Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pawelm zgadzam sie:) Jednak jest kilka "ale": 1. dostepnosc plyt 2. fakt iz dla ucha ludzkiego potencjal CD wystarcza 3. gdyby naprawde dobre SACD playery kosztowaly relatywnie mniej niz dobre CD format moglby zwyciezyc.

pawelm, 12 Lis 2008, 10:37

>Discomaniak

>

>Ale fakt faktem, że potencjał w SACD jest większy. Może jeszcze się go da uratować. Chociaż cały

>czas widzę przewagę zwykłego CD ;-)

Ale co z tego że masz przewagę techniczną jak nie wykorzystuje się możliwości starego redbook? Wystarczy posłuchać dobrej realizacji płyt z wytwórni której na tym zależy, czyli np. chesky, telarc... To wytwórnie audiofilskie, potrafią przyżądzić tak płytę że silnka cieknie. Ale ktoś powie "no dobra ale ile takich płyt jest" ja odpowiem, no dobra ale format SACD sam dźwięku nie poprawi, to tez trzeba przygotować!!! Niech ktoś wykorzysta cały potencjał dynamiki CD to będzie to wyglądało mniej więcej tak:

Słyszymy cichy cyk konika daleeeko w trawie, mamy wzmacniacz ustawiony na prawie full (żeby tego konika było słychać). Nagle słyszymy samolot który się zbliża i ląduje 10metrów od nas z hukiem 130db. Ciekawe ilu z Was doświadczyło takiego halasu. Ja pracowałem w takim przez rok, gałki oczne wpadają w takie wibracje że niewyraźnie widać, po kilku godzinach bolą stawy, nie wspominając o bezsennych nocach, stanach nerwowych itp.

Więc jak, ktoś słyszał tak nagrane CD? Niech mi ktoś powie że dźwięk z SACD jest bardziej dynamiczny bo ma więcej bitów to śmiechem zabije :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ale fajny temat, jak wesoło :)

A z SACD jest tak, jak ze Stalinem. Od lat zimny trup i stan na dzień 12.11.08 jest taki, że mimo usilnych błagań, SACD nadal nie żyje.

Najbardziej mnie rozbawiła astronomiczna liczba 6000 płyt SACD. No po prostu wspaniałe, to mnie przekonało do tego formatu :)))

Audioholik, czy Ty w ogóle słuchasz muzyki? Czy Ty poszukujesz ciekawych kompozycji, interesujących zespołów, czy Ty w ogóle masz jakieś muzyczne upodobania, jakiś gust? Bo mam nieodparte wrażenie, że Twój gust muzyczny zamyka się w tym, co zostało wydane na SACD. Przeglądałem nie raz listę płyt wydanych w tym formacie i nie znajduję tam prawie NIC, co by mnie interesowało. Mało tego, prawie każdego dnia wychodzą nowe płyty. Dziesiątki tysięcy albumów wydano w ciągu ostatnich 30 jak nie więcej lat i na pewno wszystkich nie słyszałem. Odkrywanie tych dźwięków dla siebie jest wspaniałą przygodą i najbardziej ekscytującym doznaniem, większym od zachwytu z super jakości hi-endowego zestawu. Ty tego nigdy nie doświadczysz, bo masz do wyboru raptem 6000 tysięcy płyt i to z bardzo wąskiego zakresu gatunków.

Współczuję ograniczonych horyzontów muzycznych i radzę zastanowić się nad pytanie, co jest ważniejsze - sprzęt, czy muzyka? Może wpadłeś w pułapkę i już nie liczy się muzyka, tylko napis SACD?

Opteron

Ale część bardzo dobrych nagrań wydawanych przez profesjonalistów takich jak szwedzka wytwórnia Opus czy niemiecki Stockfish wydaje na SACD.

Przykład sugestywny z konikiem i silnikiem samolotu ;-). Swoją drogą jak zostałem zaproszony do redaktora i słuchaliśmy czegoś tam nagranego na winylu z lat 70 i muzyki nagranej niedawno przez Stockfish to różnica była większa niż kolosalna ;-).....i ten sam gramofon ;-)

Wniosek postawiony przez discomaniaca, że zaden powszechny format się nie skończy dla mnie jest prawdziwy. Natomias problemem jest następujący, że kiedy jest lepszy format to może on nie stać się powszechnym i wymrzeć. Dlatego prawdopodobnie będzie dalej tylko CD przez następne 20 lat a obok serwery/komputery/bajery. Winyl jest tego koronnym przykładem.

