Skocz do zawartości
IGNORED

Test phonostage RCM Sensor Prelude IC

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryte

nie wszyscy są championami lutownicy i chętnie zapłacą za "wiedziałem gdzie". Piszesz, że VSPSa

męczyłeś prawie rok i jeszcze nie wygląda za dobrze. Są ludzie, którzy przez ten rok zarobili na ca 20 Sensorów i sensownie chcą wydać pieniądze na przyjemności. Ale tylko rozrzutny głupiec wydaje 6 kzł na coś, co inny dostawca oferuje mu za 3 kzł. Wyceniłeś wcześniej "wsad" Sensora na 1,5 kzł. To na pewno daje do myślenia potencjalnemu nabywcy, że można mieć to samo taniej. Co prawda mierzyłem wyżej, ale po opiniach wydaje mi się, że warto posłuchać Sensora. Czy, jeśli mi przypasuje ten pre, wykonasz dla mnie jedną sztukę za 3 kzł (nie musi wyglądać jak oryginał, byle grał tak samo)?

Jak mówią Anglicy - Go Ahead - podaj mi skąd jesteś i co masz w zabawkach.

Zapraszam do porównania (na stan obecny nie ma tylko RCM ale .. to Twoja broszka żeby go przywieźć)

Veni

Vidi

........

Dawaj leszczu i przywieź " 20 sensorów"

zobaczymy jak grają

• Redaktorzy
Ukryte

Dino, ja w ogóle czytam chętnie, a to chyba nawet lektura w szkole była? Nie pamiętam już za dobrze. Ale dla sprawdzenia cytatu musiałem przechylić się w fotelu, jak mawiał zdaje się Sandauer, i sięgnąć na półkę.

Ukryte

A propo preampów phono z wejściami symetrycznymi - jednak niektórym chce się takie sprzedawać i to za stosunkowo niewielkie pieniądze - podaję linki

http://www.aqvox.de/download/PHONO2CI_manual_en.pdf

http://www.aqvox.de/download/hoererlebnis54-AQVOX-phonostufe-Phono2Ci-testbericht.pdf

Ze zdjęcia wynika że są one całkowicie symetryczne, a nie mają tylko wejścia różnicowe, jak to chciał zrobić kol. dino, prawda ? Sprzęt jest raczej typu pro a nie stricte do użytku domowego.

Choć obudowa nie jest tak "z..bista" jak RCM-u no i ten zasilacz mi się nie podoba - impulsowy. Ale jak widać choć puryści będa oburzeni to działa - chetnie bym go posłuchał ( właśnie ze względu na zasilacz )

Nie boją sie udostępnić manuala, który nota bene jest bardzo rzetelnie napisany - poruszają nawet kwestię prawidłowego okablowania włączając rozrysowany kabel,brawo !

I to tylko za 670 euro.

Ukryte

Aqvox - gdzieś tu na forum pisałem: Niemcy zrobili i Niemcy ... z'upgrade'owali. Wtedy ponoć zagrała muzyka. Było o tym w jakimś niemieckim periodyku. Wywalili oryginalny zasilacz i wsadzili taki zrobiony zgodnie ze sztuką. Nie pamiętam jakie to było pismo ... może jak znajdę to wrzucę info.

Jeden ze znajomych porównał go z ... własnoręcznie zrobionym Phonoclone'em (wariacja DIY na temat Phonocube'a 47Labs) ... i odesłał po tygodniu chyba ;-).

IMHO wysokość kwoty na 'wsad' ... nie przekracza tutaj 500zł - biorąc pod uwagę ceny sklepowe (!) elementów ... (pomijam koszt obudowy naturalnie) ;-). Ale 'nie o to , nie o to...'

Czy ktoś się zastanawiał skąd np ta 'dynamika', 'bas' ... ? Odpowiedzią jest tutaj gain. Odpowiednio wysoki. Podobne wrażenie uzyskamy gdy porównamy 2 wkładki z róznym Vout ... zapewne ta z większym da wrażenie bardziej dynamicznie grającej.

Pisałem gdzieś o tym - porównajmy 2 elementy (klocki) z takim samym wzmocnieniem - czyli ustalmy do porównania takie same warunki.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryte

Witam !

ahaja, 10 Gru 2008, 01:29

>Aqvox - gdzieś tu na forum pisałem: Niemcy zrobili i Niemcy ... z'upgrade'owali. Wtedy ponoć

>zagrała muzyka. Było o tym w jakimś niemieckim periodyku. Wywalili oryginalny zasilacz i wsadzili

>taki zrobiony zgodnie ze sztuką. Nie pamiętam jakie to było pismo ... może jak znajdę to wrzucę

>info.

