Skocz do zawartości
IGNORED

PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

Rekomendowane odpowiedzi

Dodałem punkty kontrolne do ustawiania napięć.

Wartości elementów umieszczę na rysunku (przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - nie będzie oznaczeń na pcb - ze względu na małe rozmiary mogło by to być nieczytelne.

Sekcja MC LO - zrobiłem to tak by można było zbudować sobie Phonoclone'a albo Phonocube'a.

Sekcja MM/MC HO - to zrobiłem tak by można było wyeliminować konda z wyjścia.

To tyle na razie.

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wreszcie skończyłem swój pre. Pozostały mi tylko 2 rzeczy.

Po pierwsze brumi, wprawdzie tylko przed opuszczeniem igły na płytę, później już tego nie słychać ale jednak.

Po drugie sprawa włącznika. Nie zamontowałem, bo nie wiem co i gdzie to podłączyć. Jak ktoś by miał jakieś zdjęcia, czy wytłumaczył jak krowie na miedzy to byłbym wdzięczny.

Ja też prawie ukończyłem dzięki wielkiej pomocy Ahaji [wielkie dzięki jeszcze raz!]

Uświadomiłem sobie jak wielki wpływ mają gniazda. Odpaliłem na próbę na badziewnych gniazdach vsps i zagrał na starcie lepiej niż w wbudowanym pre w 1122dc a to na dzień dobry :). Czekam na gniazda neutrika i zaprezentuje obudowę na forum :)

pozdr

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Włącznik powinno się instalować na przewodzie fazowym (czarny/brązowy). Przewód niebieski ( '0' ) bezpośrednio do trafa. Między kablem zasilającym a włącznikiem powinien być bezpiecznik.

Brumienie:

Jeśli masz 440tkę to słuchasz na MM czyli VSPS. Podepnij pre do wzmaka i zrób zwarcie na wejściu preampa - posłuchaj czy brumi.

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze prośbę. Ponieważ chcę trochę pokombinować z opampami a nie chcę niczego sfajczyć proszę o wytłmaczenie w wersji dla słabszych tego gdzie sprawdza się napięcie i jak to się robi? Jak mówił Leo krok po kroczku.

Wiem, że reguluje się je za pomocą helitrimów a w którym miejscu mierzy?

PS. Proszę się nie śmiać, nie jestem elektronikiem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tych rysunkach widać punkty V+; G i V-. Tam się sprawdza napięcia - trezba uważać by nie zewrzeć próbników miernika ...

Czyli napięcie dodatnie: V+ i G.

Napięcie ujemne: V- i G

Można też po wyciągnięciu opampów sprawdzać na pinach zasilania i odpowiednio w punkcie G.

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ahaja, dzięki. Sprawdziłem. Mam, 14,5. Wstawiłem LME45720HA, rezultat mi się podoba. Chyba na razie jest na pierwszym miejscu, wkrótce dotrze do mnie AD8599 zobaczymy co potrafi.

wtyki neutrika dotarły

wytłumaczy mi ktoś może jak to możliwe że wkładka mmc4 w bang olufsenie gra lepiej na xsps niż na phonoclonie ? Wydawało mi się że to wkładka niskonapięciowa. Dzwięk jest jakiś dziwny :/ wkładka mm numarka ala concorde gra lepiej o0

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeśli to coś takiego to nie ma się co dziwić że gra lepiej z VSPS.

Ukryta Zawartość

MMC to nadal MM, tylko budowa patentowana pod nazwą Moving Micro Cross.

Nie ma nic wspolnego z MC jako Moving Coil(ruchoma cewka).I pod MM,bezie grać ,i to bardzo pięknie.

Jak na rysunku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bat,

u mnie pojawił się podobny problem. metodą prób i błędów udało mi się odnaleźć źródło: źle zaciśnięte wtyki zasilania. kilka tygodni temu zacząłem kombinować z wymianą opampów i wtedy zauważyłem, że to może być przyczyną. ponowne zaciśnięcie wtyków i nastała cisza. dziś jednak omal szlag mnie nie trafił, bo objawy powróciły. już podejrzewałem wkładkę. jednak wbudowany w mojego denona preamp reprodukował dźwięk prawidłowo. pomyślałem, że może zimny lut (w sumie składałem zestaw wiele miesięcy temu). przelutowałem wszystko. w wysokotonowcach miałem nadal trzaski. sprawdziłem napięcia (godzina lampienia się na mierniki - ale stabilne 12.0V). no to pozostał tylko ne5532. szlag go trafił. wymiana na lme49860 i gra muzyka. niestety to, co prezentuje ten układ w mojej konfiguracji nie do końca mi odpowiada.

