Skocz do zawartości
IGNORED

PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

Rekomendowane odpowiedzi

>grzecho

Tak, pisałem o tym gdzieś tutaj w wątku ... jednak już 249k daje podbicie chyba 0,5 lub 1 dB na basie ... nie wiem czy warto bardziej podbijać ... traci reszta.

>grynio ... ano pracuję nad czymś tam ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 2 tygodnie później...

ahaja

mam prośbę: czy mógłbyś wkleić foty zbajpassowanego zasilania do pre? bo mnie te strzałeczki na focie niewiele mówią, a chciałbym sobie to zasilanie stuningować. niestety potrafię tylko "na małpę" ;)

pzdr

j.

Tak to wygląda. Do nóżek dużych kondensatorów dolutowane małe 22u elektrolityczne. Do nóżek 470u dolutowane 680n.

Przy dolutowywaniu elektrolitów koniecznie sprawdzić właściwą polaryzację !!!

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1494-100009289 1268952670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygładzają znacznie napięcie. Same duże kondy tego nie zrobią w takim stopniu. Koszt znikomy a warto.

K

Potrzebuję parę sztuk takich samoprzylepnych dystansów, aż 100 sztuk nie potrzebuję. Jakby ktoś miał do odsprzedania kilka sztuk to ja chętnie reflektuję.

ahaja - raczej niemożliwe jest żeby dodanie tych kondensatorów poprawiło wygładzanie napięcia (szczególnie te foliowce). Już prędzej chodzi tu o jakąś filtracje przeciwzakłóceniową.

Zapomniałem dodać linka do artykułu dla tych co chcieliby sobie poczytać o prostownikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hola

Te kolorowe widoczne na zdjęciu które wyżej wrzuciłem to przewody miedziane z kolorowej taśmy. Na sygnał cienkie, na zasilanie grubsze.

Ważne: najpierw rozdzielam je z taśmy a potem dobierając w pary bardzo mocno skręcam. Można wkrętarką na wolnych obrotach ... dla leniucha ;-)

K

Gdyby ktoś posiadał PCB z częściami (może być częściowo polutowana) to chętnie kupie, proszę o info na PW. (niestety ogłoszenia w innych, profilowanych, działach na ten temat są coraz mniej skuteczne)

Pozdrawiam serdecznie

Ustawia się za pomocą helitrimów w zasilaczu. Napięcie w granicach 12-15V w zależności od trafa. Możesz na czas ustawiania wyciągnąć kości (przy wyłączonym preampie oczywiście!) i mierzyć na pinach zasilających na podstawce do kości. Każda gałąź zasilania w stosunku do masy!

Pooglądaj obrazki:

Ukryta Zawartość

K

Ukryta Zawartość

Dobry wieczór, pora jest późna i większość spokojnie śpi, chciałem podzielić się pewną refleksją, wpisy robię bardzo rzadko, na forum jestem od ok 7lat bardziej czytam niż się wychylam...

Moje oczy zostały szeroko otwarte dzięki koledze ahaji.

Chciałem serdecznie podziękować i okazać wielką wdzięczność za uzieloną(aną) pomoc (i prowadzenie za rączkę) w doborze toru analogowego. To co słyszę przeszło moje najśmielsze oczekiwania - jestem bardzo zadowolony. Thorens TD160mkII/ok 30lat/ + denon dl110/razem 1050zł/ + pre ahaja(oddzielny zasilacz+sekcja) - na pewno nie jest to zestaw marzeń ale odesłał z kwitkiem 3 szt cd w cenie od 6-10 tys zł, to daje dużo do myślenia...Pozdrawiam wszystkich fanów analogu i tych co z analogiem będą mieli do czynienia w przyszłości... Ahaja - raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam - Mariusz.

Witam

Parę słów o moim pre i kilka pytań.