Witam

ja od jakiegoś czsu przestalem używać cd. kupiłem fajne urządzonko coś podobnego do dysku twardego (nie podaje nazwy by nie robić reklamy) z menu wyświetlanym na ekranie tv, z kompletem wyjść i wejść (9x chinch, usb 2 typy, coaxial, optycne, hdmi, można też podpiąć sieć) do tego dysk twardy o poj 500GB i sterowanie z pilota.

Wiadomo mogę odsłuchiwać jedynie dzwięk skompresowany i ogladać skompresowane video typu divix.

Ale...okazuje się ze ma to sens

mam dosyć kiepskie źródło (cdek harmana 970) podpięty resonami do yamahy z serii 570 i kolumn które z tego zestawu są chyba najlepsze (bmn m3).

co się okazało:

podpiąłem żródło (hdd)kablem optycznym do cd, cd ze wzmakiem po staremu, cd przełączyłem cd w tryb pracy w którym sygnał przepuszczany jest przez procesor w cd a dalej do wzmaka i puściłem pierwszy lepszy album o przyzwoitej jakości.

okazało się, że dzwięk stał się super dokładny z taką ilością szczegółów że na The Dark Side Of The Moon brzmi tak jak brzmieć powinien. No na prawde zaskoczenie! Brzmienie ma oddech, jest to czego szukałem - lekkość, zwiewność, do tego przestrzeń i niezły dół pasma, wszystko podane w uroczy sposób. na pewno nie kupie już kolejnego cd no chyba tylko po to by korzystac z jego procesora audio

pozdrawiam

a ja wiem czemu podoba mu się SACD- bo kupił sobie afirmacyjne płytki SACD- na których lektor-psycholoszka czyta: Jesteś wspaniały, boski, masz racje...:)

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Tym bardziej, że co chwilę wychodzą nowe premierowe tytuły w tym formacie w stosunku SACD 1:100, 1000 CD może trochę mniej może więcej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

josef, 12 Lis 2008, 01:38

>mógłbym Ci udowodnić, że nie rozróżnisz na ślepo 16bitów od 15bitów (nie mówiąc o 20 czy 24)

>ale i tak będziesz się zapierał nogami i rękami, że usłyszysz :)

przecież nawet discomaniac słyszy różnicę między SACD a CD skoro nie jest w stanie podać żadnego nowego CD playera w tej cenie który dorówna jakością dźwięku Pioneerowi D6 grającemu płytę SACD, więc co się tak zapierasz przy tym CD?

discomaniac71, 12 Lis 2008, 10:17

>audioholik Ty za to nie masz zadnego doswiadczenia odluchowego tylko kierujesz sie entuzjazmem

>dziecka ktore dostalo nowa zabawke. W ten sposob mozna recenzowac sprzet dla kolegow z piaskownicy.

>Brak rzetelnego porownania dyskwalifikuje Cie calkowicie.

Twój brak doczynienia z SACD dyskwalifikuje Cię na starcie, SACD nie jest nową zabawką, format jest dostępny już kilka lat...i wciąż nie podałeś lepiej brzmiącego nowego cd playera w cenie tak wyśmiewanego przez Ciebie mojego SACD Pioneera, więc Twoje stwierdzenia o wyższości CD nad SACD brzmią w tej sytuacji dziecinnie.

pawelm, 12 Lis 2008, 10:37

>Discomaniak

>

>Ale fakt faktem, że potencjał w SACD jest większy. Może jeszcze się go da uratować. Chociaż cały

>czas widzę przewagę zwykłego CD ;-)

no komedia :))

opteron, 12 Lis 2008, 10:56

>Ale co z tego że masz przewagę techniczną jak nie wykorzystuje się możliwości starego redbook?