zabawy jednak nie koniec. postanowiłem wreszcie poszukać nowego miejsca na gramofon (drewniana podłoga z legarami to koszmar) i odkryłem przy okazji, jak na cały układ wpływają urządzenia wifi. otwarcie obudowy pre i w głośnikach pojawił się szum. zamknięcie - szum znika. pre w odległości mniej więcej 0,5m od routera wifi. gramofon powyżej routera - znów szum w głośnikach. przyznam, że podobny szum generują kable sieciowe (lan) w pobliżu interkonektów. chociaż nie tak silny.

j.

A mój cichutka jak myszka.Dzięki Ahaja !

Ukryta Zawartość

post-22950-100002160 1275512596_thumb.jpg

post-22950-100002161 1275512596_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

odpalilem wczoraj swoje PRE, jednak z glosnikow dochodzi tylko brumienie, zadnego dzwieku, masa ramienia w gramofonie odseparowana od sygnalowej (project 6.1). mase te polaczylem z masa na plytce PRE, zreszta gdziekolwiek bym nie podlaczyl to brumi :( prosze o jakies rozwiazanie .... zasilanie jest ok

Odepnij wkładkę i pre od wzmacniacza i pomierz napięcia.

Kości możesz wyciągnąć i sprawdzić V+ i V- na pinach podstawek - wtedy będziesz miał pewność że do nich dochodzi napięcie.

Sprawdź czy masz przejście od gniazd wejściowych do odpowiednich pinów na pcb.

Sprawdź czy nie zamieniłeś sygnału z masą.

K

dziekuje za rade, mialem zle podpiete masy, ale jest jeszcze jeden problem, teraz gra ale jak daje glosniej potencjometrem to gwaltownie staje sie ciszej i glosniki piszcza jak stado kotów :(

Sprawdź czy masz właściwie wlutowane wartości rezystorów przy switchach od wzmocnienia.

Sprawdź też czy właściwie wlutowałeś wartości rezystorów na wyjściach preampów i za kondami wyjściowymi.

K

okazalo sie ze zle podpiolem mase gramofonu (do 4 omowego wyjscia koncowki mocy), teraz gra :) a czy wymiana na mocniejsze trafo cos da? obecnie mam 2x12V 0,5A (standardowy nie toroid)

Sztywność zasilania. Trafo 12V/500mA to 6W ...

Działać działa.

W swoim prywatnym mam 4x15 120VAC albo 2 sztuki 2x15 50VAC.

Skoro projekt jest na bardzo dobrych kondensatorach (Wima 2,5% RIAA parowane), 1% rezystorach (wszystkie), dobrych elektrolitach to nie warto oszczędzać kilkadziesiąt złotych czy nawet 100zł na trafie czy obudowie.

Oczywiście przy założeniu że robi się dla siebie - ja to tak rozumiem.

Tego typu komponenty znajduje się w duuuuużo droższych (ładne kilka kzł) klockach.

Polecam sobie pogoglować w poszukiwaniu zdjęć wnętrzności preampów phono ... pouczające.

K

15x1,41=21,15V (za mostkami i baterią kondensatorów - warunki idealne)

Będzie jeszcze spadek napięcia na dławiku, około 2-3V dobrze jest zostawić dla regulatorów napięcia.

Czyli do około 18V - to mniej więcej max napięcie jakie można ustawić przy takim trafie.

Jednak takie trafo jeśli będzie małej mocy to będzie miało większy spadek pod obciążeniem - dlatego ja polecam wydajniejsze.

K

• 2 tygodnie później...

Witam Szanownych Analogowo zakręconych !

na razie za poradą Ahaja jestem szczęśliwym posiadaczem Telefunkena S-500 i zaczęło się ... wyścig w górę z dźwiękiem vinylowym ;-)

W związku z zapoźnieniami technologicznymi szukam kogoś kto chciałby się pozbyć peampa PHONO by Ahaja lub ma 2 komplety.

będę wdzięczny za cynk w tej sprawie - ktokolwiek słyszał ktokolwiek wie ;-)

pozdrawiam serdecznie brać winylową - reart

Odnośnie traf z toroidy to od pewnego czasu ich jakość znacząco spadła (odkąd chyba młodsze pokolenie zaczęło kręcić tym interesem).

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi