Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1798 DAC USB z buforem lampowym E88CC

lipaso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich piszących na forum. DACi jak w temacie są rozpowszechniane przez hifidiy.net. Są zbudowane w oparciu o BB PCM1798 i PCM2707 oraz w podstawowej wersji pracują z lampą E88CC. Czy miał ktoś styczność z tym sprzętem i próbował jakichś eksperymentów? Dla mnie gra to odrobinę zbyt krzykliwie i nie wiem czy można by było coś zrobić by to trochę zniwelować? Dodatkowo strasznie grzeje się L7806 umieszczony na radiatorze i po pewnym czasie (gdy radiator jest naprawdę gorący), zaczynają się trzaski z głośników. Użyto dwóch par opampów OPA604AP i NE5532P. Szukałem ale nic nie znalazłem na polskich stronach odnośnie tego przetwornika. Może ktoś już coś wymieniał i zauważył jakieś pozytywne zmiany w dźwięku? Elektrolity w sekcji cyfrowej to sanyo os-con, reszta to nichicony muse złote i czarne a na wyjściu dwa zielone bipolarne, stałe to wimy, do tego rezystory metalizowane i ciekawy transformator (podobno do zastosowań audio). Całość sprawia naprawdę solidne wrażenie i gra nawet przyjemnie, ale zawsze jest jakiś niedosyt? Może miał by ktoś jakieś sugestie? Za wszelkie udzielone porady będę wdzięczny.

Rozważałem wymianę kondensatorów na panasonic FC i BG ale nie wiem czy to ma sens i czy zmiany będą zauważalne? Nie mam oscyloskopu ani dostępu do niego więc wszystkie przeróbki będą raczej metodą prób i błędów. Może też wymiana opampów szczególnie tych NE5532 (ale tu nie mam zbytniego doświadczenia), może byście polecili takie które nie wymagały by przerabiania i mogły by zagrać subiektywnie lepiej? Myślałem również o podzieleniu zasilania i daniu jeszcze jednego transformatora zasilając oddzielnie poszczególne sekcje, ale czy to ma większy sens? Ogólnie liczą się dla mnie jakiekolwiek pomysły więc z wszystkiego będę zadowolony.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No nie próbowałem jej jeszcze odpinać, ale wydaje mi się, że ona może trochę pomagać przy wygładzaniu tych krzykliwych wysokich i jak ją zdejmę to może być gorzej. Na co można wymienić te opy?

Lampa po opampach to poroniony pomysł. Wciśnięto ją tam na siłę. Czy po PCM1798 trzeba coś wygładzać i łagodzić wysokie, przecież to podobno dobry DAC, takie zabiegi wydają mi się podejrzane. NE możesz zmienić na OPA2134, LM833, OPA2604, AD8397 i jakieś inne układy na przejściówkach, np AD797, AD825.

Molibden, 13 Lis 2008, 19:53

>Lampa po opampach to poroniony pomysł.

Zgadza się. Albo jedno, albo drugie. Albo lampa won, i dopracować opampy, albo opampy won, i dopracować lampę. Ja osobiście skłaniałbym się ku temu drugiemu rozwiązaniu.

cGyver, 13 Lis 2008, 20:15

>Molibden, 13 Lis 2008, 19:53

>

>>Lampa po opampach to poroniony pomysł.

>

>Zgadza się. Albo jedno, albo drugie. Albo lampa won, i dopracować opampy, albo opampy won, i

>dopracować lampę. Ja osobiście skłaniałbym się ku temu drugiemu rozwiązaniu.

Kto szybko odpowiada 2 razy odpowiada....

Problem jest taki że ten DAC ma wyjście prądowe i wymagany jest aktywny kowerter I/U. Na samym rezystorze gra fatalnie - taka uroda. Potrafisz zrobic aktywny konwerter I/U na lampach? Kurcze nie kazdy DAC musi mieć na wyjsciu lampę żeby grał. Czasami sie warto zastanowić nim sie odpowie.

Po ostatniej wypowiedzi to już nic nie wiem. Sugerujecie że powinienem tą lampę usunąć bo jest raczej na pokaz tutaj wpakowana? To nie jest raczej problem usunąć i odsłuchać. Nikt nie ma tego DACa i nikt w nim nic nie przerabiał? Kurcze jakiś wyjątkowy się czuję :)

Spróbuję w wolnej chwili wywalić lampę i spróbować innych opampów.

Podejrzewam, że na powdwójnym 5532 jest zrobiona konwersja I/U z wyjść różnicowych DACa, a na OPA604 - desymetryzacja. Układy te są więc potrzebne, chyba, że zrezygnuje się z wyjść symetrycznych na rzecz asymetrycznego, wtedy można brać sygnał zaraz po którymś z wzmacniaczy pracujących jako konwertery I/U i ew. po wstępnej filtracji RC.

Wg datasheet równolegle do R konwersji i w LPF stosowane są dość duże pojemności, co przy wyjściach 1-bitowych DACa nie musi być złe, gdyż działają one jak integratory.

Spróbowałbym wykorzystać sygnał zaraz po którymś z dwóch opampów w 5532, poza tym widziałbym też lepsze ukąłdy typu OPA (ale podwójne) w miejscu 5532 a do sumowania i desymetryzacji dowolny układ (chociaż skoro jest tam już 604 to nie jest zły wybór).

Jednak wtórnik na ECC88 jest tu zupełnie zbędny - nic nowego nie wnosi i nie spełnia ani ważnej, ani potrzebnej funkcji, tylko wydłuża i degraduje sygnał, a impedancji wyjściowej też nie ma najmniejszej.

tomek_j, 13 Lis 2008, 21:34

>Kto szybko odpowiada 2 razy odpowiada....

No, zgadza się.

>Problem jest taki że ten DAC ma wyjście prądowe

To świetnie!

>i wymagany jest aktywny kowerter I/U.

A niby dlaczego aktywny I/V ma być jedynie słuszny w przypadku tego DACa? To, że w datasheecie dali schemat z aktywnym I/V nie znaczy, że to jedyny obowiązujący sposób aplikacji, i ze nie można inaczej.

>Na samym

>rezystorze gra fatalnie - taka uroda.

A zapewne. Przy I out na poziomie 4mA na samym rezystorze nie tyle gra fatalnie, co raczej prawie wcale nie gra, sygnał będzie słabiutki.

>Potrafisz zrobic aktywny konwerter I/U na lampach?

A po co? Wystarczy dać rezystor o dobranej wartości, a potem odpowiednio wzmocnić sygnał. Np. układem WK-WA (przy okazji zapewniając niską impedancję wyjściową). Jednym z najczęściej poddawanych ulampieniu DACów jestn TDA1541A. Jaki daje prąd? 4mA, tak samo jak PCM1798. I nikt nie mówi, że do tego DACa konieczne jest aktywne I/V, aczkolwiek wszyscy są zgodni że "na samym rezystorze nie gra". Dlatego dodaje się stopnie wzmacniające. Równiez takie na lampach. Co więcej, znane są opracowania DACów DIY ze stopniami lampowymi i konwersją na rezystorze wykorzystujące kości dające jeszcze mniejszy prąd na poziomie 2mA, a nawet 1mA. Ba, tak wykonane cedeki były i są produkowane seryjnie! Ktoś je zaprojektował. Wykonał prototypy. Działały na tyle dobrze, że wprowadzono je do produkcji. Sprzedaje się je, a ludzie kupują. Używają. Działa. Gra.

Ja też robiłem stopnie lampowe do DACów majacych Iout nawet i 1mA. No i zadziałało. I to jeszcze jak. Świetny dźwięk, nie wiem co bym musiał zrobić żeby uzyskać taką jakość na opampach. Ale to poszło do ludzi i już nie mam. Dlatego teraz sobie kupiłem do zabawy starego cedeka z DACami prądowymi. Z Iout 1,2mA, a jakże. I zamierzam go ulampić niezależnie od tego co jest napisane w datasheetach, i niezależnie od tego co ludzie gadają.

>Kurcze nie

>kazdy DAC musi mieć na wyjsciu lampę żeby grał.

Nie każdy DAC musi mieć lampę na wyjściu. Niemniej jak dotąd nie spotkałem takiego DACa który nie mógłby mieć lampy na wyjściu, a trochę już tego przemieliłem.

>Czasami sie warto zastanowić nim sie odpowie.

