuchać Rotela z Focal Aria948

warto było - barwa mego ucha:)) a myślałem,że już zostanie MA...

Witam,

Pytanko do użytkowników DSP-Z9 lub podobnych - jak u Was z temperaturą pracy ?

Moja Yamaha jest w szafce, bez pleców, do ściany ma około 15 cm - lewo, prawo, góra wolna przestrzeń, w szafce ma około 12 cm prześwitu od góry. Z przody są szklane drzwiczki, które otwieram na czas słuchania.

Przy nieotwrtych dzrwiczkach szklanych temperatura po kilkunastu minutach dochodzi na górnej obudowie do około 50 stopni, przy otwartych jest lepiej (35-40). Jednak ostatnio będą c sam w domu, obejrzałem bardzo głośno koncert (prawie 2 godziny), szafka otwarta a temperatura około 65 stopni na górze ...

Czy to normalne czy zaraz coś padnie ?

Pozdrawiam

Witam,

Pytanko do użytkowników DSP-Z9 lub podobnych - jak u Was z temperaturą pracy ?

Moja Yamaha jest w szafce, bez pleców, do ściany ma około 15 cm - lewo, prawo, góra wolna przestrzeń, w szafce ma około 12 cm prześwitu od góry. Z przody są szklane drzwiczki, które otwieram na czas słuchania.

Przy nieotwrtych dzrwiczkach szklanych temperatura po kilkunastu minutach dochodzi na górnej obudowie do około 50 stopni, przy otwartych jest lepiej (35-40). Jednak ostatnio będą c sam w domu, obejrzałem bardzo głośno koncert (prawie 2 godziny), szafka otwarta a temperatura około 65 stopni na górze ...

Czy to normalne czy zaraz coś padnie ?

Pozdrawiam

W sumie to normalne,ale jak tak sie grzeje to proponuje wystawic z szafki zeby byla lepsza cyrkulacja. Ja mam pioneer amplituner - jest we wnece i tez mi sie grzeje przy glosnej muzyce,ale wiatraczek ktory jest od chlodzenia slychac jak wchodzi na obroty . Co do temperatury u mnie to jest cieplo,ale nie tak goraco jak u Ciebie.

W sumie to normalne,ale jak tak sie grzeje to proponuje wystawic z szafki zeby byla lepsza cyrkulacja. Ja mam pioneer amplituner - jest we wnece i tez mi sie grzeje przy glosnej muzyce,ale wiatraczek ktory jest od chlodzenia slychac jak wchodzi na obroty . Co do temperatury u mnie to jest cieplo,ale nie tak goraco jak u Ciebie.

Nie bardzo mogę wystawić - 2,5 letni bardzo ciekawy domownik, uwielbiający pokrętła, guziki, zacząłby napewno grzebać itp ;)

Wcześniej onkyo 579 nie grzało się tak bardzo - dzisiaj zamontowałem 2 ciche wiatraki w szafce, z czujnikiem temperatury, zobaczymy co się będzie działo.

Moze warto by rozkrecic i przedmuchac układy w srodku , ja na przykładzie ps3 wiem,ze taki zabieg jest zalecany . Nie czysciłem jeszcze pionka - ale chce juz zmienic na wzmacniacz stereo . Pozdrawiam

No to mamy kolejną nowość !!! do tego wskaźniki mocy, czyżby nowy "stary" trend wchodził do coraz to niższych modeli ?? Ja jestem za :-)

http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/hifi-components/amps/a-s2100_g/?mode=model

post-27704-0-65970200-1396812929_thumb.jpg

Edytowane przez yamaha-mr

Kiza zgadza się, zasilanie i końcówka mocy tak ale przedwzmacniacz zupełnie inny:) z resztą po co zmieniać końcówkę która według mnie jest za tą cenę super:)

tak ale przedwzmacniacz zupełnie inny

Zauważyłem, dlatego się nie wypowiadam na ten temat, ciekawe jakie różnice brzmieniowe wnosi, i chyba ma wejścia cyfrowe???

Pozdrawiam.:)

P.S. Chociaż do tych wejść nie jestem pewien, wzrok już nie ten !

Yamaha programowo nie stosuje wejść cyfrowych w 2 kanałowych integrach

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Yamaha programowo nie stosuje wejść cyfrowych w 2 kanałowych integrach

Wielkie dzięki za uświadomienie.sugerowałem się tym że ma tam chyba trzy wyjścia(lub wejścia, nietypowe,

jak dla mnie po prawej stronie u góry), takie małe, mój A-S2000, takich nie ma, co to jest ??

Dzięki, pozdrawiam.:)

Na niemieckim e-bayu pokazały się kolumny Yamaha NS-366.

http://www.ebay.de/itm/Yamaha-NS-366-old-hifi-vintage-80-er-Lautsprecher-Boxen-/301146777272?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item461dbf26b8

To najwyższy model z tej serii (głośnik basowy średnica 25 cm. Te kolumny grają z odrobinę "chłodniejszym" basem, w porównaniu do innych modeli takich jak Yamaha NS-344 czy Yamaha NS-100M

http://www.ebay.de/itm/1-Paar-YAMAHA-NS-100M-unbenutzt-New-Old-Stock-/231197271756?pt=DE_MusikInstr_Lautsprecher_Monitore&hash=item35d46e66cc

Jednak w połączeniu ze wzmacniaczem o ciepłym, lub neutralnym brzmieniu otrzymujemy kapitalny bas, ze specyficzną głębią (moim zdaniem ładniejszy niż w dwóch modelach wymienionych).

Kopułki głośników wysoko- i średnio- tonowych są z tytanu. Moim zdaniem (wielokrotne własne odsłuchy porównawcze) ten materiał lepiej radzi sobie z niuansami wokalu i instrumentów perkusyjnych niż kopułki wykonane z płótna. Kopułki z płótna (tekstylne) są np. w kolumnach Yamaha NS-100M, Yamaha NS-670, Yamaha NS-690.

Edytowane przez runik2

ciekawe czy Yamaha zrobi kiedyś jakiegoś DACka

Z tego co pamiętam był zintegrowany z AX-2000 - ale nie wiem jak z jakością.

Ja kontynuując swoją zabawę ze starymi klockami Yamahy zakupiłem RX-930 - sprzęt kosztujący w latach 89-91 766Euro - to w zasadzie ostatni z tych niby lepszych amplitunerów stereo Yamahy. W podobnych latach był jeszcze RX-1100 ale niewiele mogę o nim znaleźć poza tym, że pojawił się w 1987 i dosyć często jest na allegro wystawiany - często bez klapki w stanie agonalnym). Krążą plotki o RX-1100 że składa się z tunere T-85, przedzwmacniaca C-85 i końcówki M-85 - ale to bzdura - tuner to co najwyżej poziom T-1020, a wzmacniacz poniżej A-1020 (na pewno klasy A pozbawiony). Ogólnie zacny sprzęt dodatkowo możliwy do sterowania z pilota (może kiedyś trafię w dobrej cenie).

Fotki (swojej jeszcze nie ofotografowałem):

RX-1100 http://audiozavar.com/wp-content/uploads/2011/08/p1150890.jpg

RX-930 http://img.canuckaudiomart.com/uploads/large/436692-awesome_yamaha_natural_sound_stereo_receiver_rx_930_rs_remote_manual.jpg

Wracając do RX-930

Część wzmacniacza w niej to ewidentnie AX-500, a tuner wygląda na okrojony z IF TX-500. Dodatkiem jest sterowanie z pilota, cyfrowy wybór źródeł i pewne funkcje surround i video (jest oddzielna sekcja na tylne głośniki - i tak samo jak dla przednich przedwzmacniacz jest rozłączny ze wzmacniaczem zworkami - ciekawe, czy można podawać bezpośrednio dwa niezależne źródła?).

Jakość wykonania jest lepsza od AX-500 - blachy są grubsze, front też (ale i tak dosyć cienkie mimo wszystko), pokrętła niestety poza głośnością są plastikowe. W środku wygląda to już trochę lepiej - większość kondensatorów to brązowe Elny, a płytka tunera jest w zasadzie pełnowymiarowa (miałem RX-550, gdzie tuner był mocno pomniejszony).

Dźwięk jest dobry, ale nie powala - nie ma startu do np. AX-930, AX-730, AX-900, AX-700 - mimo, że cyferki sugerowały by co innego - a przecież są jeszcze RX-730, RX-530, RX-330 - jaki one mają poziom. Zdecydowanie nie jest to sprzęt z aspiracjami audiofilskimi aczkolwiek gra całkiem przyjemnie - do 300zł można za niego dać - nie więcej. Jako nowy jak dla mnie był zdecydowanie przewartościowany - ot taki sprzęt z kilkoma gadżetami - nowoczesny - jak na tamte czasy, ale nie nastawiony na jakość dźwięku.

Doszedłem do ładu z temperaturą - po prostu przedmuchałem sprężonym powietrzem, porządek w kablach, wolnoobrotowe wentylatory (ciuchutkie) w szafce wymuszające obie z czujnikiem temperatury, troszkę więcej miejsca z tyłu - i jest bajka :)

Mam natomiast inne pytanie - czy sprzedając ją teraz za około 5-6 tysięcy (tyle mi zaoferowano) jestem w stanie kupić Ampli które zagra tak samo/lepiej z tymi kolumnami, a dodatkowo zyskam funkcje typu radio internetowe, radio analogowe, czy nowe systemy typu DTS-NEO czy Dolby TrueHD itp.

Wszystko mi się podoba w tej Yamaszce DSP-Z9, z zestawem Jamo D7 w konfiguracji 5.2 gra rewelacyjnie. Wkurza mnie trochę brak HDMI i Tunera Radiowego (szczególnie moją żonę), no i zastanawiam się czy "merytorycznie" się nie zestarzeje niedługo (np - przestanie coś dekodować, odtwarzać - przepraszam jeśli coś walnąłem - nie jestem ekspertem)

Pozdr

Edytowane przez janciownik

Polecam wyjazd do Hiszpani,

Tomek, wiesz na co zbieram, także Hiszpania odpada, wolę to na co zbieram już tyle czasu.

Dzięki za radę. Pozdrawiam :)

Tomek, wiesz na co zbieram, także Hiszpania odpada, wolę to na co zbieram już tyle czasu.

Dzięki za radę. Pozdrawiam :)

a na co ;) ? AS3000.....

pozdrowionka i najlepszego na Święta Wielkanocne dla klubowiczów Yamahy :)

"Lampa nie umiera nigdy"

kangie

Sprzęt Yamaha jakiś w domu mam i to nie jeden, ale jakoś się nie złożyło abym się do klubu Yamahy zapisał;)

Wzajemnie

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.