Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB B&W

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

właśnie to poprawili i jest dużo lepiej chociaż w B&W nigdy to nie było na pierwszym miejscu. Cukierkowej średnicy to należy szukać gdzie indziej, chociaż w serii 700 Signature jest dużo lepiej pod tym względem właśnie, dajmy na to porównanie 705 S2 i 705 S2 Signature. Warto takie porównanie zrobić. 

Ok dzięki za info. Właśnie i tak do Top hi fi muszę sie wybrać niedługo.

36 minut temu, NRK napisał:

Ja nie muszę nikogo nawracać. Bardzo dużo osób wie to, o czym ja pisze.

Prosty przykład ostatniego AS, bowersy i hegel h390 to chyba jedna z najgorszych prezentacji na całym show. Kto był ten wie.

Hegel do B&W nie pasuje (przynajmniej do podstawkowych). Nie wiem jak wygląda sytuacja z podłogówkami i norweską elektroniką bo takie zestawy widziałem w sieci. Natomiast co do Hegla H360 bo takiego posiadałem w 2016r. i B&W PM1 to z całym szacunkiem ale to było najgorsze połączenie jakie kiedykolwiek w życiu słyszałem.  Niskich tonów nie było mało tylko nie było ich wcale przez co źle się słuchało muzyki (zaznaczam, że H360 potrafi generować potężny bas). Wyglądało to tak samo gdy włączyłem sam TV i podgłosiłem. Z samego początku obwiniałem za to wzmacniacz i nawet myślałem o jego sprzedaży. Okazało się, że wina leży po stronie samych kolumn. To samo doświadczenie mam w połączeniu CM1 + lampa na KT88, czar lamp zniknął i magia.

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571177
19 minut temu, Marek K. napisał:

Natomiast co do Hegla H360 bo takiego posiadałem w 2016r. i B&W PM1 to z całym szacunkiem ale to było najgorsze połączenie jakie kiedykolwiek w życiu słyszałem.

Miałem to samo z h190 plus CM5s2. Przypadek? Nie sądzę.

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571193

bo ilość basu to nie zaleta Hegla. Do B&W miękko grająca elektronika, z naszej oferty np, Rotel Michi, Peachtree Audio, Copland, Nad

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571218

Wybacz kolego ale twoje zdanie jako sprzedawca w ogóle tu nie liczy.

Najpierw były ochy i achy nad Yamahą, potem Rotel, potem Hegel i tak dalej.  I to wszystko była synergia z bowersami. Litości.

Zdecyduj się na konkretne połączenie, a nie na to co masz na półce.

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571226
20 minut temu, NRK napisał:

Wybacz kolego ale twoje zdanie jako sprzedawca w ogóle tu nie liczy.

Najpierw były ochy i achy nad Yamahą, potem Rotel, potem Hegel i tak dalej.  I to wszystko była synergia z bowersami. Litości.

Zdecyduj się na konkretne połączenie, a nie na to co masz na półce.

bo widzisz Kolego, do jednego worka wszystkiego wrzucać się nie powinno w tym wypadku. Tak jak np do Signature taka Yamaha czy Rotel jest ok, tak do serii 600 np moim zdaniem już niekoniecznie, choć do końca nie neguję, bo ludzie też tak wybierają słuchając i innych połączeń. Odnoś się do konkretnych sytuacji. Bowersy różne modele i z różnych lat grają jednak nieco inaczej, tak samo jak wrzucanie wszystkich Roteli czy Hegli do jednego worka jest bez sensu większego. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571250
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

bo ilość basu to nie zaleta Hegla. Do B&W miękko grająca elektronika, z naszej oferty np, Rotel Michi, Peachtree Audio, Copland, Nad

Zgadza się, że miękko grające bardziej po cieplejszej stronie. Copland CTA 405A zagrał dobrze z bowersami, Moon 250i też ale niestety te wzmacniacze z innymi kolumnami zgrały się jeszcze lepiej np z Dynaudio czy SA Pandion.

aaaa ilość basu nie jest zaletą Hegla oczywiście tak co nie zmienia faktu, że ma go duuużo. Przecież ja to wszystko miałem w domu

😉

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571325
15 minut temu, Marek K. napisał:

Zgadza się, że miękko grające bardziej po cieplejszej stronie. Copland CTA 405A zagrał dobrze z bowersami, Moon 250i też ale niestety te wzmacniacze z innymi kolumnami zgrały się jeszcze lepiej np z Dynaudio czy SA Pandion.

aaaa ilość basu nie jest zaletą Hegla oczywiście tak co nie zmienia faktu, że ma go duuużo. Przecież ja to wszystko miałem w domu

😉

Pisząc o Coplandzie miałem na mysli bardziej modele CSA-100 i CSA-150. Te grają bardzo gęsto. 

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571346
5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

właśnie to poprawili i jest dużo lepiej chociaż w B&W nigdy to nie było na pierwszym miejscu. Cukierkowej średnicy to należy szukać gdzie indziej, chociaż w serii 700 Signature jest dużo lepiej pod tym względem właśnie, dajmy na to porównanie 705 S2 i 705 S2 Signature. Warto takie porównanie zrobić. 

Witam ponownie .. mam dylemat  683 czy 8004 s  głównie mi chodzi o jakość dzwieku jakie sa leprze czy między 683 a 804 s praktycznie nie ma duuzo zmian  ze jest wow  kto je miał prosze o szczerze odpowiedz bo 683 nam za 580£ a 804s za 1800£ wiec czy tyle warto przepłacać ..  bo nie chce przepłacić bo 1800 funtów to nie mało a jak nie warto to kupię te za 580 f 683

DFFAC8E8-A97F-43E1-AA41-2EBEF7F706C4.jpeg

4423F816-3A96-4F00-A090-04A76FEC8E3E.jpeg

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571408
18 godzin temu, Knaplukasz napisał:

mam dylemat  683 czy 8004 s

Wprawdzie z 804s nie mialem do czynienia, wiec moja opinia ma jedynie charakter spekulacji. 

Porownojac 683 vs 804s trzeba zwrocic uwage na kilka aspektow:
1) 683 byly konstruowane w china, natomiast seria 800 w anglii. Mozna domniemac, ze seria 800 powinna byc wykonana staranniej i z lepszych komponentow. Choc z drugiej strony konia z rzedem temu, kto odroznic volvo s90 produkowane w szwecji od tego produkowane w china -> ten sam poziom spasowania i wykonczenia. 

2) 683 sa konstrukcja conajmniej 3 lata pozniejsza od 804s -> u Bowersa z regoly nastepowal proces technologicznego "skapywania" z serii wyzszych do nizszych. Ergo przetworniki i zwrotnica byc moze w niczym nie ustepuje w serii 600 tej z serii 800. Tym bardziej ze 804s, to byl "ubogi" krewny serii "D".

Aspekt najwazniejszy, czyli brzmienie:
Twitter on Top "robi" robote. Np. roznica miedzy cm9 a cm10, lub miedzy 706s2 a 705s2 jest ewidentna i bezdyskusyjna. To, czy sie ta "robota" komus podob, czy tez nie, jest sprawa subiektywna. Ponadto 804s ma sporo wieksza obudowe wobec 683 (w kazdym kierunku, szczegolnie na szerokosc). Obydwie kolumny bazuja na 2x165mm basowych, wiec 804s czysto teoretycznie ze wzgledu na lepsza proporcje miedzy objetoscia a wielkoscia membran powinna miec nizsza czestotliwosc reznonasowa. Ergo bas powinien schodzic nizej, choc sam producent tego nie deklaruje. 

Szczegolnie 804s pochodzi z okresu, kiedy bowers mial bardzo specyficzne podejscie do swojego brzmienia, wiec obawiam sie, ze bez odsluchu bedzie cholernie ciezko okreslic, czy takie brzmienie Cie przekona. 

Z punktu widzenia czystej ekonomii -> patrzac na hifisharka mozna stwierdzic, ze ok 500 funtow za 683, to zadna nadzwyczajna okazja. W europie troche tego jest (choc oczywiscie dochodzi transport). Natomiast 1800 funtow za 804s to juz calkiem dobra okazja jesli chodzi o stosunek cena-jakosc. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571900
8 minut temu, gedackt napisał:

Wprawdzie z 804s nie mialem do czynienia, wiec moja opinia ma jedynie charakter spekulacji. 