Z tym ostatnim stwierdzeniem pełna zgoda.

Nie chcę w najmniejszym nawet stopniu podważać Twojego dorobku w dziedzinie róznych opracowań DACów, bo trochę tego wykonałeś, i doświadczenie niewątpliwie masz. Ale coś mi się wydaje, że w dziedzinie elektroniki lampowej jesteś zorientowany zaledwie powierzchownie, o ile w ogóle. Dlatego uwierz komuś, kto stopnie lampowe podłączał już do wielu różnych DACów. Da się, zagra, i zagra świetnie. A nie każdy stopień lampowy jest tylko buforem, mozna też zrobić ze wzmocnieniem, i to nawet całkiem sporym. W każdym razie wystarczającym nawet do DACów z Iout 1mA.

Kwestia jak dużą wartość R do pasywnej konwersji można dać by nie było zniekształceń i uzyskać maksymalny czy najlepszy jakościowo sygnał. Czasem będzie to 1k a czasem 50ohm. Dla warunku wirtualnegop zwarcia DACa z wyjściem prądowym powinno być jak najmniej czyli 0 ohm, no ale jaki sygnał wtedy się uzyska i jaka będzie dynamika? Tu juz jest kompromis. Za to pasywna konwersja może być całkowicie wolna od zniekształceń IMD i TIM, a dalsza obróbka i wzmacnianie sygnału po lekkiej pasywnej filtracji dolnoprzepustowej nie jest takim wyzwaniem dla następnego stopnia jak radzenie sobie z szybkimi impulsami prądowymi.

Czasem jest gleba bo w warunakch statycznych wymagany jest jakiś prąd wpływający do wyjścia DACa albo dla skompensowania stałego napięciawyjściowego konwersja do określoneggo poziomu napięcia odniesienia, stąd wymaga na praca z aktywnym konwetrerem i który ma podany na wejście nieodweracające ten potencjał odniesienia. Dalej, zależnie od tego napięcia, bufor albo wzmacniacz napięciowy, często oba z użyciem jedengo czy dwóch elementów aktywnych, lampy, opampa czy FETów.

"lampa po op ampach to fatalny pomysł" ..... może pomiarowo mieli kłopoty a chcieli usilnie zastosować lampę - żeby był bufor na wyjściu - i dali ją dopiero po op ampach.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

McGyver, 14 Lis 2008, 00:20

Ale coś mi się wydaje, że w dziedzinie

>elektroniki lampowej jesteś zorientowany zaledwie powierzchownie, o ile w ogóle. Dlatego uwierz

>komuś, kto stopnie lampowe podłączał już do wielu różnych DACów. Da się, zagra, i zagra świetnie. A

>nie każdy stopień lampowy jest tylko buforem, mozna też zrobić ze wzmocnieniem, i to nawet całkiem

>sporym. W każdym razie wystarczającym nawet do DACów z Iout 1mA.

Z technika lampową może wogóle, a może nie :-). Może rzeczywiście mój wpis był zbyt... nazwijmy to emocjonalny. Staram sie kierować zasadą "nie nawracam świata na sowje poglady" - moge je tylko prtzedstawić. Jezeli uważasz, że lampa tutaj jest OK, to mnie nic do tego - pax.

tomek_j

Nie przejmuj się McGyverem. Co do lamp to ma całkowitą rację, ale jeśli chodzi o wypowiedzi to zrozum chłopaka: siedzi w tych drutach, lampach, dłubie, lutuje i musi czasami coś popisać na forum, raz mądrzej, raz głupiej;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

tomek_j, 14 Lis 2008, 08:19

>McGyver, 14 Lis 2008, 00:20

>Ale coś mi się wydaje, że w dziedzinie

>>elektroniki lampowej jesteś zorientowany zaledwie powierzchownie, o ile w ogóle. Dlatego uwierz

>>komuś, kto stopnie lampowe podłączał już do wielu różnych DACów. Da się, zagra, i zagra świetnie.

>A

>>nie każdy stopień lampowy jest tylko buforem, mozna też zrobić ze wzmocnieniem, i to nawet całkiem

>>sporym. W każdym razie wystarczającym nawet do DACów z Iout 1mA.

