Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutna kolumna Hi-End

Grzegorz_G

Rekomendowane odpowiedzi

Żurek

Wzmacniacz samym wyglądem robi pozytywne wrażenie.Zresztą głośniki też(choć jestem zwolennikiem pulsujących sfer).

Jeśli mnie pamięć nie myli,to widziałem na forum AS chyba Twoje fotografie,prawdopodobnie z budowy wzmacniacza i głośników.Mówiąc w skrócie-kawał solidnej pracy.

areczek, 3 Cze 2010, 14:07

>Grzegorz7

>Podział to tak najlepiej na 4-drogi,już najmniej to na 3-drogi!

>Tylko minimum zestaw trój drożny jest w stanie sprostać wymogom jakie stawia się przy HI-END.

I taki przykład do tego wpisu pasuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 6 miesięcy później...

Zacznę od samego dołu to powinno być coś minimum 15" z lekką sztywną membraną o niedużej masie i niedużej mocy spokojnie te 40W wystarczy jak w prawdziwej orkiestrze np ze stajni GOTO. Ten głośnik nie powinien pracować wyżej niż 150Hz bo tam zaczynają się wokale i on by je podbarwiał.Od 150Hz można by dać jakiegoś sztywnego 5" Accutona gdyż ma małe THD a od tej częstotliwości na to zwracamy uwagę. Powyżej od 700Hz oczywiście jakaś kopułka (żeby Accuton nie osuszał wokali), kiedyś były berylowe ale z braku laku coś 3" ze stajni Dynaudio lub ATC. Wyżej prosi się już o wstęgę to musi być szybkie i dokładne. Oczywiście na tył kolumny jakiś średnio wysoko tonowy głośnik tubowy dla uzyskania "ambience" Całość oczywiście napędzana przez zwrotnicę i osobne końcówki mocy dla każdego głośnika.

To tyle w zarysie.

Obudowa np. z HPL-u

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ja widze jedno rozwiazanie, jesli chodzi o dzwiek wysokiej jakosci i normalne zycie przy tym a sprzet i muzyka tylko w wolnym czasie i przy okazji,

mianowicie pogadac z dobrym DIYowcem czego oczekuje po dzwieku i zeby mi powiedzial jak to osiagnac, a wiec z kim gadac jakie glosniki kupic kto mi to najtaniej zlozy no i powoli systematycznie zabrac sie za kompletowanie i zlozenie zestawu,

albo

po prostu kupic z drugiej reki porzadne kolumny - za kilka tys, nie wspominam o osobach z za duza kasa bo w DIY tacy nie siedza

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.