Skocz do zawartości
IGNORED

ALTUSY 300 setki

DarweK24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja rozwazam zaków altusów 300 moze wrescie one zagrają głosniej a nie jak padaczki magnata 507, kupiłem je pół roku temu i były u mnie z 1 miesiąc tylko ale teraz wrescie mi kase oddadzą to poszukam w altusach :D hehe a wzmacniacz yamaha ax 900:D

ja zbytnio nie mam nic wielkiego do tych magnatów tylko przez 6 miesięcy to w domy były sprawne moze miesiac a i 507 chyba ze sie gdzies pomyliłem:P qurcze tonsile zg 40 wytrzymały i nic sie nie działo dałem na tej samej godzinie w magnatach poszły wysokie, poprostu czasami lubie głosniej a magnat jest delikatny i tylko poza tym fajne kolumny

Ja mialem wielkie Diory na glosnikach Tonslila. 4 x 20cm, wszystkie wysypaly sie po 2 miesiacach na zwyklej wierzy. Wymienilem wszystkie na nowe i po kolejnych 2 miesiacach jeden znow zaczynal sie rwac.

?👈

to powiedz mi dlaczego wysokie w magnatach poszły tak szybko a w zg40 nie na tej samej godzinie, troche to nie tak:/ a i jeszcze przy byle czym magnaty sie palą przy cichym słuchania wiem ze to przesterowanie ale widac ze sa delikatne a brzmienie naprawde jest ok!

No z ta kopulka to sam nie wiem jak jest. U mnie tez szwankowala, (jedna grala ciszej) ale mysle ze to nie od glosnego grania tylko ot jakas inna wada. Po drugie ostro na nich gralem, robilem nawet impreze i nic im sie nie stalo.

?👈

kupiłem magnaty miałem do tego sony wzmacniacz kiepski i poleciała kopułka druga ciszej grała, wysłałem na gwarancje naprawili ale wtedy juz do ax900 podpiołem i gralo, troszke muzy z wysokimi i znów polecial najpierw jedna a potem druga a na potencjometrze do połowy nie doszedłem wiem ze to mocny wzmak ale słabym unitrom nic sie nie działo poza czeszczeniem zawieszenia ale to juz swój wiek ma. Chciałbym miec dalej te kolumny bo i wygląd i brzmienie naprawde mi do ucha wpadło, basik tez super dosc nisko schodzący nawet do tv nie potrzeba subufera bo sobie radzą, ale dam głosniej i pada:/ podejrzewam ze jbl dopiero by zaczynały grac...

matt007, 29 Maj 2009, 21:58

>kupiłem magnaty miałem do tego sony wzmacniacz kiepski i poleciała kopułka druga ciszej grała,

>wysłałem na gwarancje naprawili ale wtedy juz do ax900 podpiołem i gralo, troszke muzy z wysokimi i

>znów polecial najpierw jedna a potem druga a na potencjometrze do połowy nie doszedłem wiem ze to

>mocny wzmak ale słabym unitrom nic sie nie działo poza czeszczeniem zawieszenia ale to juz swój wiek

>ma. Chciałbym

Jak nie doszedles do polowy to znaczy ze wzmak juz generowal ogromna ilosc mocy. Ja mam u siebie tylko 80W na kanal przy 8ohm, ty masz prawie 2 razy wiecej. Ja jak mam u siebie na polowie to trzeba sie do siebie drzec zeby uslyszec druga osobe. Zdaje sie ze zbyt wiele od nich wymagasz. Kup jakies estradowki, to wtedy moze twoje audiofilskie ucho bedzie zadowolone.

?👈

matt007, 30 Maj 2009, 07:57

>a jakie masz jbl?? teraz wrócą mi kase za magnaty ok 1800zł pewnie troche braknie na jbl e 90 ale

>moze z drugiej ręki uda sie złapac

kolejny naiwniak do zgolenia... myślisz zapewne że to dobre kolumny z super rewelacyjnym basem heh

ale...

>JAK TO JEST ŻE WIELU LUDZI CIĄGLE BRONI STARYCH ALTUSÓW??? Chyba musi być w tych kultowych

>konstrukcjach jakaś magia? Mają przecież niezliczone grono zwolenników i tyleż samo przeciwników na

>"audiofilskich" forach. ;]

Przecież trzeba to gdzieś sprzedać.

Zgodnie z doktryną Goebbelsa 100 razy powtórzone kłamstwo staje się prawdą.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>matt007

W e90-tki się nie pchaj! Nie warto, słabe brzmieniowo i bas nienajgłębszy, bo to kolumna strojona pod KD, gdzie niskie tony bierze na siebie sub. Głosne to one są, ale myślę ze za duzo wymagasz od sprzętu z tego pułapu cenowego.

