Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

rykuj, 9 Lis 2008, 11:43

>to dlaczego na mojej płytce xr jest napis 24 bit super analog ??

Bo się lepiej sprzedaje.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

rykuj, 9 Lis 2008, 11:49

>czyli że ten napis nie oznacza prawdziwych właściwości nagrania ?

>A czy nie jest tak, że xr są różne, o innej jakości ? (xrcd, xrcd2, xrcd24)

Oczywiście że mogą być różnej jakości, bynajmniej nie wynika to z innego formatu zapisu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak to jest forum audiofilskie i na szczescie nie jest to forum entuzjastow nowinek technicznych tylko forum ludzi trzezwo myslacych takich jak miedzy innymi opteron czy josef ktorych mam przyjemnosc znac osobiscie i bardzo cenie ich wiedze. Forum ludzi ktorzy sporo slyszeli i dziela sie swoja wiedza z innymi. Na szczescie malo jest takich ktorzy skupiaja sie na wklejaniu notek producentow i artykulow z sieci w obronie nowego ktore wcale nie znaczy lepsze. Mielismy tutaj juz goracego oredownika wyzszosci wspolczesnego sprzetu za grosze (chodzilo o CD) nad starszymi nawet bardzo zaawansowanymi konstrukcjami. Juz nie zabiera glosu bo zdaje sie ze jest mu wstyd. Mnie interesuje praktyka. Zadalem sobie trud i porownalem kilkanascie odtwarzaczy SACD miedzy soba i z dobrymi odtwarzaczami CD. Porownanie dotyczylo roznych polek cenowych. Budzetowe SACD w warstwie CD zagralo czesto gorzej niz budzetowe CD (stad wniosek ze ta warstwe ktos skopal w tanich zrodlach). Za to w SACD gralo zdecydowanie lepiej (stad zapewne entuzjazm audioholika ktory jak dotad nie zadal sobie trudu zeby posluchac czegos lepszego). Roznica pomiedzy CD a SACD zacierala sie wraz ze wzrostem klasy brzmieniowej odtwarzaczy. Wsrod odtwarzaczy z tzw najwyzszej polki (chodzi o klase bzmienia) roznica byla in plus na korzysc CD. Obie warstwy zostaly tam potraktowane bezkompromisowo. SACD jest na pewno formatem lepszym niz CD - przynajmniej w zalozeniach - jednak praktyka mowi zupelnie cos innego. To co oferuje CD jest w zupelnosci wystarczajace dla ludzkich uszu sek w tym zeby kupic dobry odtwarzacz i cieszyc sie dzwiekiem a te sa czasem dosc drogie. Zludnym jest jednak myslenie ze kupujac tanie SACD osiagnie sie brzmieniowa nirwane bo sam format jest prtzeciez znacznie lepszy od CD. Wystarczy wziac nieco lepszy odtwarzacz CD i porownac bezposrednio obie warstwy. Zupelnie pomijam tutaj kwestie dostepnosci tytulow. Na koniec mala dygresja: kto raz posluchal Revoxa A 77 albo Tandberga TCD 3014 nabierze szacunku do dobrego dzwieku i zrozumie ze niekoniecznie musi on byc cyfrowy. Jesli chodzi o pasmo przenoszenia to Revox dysponuje gorna granica na poziomie 35khz z niewielkim spadkiem. Czlowiekowi nie trzeba jednak ani tak wysokich czestotliwosci ani dynamiki stad takze format SACD - mimo iz lepszy w zalozeniach - skonczy tak jak skonczy. Plyta CD latwo sie nie da a na pewno nie pognebia jej nowe marketingowe wynalazki o ktorych byla mowa w wielu watkach.

opteron, 9 Lis 2008, 11:42

>rykuj, 9 Lis 2008, 11:11

>Robisz z niej dwie kopie, jedną normalnie a drugą przez equalizer graficzny. Komuś może się podobać

>bardziej to zequalizowane bo np. ma brak i w sprzęcie, zamiast kręcić gałkami od basu i wysokich

>może ustawić na 0 i twierdzi, "japierdziu ale to gra".

>Ponowię pytanie, czy znasz CHOCIAŻ JEDEN utwór który wykorzystuje pełną dynamikę formatu CD? Bo

>jesli tak to chętnie poznam ten tytuł, jesli nie to skąd wiesz że SACD ma większą?

jeden utwór? dałem Ci link do strony całej wytwórni Pentatone, gdzie nie powinieneś mieć kłopotów ze znalezieniem takich płyt (posłuchaj warstw CD)

PS to wy uważacie że niby przy SACD czy zapisie 24/96 ktoś coś podbija na equalizerze? bzdura.

>Linn Records ze swoimi nagraniami

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym że o

>ile jakość mp3 i CD kosztują 12 i 14 euro to już audiofilski FLAC kosztuje dużo więcej bo 25 euro.

>Mam nadzieję że JVC zejdzie trochę z ceną za FLAC 24/96.

a pewnie,że więcej kosztuje...na "high resolution" najłatwiej złapać kogoś, kto szybko i bezproblemowo uwierzy,że warto zapłacić drugie tyle za nagranie o wątpliwej wartości artystycznej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kopczas, 9 Lis 2008, 12:00

>>Linn Records ze swoimi nagraniami

>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym że

>o

>>ile jakość mp3 i CD kosztują 12 i 14 euro to już audiofilski FLAC kosztuje dużo więcej bo 25 euro.

>>Mam nadzieję że JVC zejdzie trochę z ceną za FLAC 24/96.

>

>a pewnie,że więcej kosztuje...na "high resolution" najłatwiej złapać kogoś, kto szybko i

>bezproblemowo uwierzy,że warto zapłacić drugie tyle za nagranie o wątpliwej wartości artystycznej.

nie dość że znawca audio to jeszcze krytyk muzyki, pięknie

Ukryta Zawartość

>nie dość że znawca audio to jeszcze krytyk muzyki, pięknie

się tak składa ,że jestem zawodowym muzykiem. do 18 latach nauki i doświadczeń sądzę,że trochę się na tym znam...tak przynajmniej mi się zdaje ale przecież nie wiem o muzyce tyle co Ty bo przecież gdzie miałbym się o tym dowiedzieć? nie słucham SACD;)

Z uwagą śledzę ten wątek. Audioholic (posiadający nisko-średni sprzęt i lubiący SACD) ma poważną opozycję w postaci kolegów, posiadających drogi sprzęt, lepsze osłuchanie.

Moje doświadczenia być może spowodują że uda się pomóc kolegom początkującym, jakim i ja jestem.

Posiadam tani sprzęt - PRIMARE (cd i wzmak) z serii 21 oraz DALI ICON 7. Brzmienie wielu płyt CD jest piękne,odczuwane różnie przy różnym poziomie głośności. Po włączeniu wspomnianej przeze mnie plyty xr 24 bit super analog brzmienie niewątpliwie "poprawiło się" (i tu cechy wiadome, opisywane wcześniej). Popatrzyłem na półkę z CD-kami - "i co wszystkie do wymiany ?". Ponownie włączyłem "zwykły CD" - nadal brzmi pięknie. Porównałem to wcześniej jak przeżywanie filmu w multikinie vs małym kinie studyjnym z gorszym sprzętem. To i to ma urok.

Sądzę, że na tanim sprzęcie - korzyść ze słuchania np. SACD będzie oczywista.

discomaniac

>Zludnym jest jednak

>myslenie ze kupujac tanie SACD osiagnie sie brzmieniowa nirwane bo sam format jest prtzeciez

>znacznie lepszy od CD.

uważasz w takim razie że osiągnę taką samę nirwanę brzmieniową kupując tanie* CD bo CD jest wystarczające?

*co to dla Ciebie jest tanie CD lub SACD i ile wart jest Twój sprzęt w takim razie skoro cały czas tak o tych cenach gadasz jak najęty?

Kopczas, 9 Lis 2008, 12:07

>>nie dość że znawca audio to jeszcze krytyk muzyki, pięknie

>

>się tak składa ,że jestem zawodowym muzykiem. do 18 latach nauki i doświadczeń sądzę,że trochę się

>na tym znam...tak przynajmniej mi się zdaje ale przecież nie wiem o muzyce tyle co Ty bo przecież

>gdzie miałbym się o tym dowiedzieć? nie słucham SACD;)

znasz się napewno... na wysokich rozdzielczościach wydawane są płyty o wątpliwej jakości artystycznej, a na CD tylko rzeczy wybitne. profesjonalna recenzja.

audioholik, 9 Lis 2008, 11:59

>jeden utwór? dałem Ci link do strony całej wytwórni Pentatone, gdzie nie powinieneś mieć kłopotów ze znalezieniem takich płyt (posłuchaj warstw CD)

Nie chcę linku, chcę konkretny tytuł który wykorzystuje pełną dynamikę CD. Nie znasz takiego, ja nie znam, prawdopodobnie nie istnieje takie komercyjne nagranie.

Zrozum że nikt nie wykorzystuje zakresu 96db dynamiki do nagrań.

>PS to wy uważacie że niby przy SACD czy zapisie 24/96 ktoś coś podbija na equalizerze? bzdura.

oj żebyś Ty wiedział co się dzieje przy masteringach to by Cię z butów wyrwało... A ja dałem Ci porównanie bo nie rozumiesz czym jest masterig. To jedno i to samo nagranie przerobione na kilka sposobów. Czy to będzie sama equalizacja czy bardziej skomplikowany zabieg nie robi różnicy, to jest to samo nagranie.

tego nie napisałem...chodzi mi o to,że podawanie jakiejś wytwórni i jej oferty jako absolutne źródło nagrań :jak LinnRec. to jest pomyłka ponieważ tak chodzi o dźwięk zawartości nie o jakość nagrania. przejrzałem katalog pentatone, jest parę dobrych pozycji ale wg mnie to bardzo ogranicza możliwość poznania nagrań najwyższych lotów ponieważ np. nie ma ich w tym katalogu albo w katalogu Linn..a jeszcze prościej: jeśli chcesz kupić nagrania Sonat Beethovena i wybierasz jakieś nagranie jakiejś japonki bo jest na SACD zamiast Kempffa,Brendela albo Richtera na CD to to jest dopiero bzdura.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik masz sklonnosc do interpretacji slow oponentow tak jak jest Ci to wygodne. Przykre to. Nigdzie nie napisalem o tym ze trzeba wydac duzo na dobrze grajacy sprzet. Trzeba go tylko z rozsadkiem kupowac a w przypadku klockow uzywanych trzeba sie po prostu na tym znac. Powyzej dalem przyklad sprzetu ktory malo kosztuje a mimo wszystko gra (Klein&Hummel) czy ponadczasowych konstrukcji z poznych lat 70-tych i poczatku 80-tych ktore przewyzszaja wiele wspolczesnego tzw high-endu. Nie powinienes kupowac budzetowego CD ale na poczatek przynajmniej posluchac czegos lepszego. Odsylalem Cie juz do bardziej osluchanych kolegow w tym miedzy innymi do dartmana ktory ma sprzet 20-letni i starszy ale wybitny. Nie wiem skad jestes i tylko gdybam ze z Warszawy ale gdziekolwiek przebywasz w okolicy sa osluchani koledzy i salony audio. Jesli chcesz podam konkretne modele ktorych warto posluchac zeby przekonac sie ze SACD w Twoim Pioneerze zagra gorzej niz CD. Takie odtwarzacze z drugiej reki mozna kupic juz ponizej 1000zl.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

opteron

9 Lis 2008, 12:40

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1753 / 2887 / 11

discomaniac71, 9 Lis 2008, 12:32

nawiasem pisząc ten pionek delikatna "kupa"...

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę:) Pozdrawiam. R.

opteron, 9 Lis 2008, 12:23

>audioholik, 9 Lis 2008, 11:59

>

>>jeden utwór? dałem Ci link do strony całej wytwórni Pentatone, gdzie nie powinieneś mieć kłopotów

>ze znalezieniem takich płyt (posłuchaj warstw CD)

>

>Nie chcę linku, chcę konkretny tytuł który wykorzystuje pełną dynamikę CD.

spróbuj przykładowo The convalescent z Also sprach Zarathustra, Op.30 (Chicago Symphony Orchestra)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kopczas, 9 Lis 2008, 12:30

>tego nie napisałem...chodzi mi o to,że podawanie jakiejś wytwórni i jej oferty jako absolutne

>źródło nagrań :jak LinnRec. to jest pomyłka ponieważ tak chodzi o dźwięk zawartości nie o jakość

>nagrania. przejrzałem katalog pentatone, jest parę dobrych pozycji ale wg mnie to bardzo ogranicza

>możliwość poznania nagrań najwyższych lotów ponieważ np. nie ma ich w tym katalogu albo w katalogu

>Linn..a jeszcze prościej: jeśli chcesz kupić nagrania Sonat Beethovena i wybierasz jakieś nagranie

>jakiejś japonki bo jest na SACD zamiast Kempffa,Brendela albo Richtera na CD to to jest dopiero

>bzdura.

podawanie pentatone czy linn records jako absolutne źródło nagrań? przecież tego nie napisałem, co z mistrzowskimi dziełami DECCA, Channel Classics, RCA Living Stereo, BIS i innych wytwórni wydających na SACD...to był tylko przykład apropos XRCD które downgradeowane jest do 16 bitów, widać Linn udostępnia obie wersje i każdy ma wybór, mam nadzieję że JVC również zacznie wydawać we FLAC 24/96, zwłaszcza że trochę ciekawych pozycji jest już w ich katalogu XRCD

> Jesli chcesz podam konkretne

>modele ktorych warto posluchac zeby przekonac sie ze SACD w Twoim Pioneerze zagra gorzej niz CD.

tak chcę z ciekawości, z tym że chodzi mi sprzęt nie używany, który model CD w tej cenie zagra lepiej niż Pioneer SACD?

Panowie wszystko kiedyś przeminie...

Gorsze jest to, że obecnie w mediach, masowemu odbiorcy wciska się straszny kit.

Kit muzyczny, stylistyczny. Nie uwrażliwia się ludzi na piękno muzyki.

To jest większy "koniec"... niż "koniec CD".

discomaniac71, 9 Lis 2008, 12:42

>opteron

>9 Lis 2008, 12:40

>O mnie » Ignoruj » PW »

>stat: 1753 / 2887 / 11

>

>discomaniac71, 9 Lis 2008, 12:32

>nawiasem pisząc ten pionek delikatna "kupa"...

>

>

>Doskonale zdaję sobie z tego sprawę:) Pozdrawiam. R.

w sumie ani opteron, ani Ty discomaniac nie słuchałeś ani jednej płyty SACD na zestawie D6+A6+B&W685+AQType4, więc Wasze opinie możecie sobie w tyłek włożyć

>audioholik masz sklonnosc do interpretacji slow oponentow tak jak jest Ci to wygodne. Przykre to.

>Nigdzie nie napisalem o tym ze trzeba wydac duzo na dobrze grajacy sprzet.

LOL

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz raczej Ty mozesz sobie swoje opinie w tylek wlozyc bo nie slyszales nic poza swoim systemem. Nasze osluchanie siega jednak o wiele dalej a ze Pioneer PD-D6J to wielka kupa zdazylem sie juz nieraz przekonac. Ot zwykly budzetowy tani klocek dobry w swojej klasie (do 2.000PLN) i to wszystko.

discomaniac71,

z całym szacunkiem dla Twojego osłuchania, zestawu jak w "o mnie" jednak nie słyszałeś jak gra SACD więc opinie że to "kupa" czy "dobry klocek w swojej cenie" możesz sobie w tyłek włożyć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Klocki firmy Klein&Hummel kupisz za straszne grosze a graja rewelacyjnie. Luxman M 05 to koszt ok 3kzl z drugiej reki - dzwiek marzenie. Yamaha B2x bedzie nieco drozsza ale to jest naprawde bardzo zacnie grajaca koncowka na V-fetach. Nie wiem ile wart jest Technics SE-A1 ale brzmi znakomicie. Za dzielony zestaw Technicsa (DAC+naped) zaplacisz ok 5-7kzl (jesli go dorwiesz) a brzmi referencyjnie mimo zaaplikowanych bodaj PCM 56. Czy to sa porazajaco wysokie ceny? Meridnana 508.24 kupisz za 3kzl i zagra. Audio Note CD 3 bedzie nieco drozsze i tez zagra. Krella KAV 280CD kupisz pewnie za 5kzl a zagra znakomicie. Moge wymieniac bez konca. Wszystko jest kwestia dobrego zestawienia. Jesli chcesz miec dobry dzwiek szkoda czasu na dzisiejsza budzetowke.

>Czy to sa porazajaco wysokie ceny?

w sumie 2, 3, 4 razy droższe od mojego D6... no i w sumie nie odpowiedziałeś na moje pytanie które dotyczyło nowych CD playerów w cenie D6 które zagrają lepiej CD niż D6 SACD...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ok czyli musze wymienic jakie klocki SACD slyszalem...

Pioneer PD-D6J i PD-D9J

Denon DCD 1500 AE

Marantz SA 11 S1

Krell SACD Standard

Sony SCD 555 ES

Accuphase DP 800/DC 801

Accuphase DP 78

Marantz SA 7001 KI

Esoteric SA 10

Yamaha CD-S 2000

Pamietaj ze ilosc odsluchow wciaz sie zwieksza wiec zapewne wkrotce pojawia sie inne odtwarzacze:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.