Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę Was jeszcze znaudzić pytaniem o kolumny ?

Jak do tej pory przesłuchałem już kilku kolum (B&W 683/4, B&W CM8, Elac 68.2, PSB T6) ... jednak żadne z powyżych nie przekonały mnie tak jak używane:

Sonus Faber Grand Piano Home

• Na plus: super dynamiczne, ekstra szczegółowe, ... i po prostu są piękne :-)
  • Na minus: trochę ostra góra .. w szybkich utworach (Dead Kennedys) bardzo raziło
  • Uwaga: znacznie przekraczją mój budżet ... ale jak trzeba to trzeba :-)

Dodatkowo umówiony jestem na przesłuchanie B&W 704 (bardzo jestem ich ciekaw - są tańsze o 2k pln niż SB)...

i tu pierwsze pytanie ... czy B&W 704 jest to ta sama półka jakościowa co SB Gran Piano Home ... ? Jak ten starszy model można sklasyfikować vs. obecna gama B&W ?

oraz drugie pytanie: jakie jeszcze kolumny używane do 6k pln mam brać pod uwagę ? Czy np.

- Audio Physic Tempo 3,

- Vandersteen 1Ci,

- PMC GB1i

- jakie ?

PS.

dzięi awansem za sugestie/uwagi do powyższych pytań ... już Wam nie będę zawracał głowy :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

oraz drugie pytanie: jakie jeszcze kolumny używane do 6k pln mam brać pod uwagę ? Czy np.

- Audio Physic Tempo 3,

- Vandersteen 1Ci,

- PMC GB1i

- jakie ?

Za 6500 dostaniesz nowe Vandersteeny 1Ci, w mojej skromnej ocenie zajebiste glosniki, spokojnie konkurujace z takimi za dyche i wiecej pln! A za 6 tysiecy z hakiem jakis kolega z klubu Audio Physic pozbywa sie wlasnie Tempo 6. Podobno bardzo dobrze utrzymane.

Tu: http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/audio-physic-tempovi-ebony-os102233.html

Ja mam Vandersteen 1 ci z Yamaha 2000. Głośniki sa rewelacyjne ! Prędzej wymienię ta Yamahe niż te głośniki. Serio nie często jestem zadowolony ale w tym przypadku 100%. Pozdrawiam.

Właśnie się zdecydowałem na kupno A-S 2000 i mam kłopot bo tego wzmacniacza nie można nigdzie kupic. Od jednego z sprzedawców dostałem wiadomość, że model został wycofany i pod koniec czerca będzie zastąpiony nowym A-S 2010. Czy ktoś z Was coś o tym słyszał bo z sieci nie można noc wyguglować.

Edytowane przez Rudy-102

Rudy-102

Yamahą A-S2100 chyba, bo A-S2010 nie ma/pomyłka... Albo ja o czymś nie wiem ;-)

Pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Ja mam Vandersteen 1 ci z Yamaha 2000. Głośniki sa rewelacyjne ! Prędzej wymienię ta Yamahe niż te głośniki. Serio nie często jestem zadowolony ale w tym przypadku 100%. Pozdrawiam.

To wybitne głośniki, choć z urody nie tak seksi jak Sonus Fabery. Ja z kolei brzmienia Sonusów nie lubię i wolę mniejszej urody madrą dziewczynę, niż pięknego pustaka z rozumiem biedronki. Chodzą mi cały czas po głowie te Vandersteeny i chętnie bym je kupił jako drugie kolumny do systemu. Świetna rzecz!

... i moja męka sie skończyła ... od wczoraj cieszę sie dźwiękiem przechodzącym z Yamahy S2000, przez B&W 704 do moich uszu :)

Bardzo sie wahalem pomiędzy wspomnianymi wyżej Sonusami, a tymi Bowersami. Wygrały Bowersy ponieważ:

- super słychać szczegóły w wysokich partiach ... ale nie raziły (nie ostre) tak jak u Sonusow

- wyraźny środek

- dół (tego najbardziej sie obawiałem) bardzo dynamiczny i wyraźna sekcja bas/perkusja. Muszę przyznać, ze tu Sonusy wygrały ... ale bardzo minimalnie.

- w porównaniu do wcześniejszych odsluchiwanych kolumn ... Bowersy są takie jak powinny byc .... nie dominują, nie męczą, dają super radość słuchania.