1) 683 byly konstruowane w china, natomiast seria 800 w anglii. Mozna domniemac, ze seria 800 powinna byc wykonana staranniej i z lepszych komponentow. Choc z drugiej strony konia z rzedem temu, kto odroznic volvo s90 produkowane w szwecji od tego produkowane w china -> ten sam poziom spasowania i wykonczenia. 

2) 683 sa konstrukcja conajmniej 3 lata pozniejsza od 804s -> u Bowersa z regoly nastepowal proces technologicznego "skapywania" z serii wyzszych do nizszych. Ergo przetworniki i zwrotnica byc moze w niczym nie ustepuje w serii 600 tej z serii 800. Tym bardziej ze 804s, to byl "ubogi" krewny serii "D".

Twitter on Top "robi" robote. Np. roznica miedzy cm9 a cm10, lub miedzy 706s2 a 705s2 jest ewidentna i bezdyskusyjna. To, czy sie ta "robota" komus podob, czy tez nie, jest sprawa subiektywna. Ponadto 804s ma sporo wieksza obudowe wobec 683 (w kazdym kierunku, szczegolnie na szerokosc). Obydwie kolumny bazuja na 2x165mm basowych, wiec 804s czysto teoretycznie ze wzgledu na lepsza proporcje miedzy objetoscia a wielkoscia membran powinna miec nizsza czestotliwosc reznonasowa. Ergo bas powinien schodzic nizej, choc sam producent tego nie deklaruje. 

Szczegolnie 804s pochodzi z okresu, kiedy bowers mial bardzo specyficzne podejscie do swojego brzmienia, wiec obawiam sie, ze bez odsluchu bedzie cholernie ciezko okreslic, czy takie brzmienie Cie przekona. 

Z punktu widzenia czystej ekonomii -> patrzac na hifisharka mozna stwierdzic, ze ok 500 funtow za 683, to zadna nadzwyczajna okazja. W europie troche tego jest (choc oczywiscie dochodzi transport). Natomiast 1800 funtow za 804s to juz calkiem dobra okazja jesli chodzi o stosunek cena-jakosc. 

804 mogę mieć za 1200 

804s za  1800

co warto  wiec  zwykle 804 czy 804s  czy  nie usłyszę różnicy między 804 a 804s .. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571909
Godzinę temu, gedackt napisał:

dodam tylko, że seria 800, a 600 w środku wyglądała zupełnie inaczej, mam tu na myśli wytłumienie i użebrowanie Matrix. Do tego dochodzi jakość wykończenia, naturalny fornir w serii 800.

Teoretycznie nie ma co porównywać 😉

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5571925
W dniu 9.05.2022 o 19:32, Knaplukasz napisał:

Witam ponownie .. mam dylemat  683 czy 8004 s  głównie mi chodzi o jakość dzwieku jakie sa leprze czy między 683 a 804 s praktycznie nie ma duuzo zmian  ze jest wow  kto je miał prosze o szczerze odpowiedz bo 683 nam za 580£ a 804s za 1800£ wiec czy tyle warto przepłacać ..  bo nie chce przepłacić bo 1800 funtów to nie mało a jak nie warto to kupię te za 580 f 683

DFFAC8E8-A97F-43E1-AA41-2EBEF7F706C4.jpeg

4423F816-3A96-4F00-A090-04A76FEC8E3E.jpeg

@Knaplukasz, wygląda to tak, że dopóki nie podłączysz swojego wzmacniacza i nie posłuchasz to nie będzie wiadomo jaka zajdzie różnica względem dźwięku na plus. I tutaj choćby opierając się na najlepszych wypowiedziach znachorów B&W nie mamy żadnej gwarancji. Teoretycznie droższe powinny być lepsze. Ja nie raz się już przekonałem, że drożej nie zawsze znaczy lepiej. I odwrotnie też, tanio i dobrze. Takie coś nie istnieje😀.  Najlepsze rozwiązanie to - wzmacniacz pod pache i na odsłuch. 
Zwróć uwagę przy zakupie starych kolumn na głośniki ich kondycję bo często głośniki wymagają jakiejś renowacji lub wymiany po tylu latach.

