Skocz do zawartości
IGNORED

Panas-plazma-cyfra i ?

AndrzejDobry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

nie mój konik ani działka ale potrzebuję pomocy.

Zdechł kilka dni temu telewizor w domu i zacząłem na gwałt szukać coś nowego , i co mi z tego wyszło:

- przez trzy dni czytałem na tym forum tematy :plazma czy lcd , jaki telewizor wybrać i później wszystko o Panasonicach ( na Pioneera szkoda mi kasy)przeglądnąłem 14 stron i przeczytałem wszystko w temacie,

- z lektury wyłonił się w drodze kilku kompromisów telewizor plazmowy Panasonic TH-42PY80P , jego poszukiwanie w odpowiedniej cenie zakończyłem dziś i jutro jadę do Wrocławia( mieszkam koło Wałbrzycha) finalizować zakup za 3450,00,

- pokój mam 5x4 i cyfrę+ którą jutro mogę zamienić na dekoder Cyfry ( model Philipsa) , zamówiłem już wszystkie kanały cyfry w HD.

No i teraz moje zapytania:

1. Czy brać od cyfry dekoder ( opłata miesięczna za wynajem 15,00 zł), o cholera , teraz pomyślałem czy mam wybór, a jeżeli mogę kupić to co?????

2. Jaki kabelek do połączenia telewizora z tunerem/dekoderem kupić ( oczywiście dobrej jakości)?

3. Czy mam w tym wszystkim coś zmienić,aktualne do jutra?

A teraz dwie prześmieszne sprawy które wynikły podczas dzisiejszego rajdu po Wałbrzyskich sklepach i "markietach":

-po pierwsze prawie w każdym sklepie sprzedawcy patrzyli na mnie jak na idiotę lub niedorozwoja gdy pytałem o plazmy ,

- po drugie obaliłem mit hasła 30x0% w ratach , ponieważ dochodzi ubezpieczenie kredytu , i tak od kredytu 3500,00 ubezpieczenie by wyszło ok.700,00 zł, a od kredytu 5000,00 wyszło 1200,00 zł górki.

Tak oto wygląda kupowanie tv w Wałbrzychu.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi i ewentualne komentarze,

Andrzej

https://www.audiostereo.pl/topic/47404-panas-plazma-cyfra-i/

Witam, wczoraj do północy bawiłem się nową zabawką , BOMBA , nawet w przekazie bez HD .

No i właśnie dziś albo wymieniam cyfrę albo kupuję inny dekoder , tylko co?.

Dzięki za ew. podpowiedź.

Andrzej

Ja z Cyfry mialem HBO HD;Canal+ HD i National Geographic HD i z tych dwoch pierwszych zrezygnowalem bo jakosc dla mnie taka sama jak ze zwyklych natomiast NG HD mnie powala, a mam plazme panasa TH-50PZ80E

Sprawdź czy migotanie PDP pozwoli Ci oglądać długie filmy.

Poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,Koledzy,

wczoraj nie miałem czasu zaglądnąć do komputera , ponieważ dostałem z cyfry na dogodnych warunkach ( polecam każdemu kto ma c+ udanie się do najbliższego przedstawiciela/dystrybutora i poprosi o zmianę umowy na nowe b. przystępne warunki)nowy odbiornik niestety philipsa z twardym dyskiem i z wszystkimi programami, no i bawiłem się pilotem przeskakując po programach , piłem wódeczkę , znowu przeskakiwałem po programach i znowu piłem , i tak kilkanaście razy, podobało mi się wszystko (wczoraj), dzisiaj mam kilka zastrzeżeń do sterowani pilotem telewizora TH-42PY80PA, a więcej do sterowania i instrukcji obsługi terminala cyfry. Wkrótce będę pisał i pytał co mnie boli i z czym nie mogę sobie poradzić. A tak ogólnie to pierwsze wrażenie z odbioru kanałów HD bardzo pozytywne i na szczęści z odbioru pozostałych kanałów też bardzo pozytywne.

Mam dwa malutkie zapytanka :

- czy do pilota cyfry jest jakiś kod do zgrania z moim telewizorem , czy dać sobie z tym spokój,

- czy przez kabel HDMI nie można odbierać telegazety,

- co znaczy A na końcu symbolu tv,

Pozdrawiam,Andrzej

A taki efekt jak opisany w tym watku nie występuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , po kolei:

- Piskle Smoka , to jest chyba niemożliwe że nie widzisz różnic cyfry HD i HBO HD w stosunku do SD , u mnie różnica jest przeogromna , nawet TVS HD (silesia)jest ok , a i TVN W-wa potrafi pięknie nadać poszczególne pozycje. Być może jest to mój zachwyt dziecięcy ( jako że bawię się tym od kilku dni),

- Janunio , ja też nie widzę migotania na kanałach na które patrzyłem , chyba że szybko przeskakuję po kanałach,

- Wa-lo-dia , firmę znalazłem przez ceneo lub sknerusa ( dwa dni buszowałem w necie "warto"), ich telefon wrocławski 071 321 07 46,

- Witek-z , nic takiego nie spostrzegłem , przyglądałem się z odl. 1,5 metra , z tej odległości na kanałach w SD różnie bywa , ja mam antenę ustawioną " w punkt" i nawet deszcz czy śnieg nie przeszkadza ( w tej chwili mocno u mnie sypie , mieszkam pod górą Chełmiec i żadnego pogorszenia odbioru).