>Wystarczy posłuchać dobrej realizacji płyt z wytwórni której na tym zależy, czyli np. chesky,

>telarc... To wytwórnie audiofilskie, potrafią przyżądzić tak płytę że silnka cieknie. Ale ktoś powie

zarówno Chesky jak i Telarc oprócz płyt CD niskiej rozdzielczości wydają też lepiej brzmiące SACD korzystając z możliwości technicznych tego formatu

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dziecinny jest Ty:) Brak Ci orientacji w swiecie audio i zyjesz w jakims dziwnym matrixie:) Odtwarzaczy SACD jak wykazal ten watek slyszalem duzo wiecej od Ciebie. Co wiecej pokusilem sie o testy porownawcze. Sorry Winnetou ale gowniana budzetowka ktora reprezentuje PD-D6J bedzie zawsze gowniana budzetowka. Nie slyszalem jeszcze zadnego playera w cenie do 1500zl za nowy obojetne CD czy SACD) ktory gralby choc poprawnie tylko co Ty o tym mozesz wiedzec skoro siedzisz w swoich czterech scianach podniecajac sie Pioneerkiem. Szkoda ze firma tak diametralnie obnizyla loty bo moze sam bym sie skusil na nowy odtwarzacz nie zamierzam jednak wyrzucac w bloto 1500 czy 2500zl bo to piechota nie chodzi.

discomaniac71, 12 Lis 2008, 10:40

>pawelm zgadzam sie:) Jednak jest kilka "ale": 1. dostepnosc plyt 2. fakt iz dla ucha ludzkiego

>potencjal CD wystarcza 3. gdyby naprawde dobre SACD playery kosztowaly relatywnie mniej niz dobre

>CD format moglby zwyciezyc.

SACD to format niszowy, większości ludzi nie obchodzi jakość dźwięku i zadowalają się mp3

audioholik, 12 Lis 2008, 18:22

>opteron, 12 Lis 2008, 10:56

>

>>Ale co z tego że masz przewagę techniczną jak nie wykorzystuje się możliwości starego redbook?

>>Wystarczy posłuchać dobrej realizacji płyt z wytwórni której na tym zależy, czyli np. chesky,

>>telarc... To wytwórnie audiofilskie, potrafią przyżądzić tak płytę że silnka cieknie. Ale ktoś

>powie

>

>zarówno Chesky jak i Telarc oprócz płyt CD niskiej rozdzielczości wydają też lepiej brzmiące SACD

>korzystając z możliwości technicznych tego formatu

No dobrze, wydaje i co z tego? Czytałeś co wyżej jest napisane? Przypuszczam że tak skoro to zacytowałeś.

Idąc dalej podaj mi tytuł chociaż 1 kawałka który wykorzystuje pełną dynamikę CD a podam Ci momentalnie odtwarzacz NOWY w cenie Twojej zabawki który zagra lepiej na zwykłej plycie CD niż Twój na SACD.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam pierwszy wpis Akiry. Wciąż aktualny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rafal996, 12 Lis 2008, 11:18

>A z SACD jest tak, jak ze Stalinem. Od lat zimny trup i stan na dzień 12.11.08 jest taki, że mimo

>usilnych błagań, SACD nadal nie żyje.

SACD to format niszowy w którym cały czas wychodzą nowe ciekawe tytuły a więc daleko mu do trupa

>Najbardziej mnie rozbawiła astronomiczna liczba 6000 płyt SACD. No po prostu wspaniałe, to mnie

>przekonało do tego formatu :)))

mnie do formatu CD nie przekonuje kosmiczna liczba tytułów, to że britney, piasek, doda i tysiące innych wykonawców wydaje na CD nie jest dla mnie argumentem skoro 99% z tego mnie nie interesuje

>Audioholik, czy Ty w ogóle słuchasz muzyki? Czy Ty poszukujesz ciekawych kompozycji, interesujących

>zespołów, czy Ty w ogóle masz jakieś muzyczne upodobania, jakiś gust? Bo mam nieodparte wrażenie, że

>Twój gust muzyczny zamyka się w tym, co zostało wydane na SACD.

nie ograniczam się do SACD, pisałem już o tym wcześniej w wątku, słucham jazzu, muzyki klasycznej, rocka i innych gatunków, słucham muzyki i płyt które lubie, i staram się kupować je w najlepiej brzmiących edycjach, mam płyty w wydaniach DCC, MFSL, APO, Decca, Hyperion, które cenie ale jednocześnie nie zamykam się wyłącznie na CD jak Ty, a kupuję dodatkowo lepiej brzmiące wydania w formacie SACD.. MFSL SACD, APO SACD, Decca SACD, Hyperion SACD itd, czy to takie złe??