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5572867
  • 4 miesiące później...

Nieźle pojechali z cenami. Cena za sztukę: 702 S3 - 15499 zł, 703 S3 - 11999 zł, 704 S3 - 8299 zł, 705 S3 - 6999 zł, 706 S3 - 4799 zł, 707 S3 - 3599 zł, HTM71 S3 - 9499 zł, HTM72 S3 - 5699 zł. Cena podstawek głośnikowych FS-700 S3 to 2149 zł za sztukę!?

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5678068
22 godziny temu, Marcinzp napisał:

Nieźle pojechali z cenami. Cena za sztukę: 702 S3 - 15499 zł, 703 S3 - 11999 zł, 704 S3 - 8299 zł, 705 S3 - 6999 zł, 706 S3 - 4799 zł, 707 S3 - 3599 zł, HTM71 S3 - 9499 zł, HTM72 S3 - 5699 zł. Cena podstawek głośnikowych FS-700 S3 to 2149 zł za sztukę!?

cały czas taniej od węgla 😉

Tak serio to jestem ciekawe od strony sonicznej co się zmieniło 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5678747
  • 4 tygodnie później...

Nie jestem jakimś osłuchanym znawcą, ale dzisiaj udało mi się posłuchać powyższych kolumn.

Z recką się należy zgodzić, kolumienki zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Są dynamiczne, mega rozdzielcze i oferują dobrą stereofonię. Bas jest w pełni kontrolowany, dość obfity (jak na podstawki, ale nie tylko) i zróżnicowany. Fajnie słychać np. kontrabas.

Nie zgodzę się, że nie ma pełnych wybrzmień talerzy. Jest IMO tak jak powinno być. Wysokie to specjalność Bowersów, więc tutaj jest doskonale. Kolumny są bardzo spójne i np. pod tym względem - przynajmniej tak ja to słyszę - są dużo lepsze od 702S2. Generalnie wolałbym nowe 705S3, aniżeli 702S2 (signature 702S2 nie słuchałem).

No cóż, poczekam jak się w pełni rozgrzeją w Łodzi 702S3 i udam się na odsłuch. Jest szansa na koniec poszukiwań.

PS. Słuchałem z Michi X5. I to jest mocarny klocek.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5702505
11 minut temu, Rokownik napisał:

Nie jestem jakimś osłuchanym znawcą, ale dzisiaj udało mi się posłuchać powyższych kolumn.

Z recką się należy zgodzić, kolumienki zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Są dynamiczne, mega rozdzielcze i oferują dobrą stereofonię. Bas jest w pełni kontrolowany, dość obfity (jak na podstawki, ale nie tylko) i zróżnicowany. Fajnie słychać np. kontrabas.

Nie zgodzę się, że nie ma pełnych wybrzmień talerzy. Jest IMO tak jak powinno być. Wysokie to specjalność Bowersów, więc tutaj jest doskonale. Kolumny są bardzo spójne i np. pod tym względem - przynajmniej tak ja to słyszę - są dużo lepsze od 702S2. Generalnie wolałbym nowe 705S3, aniżeli 702S2 (signature 702S2 nie słuchałem).

No cóż, poczekam jak się w pełni rozgrzeją w Łodzi 702S3 i udam się na odsłuch. Jest szansa na koniec poszukiwań.

podpisuję się pod tym. Moim zdaniem nowe 700 S3 są sporo lepsze. B&W odrobili lekcję. Góra jeszcze lepsza. Selektywność, przestrzeń. Bardziej barwna średnica niż w starszych S2 no i obszerniejszy bas.

Zestawienie tych kolumn z Rotelem, w tym przypadku z Michi X5 także uważam za bardzo dobre. 

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5702513
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie z trochę innej beczki. Czy otwory na śruby w górnych płytach podstawek FS-700 S2 i FS-700 S3 mają takie same odstępy i czy w związku z tym do FS-700 S2 można przykręcić głośnik podstawkowy z serii 700 S3?

