Skocz do zawartości
IGNORED

Na czy.... liczę na krótką rzeczową odp!

Mr.Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś robie małe przemeblowanie w ustawieniach systemu. Kolumny, monobloki pre i źródło otzrymują płyty granitowe. O ile płyta pod źródło to 15mm grubości będzie stała na vibrapodach a płyta preampu 30mm na vibrastozkach o tyle płyty pod monobloki i kolumny są grubości 50mm co daje ogromny ciężar jakiego vibrapody chyba nie zniosą i ulegną rozduszeniu. Nie ma również pewności czy ustawienie płyt na vibrapodach będzie mi odpowiadało od strony dzwięku. Może więc twarde kolce?

Oczekuję odpowiedzi w temacie co stosujecie pod płyty kamienne , granity itd z jakimi efektami.

Hmm generalnie u mnie to płyty leżą sobie na dywanie a kolumny winny stać na kolcach u mnie lepiej gra jak kolumny stoją bezpośrednio na granicie miedzy kolumna a granitem sa 2mm miekie gumowe podkładki..uzyskałem idealne dla moich warunków mieszkaniowych kompromisy gra najrówniej w całym pasmie.

Ach nie skonczyłem..poprostu bez kilku dni intensywnych eksperymentów odsłuchowych raczej "nic na pewno"..liczy sie wiele czynników..umeblowanie,materiał posadzek,wielkosc pokoju,wytłumienie etc..lista długa jak papier toaletowy:-)

Zydelek z całym szacunkiem jeśli Ty nie wiesz co Ci się tam będzie podobać to kto to może wiedzieć ? znowu wymienionych zostanie multum opcji którą i tak wybierzesz sobie sam przecież masz doświadczenie w tym co i jak gra no nie ? jeśli ktoś używa kolców i mu pasują nie pa pewności że tobie zpasują no nie ? w końcu to inny system, pomieszczenie, i słuchacz no nie ?

komplet Vibrapodów nie zniosą xxx kg ciężaru to podwój ich ilość no nie ?

Moim zdaniem (wg moich eksperymentów) wibrapody lepiej spełniaja swoja role zastosowane bezposrednio pod elktronikę lub pod podstawę z MDF lub drewna. Pod granitem czy marmurem miały duzo mniejszy wpływ na końcowy efekt.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

drzec ma sprzet -wiec vibra pod granit nie ma sensu a jedynie pod sprzet

granit na kolcach czy co tam ci pasuje wizualnie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ja pod moje płytki granitowe pod głośnikami i wieżyczką stosuję po trzy łożyska kulkowe. Dość duże, żeby całość była stabilna. Dotąd byłem w pełni usatysfakcjonowany dźwiękiem.

Jeszcze mam taki patent, że sprzęt audio (wzmak, źródło i podobne) ustawiam na parapecie (jest kamienny), co zapewnia dodatkową izolację od wszelkich drgań.

Moim zdaniem zbyt intensywne drgania faktycznie stresują trochę odtwarzacz CD, jeśli jest on słabej jakości i zaczyna gubić ścieżkę, ale sądzę, że zarówno sprzęty wysokiej klasy, jak i inne elementy toru są raczej niewrażliwe na takie pierdoły, jak drgania częstotliwości produkowanych przez nasze głośniki.

Ash

Ja płytę kamienną stawiam na kolcach, dzięki czemu zawsze można idealnie wypoziomowac niezależnie od podłoża. A sprzęt to albo kolce albo miękka guma, teraz mam na kolcach i jest ok.

Panowie Ash ma akurat racje bez paranoji..wiekszośc obecnie produkowanych nawet tanich mechanizmów cd ma naprawde dobre, PROSTE ale dośc skuteczne układy tłumienia wibracji..aby sie nie przenosiły na dysk i laser..gdyby tak nie było to większość bumboxów nawet by nie wydała z siebie dzwieku przeciez tam całosc opiera sie na tej samej ramie z tworzywa..a sama mechanika z zasady jest dociskana tandetna klapką "z góry"

Oczywiście te układy są skuteczne do pewnego stopnia potem rolę izolatora drgań przjmuje układ korekcji błędów...A TO JUZ NIE DOBRZE..nadmierna praca korekcji błedów stymuluje podwyższony jitter

Mr.Zydelek. ciekawe czy w slepym tescie uslyszysz roznice? moja rada zorganizuj slepy test jesli nie uslyszysz roznicy problem bedzie rozwiazany, sprzedaj te kamienie i kup cos z czego bedzie pozytek.

Totalnie nie rozumiem co chcesz uzyskać. Najbardziej na wstrząsy narażony jest CD a Ty dajesz tam najcieńsza płytę.

Vibrapody pod 3 cm płytę granitową ? A po co ? Na terenie sejsmicznym mieszkasz ?

Postaw sobie na twardych uszczelkach gumowych i to wystarczy. Pakując vibrapody jedyną różnicę odczujesz w portfelu.

H.Himler, 28 Lis 2008, 01:08

>Mr.Zydelek. ciekawe czy w slepym tescie uslyszysz roznice? moja rada zorganizuj slepy test jesli

>nie uslyszysz roznicy problem bedzie rozwiazany, sprzedaj te kamienie i kup cos z czego bedzie

>pozytek.

Akurat tutaj Panu brak pewnych informacji i mogę to udowodnić.

Płyty granitowe można za darmo dostać u każdego kamieniarza. Już w mieście z populacją 20 000 sztuk można znaleźć całkiem spory wybór płyt. Zwykle będą nieobrobione z którejś strony i nieidealne z wyglądu, ale całkiem za darmo i w sumie wygląd chropowatego granitu też może się podobać.

Kawałek gumy czy metalu (typu stare/nieużywane łożyska) też da się za darmo. Nawet jeśli to nie działa, to ładnie wygląda:P

A co do różnic w dźwięku, to te rekwizyty na 100% wpływają na brzmienie głośników; co do wpływu na resztę sprzętu, jest to już kwestia percepcji właściciela.

Pozdrawiam, Ash

By rozwiać ewentualne wątpliwości nie potrzebowałem ślepego testu. Wpływ płyt jest słyszalny. Czy w porządanym kierunku czy nie to sie okaże jak sie z takim ustawieniem osłucham.

Powiem tylko że żłamane zostały stereotypy ustawiania na "twardym". Obiegowo krążą opinie, że dzwiek robi się szybszy, lepiej zogniskowany i szczuplejszy. Utawienie na vibrapodach i stożak vibra zamiast odebrać masy to jeszcze dodały ale i jednocześnie utwardziły i urytmiczniły bas ale znów (?) kosztem zabrania blasku. Muszę się osłuchać i chyba trzeba będzie trochę pomieszać z kabelkami:)

Zawi-> zapragnąłem coś zmienić :)

Ze wzmacniaczy jestem bardzo zadowolony, z pre również jak i ze źródeł. A wydatek na siedem płyt z granotu 600zł. to nie wielki koszt a może przynieść zmiany:)

cos dziwnie tani granit u ciebie ,u mnie za 600 to kupisz tylko duza płyte/5 cm/ na blat

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zamówiłem w firmie, która mojej rodzinie wykonała kilka pomnikow na cmentarzu, a właściciel jest członkiem tej samej organizacji co ja. Mamy jako cżłonkowie "wspierać" się dobrymi cenami:).

I słusznie ..gadaniem o katafalkach sie nie przejmuj ..na widok moich podstawek po kolumny moja Baśka dostała spazmów..i groziła rozwodem..no coż takie sa kobiety..teraz ambitnie przeciera je z kurzu i nie wyobraża sobie wystroju wnętrza bez nich..któregos razu tak dla jaj wyjałem owe katafalki zpod kolumn ..stwierdziła..że "jakos tak nijak".

Zeby tak pozostałe firmy audio zechciały "wspierać" się z nami niskimi cenami echh...

Elsperymenty i "znalezienie optymalnego punku ustawienia" trwają, ale już teraz wiem, że nie bez znaczenia jest to na czym sie płytę kamienną stawia. Ustawienia na róznym rodzaju podkładek, absorberów bądź wszelkich kolcach nie mówiąc już o tym co jest bezpośrednio pod samym urządzeniem czy kolumną na słyszalny wpływ na brzmienie.

jeszcze tylko jonizator powietrza takie małe cos co brzeczy az kurz opadnie plytki pod kolumny absorbery w sciane naklejki na cd, myjka na plyty lp, sciereczka mikrofibra do wyswietlaczy. plyta demagnytezujaca tor cd,,, zadluga koszula zawiazana z tyłu i koniec słuchania muzyki poczatek eksperymentu kto wiecej wytrzma pacjent czy lekarz... albo od razu dwie gruchy zelbetonu i wylewka pod kolumny na 4m w ziemie juz to kiedys widzialem aaa i piaskowiec ale ciety w poprzek na sciane ... terapia murowana a co najmniej L4 u neurologa... polecam wyjazd do wód. kurortu gdzieś w głusz poklepać nieco kuracjuszki,,, po 4 tygodniach w ciechocinku wszystko w ukochanym domu bedzie grało od razu lepiej.

powyzszy wpis to zart temat traktuje bez emocjii,,ale po cholere ten watek.. podłóż co ci w łapy wpadnie,, pumeks, piaskowiec 4 szklanki skrzynke whisky... co sie sprawdzi najlepiej zaakceptuj i tyle... juz mam nazwe

anty vibratore elemnte per perciopcus et kolumnus odsluchus abussus adiofiles.... jest super

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.