Po złożeniu zasilacza i pre mc do kupy przeprowadziłem testy z opampami NE5532 na filtrze odwracającym RIAA bo nie miałem jeszcze zamontowanej wkładki MC i wszystko grało. Gdy dostałem LME49720H zamontowałem je do pre i włączyłem i wtedy z tranzystora (lub kondesatora) pierwszego po prawej patrząc od podłączenia do zasilania pre mc - poszedł dymek. Szybko wyłączyłem i sprawdzam podłączenie zasilania - w porządku. Wymieniłem opampy na NE5532 - gra i nie dymi. Ponieważ miałem 3 szt LME49720H włożyłem tę do tej pory nieużywaną i odpaliłem - nie dymi. Wziąłem jedną z używanych i sukces nie dymi i gra. Podłączyłem gramofon - Thorensa 160 z SME 3009 (najlżejsza wersja) i wkładką ZYX RS30-02H i koszmar. Masę ramienia z masą gramofonu mam wyprowadzoną osobnym przewodem więc podłączyłem ją do CHASSIS GROUND i katastrofa. Grać zaczęło dopiero po podłączeniu do masy sygnałowej wyjścia z pre. Pre jest w tymczasowej obudowie z zasilacza (metalowa z jednej strony - kratka). Mój gramofon zasilam zasilaczem własnej produkcji (TTPSU z wątku na tym forum) i gdy włączę pre w głośnikach słychać lekkie buczenia i "popierdywanie". Wszystko znika gdy włączę obroty silnika - wtedy cisza. Te przydźwięki są bardziej uciążliwe bezpośrednio po włączeniu pre po pewnym czasie znika buczenie a popierdywanie występuje tylko przy rozpędzaniu i zatrzymywaniu talerza. Źródłem ich z pewnością jest zasilacz ale przy poprzednim pre (CS Blue) żadnych zakłóceń nie było. Przydźwięki ustają po odłączeniu ic od gramofonu, przy wyłączeniu zasilacza i w trakcie normalnej pracy silnika. Słychac także czasem poćwierkiwania jakby z sieci komórkowej ale w zasadzie tylko krótko po włączeniu pre. Gdy popracuje z 30 min zakłócenia się minimalizują.

Czy ahaja mógłby się wypowiedzieć na temat tych problemów ?

Na szczęści w odsłuchu nic nie przeszkadza.

Jeszcze jedno moja wkładka jest co prawda w wersji high output ale w przypadku ZYX RS30-02H oznacza to 0.48 mV na wyjściu i int. imp. 8 ohm w związku z czym ustawiłem gain 1 on. Gra mi to bardzo głośno. Dużo głośniej niż CD. Poprzednie pre (CS Blue z ortofonem om40) grało ciszej niż CD i słuchałem (dość głośno zresztą) przy potencjometrze między godz.10 a 12. Teraz trudno przekroczyć 10.

Dźwięk jest czysty bez zniekształceń, bardzo dynamiczny więc w sumie jestem zadowolony.

Czy dźwięk tego pre będzie się zmieniał w trakcie użytkowania ("wygrzewania") bo mój CS Blue dopiero po miesiącu zaczął grać dobrze i stabilnie ?

Trudno powiedzieć bo zmieniłem też wkładkę. Powiem jednak że CS Blue nie ma się czego wstydzić. Teraz jest lepiej. Dużo lepsza szybkość i dynamika dźwięku. Barwa na podobnym poziomie jeśli chodzi o dół i średnicę góra wyraźnie lepsza ale mój ZYX gra dopiero od kilkunastu godzin a ortofon pracował juz ponad 2 lata. Poza tym jest mniej podatna niż miękki ortofon co przy moim lekkim ramieniu na pewno ma znaczenie. Podoba mi się to granie. Muszę jeszcze trochę posłuchać wkładka się "dotrze" preamp "wygrzeje" wtedy może być jeszcze lepiej. Nie mogę jednak powiedzieć że preampy dzieli przepaść. Wyraźna różnica jest słyszalna w górnym paśmie i w szybkości i dynamice ale to może być w większej części zasługa wkładki. Nie słuchałem niestety pre MM.