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5714676
33 minuty temu, Marcinzp napisał:

Mam pytanie z trochę innej beczki. Czy otwory na śruby w górnych płytach podstawek FS-700 S2 i FS-700 S3 mają takie same odstępy i czy w związku z tym do FS-700 S2 można przykręcić głośnik podstawkowy z serii 700 S3?

niestety jest inny rozstaw

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5714721
2 godziny temu, Marcinzp napisał:

A to cwaniaki 😉. Dzięki za odpowiedź.

dokładnie 😉

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5714868

Witam.

Mam do sprzedania PM1 z do nich podstawkami w idealnym stanie tech i optycznym.Jestem pierwszym właścicielem, osprzęt, pudełka, rachunek z audio klan.

Kolumny czyszczony tylko pędzlem ze względu na ich materiał z gumy czyli zachowany oryginalny wygląd.

Nie palimy , nie mamy zwierząt 😉

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5719181
16 godzin temu, Sebmon666 napisał:

Witam.

Mam do sprzedania PM1 z do nich podstawkami w idealnym stanie tech i optycznym.Jestem pierwszym właścicielem, osprzęt, pudełka, rachunek z audio klan.

Kolumny czyszczony tylko pędzlem ze względu na ich materiał z gumy czyli zachowany oryginalny wygląd.

Nie palimy , nie mamy zwierząt 😉

świetne kolumny, mam do nich sentyment 😉

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5719647
  • 2 tygodnie później...
W dniu 21.10.2022 o 13:40, Rokownik napisał:

A  Powiedz  x5 jest mocny naprawdę ?  Jak odsłuchy  wrażenia ?? X5 Michi warto mieć jako jeden wystarczy ? Czy trzeba jednak dzielony Michi p5 i s5 ? Czy nie będzie raczej różnicy ? Planuje  kupić x5 lub p5 i s5 ale nie wiem czy naprawdę potrzeba i może x5 będzie wystarczający do moich  Klipsch RF7 III 😋.. pozdro 

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5729171
14 godzin temu, Fud napisał:

Witam. 

Co sądzicie o kolumienkach 803d4? Warte są swoich pieniędzy? Z czym najlepiej jeżeli chodzi o wzmacniacz je łączyć? 

Pozdrawiam. 

witaj,

umów się niezobowiązująco i wpadnij do salonu na odsłuch 😉

Zapraszamy, sam się przekonasz 😉

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5729524
13 godzin temu, Knaplukasz napisał:

A  Powiedz  x5 jest mocny naprawdę ?  Jak odsłuchy  wrażenia ?? X5 Michi warto mieć jako jeden wystarczy ? Czy trzeba jednak dzielony Michi p5 i s5 ? Czy nie będzie raczej różnicy ? Planuje  kupić x5 lub p5 i s5 ale nie wiem czy naprawdę potrzeba i może x5 będzie wystarczający do moich  Klipsch RF7 III 😋.. pozdro 

Odpowiadałem Ci już w temacie dot. Rotela.

Do tych kolumn Michi X5 to i tak super/hiper/extra wzmacniacz. To w ogóle jest b. dobry wzmak i super zgrywa się z Bowersami.

To klub B&W więc nie ma sensu zaśmiecać go Rotelem.....🙄

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5729538
17 minut temu, Rokownik napisał:

Odpowiadałem Ci już w temacie dot. Rotela.

Do tych kolumn Michi X5 to i tak super/hiper/extra wzmacniacz. To w ogóle jest b. dobry wzmak i super zgrywa się z Bowersami.

To klub B&W więc nie ma sensu zaśmiecać go Rotelem.....🙄

No wiadomo ze to klub BW  ale można pisać chyba z czym dobrze grają i jaki  sprzęt 🙂 dobry .. 

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5729559

803D4 to świetne głośniki, aczkolwiek podwyżka cenowa też była znaczna i konkurencja w tym przedziale cenowym jest mocna.

Na pewno, posłuchałbym bym tych głośników z Luxmanem, Michi, Hegel, McIntosh .

Udanych odsłuchów. 

there are no answers, only choices ....

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5731909

yyy, tylko B&W miało podwyżkę?

www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/47038-klub-bw/page/40/#findComment-5732324
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.