A teraz moje zapytania :

- czy jest jakikolwiek kabel HDMI ( nie ważna cena) , który pozwoli mi oglądać telegazetę , poradzono mi dodatkowo połączyć tv - dekoder kablem euro/euro i przez niego oglądać telegazetę ( w głowie mi się to nie mieści),

- czy po włączeniu tv za każdym razem trzeba włączać łącze HDMI poprzez przycisk AV na pilocie tv, chyba ktoś o tym pisał , nie mogę tego odnaleźć,

- czy oglądając ogólnie kanały w SD , żeby był pełny ekran to trzeba poprzez przycisk ASPECT na pilocie tv przełączać format z auto na 4:3 pełny.Pseudonimy piszę z pamięci , wybaczcie za ew.błędy.

Pozdrawiam ,Andrzej

AndrzejDobry prawda jest taka ze jak poszerzylem pakiet Cyfry+ o HD to jeszcze mialem TV 100Hz , ale juz wtedy widzialem roznice miedzy innymi sygnalami SD a NG HD .Natomiast HBO HD i Canal+HD zadnych roznic niewykazaly ,stad moja ocena.A do tego wszystkiego dobil mnie BRAK dzwieku dookolnego(5.1),w ktorym NG HD jest nadawany.Oprocz obrazu HD na HBO i Canal+ chcialem sie jeszcze rozkoszowac dzwiekiem przestrzennym a tu zwykle STEREO.Pozdrawiam

Rozumię /nie (niepotrzebne skreślić) , ja jestem miłośnikiem ordynarnego stereo ( via o mnie), plazmę kupiłem bo zdechł stary tv , o wielokanałowości , blu ray i podobnych sprawach pomyślę w przyszłości, teraz radością neofity cieszę się tym co mam.

Andrzej

Andrzej, ja jeszcze raz w sprawie zielonych duchów,

w tym linku sa duchy:

Ukryta Zawartość

a w tym niema :

Ukryta Zawartość

zobacz u siebie, proszę i dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam , po dłuższym czasie bawienia się telewizorkiem -

wejście HDMI-I chyba mi szwankuje ponieważ zrywa mi sygnał tzn. znika obraz i wraca i tak kilka razy jakby wyszukiwał sygnału.

Kabel hdmi przełożyłem do gniazda drugiego i już wszystko jest ok.

Mam dwa zapytania- czy do naprawy gwarancyjnej telewizor gdzieś się oddaje ?

- co zrobić aby po włączeniu telewizora włączał się mój kanał HDMI 2 , gdzieś to jest na forum tylko skleroza nie pozwala mi przypomnieć sobie gdzie to jest.

Dzięki , Andrzej

- co zrobić aby po włączeniu telewizora włączał się mój kanał HDMI 2 , gdzieś to jest na forum tylko skleroza nie pozwala mi przypomnieć sobie gdzie to jest.

to się nazywa "tryb hotelowy"

skopiowane z innego forum:

Tryb hotelowy - kombinacja podobna jak przy menu serwisowym, z tym że zamiast "0" wciskamy "AV", czyli "F", trzymamy -/V i wciskamy 3 x "AV"

Hotel Mode zmieniamy na ON

Initial Input zmieniamy na wejście jakie chcemy mieć aktywne przy włączeniu tv.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Trzeba zadzwonić do Panasonic Polska

Ukryta Zawartość

chyba w trybie hotelowym będzie na stałe hdmi

No i krzysiek mnie wyprzedził

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Probowalem dluzszy czas- bez efektow. U mnie w Panasonicu TH-42PY85P nalezy wcisnąc na TV "F" a następnie -V i na pilocie(!) 3xAV.

Dopiero wtedy pojawia się tryb hotelowy. Zapis ustawien poprzez wyłączenie on/off z TV, a nie pilota. próbująć zmienić to ustawienie przeglądałem kilka różnych grup, sa podane sekwencje klawiszy, ale bez podania - pilot czy odbiornik. A bez tego nie wejdziesz do tego trybu.

mry

----------------

to się nazywa "tryb hotelowy"

skopiowane z innego forum:

Tryb hotelowy - kombinacja podobna jak przy menu serwisowym, z tym że zamiast "0" wciskamy "AV", czyli "F", trzymamy -/V i wciskamy 3 x "AV"

Hotel Mode zmieniamy na ON

Initial Input zmieniamy na wejście jakie chcemy mieć aktywne przy włączeniu tv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.