Jako że CS oparty jest na Bugle w/g Hagemanna to gra inaczej od VSPS'a. Moim zdaniem trzystopniowa kaskada z opampów daje efekty. Jest zdecydowanie Bugle pełniejszy od forumowego ,któremu nie można z drugiej strony nic zarzucić.Po prostu posłuchnanie dwóch rozwiazań daje możliwość oceny.Pisałem w innych wątkach że dopełnieniem jest 3!(silnia) wariantowość doboru opampów.

Bat73

Tego Zyxa dobrze podpiąłeś do MC ... Phonoclone'a.

Jednak ze względu na bardzo duże wzmocnienie układu i duży poziom wyjściowy z wkładki ustawiłbym switche: wszystkie w pozycji ON. Wówczas będzie najmniejsze wzmocnienie a i tak będzie głośno/dynamicznie bez przesterowań. Wtedy wszytskie rezystory plus jeden zafiksowany dają wypadkową rezystancję (połączenie równoległe 5 rezystorów) najmniejszą z mozliwych.

Co do LME49720HA - warto zwrócić uwagę lutując je w podstawke na piny. Sam się ostatnio na to złapałem lutując 10 z marszu ... :-).

Posprawdzaj napięcie wychodzące z zasilacza, czy właściwie wlutowałeś tranzystory.

Tam nie ma prawa ćwierkać i piszczeć.

Masa GND - ja podpinam ją osobnym kablem od gniazda GND w preampie do płytek do padu kwadratowego obok gniazda wejściowego od zasilania (pcb preampów). Łączy on jednocześnie ekran/wylewkę od strony TOP pcb z masą zasilania - dodatkowy kabelek/drucik od spodu pcb.

Albo - dolutowuję do masy wejściowej (sygnałowej) na pcb od spodu.

Najlepsze efekty uzyskałem pakując ten zestaw w dwie obudowy: osobno sekcja preampów i osobno zasilacz. Trafo montuję na ściance bocznej bo jest gruba i niewrażliwa na ewentualne drgania.

K

To znaczy mam sprawdzić czy wlutowałem właściwe tranzystory we właściwe miejsca ? Czy raczej chodzi o jakość lutowania ? Przy pierwszym włączeniu jeden z tranzystorów zadymił ale teraz gra . Opampy nie są wlutowane ale wciśnięte w podstawki które są wciśnięte w podstawki na płytce. Wszystkie tak samo. Więc pomyłki w pinach nie było.

Poza tym wszelkie zakłócenia pojawiają się tylko gdy silnik gramofonu nie pracuje. Gdy pracuje - cisza. Może nie tak dokładnie że w momencie uruchomienia silnika przydźwięki ustają. Ustają chwilę po tym. Poza tym zaraz po włączeniu pre jest gorzej a z czasem ( po jednej stronie płyty np.) minimalizują się. Czy może to być efekt uszkodzenia tranzystora bądź kondensatora w pre? Chodzi o BC 327 lub kondensator w jego sąsiedztwie - stamtąd zadymiło.

• 2 tygodnie później...

Musze sie pochwalic ze po rodzeniu sie w bolach wkoncu wczoraj odebralem swojego PRE ktory klecil mi kolega dooomin i urzadzenie przeszlo moje najsmielsze oczekiwania bo raz wykonanie super(zrobil design pod moje urzadzenia AN) a dwa dzwiek jest zywy dynamiczny i z mocnym basem a to wszystko na slabych gramofonach i jeszcze gorszych wkladka ktorych jestem posiadaczem.

Gram obecnie na VSPS MM bo takie mam wkladki ,urzadzenie jest nie wygrzane a juz czuc wielki potencjal co bardzo dobrze wrozy na przyszlosc z czego jestem wiecej niz zadowolony:)

Na moje zyczenie kolega zamontowal przelacznik do MM i MC (wygoda)

Jutro wkleje fotki PRE bo nalezy sie to jego wykonawcy za dokladnosc i inwencje tworcza :)

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi