Skocz do zawartości
IGNORED

Padł wzmak, help!

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. ale miałem wczoraj audioshow. na wystawę przyjechał kumpel z Łodzi i tak się przejął, że aż przywiózł ze sobą swoje Zollery, żeby sprawdzić jak to gra z moim Luxmanem A-384. przepięliśmy włączyliśmy i... wzmak padł.

1. bardzo chciałbym się dowiedzieć dlaczego. Podczas przełączania wzmak był włączony ale muzyka nie grała. Po włączeniu muzy jeden kanał chwilę pograł i przestał, drugi od początku był głuchy. Zollery zą chyba 4omowe (nie jestem pewien), czy to jest przyczyną? W instrukcji luxmana jest podana jego moc dla 4 i 8 ohm, co to znaczy? Jakoś inaczej się podłącza? Za to z tyłu pod gniazdami kolumnowymi wzmaka: „A or B 8-16ohm, A and B min 16ohm”.

(u kolegi zollery grają ze wzmakiem Musical Fidelity)

2. czy jestem w stanie sam to naprawić (lutować umiem, ale na elektronice się nie znam), jeśli tak, poradźcie proszę jak.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20076-100001730 1226251739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się podłącza kolumny na wł. wzmaku to mógł paść wzmak, co do impedancji to nie sądzę, nawet w budżetowym systemie nie ma w większości z tym problemu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość V-savage

(Konto usunięte)

jac660, 9 Lis 2008, 19:25

>wydaje mi się, że zwarcie kabli powinno od razu spalić końcówkę, a to grało chwilę. i czy zwarcie

>kabli w jednym kanale mogło spowodować spalenie obu? no właśnie, które kable się zwarły? czy zwarcie

>sygnału z masą jara wzmaka?

Łopatologicznie na przykładzie fiata- plus z akumulatora na masę da zwarcie! Co za róznica czy poszedł jeden czy 2 kanały? Przekaźnik i tak nie wystartuje. Muszą być obydwa sprawne albo jeden odłączony, jeśli jakikolwiek działa.

Chwilę mogło grać! Podkręciliście gałą volume i wtedy poszło.

ja tezm mam problem. Tez z luxmanem i tez sie wlacza ale nie chce grac :) Chodzi o L530.

W piatek wieczorem sluchalem jakies dwie godzinki. Wczoraj wieczorem chcialem znowu posluchac ale zauwazylem ze od piatku wzmak byl wlaczony i dioda "warm-up" miga szybciej niz normalnie.

Po podaniu sygnalu nic nie wydobywa sie z kolumn :(

Jeszcze go nie rozkrecalem bo nie bylo czasu a poza tym 530 jest tak wypchana ze nie wiem co do czego. Elektronik tez ze mnie nie jest wiec jak cos powazniejszego to przylaczam sie do zapytania o kogos w Wawie komu mozna powierzyc swoje babe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.