>Jeden ze znajomych porównał go z ... własnoręcznie zrobionym Phonoclone'em (wariacja DIY na temat

>Phonocube'a 47Labs) ... i odesłał po tygodniu chyba ;-).

>

>IMHO wysokość kwoty na 'wsad' ... nie przekracza tutaj 500zł - biorąc pod uwagę ceny sklepowe (!)

>elementów ... (pomijam koszt obudowy naturalnie) ;-). Ale 'nie o to , nie o to...'

>

>Czy ktoś się zastanawiał skąd np ta 'dynamika', 'bas' ... ? Odpowiedzią jest tutaj gain. Odpowiednio

>wysoki. Podobne wrażenie uzyskamy gdy porównamy 2 wkładki z róznym Vout ... zapewne ta z większym da

>wrażenie bardziej dynamicznie grającej.

>Pisałem gdzieś o tym - porównajmy 2 elementy (klocki) z takim samym wzmocnieniem - czyli ustalmy do

>porównania takie same warunki.

>

>K

Czyli jednak ten zasilacz impulsowy to kupa, ihmo miałem rację to sprzęt pro, nie musi grać ładnie tylko ma trzymać parametry.

Ahaja, skoro wyceniasz tego aquvox-a na 500 zł za środek to na ile wyceniasz Sensora ?

Ukryte

Zwracam honor, dopiero teraz "odkryłem" jego recenzję na audiostereo.pl - widzać, że długo tu nie zaglądałem :)

Ogólnie to ten preamp byłby lepszy, gdyby miał "trochę" inną konstrukcję, z drugiej strony stosunek ceny do możliwości jest jednak na pewno " in plus ".

Ukryte

>ex-stożek

Hola.

Mój wpis o 'wsadzie' tyczył się .... Sensora właśnie ;-).

Zresztą , Ty sam wiesz , że to prawda ;-).

Pozdrawiam K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryte

>> ex-stożek

Z całym szacunkiem dla twoich przekonań, przeczytałem opis twjego zestawu audio i wiem dlaczego tak boli Ciebie ta cena. Niestety jesteś skazany na dozgonne modyfikacje Swojego sprzętu. Na szczęście ja poszedłem do samochodówki i teraz dobieram sprzęt na podstawie odsłuchu. Oczywiście na pułapach cenowych dla mnie osiągalnych. Jak człowiek umie coś zrobić to boli Go fakt, że inny liczy sobie kwotę dla Ciebie, powtarzam dla Ciebie wartą połowę tego. Ale jest wielu ludzików nie mających wykształcenia w temacie i są w stanie zapłacić żądaną cenę. I niestety jak już pisałem wcześniej, czasami jest problem z wypożyczeniem tego klocka spowodowany dużym zainteresowaniem klietów.

pozdr umka.

Ukryte

umka, 10 Gru 2008, 22:40

>>> ex-stożek

>

> Z całym szacunkiem dla twoich przekonań, przeczytałem opis twjego zestawu audio i wiem dlaczego tak

>boli Ciebie ta cena. Niestety jesteś skazany na dozgonne modyfikacje Swojego sprzętu. Na szczęście

>ja poszedłem do samochodówki i teraz dobieram sprzęt na podstawie odsłuchu. Oczywiście na pułapach

>cenowych dla mnie osiągalnych. Jak człowiek umie coś zrobić to boli Go fakt, że inny liczy sobie

>kwotę dla Ciebie, powtarzam dla Ciebie wartą połowę tego. Ale jest wielu ludzików nie mających

>wykształcenia w temacie i są w stanie zapłacić żądaną cenę. I niestety jak już pisałem wcześniej,

>czasami jest problem z wypożyczeniem tego klocka spowodowany dużym zainteresowaniem klietów.

>pozdr umka.

Eee tam, nie jest tak źle - dlaczego twierdzisz, że jestem skazany.... Ja nic nie musze modyfikować, nie słucham jednego typu kondów żeby po ich wymianie robić następne odsłuchy.

Mnie ta cena nie boli tylko patrzę z dystansu na tych co przepłacają i jeszcze sa z tego dumni :)

Ale dzięki za wsparcie moralne !

