Skocz do zawartości
IGNORED

Moniotory 14 m2 700zł

wojtas_jaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zapytać szanownych forumowiczów jakie doradzilibyście kolumny podstawkowe do pokoju o powierzchni 14 m2?

Słucham głownie reggae, rap. Suma jaką mogę przeznaczyć na ten cel wynosi około 700zł. W grę wchodzą kolumny używane.

Kilka moich propozycji:

Tannoy M1

Tannoy M2

Tannoy F1

Tannoy F2

B&W 601 S2

Które według was z w/w zestawów będą najlepsze?

Z góry dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/47577-moniotory-14-m2-700z%C5%82/

Witaj, ja posiadam F2 i również słucham reggae (także muzyki rockowej), kolumny grają wysuniętą górą i posiadają niezły (jak dla mnie), szybki punkowy bas.Ale czy będą najlepsze do Twojego sposobu odczuwania muzyki to już musisz sam określić.Pierwszy wpis odnośnie jednej z Twoich propozycji już masz :-)

dodaj sobie stowke i kup sprzedawane teraz na allegro AE aegis neo 1 (to nie ja je wystawiam!). mozesz tez sie o ta stowke potargowac a wg mnie warto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Koniecznie dopisz do listy nowe Siesty, pisałem już o nich kilkukrotnie i będą zdecydowanie lepszą propozycją niż te wymienione. We wszystkich tanich Tannoyach będziesz musiał wymieniać tanie elementy zwrotnicy, natomiast Siesty dostaniesz nowe i grające bez modyfikacji poprawnym dźwiękiem. Szczerze polecam.

Tak sie spytam, zamierzasz gdzieś chodzić i słuchać? czy kupić na allegro w ciemno?

Ja np. słuchałem kiedyś Mesajah i innych pios. reggae i jak na moje ucho, to dobre by były do tego tannoye M2

Jeżeli to mają być Twoje pierwsze kolumny to polecam Tannoy M2, F2 lub B&W - najbardziej uniwersalne na początek. Które nie wybierzesz powinieneś być zadowolony. Wszystkie inne dotychczas polecane w tym wątku na początek odradzam - przyjdzie na nie czas nieco później gdy kupisz już fajniejszą elektronikę.

chyba po to jest forum żeby doradzić coś najlepszego za określoną kwotę, kupi b&w i za rok będzie kolega chciał zmieniać bo go męczy góra, wiem że do pewnych decyzji trzeba dojrzeć ale można coś komuś pomóc uświadomić żeby nie tasował i tracił na to kasę dlatego uważam że s520 będą zdecydowanie lepiej grały niż wymienione w początkowej liście nawet z tak słabą elektroniką, miałem 601 ale s3 i wiem że to nie są muzykalne kolumny raczej do kina efekciarskie

Focal + Naim

Ushery napewno maja dobry stosunek jakości wszystkiego do ceny, ale jeśli kupi je na początek, to może się sparzyć, tak jak ja kupując ślepo Jmlaby chorus 706, dlatego sam, teraz już po wielu odsłuchach wybiorę raczej coś typu mission, castle, ewentualnie paradigm, ale chcialbym tych ostatnich posluchać, to najważniejsze chyba jest.

Po drugie, jeśli założyciel tematu, ma słabo nagrane płyty, nie mówiąc już o mp3, to im bardziej "audiofilskie" kolumienki kupi, tym bardziej będzie zawiedziony, chyba, że zmieni płytotekę na dobrą jakościowo.

A co wg Was byłoby lepsze?:

Acoustic Energy Neo 1 nowe rok gwarancji 800zł

Czy Tannoy M2 używane za około 500-600zł?

Kupując na używany sprzęt allegro używany sprzęt najbardziej boje się tego że dostane kolumny, które pochodzą 3 miesiące i się w nich coś spitoli bo będą już wiekowe.

mikson, 9 Gru 2008, 20:18

>miałem 601 ale s3 i

>wiem że to nie są muzykalne kolumny raczej do kina efekciarskie

Tak, tylko że zazwyczaj do muzykalności trzeba "dorosnąć". Na mnie na początku właśnie robiło wrażenie granie efekciarskie. Uważam że do wszystkiego trzeba dochodzić stopniowo bo czasami chcąc przejść z punktu A do punktu C pomijając punkt B można się zniechęcić i pobłądzić.

Te nowe AE jakoś "nie wyglądają". Z AE to chyba poprzednia wersja byłaby bezpieczniejsza - przynajmniej sprawdzona. A kupowanie w ciemno nowych AE przez nikogo prawie nie słuchanych to taka loteria.

Zresztą w razie czego zawsze będzie łatwiej sprzedać starsze AE jaki i M2 bo jedne i drugie to osławione głośniki. Z nowymi AE może być ciężej, zwłaszcza jeżeli się okaże że "nie grają".

czytalem gdzies opinie, ze nowe AE to w prostej linii rozwiniecie Evo i jego brzmienia :)... Ja swoje Evo (w stanie idealnym) kupilem za 650zl. Te moge polecic juz w zupelnosci z czystym sumieniem tym bardziej jesli grac maja z Rotelem - jestem posiadaczem rowniez wzmaka tej firmy wiec wiem jak to gra. W razie potrzeby glebszy basik wyciagniesz kabelkami tak jak ja to zrobilem :). Jesli jestes z Kuj-Pom to zapraszam do siebie - posluchasz. Jedyny problem to to, ze nie ma ich teraz na Allegro ale znam goscia ktory moze bylby w stanie cos skolowac (choc forumowiczowi meesha nie wyszlo sciagniecie AE przez tego jegomoscia).

wojtas_jaw, 9 Gru 2008, 23:03

>używane M2 też mogą "nie grać" ;/

M2 to sprawdzone rozwiązanie. Na początek polecam tylko na takich się opierać. Ale Twoje pieniądze i Twój wybór :-)

Równiez jestem zdania, że M2 to najbezpieczniejszy wybór. Są to kolumny prześwietlone wzdłuż i wszerz od wielu lat przez całą mase użytkowników... dodam w większości zadowolonych użytkowników. Poza tym sa bardzo podatne na tanią modyfikację, dzięki czemu w razie gdyby Ci nie odpowiadał jakiś aspekt brzmienia, to za śmieszne pieniądze można je dostosować do swoich potrzeb.

Luxmany i winyle 

A ja zachecam do posłuchania klonów Totem Mite. Dobrze zrobione, używane kupisz w okolicy 600-700zł (oryginały ok 2500 3000zł). Przy dobrej replice bedziesz miał w tej cenie: naturalny fornir, świetne el. w zwrotnicy i przede wszystkim rasowy dźwięk. Tego nie znajdziesz w MediaMarkt. Do Twojego metrażu idealne.

"You will follow"...

Ukryta Zawartość

post-664-100009449 1228915247_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>lenar_87

porównywałem Siesty monitorki z AE aegis evo one czy jak to sie zwie, Siesty byly lepsze, choc troche mniej basu, ale przestrzen szczegolowosc i jednak naturalnosc brzmienia były ponad...

Polecam ProTonsil Siesta! ;)

p.f.pawlikowski, 10 Gru 2008, 14:59

>porównywałem Siesty monitorki z AE aegis evo one czy jak to sie zwie, Siesty byly lepsze, choc

>troche mniej basu, ale przestrzen szczegolowosc i jednak naturalnosc brzmienia były ponad...

Tak, zgoda, jak najbardziej. Tylko czy początkujący audiofil zwraca uwagę na takie aspekty jak przestrzeń, szczegółowość, naturalność?

Oczywiście moim zdaniem zarówno Totem Mite jak i siesty są w mojej ocenie pod wieloma względami lepsze od M2. Ale gdy do mnie przychodzi brat (zupełnie zero zainteresowań w kierunku audio) i słucha moich klonów czy też siest to jakoś nie robią one na nim wrażenia. Natomiast M2 był zachwycony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.