>

>Z technika lampową może wogóle, a może nie :-). Może rzeczywiście mój wpis był zbyt... nazwijmy to

>emocjonalny. Staram sie kierować zasadą "nie nawracam świata na sowje poglady" - moge je tylko

>prtzedstawić. Jezeli uważasz, że lampa tutaj jest OK, to mnie nic do tego - pax.

Toż przecież nie nawracam świata na swoje poglądy. Przecież napisałem, że w tym wypadku to albo opampy bez lampy, albo lampy bez opampów. Do wyboru, co kto woli, byle nie mieszać jednego z drugim, bo mieszanie jest tutaj bez sensu (co zresztą już wcześniej zaznaczył Molibden). I dodałem że JA wolę lampy. Mogę? A jeżeli już miałbym to zrobić na krzemie, to od opampów wolałbym jakiegoś dyskretniaka, jak np. Pass D1. Ale takie rzeczy to mało który producent robi, bo to trudniejsze od wsadzenia opampa za 5 centów, a i tranzystorki trza sparować, kupa roboty, panie, i drogo wychodzi ;-)))

McGyver do roboty! Dłubać, drutować, lutować, skręcać a nie drobić, pitolić, B A N O W A Ć ... Szanowni Klienci czekają. Długo czekają!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>McGyver

Mogę?

Ależ oczywiście. Chciałem tylko nieudolnie zaznaczyc, że producent sugeruje aktywny konwerter z kształtowaniem charakterystyki czestotliwościowej. Mnie sie wydaje że nie da sie tego zrobic na rezystorze i układzie lampowym tylko ze wzmocnienim ( stad moje stwierdzenie ze na samym R to gra tak sobie). Dlatego pytałem czy łatwo zrobic taki stopień na lampach (aktywny konwerter z korekcją ch-ki), ale widocznie to no-problem

>McGyver

>A jeżeli już miałbym to zrobić na krzemie, to od opampów wolałbym jakiegoś

>dyskretniaka, jak np. Pass D1. Ale takie rzeczy to mało który producent robi, bo to trudniejsze od

>wsadzenia opampa za 5 centów, a i tranzystorki trza sparować, kupa roboty, panie, i drogo wychodzi

>;-)))

racja racja, ale producent DAC nie jest producentem koncowego produktu. Tylko tak sobie sugereuje, zeby sugerować :-). Ja w swojej naiwności w te sugestie wierzę, bo Burr Brown ma u mnie dość wysokie notowania i nie wiedzieć czemu uwazam ze ich ludzie costam wiedzą.

@tomek_j, producent sugeruje, bo producent chciałby przy okazji wcisnąć klientowi na PCM OPA2134, którego się nie da słuchać. Jedyna wada rezystora jest taka, że to... rezystor, i napięcie na nim zależy od prądu, więc mamy sprzeczność interesów - amplituda napięcia kontra przytykanie źródła prądowego w DACu. I tak liczy się tylko ostateczny efekt soniczny.

@Molibden, o co Tobie chodziło z impulsami prądowymi? Przecież zdecydowana większość aktywnych konwerterów I/V ma postać integratora, a tego impulsy raczej nie wzruszają.

michelangelo, 14 Lis 2008, 12:35

>@tomek_j, producent sugeruje, bo producent chciałby przy okazji wcisnąć klientowi na PCM OPA2134,

>którego się nie da słuchać. Jedyna wada rezystora jest taka, że to... rezystor, i napięcie na nim

>zależy od prądu, więc mamy sprzeczność interesów - amplituda napięcia kontra przytykanie źródła

>prądowego w DACu. I tak liczy się tylko ostateczny efekt soniczny.

No i właśnie dlatego należy dążyć do tego, żeby ten rezystor miał możliwie jak najniższą wartość.

michelangelo, 14 Lis 2008, 12:35

>@tomek_j, producent sugeruje, bo producent chciałby przy okazji wcisnąć klientowi na PCM OPA2134,

>którego się nie da słuchać. Jedyna wada rezystora jest taka, że to... rezystor, i napięcie na nim

>zależy od prądu, więc mamy sprzeczność interesów - amplituda napięcia kontra przytykanie źródła

>prądowego w DACu. I tak liczy się tylko ostateczny efekt soniczny.

