Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód do 70 tyś ?

Skibus

Rekomendowane odpowiedzi

2 osoby u mnie w pracy maja takie suzuki, zgrabny, bardzo dobrze wykonany samochodzik , wnetrze z dobrych jakosciowo materialow, bardzo dobrze spasowane, zwrotnyi wygodny (nie mylic z 'jakoscia' hiundaya)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Skibus KIA Cee'd lub proCee"d z dislem 1.6(berdzo elastyczny)....przy lekkiej nodze niewiele pali a po złożeniu tylnych siedzeń rower bez problemu zmieścisz...Jak na fabryczne ma niezłe stereo...

wojciech,

skoro mu ceed nie pasuje, bo za "tani", to niech dołoży faktycznie, skoro może (i się deklaruje, że może, jeśli warto). Według mnie- nie warto, a w rzeczywistości kia wygląda nieźle i ma dobre materiały, jest najprzestronniejsza w klasie (na szerokość). Za 80k z silnikiem 1.6 wyjdzie fajna A3.

suzuki

zazwyczaj jeden diler na cała okolice i monopol na ceny i usługi

ja juz nie lubie takich samochodow do codziennej jazdy bo byle głupota ktorej mistrz nie ma na stanie wyłaczy ci samochod na tydzien

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Prawda jest też taka, że na vitarze albo rav4 można fajnie przewozić rower na tylnej klapie, zamiast się babrać z brudnym sprzętem w środku, albo go mozolnie mocować na dachu (DH są do tego ciężkie). Chyba jeszcze Sportage wchodzi w grę w tej klasie, z tym, że jednak brzydsze od toyoty i suzuki.

Macie rację, nie wiem co chcę, wiem jakie mam wymagania.

- cee'd odpada ze względu na wnętrze, z tego samego powodu odpada Focus

- Audi A3 mi się podoba, tylko nie wiem jak z awaryjnością. Mam znajomego, który kupił A6 i mocno Audi odradza 20 tyś km i 11 wizyt w serwisie.

- Golfa VI i Sirocco pojadę obejrzeć, bo wyglądają całkiem znośnie

- Proponowane Suzuki i Rav4 również pojadę obejrzeć ( choć dość duże się wydają )

Wiem, że zadaję może dziwnie pytania ale ja się po prostu na tym totalnie nie znam.

A pozwólcie, że trochę odwrócę pytanie. Wymagania te same ale proszę nie sugerować się ceną. Czy jest w takim układzie coś co zdecydowanie warto kupić ?

skoro nie interesują Cię samochody to może skoda octavia 1,6 fsi - teraz w tej cenie to będziesz mieć nawet kombi i wszelkie fullwypasy. za 64 też możesz mieć nową kia sportage - to są według mnei racjonalne miejsko-turystyczne samochody.

zwykłą 1,6 fsi (silnik volkswagena bardzo ekonomiczny) z klimą, wielgaśnym bagażnikiem i paroma dodatkami (systemy bezpieczeństwa, zabezpieczenia przeciwłamaniowe, komputer, lakier, etc) kupiłem pod koniec lata za śmieszne pieniądze (niewiele ponad 53k pln - plus duża żniżka na ubezpieczenie w allianz na 3 lata).

kia sportage to wiadomo - ten łysol od rolland garos:) - ładny i duży samochód, długa gwarancja - tylko dopytaj o warunki.

pozdr

skibus, myśle ze Twój znajomy mial pecha z A6. A3 to bardzo fajne auto.

Jeździ takim jeden mój znajomy fryzjer, ktory o dziwo nie jest gejem :) i bardzo sobie chwali.

cała Polska szuka fury dla Skibusa!!!

:-))))

skibus, dla siebie i za własną kasę to bierz Skodę (sam tak zrobiłem i zrobiłbym teraz też): best buy - nie psuje się za często, dobry sprawdzony i niedrogi serwis, niedrogi w zakupie i najważniejsze - odsprzedawalny.

z resztą tutaj będziesz się bujał - a do wynalazków typu kia - dołożysz na wejściu.

pzdr jako zadowolny użytkownik octawii II

Coście się tak uparli, żeby skodą uszczęśliwiać, skoro Skibus jej nie chce?

---

Dlaczego miałby niby dołożyć do kii? Tego nie rozumiem...czyżby się nie wywiązywali z gwarancji i doliczali ukryte opłaty?