Nie chodzi o pulap cenowy. Kazda kolumna maja swoja granice. Myslisz ze powiedzmy magnaty Quantum 1005, ktore wielkosciowo sa takie same wytrzymaly by wysokie natezenia dzwieku? A kosztuja z 10 razy tyle co Quantum 505. matt napisal ze odkrecal im do polowy. Biorac pod uwage jego wzmak to polowa na pokretle to bylo cos okolo 80W przy 8ohm na kanal. Moj ma 80W na kanal i zeby wycisnac z niego te 80W musze krecic na ghodz 14 i to juz jest wtedy kres glosnosci, a kolumny sie wtedy dra niesamowicie. Na granicy znieksztalcen, a dolozmy jeszcze do tego podkrecone wysokie... Kazdy sie moze domyslic co sie wtedy dzieje z ta nieszczesna kopulka.

?👈

sittek, 30 Maj 2009, 11:23

>

>Przecież trzeba to gdzieś sprzedać.

>Zgodnie z doktryną Goebbelsa 100 razy powtórzone kłamstwo staje się prawdą.

I co niby Tonsil robi w tym celu? Marketing u nich lezy i kwiczy. Przeciętny Kowalski idzie do MM i kupuje to co tam jest, a Altusów w takich sklepach raczej nie sprzedają.

Mi się wydaje że to bardziej sentyment z dawnych lat, do tego wygląd, rozmiary...

Nie każdy szuka kolumn, żeby słuchać jak muzyk w trzecim rzędzie puścił bąka, więc większość zarzutów wysuwanych na tym forum dla ich nabywców pewnie nie ma znaczenia.

Zresztą wystarczy zobaczyć jaką popularnością cieszą się te kolumny na allegro i nie mówie tu o zachowanych w oryginalnym stanie, ale nawet z jakimiś "zamiennikami".

Troche śmieszne są te wszystkie emocjonalne dyskusje na temat Altusów. Jak ktoś chce to niech kupuje. Jak będzie zadowolony, to przy nich zostanie, jak nie to przejdzie na coś innego. Majątku nie kosztują.

Mialem kiedys gdzies broszure Tonsila (pewnie gdzies jeszcze lezy w rodzinny mieszkaniu). I Tonsil wcale tam nie zachwalal Altusow, poprostu pisal prawde, a brzmialo to mniej wiecej tak:

"... Altus 300 produkowany jest w niezmienionej formie od ponad 25lat. Kierowany jest do osob ktore chca poczuc bardzo ostre wysokie tony i niecodzienny dominujacy gleboki bas... " Cos tam takiego. W kazdym badz razie wyraznie jest nakeslone ze wysokie dzgaja w uszy,a bas rozwala wszystko. Po przeczytaniu takiego czegos zwykly czlowiek mysli se ze te kolumny sa swietne. Niby nie sa zachawalane, ale przecietny kowalski odbierze to jako cos wspanialego. Bo przeciez dominujacy gleboki bas to cos czego nie spotkasz w mini wierzy czy kine domowym za 2tyts.

?👈

"Nie każdy szuka kolumn, żeby słuchać jak muzyk w trzecim rzędzie puścił bąka..."

To zdanie jest genialne ;)

Jeśli ktoś ma problem z kopułkami wysoko tonowymi itp., to proponuję zrobić tak jak pewien z moich znajomych. ;] Kolega wcisnął membrany swoich małych monitorków upierając się zajadle, że to polepszyło jakość wydobywającego się z nich dźwięku. Że niby czyściej i mocniej gra.

Stare dzieje... w każdym bądź razie polecam :D

oj oj wysokich wcale nie podkręcałem:) korektora nie mam, do połowy nawet chyba nie doszedłem bo padło:( tak jak mówie kolumny są fajne i chciałbym je miec tylko dlaczego jakies tam zg 40 nie siadały a te siadły?? hmmm nie wiem moze i wymagam ale czasami lubie posluchac głosniej, to chyba nie tak wiele:) a z tymi kopułkami nie ja pierwszy miałem problemy, kolega z forum wymieniał tez dwa razy w jednej, zas nastepnemu ciszej grała a wiec trche lipa;( ja wiem ze chwali sie to co sie ma, dlatego jesli ktos ma altusy to po co krytyka, to tak jak z samochodami:}

Chyba chodzi ci o głosniki wysokotonowe TUBOWE,kopułek w żadnych ALTUSACH nigdy nie montowano.

Większośc gwizdków w tonsilach to lipa.

Nie tylko ALTUSY maja taka wadę.Głośniki wysokotonowe w altusach 300 mają aluminiowy radiator, który powinien odprowadzać ciepło,ale jak sie domyślam słabą stroną są zwykłe miedziane cewki,które sie przegrzewają.Wiem, bo miałem takie kolumny podłączone do zestawu TECHNICSA 2x100 W w 8 Ohmach i też miałem to samo, ale nie tylko z tym modelem.Myśle,że we wszystkich kolumnach TONSILA głośniki są żle skonfigurowane.-Najmniejszej mocy są zawsze głosniki wysokotonowe,zaś reszta jest sporo mocniejsza.Z kupnem nowej jeszcze mocniejszej cewki do tego gwizdka może być problem,a całego jeszcze mocniejszego głosnika wysokotonowego w ofercie TONSILA nigdy nie widziałem.Oni chyba nie produkowali kolumn które miałyby więcej niz 400 W mocy (model TON 400).Drugie miejsce zajmują ALTUSY 300 i VOYAGER 350.Prawdopodobnie wzmacniacz jest zbyt mocny. ALTUSY 300 maja 300 Wat mocy ale muzycznej.Nominalna moc tych kolumn powinna wynosić najmarniej 150Wat.Z tyłu na kolumnach powinno to byc napisane (tam na dole,przy terminalach przyłączeniowych.Jeśli te kolumny maja 150W mocy nominalnej to wzmacniacz powinien mieć 2x75 W 8Ohm mocy wyjściowej, żeby ich nie spalił.

Do każdego wzmacniacza podłaczamy co najmniej 2krotnie mocniejsze kolumny.

P.S.Wymień same cewki w tych głośnikach (rozkręcić głosnik i wylutować dwa kabelki to nie powinien być problem)-najtaniej to wyniesie.

Albo dokupić takie same głosniki jakie sie spaliły i wymienić je-koszt znacznie wyższy niż samych cewek.

Nie ODKRĘCAĆ GAŁY NA ZYCHER!-Jesli wzmacniacz ma 2x100W w 8Ohmach to mu wychył gałki nieco za godź 12.00 na maxa wystarczy.

TAk wygladaja głosniki wysokotonowe w ALTUSACH tylko mocą się różnią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

wiesz ja miałem problem w magnatach z kopułkami nie w altusach, a wiec w cenie 1800 zł moge cos złapac co zagra z ax900??? moze to bys uzywka:) moze w MM by sie cos znalazło, sam nie wiem te magnaty fajne były, fajnie grały do tv były tez całkiem tylko czasem cos troszke głosniej bym chciał:D

Wierza34, 31 Maj 2009, 21:20

Najmniejszej mocy są zawsze głosniki wysokotonowe,zaś reszta jest sporo mocniejsza.

Jeśli te kolumny maja 150W mocy

>nominalnej to wzmacniacz powinien mieć 2x75 W 8Ohm mocy wyjściowej, żeby ich nie spalił.

>Do każdego wzmacniacza podłaczamy co najmniej 2krotnie mocniejsze kolumny.

>

Faktycznie - powyższy wpis, to jakieś herezje...

Po pierwsze - w Altusach wysokotonowe były mocniejsze niż średnie i niskie. Przynajmniej tak wynikało z oznaczeń.

Po drugie - Kol. Wierza chyba czytuje stare książki?

O ile pamietam, jeszcze 20 lat temu zdarzały się teksty, że wzmacniacz powinien być słabszy od kolumn:)

Widać, że niektórzy do dziś się nie obudzili...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

matt007, 31 Maj 2009, 21:42

>wiesz ja miałem problem w magnatach z kopułkami nie w altusach, a wiec w cenie 1800 zł moge cos

>złapac co zagra z ax900???

Już gdzieś polecałem.

Ukryta Zawartość

To całkiem serio.

Głośność dowolna (nagłosnią 150 metrową salę). A jakość brzmienia - lepsza od Altusów 300. Porównywałem!

Pozdr.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wierza34

31 Maj 2009, 21:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 158 / 100 / 2

Chyba chodzi ci o głosniki wysokotonowe TUBOWE,kopułek w żadnych ALTUSACH nigdy nie montowano.

Kolejna bzdura. Vide katalog eksportowy Tonsila z 1985 roku.

matt007, 31 Maj 2009, 21:42

>wiesz ja miałem problem w magnatach z kopułkami nie w altusach, a wiec w cenie 1800 zł moge cos

>złapac co zagra z ax900??? moze to bys uzywka:) moze w MM by sie cos znalazło, sam nie wiem te

>magnaty fajne były, fajnie grały do tv były tez całkiem tylko czasem cos troszke głosniej bym

>chciał:D

Ukryta Zawartość

Cerwin Vega VE12F, mimo altusowatego wyglądu grają całkiem przyjemnie (powinieneś je wyrwać za nieco ponad 2k jak się potargujesz w soundpower.pl w Wawie), zdecydowanie lepiej od Altusów czy tych tanich JBL... no i jeśli chodzi o zapas mocy - to prędzej słuch stracisz niż je przesterujesz :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.