>

No to ja jasno napisac nie potrafię, że to nie moze bć tylko rezystancja, ale układ który kształtuje ch-ke czestotliwosciową w tym przypadku układ RC w sprzężeniu zwrotnym, ale niech tam prawo Ohma rulez :-) Ktos do tego PCM'a podłaczał lampy i ma jakies doświadczenia? - proszę napisać. Ja podłaczałem opampy wg zaleceń producenta i jak dla mnie było ok.

BTW producent sugeruje NE5534( nie da sie na to patrzec a co dopiero słuchac). Taki układ w detalu mozna kupić w RP za 1,50PLN - straszny zarobek np w prównaniu z cenami lamp - jakos teoria spiskowa Burr Browna do mnie nie przemawia.

tomek_j, 14 Lis 2008, 13:13

>michelangelo, 14 Lis 2008, 12:35

>

>>@tomek_j, producent sugeruje, bo producent chciałby przy okazji wcisnąć klientowi na PCM OPA2134,

>>którego się nie da słuchać.

No i jeszcze, taki DAC powinien się sprzedawać w dużych ilościach. Czyli trzeba wypuscić coś, z czego szybko, łatwo i tanio da się sporządzić pełne kontenery taniej masówki sprzedawanej "z metra" w supermarketach. Na produkcji dla hi-endu się nie zarabia. Na produkcji dla hi-endu to sobie co najwyżej można wyrobić markę dzięki której potem można sprzedać każdy shit (jak PCM1710 czy 1716).

>>Jedyna wada rezystora jest taka, że to... rezystor, i napięcie na nim

>>zależy od prądu, więc mamy sprzeczność interesów - amplituda napięcia kontra przytykanie źródła

>>prądowego w DACu. I tak liczy się tylko ostateczny efekt soniczny.

>No to ja jasno napisac nie potrafię, że to nie moze bć tylko rezystancja, ale układ który kształtuje

>ch-ke czestotliwosciową w tym przypadku układ RC w sprzężeniu zwrotnym, ale niech tam prawo Ohma

>rulez :-)

A bo rulez. A może nie?

A co szkodzi zrobić pasywną filtrację, jak to robi Audio Note na przykład?

>Ktos do tego PCM'a podłaczał lampy i ma jakies doświadczenia? - proszę napisać. Ja

>podłaczałem opampy wg zaleceń producenta i jak dla mnie było ok.

Dobra, to z innej beczki. Porównywałeś z lampami to, co było OK?

>BTW producent sugeruje NE5534( nie da sie na to patrzec a co dopiero słuchac).

A ponoć ufasz zaleceniom producentów DACów? Z tego co teraz piszesz, to chyba tak nie do końca?

>Taki układ w detalu

>mozna kupić w RP za 1,50PLN - straszny zarobek np w prównaniu z cenami lamp - jakos teoria spiskowa

>Burr Browna do mnie nie przemawia.

A czy Burr Brown produkuje lampy? Nie. Jaki więc miałby interes w propagowaniu stopni lampowych?

A dlaczego stopnie lampowe są niepopularne? Bo mało tego, że lampy kosztują więcej niż opampy, to jeszcze trzeba do tego zasilania, które kosztuje dużo więcej niż zasilanie opampów.

Ja tam ufam swoim uszom, a nie temu co napisali producenci. Producenci czegokolwiek, nie tylko scalaków. A uszy mi mówią, że większość cedeków jakie słyszałem z opampowymi analogówkami to shit. Jak się trafi jakiś rodzynek nieźle grający, to jest powód do świętowania. Natomiast tacy producenci jak Audio Aero, Audio Note, Metronome, czy w końcu nasz polski Amplifon robią analogówki do cedeków na lampach. No i to gra, jeszcze jak gra! Mimo że ich twórcy nie przejęli się tym, że producent DACa w datasheecie narysował stopień na opampach. I dalej, taki np. Pass czy Krell. Oni też mają "w głębokim poważaniu" fakt, że producent DACa zaleca opampy. Oni robią na dyskretniakach. Ale to trzeba umieć. A na opampach wystarczy przekalkować to co narysowane w datasheecie od DACa. I tak jest zrobiona znakomita większość cedeków. Ba, często widuję że do współczesnych DACów z wbudowaną filtracją analogową stosuje się... dodatkową, mocną filtrację analogową na opampach. Do DACów delta-sigma stosuje się niemal identyczne analogówki jak stosowało się 20 i więcej lat temu do pierwszych DACów wielobitowych z wyjściami prądowymi. Toż to głupota!

Niestety op-ampy, przynajmniej te z wejściem JFET ustawiają pewien poziom jakości, którego się nie przeskoczy, a lampą można. Dobry dźwięk z op-ampa to wziąć DACa napięciowego typu CS4397 i użyć coś bipolarnego, a nie JFET, a zarówno NE5534 jak i OPA604 są w tej technologii. I nie piszcie mi tu o OPA627, bo nie trawię go dźwiękowo, a AD825 to już od dawna nieinteresujący mnie poziom jakości dźwięku. Zaletą wejścia JFET jest niski prąd biasu, co służy wyjściu prądowemu DACa, ale tu zalety się kończą. Jeśli w tym DACu skaskadowali op-ampa w kolejnego op-ampa, a potem jeszcze bufor na lampce, który nie robi dokładnie nic oprócz bycia buforem, to jest to ogólnie głupia aplikacja PCM1798. Proponuję przypiąć się lampą, albo jakimś stopniem dyksretnym do PCM, ewentualnie pojedynczy stopień na op-ampie i zabawa w dobieranie.

McGyver, 14 Lis 2008, 13:45

>>BTW producent sugeruje NE5534( nie da sie na to patrzec a co dopiero słuchac).

>

>A ponoć ufasz zaleceniom producentów DACów? Z tego co teraz piszesz, to chyba tak nie do końca?

no dobra sarkazm był niewidoczny. Jak na razie NE5534 jak dla mnie w tym układzie sa najlepsze. Ale to gusta....a o gustach sie podobno nie dyskutuje.

tomek_j, 14 Lis 2008, 15:45

>no dobra sarkazm był niewidoczny. Jak na razie NE5534 jak dla mnie w tym układzie sa najlepsze. Ale

>to gusta....a o gustach sie podobno nie dyskutuje.

Gusta? Op-amp ma być przeźroczysty na ile się da, czy to kwestia gustu? Jakiej firmy NE5534 lubisz?

>michelangelo,

NE5532/4 jest akurat bipolarny.

>@Molibden, o co Tobie chodziło z impulsami prądowymi? Przecież zdecydowana większość aktywnych konwerterów I/V ma postać integratora, a tego impulsy raczej nie wzruszają.

Sygnał z wyjścia prądowego DACa ma zbocza prostokątne, nie jest ciągły. Integrator spowalnia i zmienia kształt impulsów z prostokątnych na trójkątne. Kondensator filtrujący w NFB zmniejsza slew rate do tragicznie małych wartości. To wnosi zniekształcenia. Konwersja I/V powinna być maksymalnie szybka, bez tej filtracji. Jeżeli nie można spełnić tego warunku w układzie aktywnym to da się na rezytorze - slew rate w tym przypadku będzie wystarczający, prawie nieograniczony (przynajmniej kilka kV/us). Filtrację można zrobić w następnym stopniu.

No fakt, bipolarny, ale zarówno TI jak i JRC dźwiękowo mi nie leżą. Signeticsa nie znam. Wychodzi więc, że I/V jest na OPA604, filtr z ewentualną desymetryzacją na NE5534.

• 2 tygodnie później...

Ogólnie Panowie dziękuję za wypowiedzi ale dyskusja zeszła trochę na inny temat. Mi zależało w sumie na zmianach których dokonam nie ingerując zbytnio w część cyfrową układu. Chodziło mi o wymianę elementów pasywnych bądź wymianę lub usunięcie lampy i opcjonalnie wymianę opampów i zasilanie z dwóch transformatorów. Czy macie jakieś sugestie? Czy Rubicony BG by coś zmieniły? Jeśli tak to w których miejscach najbardziej? Wydaje mi się że aplikacja jest zrobiona dosyć poprawnie bo dźwięk nie męczy i jest naprawdę niezły. Bardzo dobra stereofonia, sporo niskich tonów, średnie jak najbardziej ok. Może jednak da się coś poprawić w wysokich tonach i reszta pasma może też zareaguje jak wstawię BG? Czy nikt nie użytkuje tego DACa?

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.