A dodatkowo:

- pierwszy właściciel

- idealny stan

- tańsze o ponad 2k ... choć nie było to decydująca kwestia.

Kolego ta natarczywość góry przejawiała się w większości płyt.?-:)

W większości tych, gdzie dużo sie działo w tym samym czasie. W utworach spokojnych było OK.

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Zły wybór... :o(

Daję Ci maksymalnie 8 miesięcy w takim zestawieniu.

Potem będziesz szukał nowych kolumn do Yamahy.

Nie będę pisał dlaczego, sam nam to napiszesz za parę miesięcy ;o)

Rozpoczynamy odliczanie...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Rudy-102

Yamahą A-S2100 chyba, bo A-S2010 nie ma/pomyłka... Albo ja o czymś nie wiem ;-)

Pzdr.

No właśnie nie. Bo przy A-S 1000, C-D 1000 i C-D 2000 piszą, że egzemplarze nie dostępne i od konca czerwca będą zastąpione odpowiednio przez serie 1010 i 2010.

Cytat:

"Auslaufmodell, nicht mehr verfügbar !!

Das Nachfolgemodell CD-S1010 wird voraussichtlich Ende Juni verfügbar."

Ciekawa sprawa

Kiedyś już były serie 1010 i 2020

347beea8839d72b02b6977a5d656f03a6.jpg

CA2010a.jpg

Jeśli nowe mają wyglądać podobnie jak te kiedyś to warto poczekać.

Tylko dziwne jest, że w sieci cisza.

Hahaha, jakie to słodkie i pocieszające.

Coś mi tu nie pasuję z tą serią 2010, ale poczekamy to zobaczymy. Oby tak było, zawsze większy wybór.

W większości tych, gdzie dużo sie działo w tym samym czasie. W utworach spokojnych było OK.

Wielkie dzięki. -:)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Spoko ... szkoda, że nie ostrzegłeś mnie wcześniej ... :D

Jak rozumiem miałeś okazję sprawdzić 704 ?

Ludzie pisali Tobie różne rzeczy, radzili to, czy tamto, większość uwag była trafnych, ale przez pytającego ignorowanych.

Postanowiłeś zaufać własnym uszom, bez oglądania się na rady - ok, to się chwali, trzeba mieć własne gusta.

Po co więc dalej pisać?

Sam nam to napiszesz za parę miesiący... ;o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

Coś ni tu nie pasuje, Sonus Faber był za natarczywy na górze, a B&W, o.k.

Wzmak mam taki sam , ale moje uszy odebrały to odwrotnie, bo słuchałem jednych,i drugich.

Cóż, każdy ma inne preferencje brzmieniowe.-:)

Coś ni tu nie pasuje, Sonus Faber był za natarczywy na górze, a B&W, o.k.

Wzmak mam taki sam , ale moje uszy odebrały to odwrotnie, bo słuchałem jednych,i drugich.

Cóż, każdy ma inne preferencje brzmieniowe.-:)

Chyba tak ... w teorii (pozyskanej z forum/gazet) też myślałem, że Bowersy będą zbyt ostre ... a tu taka niespodzianka.

Kurczę teraz jestem mega zadowolony z dźwięku (dynamika, przejrzystość, szczegółowość) .. mam tylko nadzieję, że tak zostanie na dłużej niż wspomniane powyżej 8 miesięcy .. nie chcę przeżywać kolejnej choroby (a mam już kolarstwo extremalne, narciarstwo pozatrasowe i podróże z Tym związane), która skutecznie wysysa portfel w poszukiwaniu czegoś lepszego, lepszego ...

W tym obszarze mówię stanowcze NIE dla pogoni za króliczkiem HiFi :-) ... muszę tylko upolować CD S2000.

PS.

słucham właśnie Beastie Boys "The In Sound from Way Out!".. jest odlot ... polecam 4 utwór !

Edytowane przez kondi!

Chyba tak ... w teorii (pozyskanej z forum/gazet) też myślałem, że Bowersy będą zbyt ostre ... a tu taka niespodzianka.

He, He, hola , hola Kolego, trochę nieładnie się rozpędziłeś z osądami.

Ja kupowałem Yamahy, w TopHiFi (AudioKlan), i, jak powszechnie wiadomo

ta firma jest dystrybutorem miedzy innymi, Yamaha, Sonus Faber, B&W.

Także mogłem sobie posłuchać do woli tych marek.

Tylko ja mam już skonfigurowany cały system, Ty dopiero będziesz to robił.

zakup CD-S 2000 (nie wiem jakie masz teraz źródło), ale zapewniam Cię

że po jego wymianie, dźwięk także ulegnie zmianie.Życzę Ci jak najlepiej,

żebyś bez bólu skonfigurował cały system.Bo musisz zapewne wiedzieć,

że gra cały system włącznie z pomieszczeniem (akustyka). Moje pytanie,

czy Sonusy grają ostro na wszystkich płytach wynikało, z zaskoczenia.

Nic obraźliwego nie napisałem o Tobie, i Twoich spostrzeżeniach, także

daruj sobie tą ironię.A jeśli chodzi o to co się Tobie podoba, to nikt nie

będzie tego kwestionował, bo każdy ma inne preferencje brzmieniowe,

i to tylko i wyłącznie jego sprawa.Życzę cierpliwości, i samozaparcia.

Mi konfiguracja systemu zajęła prawie trzy lata he, he.Pozdrawiam. -:)

Witam szanowne Grono użytkowników sprzetu grającego Yamahy.

Wraz z moim zestawem, pragnę do Was dołaczyć.

Słowem wstępu, rozpocząłem swoja przygodę okolo 12 lat temu od Yamahy ax-392, poźniej były inne integry tego producenta ---> ax-492, ax-592, ax-892, oraz starsze, jak a-520 i ax-870, do tego zazwyczaj do kompletu tunery, kaseciaki, i cd-ki ze zgodnych z seria wzmacniacza "wypustów". Z "nieyamahowych" maszyn uzytkuję jedynie gramofon Technics SL-1200 Mk2 - jak dla mnie kultowy sprzęt, który ma u mnie dożywocie :).

Po wielu latach uzytkowania i testowania roznych modeli, zdecydowałem sie na sprzedaz wszystkiego co miałem ze stajni Yamahy i zakup zestawu na dłuższy okres.

Obecnie moje uszy cieszą :

Preamp CX-1000

Koncówka mocy M-85

Kaseciak KX-1200

Cd CDX-1030

Tuner TX-1000

Całość jak narazie sprawuje sie bezbłednie, jakość reprodukcji dzwieku jak dla mnie wyśmienita, elementy zestawu udalo mi sie trafić zachowane w stanie fabrycznym. CX, M, TX, i CDX z tego co sprawdzałem nigdy nie miały nawet zdejmowanych pokryw, jedynie kaseciaka musiałem otworzyc gdyz wymagał wymiany pasków napędowych i czyszczenia idlera - teraz gra perfekcyjnie. Jestem naprawde w szoku jak prawie 30 letni sprzet potrafi zagrac !!! - ciezko jest mi nawet porownac z dotychczas posiadanymi przeze mnie urządzeniami grającymi tego producenta. Fakt ze ww "klockow" szukałem ponad 2 lata, z czego tylko kaseciaka udało mi sie trafić w Polsce - pozostałe z zagranicy - ale nie zaluje ani sekundy straconej na poszukiwania i ani jednej wydanej zlotowki.

PS. Czy jest na forum inny uzytkownik preampa CX-1000, lub tez innego Yamahy ?, chciał bym spytac o jeden szczegół z nim zwiazany.

Przy jego wyłaczaniu slychac dość głosny krótki pojedyńczy "strzał" w lewej kolumnie - ustawienie volume nie ma znaczenia - tak samo pyka na 0 jak i max - nie jest to super glosne, ale ciche rowniez..... Jak mozna sie domyslec dzieje sie tak tylko wtedy, gdy najpierw wylaczam preamp a pozniej koncowke - co jest oczywiscie niezgodne ze sztuką i osobiscie nigdy tak nie robie. Pewnie nawet bym o tym nie wiedział, gdyz zawsze pilnuje procedury, no ale od czego ma sie żone...... Ktora to pomimo instruktarzu obsługi - wylaczyła najpierw preamp i wlasnie taki strzał sie pojawil, o czym mnie poinformowała - sprawdzilem i dzieje sie tak za kazdym przy wyłączaniu ---> przy włączaniu, nawet kiedy koncówka jest już włączona jest cisza, pojawia sie to tylko przy wyłączaniu i tylko w lewym kanale. Szukałem po sieci i znalazłem temat na forum - bodaj amerykanskim w ktorym był opisany identyczny objaw w cx-1000, rowniez znalazlem gdzies na polskich stronach informacje iz w starszych preampach Yamahy to normalne - niestety nie wiem gdzie to było i juz znalesc nie moge. Osobiscie uwazam ze byc tak nie powinno, ale specem nie jestem - dlatego przed ewentualnym oddaniem preampa do serwisu chciał bym to skonsultowac z innymi uzytkownikami - tym bardziej ze nigdy nie był on rozkrecany i szczerze nie mam zamiaru tego robić. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ??

Nic obraźliwego nie napisałem o Tobie, i Twoich spostrzeżeniach, także

daruj sobie tą ironię.

Szkoda, że tak to odebrałeś ... nie chciałem nikogo urazić, a ironia była mi tu obca

Tylko ja mam już skonfigurowany cały system, Ty dopiero będziesz to robił.

zakup CD-S 2000 (nie wiem jakie masz teraz źródło), ale zapewniam Cię

że po jego wymianie, dźwięk także ulegnie zmianie.

i tu ciekawostka ... do osłuchu Sobusów & Bowersów miałem cały komplet S2000 (nie tylko wzmacniacz, ale także CD S2000).

ładne zastępowanie seria 2000 na 2100 to wzrost ceny o ok 70% , ciekawe jak 1100 ?! będzie kosztowało jak stara seria 2000 ?

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

i tu ciekawostka ... do osłuchu Sobusów & Bowersów miałem cały komplet S2000 (nie tylko wzmacniacz, ale także CD S2000).

Ja piszę o konfiguracji w swoich warunkach akustycznych, nie salonowych,

bo to dla mnie inna bajka.To co usłyszysz w salonie nie koniecznie przełoży,

się na to co usłyszysz w domu.Jakie kable to wszystko spinały, będziesz miał,

tak samo w domu (inna akustyka), itp.Teraz nie chcę ci niczego udowadniać,

tylko, uświadomić jaki to żmudny proces skonfigurowanie systemu.

Nie chodzi już mi o marki, bo to indywidualna sprawa.Pograj parę miesięcy,

przesłuchaj wszystkie płyty, i wtedy z czystym sumieniem napisz,jestem zadowolony,

lub ......Mi po odsłuchach w salonie wszystko odpowiadało, w domu, im dłużej

słuchałem, tym bardziej wątpiłem czy o takie granie mi chodziło, i zaczęło się,

kombinowanie, przestawianie, wymiana kabli itp.Także jeszcze raz powodzenia,

ale też cierpliwości, i podejścia bez podniecania się, tylko ze zdrowym rozsądkiem.

Szkoda, że tak to odebrałeś

Tak to odebrałem, ale dzięki za wyjaśnienie, nie było tematu.-:)

ładne zastępowanie seria 2000 na 2100 to wzrost ceny o ok 70% , ciekawe jak 1100 ?! będzie kosztowało jak stara seria 2000 ?

No właśnie nie. Bo przy A-S 1000, C-D 1000 i C-D 2000 piszą, że egzemplarze nie dostępne i od konca czerwca będą zastąpione odpowiednio przez serie 1010 i 2010.

Cytat:

"Auslaufmodell, nicht mehr verfügbar !!

Das Nachfolgemodell CD-S1010 wird voraussichtlich Ende Juni verfügbar."

Ciekawa sprawa

Co sądzisz o tym co napisał Rudy-102, trochę wierzyć mi się nie chce,

ale z palca sobie tego nie wyssał?? Może to będą zamienniki.??,a seria

2100, 3000, to flagowce? Trzeba poczekać z osądami, aż wejdą te

wszystkie nowości na rynek.-:)

Właśnie się zdecydowałem na kupno A-S 2000 i mam kłopot bo tego wzmacniacza nie można nigdzie kupic.

Próbowałeś, może jeszcze mają, nic nie piszą że produkt niedostępny? Pozdrawiam. -:)

http://q21.pl/yamaha-a-s2000.html

Próbowałeś, może jeszcze mają, nic nie piszą że produkt niedostępny? Pozdrawiam. -:)

http://q21.pl/yamaha-a-s2000.html

Mieszkam w Niemczech i najpierw próbowałem u tutejszych sprzedawców. Srebrne są jeszcze u kilku do kupienia a czarne niestety nie.

Dzięki za podpowiedź właśnie do nich napisałem. Nazwa tego sklepu przewalała się przez forum więc myślę, że można im zaufać ?

Seria 2000 jest dostępna u głównego dystrybutora czyli Top HiFi. Obecnie na stronie europejskiej Yamahy dostępne są równocześnie 2000/2100/3000 i wygląda że tak zostanie.

Co do kolumn to BW żeczywiście trochę się z Yamahą gryzą (poza serią 800 D - ta jest bezbłędna) ale można to poprawić odpowiednimi kablami - niestety... wszystkimi od interkonektów przez głośnikowe do sieciowych.

Sprawdzałem kilka firm i radzę próbować zestawy na Revelatorach ScanSpeaka, lub coś z Vienna Acustic ja miałem przez rok "Haydny" i "Mozarty" i było naprawdę ok., obecnie mam "Xawiany" i chyba tak zostanie.

Proponuję zacząć poszukiwania od interkonektów, ja wybrałem najwyższy miedziany audioquest "Colorado" (przesłuchałem sporo kabli również sporo droższych miedzianych i srebrnych "audioquest", "Tara", "Albedo", "Fadel"..., odradzam srebro.). Colorado są według mnie idealne dla połączenia 2000/2000 i radzę spróbować (podobnie grają stare "anacondy" audioquesta i "aphrodite" fadelArt.) oczywiście wtedy głośnikowe muszą być przynajmniej "przyzwoite".

Jeżeli ktoś ma możliwość posłuchania przyzwoitych sieciówek to radzę spróbować, to bardzo niedoceniany element ale... działa (sam w to nie wierzyłem).

Przyzwoite sieciówki na początek to kable Supry (duży, słyszalny skok w stosunku do tych z zestawu Yamahy przy przyzwoitej cenie), później miałem "fazę" testów i na jakiś czas zostały audiouesta "nrg 2".

Obecnie zakończyłem poszukiwania mam kable Gigawatta i tu jest różnica a poprawiło się właściwie wszystko (dynamika, precyzja i brak ostrości "góry", rozdzielczość, stereofonia...).

O kablu głośnikowym nie piszę bo jeszcze poszukuję, próbowałem kilku, pozostał audiouest "Giblartar", ale myślę o czymś "Nordosta" (może ktoś ma ciekawy pomysł).

Dla oszczędnych przyzwoitym ale trochę ograniczonym ("góra" jest pozbawiona ostrości ale niestety trochę "zamglona") interkonektem jest Alphard na XLR coś ok 160 zł za nowy (sprawdzałem).

O wpływie kilku innych wynalazków napiszę innym razem.

Edytowane przez sep

Wszystkim chłopakom, oj dziewczyną też, dużym, i małym, młodym, i starym, Wszystkiego Najlepszego W Dniu Także Naszego Święta.

Niech nam zawsze gra tak jak to sobie życzymy.Pozdrawiam. -:))))))

witajcie. mam trywialne pytanie początkującego.

moja R-S700 może "obsłużyć" 2 pary głośników (A,B,A+B), czy korzystając z pustych w tej chwili portów pod 2 parę głośników mogę uzyskać bi-amp, czy będzie to tylko bi-wire (porty A idą do sekcji niskiej głośników, a porty B do wysokich)

chodzi o kolumny monitor audio bx2.

Witam szanowne Grono użytkowników sprzetu grającego Yamahy.

Wraz z moim zestawem, pragnę do Was dołaczyć.

Słowem wstępu, rozpocząłem swoja przygodę okolo 12 lat temu od Yamahy ax-392, poźniej były inne integry tego producenta ---> ax-492, ax-592, ax-892, oraz starsze, jak a-520 i ax-870, do tego zazwyczaj do kompletu tunery, kaseciaki, i cd-ki ze zgodnych z seria wzmacniacza "wypustów". Z "nieyamahowych" maszyn uzytkuję jedynie gramofon Technics SL-1200 Mk2 - jak dla mnie kultowy sprzęt, który ma u mnie dożywocie :).

Po wielu latach uzytkowania i testowania roznych modeli, zdecydowałem sie na sprzedaz wszystkiego co miałem ze stajni Yamahy i zakup zestawu na dłuższy okres.

Obecnie moje uszy cieszą :

Preamp CX-1000

Koncówka mocy M-85

Kaseciak KX-1200

Cd CDX-1030

Tuner TX-1000

Całość jak narazie sprawuje sie bezbłednie, jakość reprodukcji dzwieku jak dla mnie wyśmienita, elementy zestawu udalo mi sie trafić zachowane w stanie fabrycznym. CX, M, TX, i CDX z tego co sprawdzałem nigdy nie miały nawet zdejmowanych pokryw, jedynie kaseciaka musiałem otworzyc gdyz wymagał wymiany pasków napędowych i czyszczenia idlera - teraz gra perfekcyjnie. Jestem naprawde w szoku jak prawie 30 letni sprzet potrafi zagrac !!! - ciezko jest mi nawet porownac z dotychczas posiadanymi przeze mnie urządzeniami grającymi tego producenta. Fakt ze ww "klockow" szukałem ponad 2 lata, z czego tylko kaseciaka udało mi sie trafić w Polsce - pozostałe z zagranicy - ale nie zaluje ani sekundy straconej na poszukiwania i ani jednej wydanej zlotowki.

PS. Czy jest na forum inny uzytkownik preampa CX-1000, lub tez innego Yamahy ?, chciał bym spytac o jeden szczegół z nim zwiazany.

Przy jego wyłaczaniu slychac dość głosny krótki pojedyńczy "strzał" w lewej kolumnie - ustawienie volume nie ma znaczenia - tak samo pyka na 0 jak i max - nie jest to super glosne, ale ciche rowniez..... Jak mozna sie domyslec dzieje sie tak tylko wtedy, gdy najpierw wylaczam preamp a pozniej koncowke - co jest oczywiscie niezgodne ze sztuką i osobiscie nigdy tak nie robie. Pewnie nawet bym o tym nie wiedział, gdyz zawsze pilnuje procedury, no ale od czego ma sie żone...... Ktora to pomimo instruktarzu obsługi - wylaczyła najpierw preamp i wlasnie taki strzał sie pojawil, o czym mnie poinformowała - sprawdzilem i dzieje sie tak za kazdym przy wyłączaniu ---> przy włączaniu, nawet kiedy koncówka jest już włączona jest cisza, pojawia sie to tylko przy wyłączaniu i tylko w lewym kanale. Szukałem po sieci i znalazłem temat na forum - bodaj amerykanskim w ktorym był opisany identyczny objaw w cx-1000, rowniez znalazlem gdzies na polskich stronach informacje iz w starszych preampach Yamahy to normalne - niestety nie wiem gdzie to było i juz znalesc nie moge. Osobiscie uwazam ze byc tak nie powinno, ale specem nie jestem - dlatego przed ewentualnym oddaniem preampa do serwisu chciał bym to skonsultowac z innymi uzytkownikami - tym bardziej ze nigdy nie był on rozkrecany i szczerze nie mam zamiaru tego robić. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ??

Ile dałeś za KX-1200 i CX-1000? - sam na nie poluje, ale jak narazie troche posucha na ebayu albo nie chcą do Polski wysyłać, albo ceny z kosmosu (w Polsce to już nawet nie liczę że je trafię). W sumie to celuję w podobny zestaw - narazie gra AX-900, CDX-1050/CDX-810, TX-1000 i KX-650 (choć magnetofon to najmniej potrzebny). Ostatecznie chcę zmienić wzmacniacz na końcówkę + preamp.

Ja swoich klocków do serwisu nie oddaję - też nie mam wielkiego pojęcia, ale dotąd szukam aż znajdę problem i sam naprawiam (instrukcje serwisowe są łatwo dostępne), bo w większości serwisów nie bawili by się w taką ostrożność obchodzenia się z nimi. A czasem trzeba do środka zaglądnąć, bo choćby stare kondensatorki mogą nawet wylać, a często się jakiś napuchnięty trafia. Druga z kolei przypadłość to zimne luty - sprzęty Yamahy lubią je łapać, ale nieraz ciężko je zdiagnozować, bo nie widać na pierwszy rzut oka. Ale zacząłbym od kondensatorów - w mojej AX-900 był podobny efekt - strzał w jeden głośnik i winny okazał się m.in. kondensator w części przedwzmacniacza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.