> Przeglądałem nie raz listę płyt

>wydanych w tym formacie i nie znajduję tam prawie NIC, co by mnie interesowało.

a więc po co w ogóle się tutaj wypowiadasz? gdyby ktoś pisał w wątku na temat załóżmy formatu "X" w którym wychodzi muzyka disco, techno i tego typu klimaty, to nigdy bym tam nie wchodził, bo niby po co? nie moje klimaty, a jeśli komuś taka muzyka się podoba to jego sprawa, jeśli chce jej słuchać w lepszym formacie i ma taką możliwość, proszę bardzo

>Mało tego, prawie

>każdego dnia wychodzą nowe płyty.

>Dziesiątki tysięcy albumów wydano w ciągu ostatnich 30 jak nie

>więcej lat i na pewno wszystkich nie słyszałem.

jak mówię mnie 99% z tych płyt nie interesuje

>Odkrywanie tych dźwięków dla siebie jest wspaniałą

>przygodą i najbardziej ekscytującym doznaniem, większym od zachwytu z super jakości hi-endowego

>zestawu. Ty tego nigdy nie doświadczysz, bo masz do wyboru raptem 6000 tysięcy płyt i to z bardzo

>wąskiego zakresu gatunków.

>Współczuję ograniczonych horyzontów muzycznych i radzę zastanowić się nad pytanie, co jest

>ważniejsze - sprzęt, czy muzyka? Może wpadłeś w pułapkę i już nie liczy się muzyka, tylko napis

>SACD?

współczujesz mi ograniczonych horyzontów muzycznych, ale naprawdę niepotrzebnie, uważam skromnie że moje horyzonty muzyczne nie są takie wąskie. Co do słuchania muzyki to zgadzam sie z Twoim podejściem, obecnie nie wymieniam klocków tylko rozwijam swoją kolekcję płyt, i słucham....bezcenne

opteron, 12 Lis 2008, 18:52

>audioholik, 12 Lis 2008, 18:22

>>zarówno Chesky jak i Telarc oprócz płyt CD niskiej rozdzielczości wydają też lepiej brzmiące SACD

>>korzystając z możliwości technicznych tego formatu

>No dobrze, wydaje i co z tego? Czytałeś co wyżej jest napisane? Przypuszczam że tak skoro to

>zacytowałeś.

jak to co z tego? myślisz że producenci w Telarc i Chesky wypuszczają płyty SACD nie wykorzystując przewag technicznych formatu wysokiej rozdzielczości, dynamiki, szczegółowości, itd? i między tymi nagraniami nie ma różnicy?? jeśli to sugerujesz to proszę Cię nie drwij z ciężkiej pracy tych ludzi...

>

>Idąc dalej podaj mi tytuł chociaż 1 kawałka który wykorzystuje pełną dynamikę CD a podam Ci

>momentalnie odtwarzacz NOWY w cenie Twojej zabawki który zagra lepiej na zwykłej plycie CD niż Twój

>na SACD.

tytuł już Ci podałem wcześniej w wątku, także możesz mi już podać nazwę tego modelu odtwarzacza

no ok - w drugą stronę - mnie nie interesuje 99% (albo i więcej) tego co jest na SACD - 1% z "oszałamiających" 6000 to max 60 płyt - nie no super - specjalnie kupię po to odtwarzacz :]

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na podstawie lektury tego watku stwierdzam ze audioholik jest czlowiekiem o nieco ograniczonych horyzontach ktory jak tylko nadepnac mu na odcisk zaczyna odwracac kota ogonem i tak manipulowac dyskusja zeby jego bylo na wierzchu. Potrafi byc bezczelny i np wysmiewac sie z mojego nicka czy formulowac tekst o muzyce disco/techno do rafala996. Przykro mi ale do dyskusji na temat formatow potrzebna jest wiedza i osluchanie. Nie mozna zamykac sie w czterech scianach i sluchajac jednego klocka ogladac obrazki w Internecie i podniecac sie parametrami technicznymi. Z tego powodu dla wiekszosci z nas nie jest zadnym partnerem do dyskusji.

A tak nawiasem mowiac na plytach SACD nie ma tez 2/3 albo i wiecej pozycji z klasycznego i progresywnego rocka ktore akurat mnie interesuja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.