Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słuchawkami (buczenie)

tharatyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki oto problem. Do amplitunera NAD T754 podłączam słuchawki (do wyjścia słuchawkowego) i słyszę lekkie, jednostajne, ciągłe buczenie. Na słuchawkach z kabelkiem jest ono "prawie" niesłyszalne, a na bezprzewodowych zdecydowanie bardziej. Te same słuchawki po podłączeniu do telewizora i przenośnego odtwarzacza mp3 nie mają jakichkolwiek zakłóceń (przynajmniej słyszalnych przeze mnie).

Pytanie: jakie mogą być tego przyczyny?

Nie wiem czy to ważne, ale dodam, że słuchawki podłączam do amplitunera z użyciem przejściówki (mały jack -> duży jack). To TV i mp3 podłączam bezpośrednio małego jack'a.

https://www.audiostereo.pl/topic/47641-problem-ze-s%C5%82uchawkami-buczenie/

Jeżeli słyszysz buczenie (zakładam w obu przypadkach częstotliwość sieci) przez słuchawki, a nie masz go przy normalnej pracy wzmacniacza to będzie najprawdopodobniej wynik pól magnetycznych indukujacych zakłócenia w przewodzie łączącym słuchawki lub retransmiter ze wzmacniaczem.

Sprawdź intensywność buczenia przy zmianach położenia kabli. Dobrze byłoby wiedzieć jakiego typu słuchawek używasz. To, że intensywność zakłóceń jest większa w przypadku bezprzewodowych może być spowodowane różnicą impedancji.

>> Sprawdź intensywność buczenia przy zmianach położenia kabli.

Też tak myślałem i testowałem to, ale "położenie" kabla nie wpływało na buczenie.

>> Dobrze byłoby wiedzieć jakiego typu słuchawek używasz.

Bardzo średnie. Docelowe będą z innej póki :-)

Kabelkowe: Technics, ale nie pamiętam jakie.

Bezprzewodowe: Sennheiser RS 140 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A czy mogą to być jakieś problemy z "prądem" / zasilaniem? Czy wtedy "buczało" by również w głośnikach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tharatyn, mamy te same Sennheisery. Ja nie mam jednak problemu z przydźwiekiem sieciowym tylko z szymami wyzszych czestotliwości. Dlatego nie używam ich do słuchania muzyki - wolę przewodowe.

Jeżeli kombinacje z kablami mie zmieniają intensywności buczenia to problem jest raczej związany z samym wzmacniaczem lub też pozostałymi komponentami systemu. Nie mówisz nic odnośnie buczenia w głośnikach - nawet bardzo cichego. farad ma słuszną uwagę odnośnie automatyki. Koniecznie sprawdź przydźwięk w głośnikach. Jeżeli nie występuje to problem będzie raczej w układzie wzmacniacza.

Miałem na myśli sekcję słuchawkowego w NADzie. A problemy z zasilaniem zawsze mogą być i aby to stwierdzić należy:

A) podłączyć do sieci tylko wzmacniacz i do niego słuchawki (żadnych innych kabli nie podłączać)

Jak buczy to coś z wnetrznościami wzmacniacza, a jak nie buczy to zaczynamy łączyć odłączone kable - czytaj dalej...

B) podpiąć źródło do wzmacniacza ze słuchawkami

Jak buczy to coś z metodologią połączenia lub ze źródłem (o tym później), a jak nie buczy to łączymy kolejne źródła i odbiorniki obserwując wpływ na buczenie

C) Jeżeli dotychczas nie zabuczało to podłączamy antenę

Jak nie buczy to idziemy do punktu D), a jak buczy to kupujemy separator antenowy

D) podłączamy głośniki

Jak zabuczy to jakiś jest aktywny (np. subwoofer) tam może być problem z dodatkowym uziemieniem lub zasilaczem, a jak nie buczy to mamy problem z transmiterem Sennheisera.

Twój NAD wymaga uziemienia, Czy jest podłączony do gniazda z uziemieniem/zerowaniem?

Większość nowej generacji amplitunerów konstruowana jest w klasie II ochronności i nie wymagają uziemienia sieciowego. U Ciebie tak nie jest i podłączenie np anteny FM powoduje powstanie pętli masy. To samo sie stanie jeśli któreś z urządzeń podłączonych to NADa będzie uziemione/zerowane.

Daj znac jakie bedą wyniki testu.

Pozdrowienia, Darek

>> posluchaj czy buczy też w glosnikach, przystawiajac do nich ucho

No tak... w sumie nie napisałem wyraźnie, że głośniki nie buczą.

>> Daj znac jakie bedą wyniki testu.

Co do testu, do słuchawki buczą nawet jeżeli wszystko od niego odłączę.

>> Twój NAD wymaga uziemienia, Czy jest podłączony do gniazda z uziemieniem/zerowaniem?

Sprzęt podłączony jest do listwy, a ta to gniazdka z uziemieniem.

Dzięki za dotychczasową pomoc. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Ja miałem taki probemik z moim NAD 319. Też delikatnie brumiło i na słuchawkach, i w kolumnach. Okazało się, że nie ma śrubki mocującej (i co za tym idzie) dobrego styku na zaciskach pre out i main. Oczywiście po włożeniu zworek wzmacniacz pracował poprawnie, ale dopiero wkręcenie nowej śrubki pomogło od ręki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. U Ciebie tharatyn może być coś podobnego jak u Konrada. To będzie raczej na wzmacniaczu bo nie sadzę, abydwie pary słuchawek nie miały podłączonej masy.

Dużo zależy od konstrukcji kabla łączącego słuchawki ze źródłem oraz retransmiter ze źródłem. Może być oddzielny ekran dla każdego kanału lub jeden wspólny i wtedy będzie różnie buczało. Impedancja połączenia też, jak wspomniałem, odgrywa tu rolę.

Sprawdź sekcję wzmacniacza słuchawkowego w NADzie - specyficznie jak jest podłączona masa. Może też samo gniazdo sie wyrobiło i coś nie styka za dobrze. Za tym idzie jakość przejściówki. Tam Ci coś może też nie stykać. Zabrudzenie powoduje wzrost impedancji złącza, a co za tym idzie wzrost poziomu zakłóceń. Jak przejściówka nie jest rozbieralna to kup nową - groszowa sprawa.

• 11 miesięcy później...

Witam,

odgrzewam temat, bo zakupiłem HD 650 i problem z "buczeniem" nadal występuje. Jest jednak jedna ciekawostka, którą zauważyłem...

Poziom głośności mam w tym amplitunerze od -80 do 20 (+/- kilka). "Buczenia" nie mam na poziomie 0 i wyżej. Oczywiście szumy są wtedy większe, poza tym, że oczywiście jest za głośno, ale tego denerwującego buczenia nie ma.

Jakieś sugestie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.