Byłem, oglądałem i na placu boju z tych co zaproponowaliście na placu boju zostały:

Audi A3, VW Golf VI, VW Sirocco

Jakieś jeszcze inne warto wziąć pod uwagę ?

co do audi to niewiem jak obecne wersje ale ja zazynam stara A4 i niestety niedaje rady :D ( niestety bo ilez mozna jezdzic jednym samochodem - a zal sprzedac bo nic wogole mu sie niedzieje ) - silnik 1.8 benzyna - zrobilem podczas uzytkowania okolo 70000 km ( jak kupilem mial juz 140.000 ) - mocno daje po gazie i jezdze szybciej po zakretach niz na prostej :D

podczas czasu uzytkowania wymienilem/naprawilem:

kompletne hamulce ( tarcze/ klocki + zacisk od recznego :) )

pare drazkow z przodu - swietne zawieszenie ale jak duzo sie jezdzi po bardzo dziurawych drogach to mozna sie zastanawiac

amortyzatory - poprostu zalozylem lepsze - stary byly w porzadku

rozrzad

opony

pasek od wiatraka i jego napinacz

jeden tlumik i zbliza sie kres drugiego

poza tym zmiany filtrow i plynow/oleju normalnie

jedyna rzecz o ktorej pamietam i ktorej strzege jak niczego innego - nieruszam auta jak silnik niechodzi minimum okolo 2 min !!!

>jedyna rzecz o ktorej pamietam i ktorej strzege jak niczego innego - nieruszam auta jak silnik

>niechodzi minimum okolo 2 min !!!

Tzn. zapalasz silnik, czekasz 2 minuty i wtedy ruszasz?

Fiat Stilo 1.9 jtd, marka bez sensacji ale o dziwo jakosc w tym modelu jest bardzo dobra. Użytkuje 5 rok i poza drobnymi odpadami typu wycieraczki, przepalone zbyt często żarówki nie mam problemóww. na liczniku prawie 20o ooo i wstaje rano zapuszczam silnik, 14o koni zapewnia pewne wyprzedanie, części tanie i wszędzie dostępne. Niestety nie mozna przed sąsiadami się pokazac, bo to tylko fiat.

Fiat odpada. Gratulacje jak trafiłeś dobry egzemplarz, ja jednak losować nie chcę, nie mam szczęścia. Sąsiedzi mi naprawę wiszą, nie im ma się podobać a mi. Jak bym chciał się pokazać to zupełnie nie ten przedział.

A co sądzicie o Volvo c30 ? Tak sobie przeglądam co można kupić i wygląda całkiem sympatycznie.

>>> wasylak

moze wydac sie to dziwne niektorym ale tak naprawde nietraci sie benzyny tylko oszczedza silnik !!!

silnik projektowany jest do pracy w temperaturze ustalonej - silnik po wlaczeniu jest zimny i niema optymalnych warunkow pracy - silniki aut osobowych w przeciwienstwie do wyscigowych maja wieksze tolerancje wiec niejest to az tak krytyczne ale mimo wszystko swoje robi

co do aut wyscigowych z drugiej strony to niektore to nawet maja specjalne procedury odpalania bo inaczej to silnik by sie na zimno pewnie rozlecial - F1 "odpala" sie przez pompowanie plynu w temperaturze pracy przez godzine przed uruchomieniem !!! aby silnik osiagnol parametry pracy

poza tym - pomijajac bledy produkcyjne - gwarantuje ze silnik dogrzewany przez te przynajmniej 2 min przejedzie w tych samych warunkach n razy wiekszy dystans - poprostu glowne zuzycie to cisnienia robocze na niedogrzanym i niedosmarowanym silniku

piter z

Nie masz racji!Powinno się ruszać od razu po odpaleniu silnika bo wtedy jest lepsze smarowanie.

Ale to nie ma związku z tematem.

Faktycznie, wydaje mi się to dziwne, ale skoro zauważyłeś, że to wydłuża żywotność silnika...

Ponoć jest to szkodliwe, zwłaszcza w zimie, a argumentacja jest taka: 1.niespalone paliwo na zimnym silniku rozcieńcza olej 2.na wolnych obrotach silnik wolniej się nagrzewa- wróć/patrz pkt.1

Sory za OT.

---

przy seryjnych silnikach zakładajac oczywiscie ze nieraz wymieniamy olej -jedziemy bez rozgrzewania tyle ze spokojnie do rozgrzania

stojac bez sensu wydłuzamy tylko rozgrzewke tym bardziej ze odkad znikneły gazniki silniki pracuja stabilnie nawet zimne

ale lambo juz trzeba rozgrzac do startu w trybie sport bo nie pójdzie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.