Ukryte

Wiesz Sam jak to jest i piszesz o tym w "o mnie". Sprzęt cały czas w modyfikacji. Ja robiłbym tak samo, ale szkoliłem sie w innym kierunku. Na szczęście mogę pozwolić sobie na takie urządzenie. Tylko w moim przypadku cała otoczka reklamowa nie miała zbyt dużego wpływu. Owszem czytam recenzje żeby ukierunkowac poszukiwania, ale siadam słucham, potem czas na ochłonięcie (ważne). Dość ważna czynność bo najaranie się na coś od razu zabija obiektywizm. I jeśli za drugim podejściem mam podobne wrażenia badam podejście do tematu drugiej połówki i po negocjacjach kupuję. Mogę również kupić bez konsultacji, ale aprobata jest przyjemniejsza w życiu codziennym.

pozdr.

Ukryte

>umka

Już wiem gdzie tkwił problem: to co wyczytałeś w "o mnie" to dla mnie przeszłość ( przynajmniej na razie ), ja już nie mam sprzetu, o którym pisałem. Natomiast zdanie "..po i w trakcie tuningu.." było nie aktualne już wcześniej, przyznaję bez bicia.

Tak więc ja nic wciąż nie modyfikuję, proszę mi tu nic nie imputować :).

Pozdr.

• 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy
Ukryte

Nobody is perfect. Właśnie zauważyłem, ze zacisk do trzeciej żyły ma tak gruby trzpień, że właściwie żadne widełki nie daja sie porządnie założyć, trzeba tak boczkiem. Szkoda, bo w kolei sama zakrętka jest najwygodniejsza, jaką zdarzyło mi się w ręce trzymać. Ale przydało by się ten kijaszek pocieńkować.

• 2 tygodnie później...
Ukryte

Jak mówią Anglicy - Go Ahead - podaj mi skąd jesteś i co masz w zabawkach.

Zapraszam do porównania (na stan obecny nie ma tylko RCM ale .. to Twoja broszka żeby go przywieźć)

Veni

Vidi

......

Dawaj leszczu i przywieź " 20 sensorów"

zobaczymy jak grają

Jak zwykle użyłem "licencia poetica"

Ale co ciekawe:

Login i hasło mi "padło" na prawie miesiąc (chyba kogoś ważnego uraziłem)

Nawet nie byłem w stanie "sprostować" niefortunnej wypowiedzi

Co do klienta to ja mogę nim być (Audio to hobby i nie mam żadnych związków z producentami, "tunerami" i innymi osobami, które robią to za kasę)

Bez obawy mogę polecić ahaje (w kwestii pre do gramofonów) - dużo robi i szuka "miodu" (nie wchodzę w kwestie komercyjne)- wiedza wręcz referencyjna.

Co do innych Kolegów (nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem - nikomu nie ubliżając)

jeżeli ktoś poczuł się urażony

To tylko na podstawie własnych wyobrażeń

• 3 tygodnie później...
Ukryte

Witam !

Od razu powiem, że popieram dino, ponieważ prezentuje On inżyniersko-racjonalne podejście do tematu.

Za pieniądze chciane przez tamtych, można zlecić DIY-owcowi zbudowanie 4 szt. zenzorów. Wystarczy popatrzeć na ceny n.p. lamp tam, lub ramion gramofonowych. Ja rozumiem, że gdy sprzedaje się jedno ramię miesięcznie, to marża musi być 200% lub lepiej.

Ostatnio kupiłem używane ramię SME 3009 w celu skopiowania, tak, wykonam podróbę, aby udowodnić, że może kosztować 600 PLN, a nie 2500 !

To jest właśnie złodziejstwo takich producentów, jak SME, że gówniany przeciwciężarek do ramienia SME kosztuje 400 PLN, gdy powinien, w produkcji małoseryjnej kosztować 10 zeta (max). I widzę, że do tej sfory złodziei dołancza (lub dołącza) pewna firma z południa Polski...

A tu so tacy, którzy to popierajo, być może szmalec za to bioro...

I właśnie jest ważne, co jest w środku, nie dajmy się robić w capa. Na fotce widać wyrażnie, że w Cambridge Audio jest cała kupa porządnych części. Nawet jeśli to gorzej gra od konkurenta, co jest kwestią gustu (lepiej-gorzej, co to znaczy), kupujący ma świadomość, że nie przepłacił za prawie pustą puszkę.

pzdr

• Redaktorzy
Ukryte

'Nawet jeśli to gorzej gra od konkurenta, co jest kwestią gustu (lepiej-gorzej, co to znaczy), kupujący ma świadomość, że nie przepłacił za prawie pustą puszkę."

Kwestia priorytetów. Ja zamiast świadomości, że nie przepłaciłem, wolę świadomość, ze mi bardzo dobrze gra.

• 1 miesiąc później...
  • 5 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi